Mă simt justițiar la mine în bloc. Am ales să nu am centrală.
Bine, nu din motive economice, ci din alte considerente: nu am suficient spațiu și încă nu sunt OK să dărâm ceva ce n-am planificat când am renovat. Când o să fac o curățenie generală probabil că o să fac și asta. Sau… nu. Sunt în dubii. Cert e că doar la un apartament am centrală și asta pentru că e bloc nou.
Per ansamblu, e mai puțină bătaie de cap. Ca dezavantaje, în Ploiești, aș zice că la paușal e cald, e foarte cald! Sigur, am izolație peste tot, e posibil ca fostul proprietar să fi dimensionat un pic mai mult caloriferele, habar n-am.
Dar… acesta ar fi motivul pentru care aș alege să pun centrală. Să pot controla mai bine temperatura ambientală.
Tot în Ploiești urmăresc știrile și pare că în următorii ani vom avea fonduri europene pentru încălzire. CET-ul de la Brazi o să fie dezvoltat. Acum nah, priviți cu atenție și îngrijorare treburile astea că orașul e aproape de faliment pentru că… avem ~180 de lei gigacaloria.
Eh, acum citesc articolul ăsta care reglementează un pic lucrurile și… aparent, de anul ăsta, avem taxa pe țeavă.
Mă amuză foarte mult ordinul ăsta al ANRE pentru că la apartamentul alor mei sunt câțiva bătrâni care mai aveau să se ia la bătaie pentru coloana de încălzire. Și-au izolat coloana, s-au certat pe cotele de plată, acum vine ANRE și vine: ai centrală, plătești cotă parte.
Am căutat ordinul să fiu sigur că nu bat câmpii:
Conform art. 15 din Regulament, „cantitatea de energie termică aferentă consumului comun de încălzire, repartizată proporțional cu cota indiviză, se achită de toți proprietarii și utilizatorii de apartamente sau spații cu altă destinație decât cea de locuință”. Această măsură include atât apartamentele, cât și spațiile comerciale situate în blocurile de locuințe.
Abia aștept să îi văd fața omului când o să fie pus în fața faptului împlinit. Nu de alta, dar suntem perete în perete acolo, iar problema lui este că îndrăznesc să aerisesc apartamentul meu.
Citeam aseară și despre faptul că centralele de apartament vor fi scoase ușor-ușor din sistem. Sigur, discuția e nuanțată și mutată spre 2040, adică 15 ani de zile de acum încolo. Și de când verzii din UE nu prea mai sunt la putere s-ar putea ca nici anul ăsta să nu fie punctul 0 al eliminării centralelor de apartament.
Vasi a zis
ANRE ar trebui să-ți plătească chirie pentru țeava lor care trece prin apartamentul tău când tu ai centrală proprie, apartamentul meu, proprietate personală, țeava ta care pe mine mă încurcă. Ori plătești chirie că trece prin casa mea, ori o scoți afară pe fațada blocului, dar să mă pui să plătesc cotă parte……asta-i deja mafie frate. Eu cu un an înainte să se interzică clar și definitiv montarea de centrale pe gaz o să mi-o schimb iar cu una mai performantă și calorifere de aluminiu, apoi ăia mă pot pupa undeva. De vreo 22-23 de ani nu mai există la noi centrală de oraș, iar pompele de căldură pe curent sunt scumpe, inaccesibile multora. Sunt curios cu ce soluții vor veni în locul centralelor pe gaz și lemn.
Marius Cucu a zis
Păi țeava aia are căldură pe ea, la fel și pereții mai calzi de la vecinii care sunt la paușal.
E fizică.
Apartamentul, proprietate personală, are și ceva reguli de conviețuire. Cine vrea să fie individual 100 la sută se mută la casă. 👻
Legat de centrale sau alte forme de încălzire, sigur vor fi programe de susținere a noilor tehnologii, ca la panourile fotovoltaice.
Marius Cucu a zis
Ciolacu e în campanie și pare că se liberalizează piața mai târziu.