Acum ceva timp am tras o concluzie pentru top 4 branduri de televizoare de la noi. Practic, selecția e simplă: vindeți mult în România?! Ok, GFK asta zice, hai să vă testez.
Samsung și Sony sunt senzație pe partea de imagine anul ăsta. Efectiv, au rupt. Asta cu toate că mă gândesc că dacă ar fi pus mâna Panasonic pe un panel d-ăla s-ar putea să fi făcut senzație. Să pună răcirea lor, know how-ul lor pentru acuratețe.
Când te uiți că un Philips zice că are input lag de 15ms, dar știi tu că ai testat acum 2-3 ani de zile un panou cu 5-6 ms, pe game mode, ce-i drept, parcă te uiți așa, de sus. Dar toate vin la pachet cu software, cu strategie de vânzări, cu multe. Panasonic are probleme și nu știu dacă își mai revin pe televizoare. Nu e suficient să ai flagship și atât. Ai nevoie și de cotă de piață, ai nevoie și de prezență în magazine, ai de nevoie de mult mai multe.
Mă uitam la un comunicat dat de cei de la Sonos privind sunetul lor în care voiau să își promoveze produsele și mă gândeam că degeaba am testat eu top 4 televizoare OLED de pe piață, dacă nu ai un sunet adevărat.
Ne-am pus și noi ca oamenii la un film pe Sony A95K ca să putem spune că „am făcut-o și p-asta” și, efectiv, am ajuns la concluzia că degeaba ai imagine dacă nu ai sunet.
Și experiența unui film se face cu sunetul, nu neapărat cu imaginea. Eu, de la editare, pe vremea în care eram „surd”, spuneam că sunetul este 60% din experiența de vizionare. Poate mai mult. Cea mai mișto experiență de sunet am avut-o la sediul Dolby, din Londra, acum ceva ani de zile. Efectiv, aveai tot ce îți trebuie acolo. Au încercat să simuleze ceva și ai noștri, prin mini cinema-uri sau prin săli VIP, dar ce „am auzit la Londra rămâne la Londra”.
Așadar, întrebarea de astăzi: ce sunet folosiți? Investiți mai mult în sunet sau în imagine? Soundbar sau ceva mai frumos? „Cinematic”?
Eu acasă am un soundbar mai vechi de la Philips, decent, nu wow, pe care îl țin pe Bluetooth, ca să vă dați seama cât de mult țin la sunet. De fapt și de drept, dacă îl agăț la HDMI sunt probleme cu conectorul de la televizorul de la Sony și îmi pornește singur, de nebun. Am avut și ceva boxe de podea, dar nu m-am înțeles cu atâtea cabluri prin casă.
Voi cât ați investit în sunet?
AD a zis
Televizorul meu, TCL C835 are un sunet bun, ONKYO. Mai placut si mai calitativ fata de ce am avut , SONY XR X93J. Insa am dorit sa iau si un soundbar calitativ dintre variantele disponibile. Erau in lista mea , la inceput Samsung Q995B, Bose 900, Sonos Arc si Loewe. Toate complete adica subwoofer, rears.
Pana la urma am cumparat Loewe bar5+sub5+klang mr1 si sunt foarte multumit de el. Primesc un sunet foarte bun. Nu am dorit sa cumpar boxe de raft cu cabluri etc.
Suma a fost destul de mare pentru soundbar (negociat) 8100 lei. Primesc, in functie de semnal PCM Audio, Dolby Sourround, Dolby Atmos.
Marius Cucu a zis
Dap, la tine am văzut și poze, chiar foarte tare ce setup ți-ai făcut acolo. 🙂
Eu unul nu sunt chiar atât de pretențios privind sunetul. Adică în mintea mea mi-aș seta un 3000 de lei pentru un sunet, cu 8000 de lei îmi iau un obiectiv foto. Alte priorități. 🙂
Costin a zis
Cu tot cu AV receiver, vreo 2500 EUR dar in timp, nu toate deodata. Daca filmele de actiune presupun un sunet cit mai ‘rotund’ adica un sistem de boxe ț+1, pentru muzica stereofonia simpla imi este arhisuficienta.
MIhai Ionescu a zis
Mai toate televizoarele smart din gama noua, au posibilitatea Play-Fi.. Eu recomand pachet soundbar (gasesti decent pe la 1k ron) si inca doua difuzoare separate, legate toate prin Play-Fi. Investitia duce la un max de 3k ron daca nu tintesti la top of the top.. Multe filme sunt decodate deja in platformele dedicate cu dolby atmos… E o placere sa ai imaginea unui OLED si sunet mai ceva ca la cinema…