Inițial, articolul acesta a fost scris pentru a-mi achiziționa un iPhone. Acestea erau la modă în acea perioadă, erau modele de top. Între timp, a devenit un ghid de sine stătător despre alegerea unui telefon. Cel mai bun telefon, vorba aia! Un ghid extins care chiar s-a format și într-o direcție spre filmulețe și recenzii pe Youtube. Cine și-ar fi imaginat?! Anual, încerc să acopăr undeva la 20 de recenzii de telefoane mobile și să ajung mai la toate conferințele brandurilor de la noi. Ca să mă pot mișca mai repede cu recenziile m-ar ajuta și o abonare aici. Nu sunt mulți abonați, nu primesc printre primii la test, e simplu!
Ce telefon să îmi cumpăr în 2024?
Exact așa aveam în minte: Ce smartphone să îmi achiziționez? Care este cel mai bun telefon care mi se potrivește?
Întrebările acestea au fost în zadar, nu am reușit sa îmi achiziționez niciun smartphone, nu din lipsa de fonduri, ci pentru ca sunt genul de persoana căreia ii place sa își stabilească prioritățile.
Mereu stau si ma gândesc… „oare chiar am nevoie de acel lucru?”
2 ani de zile au trecut, perioada in care m-am umplut de gadgeturi, laptop, aparate foto profesionale, fel de fel de accesorii care mă ajută sa produc bani. În plus, am început să primesc modele să testez, de la diferiți producători.
Eu am o mare problemă cu încărcatul bateriei. Mă gândesc ca daca este telefon mobil, mobilitatea este pe primul loc. Telefonul începe sa nu mai fie chiar atât de mic, iar bateria tine invers proporțional cu display-ul acestuia.
Lucruri care chiar mă pun pe gânduri.
Ce facem în cazul acesta? Plec din oraș, dar trebuie sa am grijă să am și o sursă de curent pentru telefon pentru că el ține în cel mai bun caz 2 zile?
Care ar fi criteriile după care mi-aș cumpăra un telefon?
Haideți să stabilim câteva criterii după care să alegem telefonul dorit.
Bateria
Cred ca am punctat si mai sus ca bateria este, după părerea mea, lucrul care contează cel mai mult la un telefon. Degeaba ai fel de aplicații, recunoaștere facială, senzori de amprentă daca nu ai baterie să folosești aplicațiile.
E greu să facem un comparativ exact pentru baterie pentru că diferă foarte mult mediul de folosire. În plus, există tehnologii și tehnologii pentru display. Dacă un telefon are un display de calitate automat trebuie să aibă și o baterie mai bună. Să luăm exemplul practic, Samsung are cele mai luminoase dispozitive, putem să comparăm cu un Oneplus care are luminozitatea display-ului cu 25% mai mică? De altfel, testele sintetice se fac cu luminozitatea pe automat, în funcție de perioada zilei, nu în medii controlate.
Mă bucur că încep să fie modele cu baterie tot mai mare. Din ce în ce mai multe modele cu baterie de 4000-5000 de mAh sau chiar 6000 mAh.
Mai nou, observ trendul cu încărcarea inversă, acel reverse charging. Este foarte util dacă știți că folosiți și un smartwatch. Eu unul nu sunt atât de adaptat pentru mine nu este un criteriul să încarc ceasul de la telefonul mobil. Dacă vă știți pasionați, însă, ar trebui să fie un criteriu pentru voi.
Sigur, avantajul este că putem pune o baterie externă, la nevoie. Totuși, bateria contează mai puțin, dacă nu avem o optimizare a sistemului de operare și un display care să consume puțin. În plus, trebuie să recunoaștem faptul că telefoanele se încarcă din ce în ce mai repede cu încărcătorul original.
Design
Este bine sa ne achiziționăm ce ne place. Chiar daca in ultima vreme parca toți producătorii fac aproape identice telefoanele, ar trebui sa mergem într-o reprezentanță si sa alegem cel mai ok telefon pentru noi.
Nu cred ca ați vrea sa aveți un gadget urat pe care il veți butona zilnic.
Tot aici cred ca putem sa discutam și despre dimensiunile telefonului. În zilele noastre, tendințele sunt către telefoane mari. Dacă țineți minte, atunci când au apărut telefoanele mobile, erau foarte mari urâte, apoi a apărut moda telefoanelor foarte mici, ca de jucărie. Acum tendința este iar către un gadget mare.
Si acestea se aleg în funcție de preferințe, de persoana. Parca unei fete nu i-ar sta bine cu un telefon de 7′.
Display
În momentul de față avem atât telefoane cu display flexibil, cât și telefoane normale. Clasice. În general, telefoanele foarte ieftine au și un display nu foarte bun. Pe lângă asta nu au protecții, așa că se zgârie și sparg foarte repede. M-aș uita și la tehnologia display-ului în ideea în care nu aș vrea să mă orientez spre unul care se vede, într-adevăr, foarte bine, dar știu că lucrul ăsta îmi omoară din autonomia bateriei. Mai degrabă un ecran ceva mai slab, dar să treacă ziua de utilizare.
Mă contrazic anumite branduri care aduc modele la prețuri mai mult decât normale și arată OK, ca orice alt telefon. Doar că telefonul se sparge ceva mai greu.
În ultima vreme am testat și modele cu ecran flexibil, cel mai recent este Samsung Galaxy Fold 5. Mai multe detalii despre acest telefon aveți aici.
Perioada de actualizări
Am mai discutat despre acestea, sunt cu dus și întors pentru că unele actualizări mai strică lucrurile, mai ales pentru neinițiați. Eu prefer ca telefonul meu să fie actualizat cât se poate de des, asta și pentru că îmi place să mă joc cu aplicațiile.
Din punctul meu de vedere, cred că este bine să alegeți un brand care aduce actualizări și este prezent în momentul în care vin update-uri de securitate. Deja foarte multe telefoane promit undeva la 4-5 ani de zile de actualizări. Însă majoritatea se bat în zona de 2-3 ani de zile. Ar fi bine să vă informați înainte.
Înainte de a vorbi despre specificații tehnice cred că ar trebui să vorbim despre optimizarea sistemului de operare. Am întâlnit, de multe ori, hardware foarte ok, dar cu interfață foarte slab optimizată. Telefonul se bloca inexplicabil.
Rata de refresh
Contează foarte mult dacă telefonul este pe 90Hz sau 120Hz. Chiar face diferența. Cu cât mai mult, cu atât mai bine. Diferențele sunt vizibile. Totuși, marea problemă a 120Hz este autonomia bateriei. Reflectă direct în asta. De aceea, producătorii au dezvoltat acum tehnologii pentru a avea cât mai puțini Hz pe imagini statice.
Totodată, sunt branduri ce au, pe lângă specificații tehnice foarte bune, și un sistem de operare wow.
Specificații tehnice
Dacă vorbim despre sistemul de operare, cred ca știți foarte bine că avem 2 astfel de sisteme:
- IOS
- Android
Nu știu dacă exista cel mai bun sistem de operare pentru telefon, fiecare îl alege după preferințe, după cum a auzit, după ce a butonat sau gadgeturile pe care le are în casă.
Am făcut o comparație între Samsung 24 Ultra și iPhone 15 Pro Max iar diferențele nu sunt notabile. Sigur, perspectiva este diferită de la un brand la altul, dar performanțele sunt foarte bune la ambii producători.
Nu înțeleg, însă, de ce producătorii insistă să adauge procesoare puternice, cu foarte multe nuclee, în schimb nu se lucrează deloc la optimizare. Sistemul de operare android este open source, dar are destul de multe buguri, nu toate aplicațiile sunt optimizate. Tocmai de aceea un iPhone se descurcă și cu specificații mai mici.
Înțeleg că dacă ar face un sistem de operare complet, un telefon perfect, lumea nu ar mai trebui sa consume, să își cheltuiască banii pe lucruri inutile.
Fotografii și filmări realizate de telefon
Se discută tot mai mult că anul acesta este cel al camerei foto de pe telefon. Deja s-au adus foarte multe îmbunătățiri, deja tehnologia este greu să o mai oprești din parcursul acesteia. Faptul că s-au introdus foarte multe opțiuni privind fotografiile este un lucru bun. În plus, senzorul crește. Cu cât e mai mare, cu atât mai multă lumină, cu atât se pot face lucruri mai bune.
Din punctul meu de vedere, aparatele foto compacte nu prea mai au viață. Vor rămâne cei care vor să avanseze în fotografie și își aleg DSLR, mirrorless. Practic, vor rămâne profesioniștii și entuziaștii.
În general, telefoanele performante au camere din ce în ce mai bune cu inteligență artificială. Așadar, trebuie doar să învățați să faceți ceea ce trebuie. De exemplu, eu în vacanță filmez, în general cu telefonul.
Încercați să nu cădeți în plasa megapixelilor. Discuția de aici e ok și pentru cei care vor un telefon nou. O altă discuție despre senzorii camerelor de telefoane este aici.
Sunet
Este amuzant cum unii de pe Youtube încearcă să vă prezinte cum se aude un telefon. Oricât de mult ar vrea cineva să vă facă să vedeți părțile bune ale unui telefon, prea puțin pot fi redate printr-o lavalieră sau un microfon. Pur și simplu, nu ai cum să faci asta, pentru că limitările unui microfon sunt diferite față de ale unui telefon, în plus, contează foarte mult camera în care este redat sunetul.
- Citește și: Căști True Wireless. Cele mai bune modele pe diferite bugete
- Citește și: Cele mai bune carduri de memorie pentru stocare pe telefon
Altfel, cu cât urcați în buget, cu atât telefoanele se aud mai bine. Dacă au și Dolby Atmos lucrurile pot să fie mai bune. Mai există și HiRes, dar doar pentru cei care sunt audiofili. Totuși, am întâlnit și telefoane cu Dolby Atmos care nu se aud convingător. Așadar, pur si simplu trebuie să urcați în buget. Un telefon de 1000 de lei va „zgâria” urechea și veți vedea îmbunătățiri în momentul în care ajungeți la flagship. E posibil ca unele modele să aibă sunet mono. Din păcate, foarte multe telefoane au renunțat la jack-ul audio, iar căștile bune încep să treacă pe bluetooth.
Dacă este flagship killer, cu siguranță sunetul va fi de o calitate mai slabă. În general, producătorii acolo taie din costuri. Au nevoie ca pe hârtie să dea bine în specificații, iar oamenii asta compară pentru prima dată.
Stocare
În momentul de față, cu toate update-urile, un sistem de operare ocupa câțiva GB. 128 GB de memorie pentru unele persoane înseamnă destul de puțin. Știu ca acum dispunem de servicii în cloud, facem poza si apoi o urcam pe rețelele de socializare, dar un telefon cu 256 GB este suficient din punctul meu de vedere.
Totuși, când vorbim de stocare trebuie să ne gândim și la viteza. Cele mai bune telefoane sunt cele cu UFS 4.0. Iată diferențele aici.
GPS
Am un prieten care face naveta la București. De curând si-a luat Xiaomi 11 Lite, varianta de aici. Nu a rezistat tentației și a folosit telefonul in autocar, ca pasager, doar ca sa vadă cât face pana acasă, care este cea mai buna rută.
GPS-ul este foarte bun in momentele in care trebuie sa ajungi in locuri pe care nu le cunoști. Aceasta este una dintre cele mai bune opțiuni ale unei tablete sau al unui telefon.
Probabil ca ar mai fi foarte multe lucruri care ne-ar ajuta sa cumpărăm cel mai bun telefon. Oricum, niciodată nu vom găsi un gadget perfect, care sa fie bun in toate situațiile. In momentul în care nu vom mai fi societate de consum, se vor face lucruri bune, pana atunci…
De curând am testat câteva modele, unele mai chinezești, altele un pic mai de top. Sper să pot realiza review-uri așa cum trebuie și în decursul anului și să vă pot ajuta în alegerea telefonului.
Telefoane sub 500 de lei
Nu trebuie să aveți prea mari pretenții de la ele. Da, unele sunt OK, dar nu sunt perfecte. Nu le comparați cu cele high end pentru că veți fi dezamăgiți. Primiți exact cât plătiți.
Samsung Galaxy A12
- Dual SIM
- 4GB RAM
- 64GB
- 4G
- Nacho Blue
Realme C25Y
- 4GB RAM
- 64GB
- 6.5”
- 5000mAh
- Metal Gray
Xiaomi Redmi Note 11
- Dual SIM
- 64GB
- 4GB RAM
- 4G
- Peacock Green
Puteți avea hardware bun, dar sunet prost și calitate a materialelor slabă. Sigur, depinde foarte mult de pretențiile pe care le aveți de la gadgetul vostru.
Telefoane sub 1000 de lei
Alegerea unui telefon in bugetul acesta înseamnă că ne îndreptăm spre piața medie. Găsim câteva modele interesante la prețuri foarte bune. Multe sunt mai performante decât media, dar poate că nu fac pozele atât de bune. E evident că nu fac poze ca un high end. Nimeni nu pune sticlă Leica pe telefoanele ieftine.
Eu nu aș zice mereu că trebuie să luați brand, pentru că aveți șansa să obțineți mai multe lucruri de la branduri mai puțin cunoscute. Setați-vă, însă, așteptările.
Samsung Galaxy A34
- Dual SIM
- 6GB RAM
- 128GB
- 5G
- Light Green
Realme 10
- Dual SIM
- 128GB
- 8GB RAM
- 4G
- Crush Blue
Xiaomi Redmi Note 12 Pro
- 128GB
- 6GB RAM
- Dual SIM Blue
Telefoane sub 2000 de lei
Încerc să vă propun cât mai multe variante video, așadar mai jos aveți o comparație foto de buget.
De altfel, ajungem în zona cu mult marketing. Aici putem găsi modele bune, dar și modele mai puțin ok. Oricum, calitatea materialelor începe să fie mult mai bună, sunetul clar și totul funcționează ok.
OnePlus 12R
- 5G
- 256GB
- 16GB
iPhone 14
- Dual SIM
- 6GB RAM
- 256GB
- 5G
Xiaomi 13 5G
- 256GB
- 8GB RAM
- Dual SIM
- Black
Alegerea este grea din punctul meu de vedere. Puteți merge pe un model premium de generație veche sau puteți lua unul nou, cu garanție.
Telefoane premium
Discuția este oarecum irelevantă în cazul ăsta. Spun asta pentru că sunt din ce în ce mai multe produse premium. Sau care tind spre premium. De altfel, încep să se scumpească destul cele premium, probabil pentru a face volum pentru cele medii.
Poate că discuția ar fi mai interesantă pentru telefoanele chinezești ce vin din spate. De exemplu, dacă stăm bine și ne gândim că Xiaomi scoate produse din ce în ce mai bune cred că ne putem orienta și spre aceștia. Dar nu întotdeauna au modele premium în listă. Bune, dar nu perfecte.
Ce telefoane am testat în ultima perioadă?
Am reușit să testez câteva modele destul de interesante, aș zice, suficient ca să îmi fac o părere despre acestea.
Nu am făcut un clasament de telefoane, ci am încercat să realizez o listă cât se poate de pertinentă cu cele testate recent.
- Citește și Care este cel mai bun Samsung S24 Ultra sau iPhone 15 Pro Max?
- Citește și Am testat Honor Magic6 Lite
- Citește și Am testat Honor Magic6 Pro
- Citește și Am testat Samsung S23 FE
Cum testez telefoanele?
Așa cum se poate observa și în recenziile de mai sus eu încerc să mă axez foarte mult pe performanțele video și foto ale telefoanelor. Aș prefera să fac mai mult, dar prefer să mă axez pe ceea ce știu și apoi să mergem în direcția lucrurilor mai subiective.
Gândiți-vă că dacă vorbim de branduri de telefoane vorbim de o sumedenie de interfețe, chiar dacă la final vorbim tot despre un telefon cu android. Fiecare brand și-a făcut un stil și o integrare, la fel și utilizatorii. Nu totul poate să fie perfect.
Cât despre testele sintetice ne raportăm la următoarele:
- Aida64
- GFXBench
- AnTuTu
Cum aleg cel mai bun telefon
branduri cunoscute
- Samsung
- Apple
- Xiaomi
- OPPO
branduri mai puțin cunoscute
- Realme
- Poco
- Honor
Să fim serioși. Telefoanele au devenit bune. Sunt din ce în ce mai bune și cele foarte ieftine, de până în 500 de lei. Sigur, nu le recomand pentru jocuri, dar vă puteți folosi o zi de ele fără prea mari probleme. Cele premium încep să aibă opțiuni de care nu avem întotdeauna nevoie. Cine bagă 1 oră telefonul în apă? În rest, pe partea de cameră apreciez foarte mult evoluția modelelor de top.
Andreea a zis
Eu ti-as recomanda samsung galaxy s3. e f bun si chiar rezista la cazaturi(nu prea grave). E cam scump dar chiar merita. Sper ca am ajutat! 🙂
Marius Cucu a zis
Are un prieten asa ceva. Chiar merita, desi este destul de mare ca telefon. Poate ii mai scade pretul odata cu aparitia lui Samsung Galaxy S4
Ana a zis
Buna seara, mi-am cumparat un Samsung mini S3 acum o luna si de vreo saptamana toti cei cu care vorbesc imi spun ca isi aud vocea lor in ecou nu chiar mereu dar destul de des si nu pe toata durata conversatiei, dar numai cu mine. Eu nu aud nimic dar se pare este deranjant pt celalti. Am incercat sa dau teleonul mai incet dar tot asa face.Daca ma putei ajuta, oare de la ce este sau trebuie trimis in service?
Alin a zis
Si eu as vrea un telefon, de Iphone 5 clar nu am bani, dar ceva mai omenesc ca Huawei Ascend P6 mi-as lua. E copie foarte buna a Iphone-ului.
Eu zic ca merita.
andino a zis
Nu stiu daca criteriile dupa care alegi un telefon se mai pot baza pe baterie. Orice smartphone ti-ai lua, ci Wifi, date mobile, aplicatii, browser, nu tine mai mult de 2 zile, cel putin la modul in care utilizez eu telefonul. Mai ales ca mail-urile le verific aproape doar pe telefon, si au continut, poze, schite, etc..Eventual te orienteze spre un telefon care sa aiba bateria de schimb ieftina si iti mai iei una de rezerva 🙂
Marius Cucu a zis
Este si aceasta o varianta. Sau poti gasi pe ebay fel de fel de gadgeturi care sa iti incarce telefonul. Dar inca o data intreb: unde mai este mobilitatea? Ii mai poti zice telefon mobil?
romero a zis
Ia-ti Allview Viva H8 si o sa ai si telefon si tableta in acelasi timp.
claudiu a zis
Eu am de vreo doi ani un Samsung Galaxy (primul model). Acum 6 luni eram hotarat sa-mi iau altul si oscilam intre iPhone 5s si Samsung Galaxy S4 Zoom (stiu, nu aparusera, dar stiam ca urmeaza sa apara si ma gandeam sa iau unul dintre ele).
Pana la urma nu am luat niciunul pentru ca mi s-au parut cam scumpe. Acum ma gandesc la Alcatel One Touch 6010D (arata similara cu un iPhone, are Android si in plus este dual-sim).
stefan a zis
orice dar nu alege iphone iti spun din propria experienta vei avea numai probleme cu el.
iOS este departe cel mai bun sistem insa piesele sunt de proasta calitate la telefoanele Apple.
Pe de alta parte nu alege telefoane la care nu le poti schimba bateria.Iti recomand telefoanele de la HTC …modelul il alegi singur in functie de preferinte si buget.Iar daca vrei un telefon mai complicat dar mult mai bine pus la punct iti recomand un BlackBerry Z10
Marcel a zis
Iti recomand Lenovo P780
Baterie 4000 mAh
Marius Cucu a zis
Chiar arata bine telefonul :). O sa mai caut informatii despre el si… fiabilitatea lui. 🙂
Jordan a zis
salut yamasha , am cateva din comment-uri ..si mai toata lumea iti ofera exact ceea ce nu vrei .. Din start ti-as spune ..frate ia-ti Note 3 ..e cel mai bun la ora actuala..dar este prea scump si poate prea mare pt unii .. Uite ce iti recomand – Blackberry Q 10 ..este cam ce cauti tu..bateria tine in jur de 2-3 zile ( ceva ce la un smartphone cu touch nu intalnesti ,mai mult de 1 zi jumate nu tine niciunu) sistemu BB 10.2 ..este extrem de stabil, nu se blocheaza ,nu da erori..etc .. camera este de 8mp Full HD1080 ..este mic ,design foarte misto..sincer sa fiu eu mi-am luat Q10 doar pt design …e foarte tare ..La modelul acesta de fapt la toate BB care au OS 10 ..nu iti mai trebuie ca la cele vechi abonament special de net..ai mega pe cartela ii consumi direct..fara probleme.. Eu am avut mai tot ce e smartphone ( s2,s3,note1,note2 ,iphone 4,4s,5 , htc one x ..etc.etc) in fine ..sper ca te-a ajutat commentul meu..ciao
Marius Cucu a zis
Prietena mea are asa ceva, dar nu mi se pare wow deloc. Probabil ma voi indrepta spre Iphone 5S, daca voi mai prinde la pret bun 🙂
Pana la urma am ales Nexus 5. L-am prins foarte ok la pret. Sistemul de operare este rapid, fara blocaje, deja m-am indragostit de el 🙂
Luciana a zis
fratilor ma ajuta si pe mn cineva cu un sfat.vreau sa-mi cumpar un nexus 5 dar am o problema de unde sa-l iau .am cunostinte in germania si anglia mi-l pot cumpara de acolo .oare ii mai ieftin acolo sau sa-l iau din romania .am gasit cel mai ieftin se vinde pe net 1400 lei sigilat toate culorile
Marius Cucu a zis
Nu știu dacă merita sa îl iei din afara. Câștigi câțiva lei în plus iar dacă o să fie nevoie de garanție ce faci? Eu l-am luat luna trecuta cu 1800 de lei de la eMAG. Intre timp s-a ieftinit. Eu zic sa iei din România de la un magazin sigur.
Eduard Mihai a zis
Salut, v-as recomanda Samsung Galaxy A5, este la reducere si e foarte performant la banii acestia.
Marius Cucu a zis
Din păcate nu este în bugetul meu în momentul de față Samsung A5 Galaxy A500F.
R2 a zis
Taica-miu are un televizor ULD. Ultra low definition. Cu tub. Si-i e drag ca ochii din kp.
Intre un monitor mare, peste 24 ghilimele si un TV, categoria neam prost (pt jocuri, filme de pe calculator) ce ai alege?
Marius Cucu a zis
Mie nu îmi place să împac și capra și varza. Televizoarele ieftine nu au opțiuni de moniton blur sau alte tehnologii conexe. O să fie ceva lag în jocuri pe un TV…
Un monitor relativ ok pentru jocuri, full HD, chiar și cu panou IPS ajunge la 5-600 de lei.
Un TV FULL HD… se duce un pic mai sus, chiar dublu.
Dar tu trebuie să știi exact ce ai nevoie, cât de mult te joci, ce tipuri de jocuri și așa mai departe.
Așa cum am zis și în articol, fac parte din categoria celor care mă deranjează orice diferență de culoare, dacă pică lumina bine sau nu, dacă se întrerupe sau daca sunt desincronizari. E posibil ca eu să fiu considerat „maniac”.
R2 a zis
Da, ai dreptate. Oricum, e mai mult o fantasma de a juca ceva pe tot peretele, decat o dorinta realista. Probabil raman la un monitor mare.
Marius Cucu a zis
Ai grijă și la aspectul „cât de mare”. De multe ori s-au plâns cei care au cumpărat că nu se vede bine. Dar problemele erau strict de la ei pentru ca voiau pe 2m pătrați să aibă un display dublu.
N-are cum să se vadă ok…
AlleXyS a zis
De vreo 2 luni tot pandesc piata ….. am un buget intre 1000 si 1500 RON pentru un telefon bun.
Pana acum aproape ca ma hotarasem …. intre HTC M8 mini (in jur de 1500) si LG G3 (vreo 1600) si LG G3 mini (900) . Totusi am vazut ca diferentele dintre varianta standard si mini sunt destul de mari … de la RAM 2GB la 1 GB si altele …
Aveam o obsesie pentru Xperia varianta Z1,2,3 … pana am vazut Z2 in magazin . foarte gros, butucit, urat ca aspect (altfel decat ma obisnuise Sony)
Chiar nu stiu …
IPhone nu suport (consider ca e telefon pentru fete, fara sa jignesc), Samsung e prea simplu si platesc mai mult firma. deci? :))) sa trec la Alcatel din 1990?
Marius Cucu a zis
Nu îți recomand nicio versiune mini. G3 este un telefon foarte ok, foarte lăudat. Cât despre Xperia…nu-mi place. Deloc. E butucănos.
Dintre toate variantele alese de tine, LG G3 cred că este cel mai ok.
Victor a zis
Salut. Eu am avut un G3 şi nu e bun de nimic. După jumătate de an de folosire intensă, mi s-a stricat bateria, am schimbat-o şi după încă 2 luni mi s-a as placa de bază. Am un prieten care a avut şi el G3 şi a avut aceaşi problemă cu placa de bază.
Eu vă recomand un OnePlusOne/ Sony Z1/ Samsung J5, varianta lansată în 2016, cu 5,2″.
Mariana a zis
Sincer si fara falsa modestie mi-am luat noul Iphone 6.. cum ar zice patriarhul …dai un ban dar e frumos.Ca aplicatii, meniu si design pur si simplu nu am cuvinte sau nota.Sunt foarte multumita de el merg pe gata asta de cand au intrat si in Romania.
Marius Cucu a zis
Când ai bani de Iphone 6… mi se pare normal. Dar eu nu sunt genul care să investesc chiar atât de mult într-un telefon.
Oana a zis
Iphone 6 e o fita la fel ca si samsungul incep sa mearga bine si produsele romanesti sincer.
elisei eugen a zis
Salut, Scuzati ca ma bag la ora asta, insa am o dilema, dilema pe care sper sa ma ajutati sa o rezolv. Deci eu am un buget de 150 de euro, in jurul acestei sume in orice caz. Am nevoie de un telefon care sa aiba Android, sa pot sa citesc carti (fiind student), cam atat. Bine, sa am o camera acceptabila, memorie buna, si bateria desigur. Ce-mi recomadati?
Marius Cucu a zis
Vrei neapărat android? Sunt câteva modele interesante de la Lumia ce se mișcă decent. Singurul care are nevoie de mult RAM este android-ul, în rest Windows și IOS merg pe configurații mai slabe.
Ideea e că Windows Phone e un pic mai complicat pentru un fost utilizator de android, dar odată ce-l folosești… te vei obișnui și-l vei plăcea.
Alyn a zis
Salut !! De cteva luni sincer tot urmaresc piata sa sami gasesc un telefon pana in 2.500 LEI Mi-ar place acest model : Mobil Huawei P8 Max Dual SIM 4G ? Ce parere ai de el legat de specificati,marime…. etc (Sau recomandami tu un dual sim te rog )!!
Marius Cucu a zis
Pentru ce dorești dual sim? Din punctul meu de vedere nu merită. În 2000 de lei ai un super telefon. Mă gândesc la HTC One M8.
Alyn a zis
Am un telefon de serviciu si telefonul meu personal si sincer mam cam saturat sa am 2 telefoane mereu dupa mine !!
Marius Cucu a zis
Ce zici de ăsta? Destul de mare, baterie suficient de mare(dar fiind dual sim va mânca destul de mult), display IPS…
Alyn a zis
Care ?? nu vad nici un link
Marius Cucu a zis
Scuze. Este vb de Honor 6 Plus. Cât de curând o să-i fac un mic review.
Stefy Mitu a zis
Daca vrei sa dai 2000-2500 de lei pe un smartphone, eu zic sa incerci telefoanele din seria Nexus. Oricare de la Nexus 5 incoace–>Androidul pur, fara briz brizuri, update-uri la zi, lag free. Daca faci un mic compromis la camera si poate baterie (doar in cazul lui Nexus 5), eu zic ca ai cele mai bune telefoane cu android. Daca nu vrei sa dai prea multi bani, iti recomand telefoanele cu windows (la un buget de 700-800 de lei sunt cea mai buna solutie). La banii astia iphone nu exista:(, iar telefoanele cu android sunt praf si vei ajunge sa iti doresti ceva mai bun..
Sanduku a zis
As dori sa achizitionez un telefon la un buget de 1200 de lei initial m am gandit la htc desire 820 fiind si acum utilizator de htc one s aveti o parere despre aces model e o alegere buna? Imi recomandati altceva?
Marius Cucu a zis
Eu m-aș orienta și spre un Lenovo. Încep să fie din ce în ce mai competitivi. Mă refer la modelul Vibe X2.
Sanduku a zis
Ai avut asa ceva stii cum se comporta? In timp ma refer…e mai bun ca htc ?adica nu vreau aa ma zgarcesc la 100 de lei si mai incolo sa regret.
Amariei a zis
Buna seara, as vrea un tel Samsung dual sim in care ambele cartele sim sa mearga pe 3G si/sau 4G. Telefonul trebuie sa poata fi folosit ca modem usb pe un laptop cu Windous 10. Optional, mi-ar placea sa aiba macar 2GB de RAM si memorie 16 sau 32GB. Ce model intrunesteste conditiile? Bugetul il adaptez.
Multumesc!
Stefy Mitu a zis
Ok, chiar daca articolul este mai vechi am vazut ca este actualizat la zilele noastre:), asa ca voi spune si eu ceva. In general, am schimbat cam toate telefoanele si tabletele posibile in diferite combinatii (smartphone performant+laptop fara tableta, telefon normal + tableta performanta fara laptop, PC peformant + telefon performant fara laptop si fara tableta), cam astea imi vin in cap acum. Acestea sunt concluziile la care am ajuns din atatea incercari:
– SMARTPHONE. In 2015, sau mai bine zis in zilele noastre, nu poti sta fara un smartphone. Efectiv nu poti, psihologic, fizic, social nu ai cum. Chiar daca nu te joci, nu ai facebook, tot iti trebuie la un moment dat. Dau un exemplu, mi-a explodat bateria la masina intr-o seara (era 23:30 ma intorceam de la fotbal, eram la dracu in praznic in afara bucurestiului) si eram in perioada fara smartphone. Daca nu erau cativa colegi cu mine cu smartphone-uri, acolo ramaneam, pentru ca aveam nevoie de internet pentru a cauta tractari auto sa-mi duca masina in oras si pe mine acasa. Sau vrei pur si simplu sa verifici vremea si nu esti acasa, ce faci? Sau ai vazut ceva sau auzit ceva funny pe drum si vrei sa cauti pe net despre acel lucru? Pur si simplu, chestii banale, simple, ai nevoie de smartphone si internet in 2015. De care, acum fiecare dupa buget, sincer nu ma dau in vant dupa smartphone-urile peste 1500 lei, pentru ca nu prea le vad rostul, decat daca nu ai ce face cu banii..
– TABLETA. Este buna, dar nu mai este de vreo 2 ani la moda, si nici nu mai tine pasul la inovatii cu smartphone-ul. Probabil se credea ca va lua locul laptopului, dar nu a fost chiar asa. Dovada si oferta destul de saracacioasa in 2015 (doar apple, asus si samsung mai au ceva de zis in piata tabletelor). „Chinezariile” nu imi plac si nu le recomand nimanui, chiar daca au preturi atractive (experienta proprie). Momentan detin un Ipad Mini 2, dar doar pentru ca am avut posibilitatea de a lua la un pret foarte bun de Black Friday, dar altfel nu as recomanda o tableta de nici un fel.
– LAPTOPUL. Este de aur dupa parerea mea:). A rezistat concurentei tabletelor si a PC-ului pentru atatia ani si este aici sa ramana:) Eu recomand ceva nou (chiar daca firmele SH fac concurenta, nu se compara) si neaparat cu Windows original pe el (nu free dos, te chinui mult prea mult sa cauti drivere si alte lucruri..). Mai ales ca acum daca ai Windows 7 sau 8 cu licenta primesti gratuit Windows 10, care reprezinta viitorul pentru Microsoft..
Deci, in concluzie, eu recomand un smartphone bun si un laptop bun. Undeva la 3500 del lei va puteti incadra cu amandoua.
Daca vreti productivitate mare sau gaming, atunci PC in locul laptopului, pentru ca altfel laptopul ar costa foarte mult in acest caz, peste 3000 lei.
Sper sa fi ajutat romanul scris de mine 🙂
Marius Cucu a zis
Total de acord. Dar sa stii ca are un cost mai ridicat un laptop de gaming. Acum scriu de pe un Acer de 5500 de lei. De gaming: Skylake, DDR4, 960 GTX, cam tot ce-ar trebui sa aiba un laptop decent. Ma frig picioarele pentru ca racirea nu face fata asa cum ar trebui.
Carmina a zis
Da, mersi mult!
rus a zis
Ce recomandati intre lg g4 si lenovo vibe x3
Marius Cucu a zis
Eu aș merge pe Lenovo.
Cosmin a zis
Vreau sa-mi cumpar un telefon si nu sunt hotarat.Am avut Samsung galaxy S4 si am fost multumit.Parca as incerca S6.Ce ma sfatuiti?Multumesc!
Marius Cucu a zis
Samsung are super display-ul față de multe alte modele. Totuși, să știi că au apărut multe chinezării foarte performante și de calitate.
Cam ce buget ai?
Cosmin a zis
C-am 1500 lei.Am gasit un S6 second la 1400 arata foarte bine, folosit doar 2 luni de la o cunostinta, dar m-ar intresa si chinezarii. Mi-a atras atentia xiaomi Redmi 3 note 32G. Dar nu stiu cum e.Am auzit ca are meniul mai diferit astea din china.Da-mi te rog niste sugestii ca sa am de unde elege.Multumesc.
Marius Cucu a zis
Este foarte ok Xiaomi si este mai ieftin decat S6. Dezavantajul este ca display-ul este un pic mai slab. La S6 e un pic mai ok.
Daca nu te deranjeaza acest lucru… poti merge pe chinezi. Daca reusesti sa-l negociezi pe cel al prietenului tau… e si mai bine!
Cosmin a zis
Imi dai te rog un link cu un xiaomi? Nu stiu care sa-l iau.am auzit ca au procesoare diferite mediate si altul nu stiu cum.
Mi-a zis cineva ca, au meniurile mai diferite, dar se pot face ca si la Samsung de exemplu.Seamana asa cu iphone
Marius Cucu a zis
Mergi pe modelul XIAOMI Redmi 4X Dual Sim 32GB LTE 4G Negru 3GB RAM.
Cosmin a zis
Redmi Note 3 Pro Dual Sim 32GB LTE 4G Alb Argintiu 3GB RAM sau Redmi Note 3 Dual Sim 32GB LTE 4G Alb Argintiu 3GB RAM
Acesta e versiunea pro mai nou.Vad ca are si slot microsd.Si procesor alt model.O fi mai ok procesorul asta fata de celalalt?
luca a zis
Care este mai bun intre lg g3 32 gb si A5 2016 ??utilizare normala gaming si web si apeluri etc ….
Marius Cucu a zis
A5 2016 🙂