Trebuie să vă zic ceva. M-am schimbat comportamentul privind tastaturile. Fac editare video și tastele numerice au fost viața mea. Ani de zile am zis că vreau o tastatură mare, mare, că nu am nevoie de mai mult. Full size.
Doar că a venit necazul și am scăpat cafea pe tastatură. Am încercat să resuscitez pe cât posibil, însă n-am reușit să fac nimic cu vechea tastatură. Adică nu s-a stricat de tot, însă cursa nu mai este constantă pe câteva taste pe care le folosesc des. Și când tastezi zeci de mii de cuvinte zilnic nu este deloc OK. Chiar și acum vă tastez cu durere în degete, de la cât de mult am băgat.
Cel mai mult mi-a lipsit de la vechea tastatură a fost rotița de volum. Între timp, mi-am făcut un bind pe Autohotkey și acum țin apăsat pe CTRL+săgeți și modific volumul, exact ca la un player. Dar experiența nu e chiar atât de OK, însă… da, a fost mai bine decât nimic.
Câteva luni de zile mai târziu vă povestesc despre SteelSeries, cea mai bună tastatură pentru gaming, dacă ar fi să ne luăm după ceea ce scrie pe cutie.
N-am dat de SteelSeries pentru mult timp, însă, mai degrabă am testat laptopuri ce aveau tastaturi realizate în parteneriat cu ei.
Uite că a venit vremea să testez și SteelSeries Apex Pro TKL prima tastatură cu switch-uri Omnipoint 3.0 pe care am pus mâinile.
Băi, e tare. E cea mai tare tastatură testată de mult timp și e posibil să mi se potrivească șnur. Acum 4-5 ani de zile, când am migrat pe mecanică de la ergonomică am luat la rând foarte multe modele. Am vrut să merg pe ceva OK pentru că tastez foarte mult. Țin minte că am testat vreo 4-5 modele până la a migra pe ceva.
De data asta a fost hit and run. Mai rar!
Probabil și pentru faptul că tastatura este destinată gaming-ului a contat, însă eu aveam nevoie de un model foarte rapid și destul de ușor de personalizat. Până acum e ce trebuie! Dar sunt și câteva lucruri care puteau să fie mai bune.
SteelSeries Apex Pro TKL
Inițial, voiam să văd cum este o tastatură wireless. La un moment dat, vreau să văd și diferențele ca timp de răspuns, ca orice, față de un model pe fir.
Sunt mai multe modele pe piață, la mine a ajuns la teste cel cu switch-uri Omnipoint 3.0. De mult n-am mai deschis un manual, de fapt, n-am făcut-o niciodată pentru o tastatură, însă, da, are cel mai complex software pe care l-am văzut până acum pe o tastatură.
Ca la orice tastatură premium ai experiență de unboxing. Cutia are grijă să te facă să vezi că e cea mai bună pentru gaming.
În interior veți găsi:
- cablu USB Type C
- cheiță pentru a schimba switch-urile (keycap puller)
- palm rest
Cât despre design, mi-a plăcut că nu iese atât de mult în evidență. Este curată și păstrează linia obișnuită a unei tastaturi clasice pentru ca adaptarea și tranziția să fie tot mai ușoară.
Există variante full size, la mine a ajuns modelul fără taste numerice, cred că este de 75%. Cum ziceam mai sus, nu mă mai deranjează treaba asta, m-am adaptat la ea, ba chiar de când cu pad-ul nici nu aș avea loc de una full size, cu taste numerice.
Spatele este un pic diferit de tot ce am văzut până acum. Pe partea centrală e poziționat keycap puller și este ascuns frumos. Mă așteptam să pice de acolo, dar stă bine, bine. Sunt curios cum se face materialul acela în timp, dacă se va zgâria. Partea bună este că stabil. Vă ziceam că am luat un soi de mousepad din piele, ei bine nu e suficient de mare, așa că jumătate de tastatură stă în exteriorul pad-ului. Cumva, au reușit să-l facă stabil, foarte stabil!
Palm restul este magnetic. E primul pe care îl văd în asemenea stil și am păreri mixte despre el. Așa cum vă spuneam, am și un mousepad ciudat, dar cumva îngust. Ei bine, câteodată mă mai trezesc că apăs pe colțul din exterior cu putere și îmi sare palm rest-ul în sus. Cred că s-ar fi rezolvat treaba asta prin a muta cauciucurile de pe spatele palm rest-ului un pic mai jos. Mi-ar fi plăcut să fie fix 100%.
Partea bună este că materialul este mult mai fain decât ceea ce aveam eu anterior. Au și branduit cu SteelSeries, să știi că nu îl încurci cu altele.
În partea de sus a tastaturii avem și un ecran OLED. E personalizabil și poți să adaugi chiar o poză acolo de 128px x 40px. Cred că aș putea pune numele pe acolo, am văzut opțiunea în meniu, însă nu m-am băgat să fac teste. A rămas să indice profilul folosit și să amintească de faptul că e o tastatură SteelSeries.
Am descoperit, între timp, că poți să adaugi fel de fel de aplicații care să îți arate informații. De exemplu, poți pune notificările de la Discord, ori un vizual audio sau chiar Tidal. Am conectat un System Monitor ca să văd temperaturile pentru când mă arunc în Davinci Resolve. Aveți un tutorial rapid la ei pe site. E genial să poți să îți arunci un ochi să vezi încărcarea GPU-ului.
Lângă este rotița de volum. La modelul full size am văzut că este o rotiță mai sănătoasă, aici e mult mai mică și nu e chiar atât de ușor de accesat. Pe de-o parte, este bine că nu te trezești să dai volumul non stop mai tare sau mai încet, pe de altă parte, nu îmi place că mixează din 2 în 2 trepte de volum. Mai trebuie să caut în setări dacă se poate personaliza treaba asta, dar la cealaltă era mult mai „sensibilă”. Am și eu problemele mele, îmi place să nu se audă când dau mai încet sau mai tare sunetul.
Interesant este că poți să dai mute direct de pe rotița de volum, dacă apeși pe ea, ba chiar mai este un mic buton care, by default, face fix același lucru. Însă, dacă îl ții apăsat pentru câteva secunde o să poți schimba opțiuni precum luminozitatea, macro-urile.
Dacă nu vreți să folosiți butoanele acelea puteți să încercați și din combinația de taste. Aveți tasta FN ori SteelSeries care are câteva scurtături. De acolo puteți activa sau dezactiva config-ul sau chiar să blocați tasta Windows pentru a nu ieși din greșeală din jocuri.
Software
Mai rar să găsesc ceva cu atât de multe personalizări încât să bag un ochi și pe manual. Poți face bind-uri noi, poți schimba culori, poți face 5 profiluri ori poți chiar să înregistrezi din software-ul lor.
E incredibil cât de mult se poate personaliza. Eu n-am testat foarte multe tastaturi la viața mea, însă când vedeam recenzii în alte părți mereu lumea zicea că software-ul nu se poate personaliza atât de mult.
În poza de mai sus ai zeci de aplicații pentru fiecare joc în parte, ai o grămadă de lucruri și probabil ai vorbi 15 minute numai despre o tastatură. Impresionant.
În poza de mai jos aveți Actuation și Dual Bindings. Sunt opțiuni care încă mă depășesc și nu știu dacă apuc să mă obișnuiesc cu ele.
Iluminare
Au făcut show. Pur și simplu poți să personalizezi în orice fel, să pui culoare pe orice tastă și să faci zeci de preseturi. Eu am pus pe-o parte a tastaturii ritmul melodiei care îmi cântă pe fundal.
Switch-uri
Sunt liniare. Unii ar spune că cele tactile sunt mai OK, însă, nu îmi displac nici cele liniare. De fapt și de drept, mie îmi place să pot apăsa ușor și să fie timpul de răspuns OK. Se întâmplă asta, ba chiar ai punct de actuare de la 0.1 la 4mm și trebuie să aplici o forță de 45 gF.
Pe piață am văzut că sunt modele cu switch-uri OmniPoint 2.0. Cred că ar fi bine să vă îndreptați spre un model cu OmniPoint 3.0.
Cu siguranță este cea mai rapidă tastatură pe care am testat-o până acum. E total diferită față de ceea ce testasem eu pe laptopuri, pur și simplu nu are nicio legătură cu ceea ce știam până acum despre tastaturi. Chiar e altă mâncare de pește la tastat în momentul de față. Nu vorbesc de rata de greșeli, ci de faptul că nu îmi mai obosesc degetele atât de repede.
Adaugă un comentariu