Uitându-mă în urma cred că am fost un idiot pentru ca nu am folosit un ceas inteligent. Mi se pare incredibil cat de multe lucruri pot să fac cu un smartwatch, cât de mult îmi îmbunătățește stilul de viață.
Pentru o bună perioadă de timp am fost contra ceasurilor, ba chiar am refuzat conferințe in care ni se prezentau noi produse. De ce am făcut asta?!
Primul contact cu un smartwatch a fost acum câțiva ani de zile la un concurs in care puteam sa câștig ceasul. Eh, nu l-am câștigat, probabil ca altfel ar fi fost deznodământul. Probabil că m-aș fi prins ca lucrurile sunt bune si ca merită sa aleg un ceas.

Între timp, am mai cochetat cu câteva brățări de fitness, dar sunt incomparabile raportate la smartwatch. Efectiv, ai control total pentru gadgeturile din jurul tău.
Eu sunt una dintre persoanele care plătește online oriunde are ocazia, plătește cu cardul până si pentru o bomboana daca poate si toate acestea le făceam de pe telefonul mobil. Va dați seama ce realizare am avut când am plătit totul direct de pe ceas? Mai mult, sa pot sa controlez Google Maps de pe ceas, sa pot sa controlez muzica.. ?! Parca zici ca sunt căzut din avion, așa mă simt când aveam totul la îndemână si nu foloseam.
Ce ar trebui sa știi despre alegerea unui smartwatch?

Cred ca ar trebui sa ne axam pe mai multe lucruri. Eu o sa încerc sa enumăr câteva care mi s-au părut suficient de importante. Daca aveți alte sugestii sau întrebări, putem sa ne auzim in secțiunea de comentarii si sa pornim discuții constructive.
Design
Ceasul este un accesoriu fie ca vrem, fie ca nu vrem. Fără doar si poate, acesta trebuie sa se integreze perfect cu tot ceea ce vrem noi sa purtam. In toata zona asta cred ca se încadrează si curelele. Apropo de curea, as vrea sa cred ca aceasta este de calitate si ca nu lasă „artificii” pe mana odată ce îl dai jos de la mana. Din moment ce nu am purtat o viată ceas, mi-a trebuit o curea foarte OK pentru a putea folosi ceasul pe termen lung.

Baterie
Cred ca e mai importanta decât orice. Știu ca sunt branduri ce nu au o autonomie foarte buna. Pe lângă construcția frumoasa, unele branduri aleg sa nu folosească o baterie foarte mare si degeaba pun foarte multe opțiuni pe ceas daca nu il poți folosi decât o zi. Eu unul nu suport sa am accesorii pe care sa le încarc zi de zi. Ok, încă încarc telefonul zi de zi, nu am găsit o formula magica, dar sa mai încarc încă un accesoriu? De ce?
Daca tot suntem la baterie cred ca ar fi interesant sa vorbim si de încărcarea rapida. Evident, un ceas nu este deloc greu de încărcat, având in vedere ca are o baterie mica si ca se poate încarcă foarte repede. Dar nu toate brandurile oferă încărcare rapida, așadar, ar trebui sa fiți foarte atenți la asta.

Alegerea brandului
Eu am testat pana acum modele de la Huawei, modele de la Samsung sau chiar de la Garmin. Am mai avut pe mână și modele de la branduri noi precum Realme. Nu as vrea sa am un brand preferat pentru ca nu vreau sa influențez de vreun fel.
Integrare
Ideea de a folosi ceasul e strâns legată de ecosistem. Din punctul meu de vedere ar trebui ca alegerea sa se raporteze la un telefon compatibil 100%, fără să avem fel de fel de situații neprevăzute.
Senzori
Tehnologia cumva este identică, fiecare brand o adoptă cum știe mai bine și face integrările de care vă povesteam mai sus. Dar cercetările se fac de-a lungul timpului, nu este un brand sau altul privat de anumite descoperiri. Singura controversă a fost cu Huawei acum ceva ani, dar strict pe partea de software pentru telefoane, nu privind patente sau tehnologii. Regulile comerciale sunt aceleași pentru toată lumea.
Trebuie să luăm în considerare faptul că, cu cât avem mai mulți senzori activi, cu atât autonomia va fi ceva mai mică.
Conexiuni
Când mă refer la conexiuni mă refer la ideea de ceas inteligent. Adică, am pretenția ca un ceas să poată avea acces independent la internet. Evident, pentru acest lucru avem nevoie de o cartelă.
Problema este că anumite ceasuri nu au nici măcar conexiune eSIM. Dacă doriți să luați un ceas fiți cu ochiul pe opțiunea asta. E foarte importantă, mai ales că sunt operatori care au început să ofere eSIM, inclusiv Digi.
Știu, ar fi foarte interesant ca toți să aibă Number Share și eSIM, dar uite că nici toate dispozitivele nu au integrare pentru eSIM. Mă refer, inclusiv la telefoane, despre smartwatch-uri deja avem pretenții prea puține.
Curele pentru ceasurile inteligente
Nu mă așteptam să fie o industrie atât de dezvoltată și în direcția aceasta. La Mobile World Congress din Barcelona am găsit o sumedenie de variante de curele pentru ceasuri.

Smartwatch-uri recomandate în 2023
Samsung Galaxy Watch 5

- 44mm
- LTE
- Silver
Huawei Watch GT 2

- 46mm
- Matte Black
Deocamdată este cel mai subțire ghid al meu. Tocmai de aceea trebuie să îl populăm cu tot mai multe informații în secțiunea de comentarii.
Depinde de ceea ce vrei să faci cu un ceas. Huawei are autonomie foarte bună, dar nu are compatibilitate perfectă cu toate telefoanele, mai ales cu Samsung. Așadar, ar trebui să vă gândiți bine ce alegeți. Eu aș zice să mergeți la pachet, să păstrați ecosistem.
Salutare. Vin cu o dilema. Doresc sa ii fac cadou sotiei un smartwatch. Acum nu știu ce sa aleg intre: Galaxy Watch 5 Pro sau Huawei Gt 3 Pro? Va fi împerecheat cu un Samsung A70. Ce părere aveți? Mulțumesc