NN sunt băieții ăia pe care îi iubesc din tot sufletul și n-aș vrea să mai aud de ei. Nu de alta, dar fac parte tot din grupul cu ING-ul și meh!
Am avut anul trecut o „pasență” urâtă cu ei.
Au dat un comunicat relativ interesant. Tocmai am avut o discuție despre pensie și studiul ăsta a venit la timp. Deh, după cum bine știți, eu lucrez pe juridic și evident că îmi pun la saltea niște bani pentru bătrânețe. Cotizez mult prea puțin la sistemul direct așa că indirect mai adaug și eu pe bursă. De asta și insist cu articole de genul pentru o conservare mai bună a unor finanțe, nu pentru îmbogățire sau înmulțire. Pentru pensionare.
În același timp, când văd că se face mult mai multă educație pe teme de sănătate decât se făceau înainte, eu tot cred că vom reuși să avem o viață mai bună și să trăim mai mult, per ansamblu.
52% dintre respondenții la un studiu privind percepția despre longevitate desfășurat de NN în România, precum și în alte țări unde este prezent grupul, consideră că este probabil să trăiască până la vârsta de 90 de ani și 73% se declară pregătiți pentru o viață lungă. Cu toate acestea, 82% sunt preocupați de evoluția României în următorii ani și de impactul asupra vieții lor, costul de trai, perspectivele economiei și pieței muncii și datoria publică fiind principalele îngrijorări.
În acest context, doar 26% dintre respondenți spun că au reușit să-și asigure un viitor financiar confortabil. 37% consideră că au în prezent o situație financiară dificilă și 46% simt că reușesc să se descurce cu greu, ceea ce se reflectă în abilitatea lor de a face planuri pentru bunăstarea lor financiară la bătrânețe. Și cu toate că 53% spun că situația lor se îmbunătățește de la an la an, iar 41% au economii care să le acopere nevoile pentru cel puțin 3 luni, pe termen lung, 3 din 10 cred că nu vor reuși niciodată să aibă lucrurile pe care și le doresc în viață.
Pe de-o parte, lumea declară că vrea să trăiască 90 de ani, pe de altă parte, e ciudat să întrebi de pregătirea pentru pensie, iar oamenii să o bage pe aia: dar ce, mai prindem noi pensia?!
OK, poate că în forma actuală pensia n-o să mai fie wow, n-o să mai aibă valoare, dar nici noi n-o să mai consumăm atât de multe la bătrânețe. Poate și de asta se face pilonul 2, pilonul 3, ca din mai multe fonduri de investiții să ajungă niște bani la bătrânețe și pentru tine.
Din toate timpurile, fiecare generație s-a lamentat că nu mai apucă pensia și cu tot pesimismul lor, au prins-o. Adevărat că unii n-au mai apucat să prinda pensia, fiindcă au murit pe baricadele ridicate de paranoia agonisirii salariilor întregi, până la adânci bătrâneți, adică mult peste anii de pensionare pentru limita de vârstă. Cât privește cheltuielile, țin să precizez că doar venerabilii sănătoși tun, au cheltuieli mai mici, dar aștia sunt cazuri rare. Viața ne-a demonstrat fix invers. Medicația nu e gratuită iar compensarea e frecție la picior de abanos. Dacă ne-am fi născut prin Asia și am fi fost cel puțin la a cincea generație, am fi putut visa frumos la viața eternă (a se citi până la 90-100 de ani). Speranța moare ultima, dar moare și ea odată cu noi. Nu ne rămâne decât să ne urăm, viață lungă și sănătate de fier și să așteptăm să se și întâmple asta. Cu pensie sau fără, tot acolo ajungem.
În acel studiu eu aș înlocui „preocupați de evoluția României în următorii ani” cu „speriați”. Nu de alta, dar pe lângă USR bun, restul rău, în nici un caz AUR și politicienii trebuie așa și pe dincolo nu vezi nici o idee concretă și ancorată în realitate. Ăștia mai tineri și vocali pe internet văd doar ce-i irită pe ei acum (Ciolacu) și extrapolează pe următorii 10 ani. Așa a fost și cu Dragnea, ăla era problema țării, după ce l-au dat jos a curs lapte și miere (not).
Din studiul ăla eu înțeleg că 25% o duc bine, 35% sunt la limită, adică au strictul necesar dar și-ar dori mai mult de la viață, iar 40% sunt săraci. Dacă le dai piloane celor 35% o să se apropie de ăia 40%, că sunt fix banii care îi fac să trăiesc cât de cât în momentul de față.
Atât studiul cât ce se întâmplă la firul ierbii arată că mulți încă nu s-au hotărât ce vor de la viață. La Radu se găsesc destui care să-i tot reproșeze că trăiește superficial, nu le convine ce mănâncă și ce bea sau ce pasiuni are, de parcă ar trebui ca toți să avem nu știu ce realizări notabile.