Pentru că este o întreagă nebunie cu liberalizarea pieței și foarte multă lume nu înțelege cum se calculează factura și de ce apar atât de multe taxe am zis că trebuie să fac un articol prin care să vă explic raționamentul și calculul pentru așa ceva.
Așadar, până la prețul final, din factură, avem de trecut câțiva pași. De altfel, sunt anumite firme precum Hidroelectrica ce sunt scutite de anumite taxe, mai exact acciza.
În prețul final pe care îl regăsiți in factura emisă pe lângă prețul energiei electrice active pe care îl plătiți la operator intra si alte taxe, dar care pot sau nu sa difere in funcție de regiunea unde locuiți, ca de exemplu:
- tariful pentru energia activa;
- tariful pentru serviciul de transport;
- tariful pentru serviciul de sistem;
- tariful pentru serviciul de distribuție;
- certificate verzi;
- cogenerare;
- acciza;
La toate cele de mai sus se adaugă și TVA-ul(taxa pe valoare adăugată). Mai mult, unii operatori aleg să pună și abonament pe zi, atenție la ofertă și ceea ce semnați. Puteți să vă aruncați și un ochi pe site-ul ANRE pentru mai multe detalii.
De exemplu, conform ofertei curente Hidroelectrica(iulie-decembrie 2022), PRETUL FINAL(adică cu toate taxele incluse) per KWh pe care îl veți regăsi pe factura Dvs. de la Hidroelectrica in funcție de regiunea in care locuiți:
- pentru Bucuresti si judetele Giurgiu si Ilfov – 0.68919 lei/KWh;
- pentru judetele Braila, Buzau, Dambovita, Galati, Prahova si Vrancea – 0.75235 lei/KWh;
- pentru judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu – 0.73174 lei/KWh;
- pentru judetele Satu Mare, Maramures, Salaj, Bihor, Cluj si Bistrita Nasaud – 0.71746 lei/KWh;
- pentru judetele Arad, Caras-Severin, Hunedoara si Timis – 0.70653 lei/KWh;
- pentru judetele Arges, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Teleorman si Valcea – 0.77213 lei/KWh;
- pentru judetele Calarasi, Constanta, Ialomita si Tulcea – 0.75716 lei/KWh;
- pentru judetele Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava si Vaslui – 0.75234 lei/KWh.
ANRE stabilește un tarif de transport al energiei electrice pe rețea. Este bazată pe un raport între energia introdusă în rețea și scoasă din rețea. Aceste plăți se fac către operatorul național Transelectrica.
Tariful pentru serviciul de sistem reflecta costurile de mentenanță ale companiei Transelectrica pentru a funcționa în parametri OK sistemul electroenergetic(SEN). La fel, este un tarif reglementat prin lege si stabilit prin ordin ANRE. Este colectat de furnizorul de energie electrică și plătit către compania Transelectrica.
Tariful pentru serviciul de distribuție înseamnă costul serviciului asigurat de operatorul de distribuție care consta în asigurarea transmiterii in condiții de siguranță a energiei electrice intre doua sau mai multe puncte ale rețelei de distribuție.
Cogenerarea este o taxa reglementata de către stat prin ANRE fiind virata către compania Transelectrica, taxa care susține promovarea cogenerării de înaltă eficienta pe baza cererii de energie termica utila.
Certificatele verzi sunt titluri ce atesta producerea din surse regenerabile a unei cantități de energie electrica. Acesta este tranzacționat intre producătorii si furnizorii de energie electrica si este facturat consumatorilor de energie electrica.
Articolul este subțire și poate să devină neactualizat. Dacă vedeți informații eronate sau dacă vedeți o ofertă mai bună la energie electrică nu ezitați să comentați, să reușim să menținem totul actualizat.
CANCIU LILICA MARINELA a zis
PE UN CONSUM CAZNIC DE PESTE 500KW PE LUNA CE TARIF SE PLATESTE?
Marius Cucu a zis
Depinde de oferta furnizorului.
CANCIU LILICA MARINELA a zis
MERSI
Marius Cucu a zis
Hidroelectrica nu are costuri extra, din câte știu, restul au un prag pentru tot ce trece de 255kwh.
Boiciuc Doru a zis
Buna ziua,
Cum – catre cine se poate cere o oferta de tarifare , ca sa nu se mai faca acte degeaba .
Am inteles ca este vorba de consum mediu lunar 2021 : sunt in situatia consumului 900 kw/ mediu lunar
Multumesc
Marius Cucu a zis
Pe juridic sau persoană fizică? Dacă este a 2 a variantă… aveți Hidroelectrica.
ABAGIU SORIN COSTEL a zis
Pe data de 23.04.2023(ieri),am primit prima factură de la Hidroelectrica,de când am încheiat contractul,pe data de 29.10.2022.Pentru o singură zi și anume 30.10-31.10.2022,mi-au facturat suma de 137,43 lei,pentru 178 kw.Lăsând la o parte faptul că,fiind persoană fizică și locuind într-o casă cu 4 camere și anexe,este imposibil să consum atât de mult,într-o zi,făcând calculul,a rezultat valoarea de 1,29 lei/kw.Păi,de la 0,25 lei,cât scrie în contract,nu e cam mult? O să ziceți că sunt și celelalte componente din anexă,dintre care tariful distribuției,care,inexplicabil în opinia mea, este mai mare decât prețul kw.dar…totuși? Așa îmi trebuie,dacă n-am rămas la CEZ dar,ca mâine trece jumătatea de an!Nu știu dacă sunt un caz singular dar,îi sfătuiesc pe cei care au intenția să treacă la Hidreolectrica,să se mai gândească!
Marius Cucu a zis
Prețul nu are cum să fie mai mare de 0.7 lei. E plafonat de stat.