O bună perioadă de timp am scris despre SSD-uri. Cred că am fost printre primii care a avut așa ceva în calculator și a discutat despre ele. Țin minte că am cheltuit foarte mulți pe 120 de GB de stocare. (111 GB util)
Mai târziu am făcut ghidul cu care vă învățam să vă protejați SSD-urile. Pasul următor a fost să realizez un ghid în care să va prezint câteva informații despre SSD-uri, dacă vreți să faceți upgrade. Anii au trecut, iar sistemele de operare lucrează de pe SSD. Aceste unități de stocare mai rapide decât HDD-urile au ajuns să depășească atât la preț, cât și la performanță, vechile dispozitive cu platane. Să nu mai zic de faptul că laptopurile nu prea mai au unități de stocare pe bază de hard disk. O ultimă statistică văzută de mine însemna că avem 97% produse bazate pe SSD-uri.
La ce trebuie să te uiți când vine vorba de un SSD extern?
Acum am luat contact cu destul de multe SSD-uri externe și m-am gândit că dacă tot am testat mai multe să pot să vă propun și un ghid despre cele mai bune SSD-uri externe. Da, știu că am făcut un ghid asemănător pentru hard disk-urile externe, însă aici lucrurile stau un pic diferit.
Dacă atunci când vorbeam despre hard disk-uri puteam să spunem că avem obiecte în mișcare, că pot apărea probleme de fiabilitate printr-o singură bruscare, iată că acum cu ajutorul SSD-urilor putem să obținem și o rezistență mai mare la șocuri mecanice. Mai mult, câștigăm și la capitolul dimensiune. Gândiți-vă că plecați în vacanță și veți căra cu voi câteva zeci de grame, în loc să cărați 1 ditamai hard disk-ul.
La noi sunt din ce în ce mai multe branduri ce au SSD-uri externe. Ca de exemplu, avem Samsung, avem Kingston, avem ADATA.
Avantajele unui SSD extern față de un HDD extern
Le trec repede în revistă ca să nu vă plictisesc.
- greutatea
- dimensiunea
- fiabilitatea
- zgomot
Viteza de transfer
Este importantă și nu prea. Dar trebuie să vă zic câteva lucruri. E posibil ca viteza de transfer să fie influențată de dispozitivele voastre.
Ca de exemplu, am testat noul SSD de la Kingston, iar performanțele nu erau strălucite. Problemele nu erau de la SSD, ci de la mine pentru că aveam conectori foarte slabi, așadar aveți grijă ca produsele pe care le aveți acasă să fie 100% compatibile.
Interfața jucăriilor
În termeni mai tehnici este vorba despre conectivitate. USB-uri au toate calculatoarele, toate dispozitivele, dar avem o evoluție constantă a acestora. Ca de exemplu, nici eu nu pot ține pasul chiar cu toate noutățile în articolul de aici.
Partea bună este că inclusiv la sistemele Apple nu mai avem probleme de compatibilitate. Sigur, sunt și cazuri particulare în care cei cu produse Apple observă viteze mai mici pentru că încă nu avem o tranziție suficient de OK de la portul Thunderbolt. Odată ce se va unifica într-un singur port USB Type C lucrurile vor fi diferite.
Portabilitate
Sunt de pus în palmă. Au 30-40 de grame, în funcție de producător. Da, probabil că în timp vom avea și din materiale ceva mai dure, nu neapărat plastic, dar așa cum avem grijă de un telefon mobil, așa trebuie să avem grijă și de un SSD extern.
Fiabilitate
Când vorbim despre date importante trebuie să vorbim și despre unități de stocare, mai ales când vine vorba despre unități flash. Iată că SSD-urile sunt puse în discuție. Ei bine, nu am o baghetă magică să vă zic de durabilitate, însă, secțiunea de comentarii este a voastră. Doar cu ajutorul comunității putem să rezolvăm treburi de fiabilitate. Da, eu am testat câteva modele, dar utilizarea mea e total diferită de a celuilalt, iar faptul că mie nu mi-a picat niciun model de până acum nu înseamnă că la voi nu pot fi probleme.
Pot să zic în lung și în lat că Samsung este cel mai bun SSD extern sau Kingston. E irelevant.
Când vine vorba despre date importante trebuie să ne rezumăm la backup-uri. Eu folosesc NAS-uri pentru a face backup, cu RAID, iar SSD-urile sunt în utilizarea de zi cu zi.
Recomandări de SSD extern în 2024
Kingston XS2000
- 2TB
- USB 3.2
- Argintiu
Samsung Portable T7
- Shield Black
- 2TB
- USB 3.2 Gen 2
În concluzie, asta pentru că văd destul de multe chinezării pe piață, încercați să nu luați direct din China produse no name, fără un brand comun. Este păcat de banii voștri. Gândiți-vă că poate să fie un flash de 2 bani și efectiv o să vă pierdeți și banii și… datele. Grijă pe ce dați banii!
Adaugă un comentariu