Am Sony A7III de aproape 3 ani de zile sau mai bine. Probabil, cea mai bună idee de-a mea a fost să trec pe Sony dintr-o mișcare bună, un test cu Panasonic GH5 și Sony A7III. De atunci, am tot testat modele de la Sony și le-am cam învățat. Țin minte că nu întelegeam de ce Sony are modele care sunt dedicate pentru video și modele pentru foto sau… hibrid. Mă uitam în gura lumii și atât.
Acum, după ce m-am jucat cu A7sIII mi-ar plăcea să-l iau pe video pe acesta. Dar mă omoară prețul și faptul că nu mai fac atât de mult conținut video pe cât făceam înainte. Fac mixt.
Eh, după 2-3 ani în care toată lumea scotea leak-uri despre Sony A7IV, după ce Sony a zis că ne dă A7C în loc de A7IV, iată că Sony vine cu o nouă cameră cu specificații actualizate.
Conferința a fost luna trecută, dar NDA-ul abia acum a expirat, așa că ar trebui să vedeți și review-uri la băieții de casă, de pe Youtube. În România, cu siguranță, camera o să ajungă ceva mai târziu.
Ce ar trebui să țineți cont:
- senzor full frame de 33 megapixeli
- autofocus îmbunătățit cu opțiunile de pe A7sIII și acum detectează atât fețe, cât și animale și păsări, vor fi 759 de puncte de focus
- ergonomie îmbunătățită, în funcție de ce s-au plâns utilizatorii, au mărit partea laterală, în poze pare că au nimerit fix ce mă durea pe mine, dacă o să fie și un pic mai înalt, o să fie perfect
- AF assist, pentru momentele în care ai autofocus pornit, dar ai nevoie să ajustezi un pic. Opțiunea luată de pe FX6
- WIFI îmbunătățit, acum știe și de 5GHz
- înregistrare în 10 biți
- stabilizare pe 5.5 axe
- upgrade pentru sistemul de răcire
- upgrade pentru interfața audio
- display mai bun. Orice alt display era mai bun decât cel de pe A7III. Dar și autonomia țipă. În jur de 700 poze declarate la a7III vs 600 la noua cameră. Ca cifre: 3.68 milioane de pixeli versus 2.36 milioane. E și OLED.
- upgrade la USB 3.2 – ar trebui, inclusiv ca bateria să se încarce mai repede, nu doar transferul
- transfer RAW direct prin Image Edge Mobile – foloseam opțiunea, dar mă plângeam de limitări
- card CF, dacă ai chef să dai banii pe ele, în loc de SD
Am lăsat la sfârșit discuția despre imagine. Au făcut câteva comparații la nivel de skintone, va fi un pic îmbunătățit, mai aproape de realitate. Sigur, puteai să faci asta și din editare, dar când ți se ușurează munca, cu atât mai bine. Da, va avea S-Log3, va avea Cinetone, dar 4k, 30p. Aici m-a lovit un pic, dar cred că e discuția pe care am tot avut-o. Sunt convins că se va face marketing pe 4k, 60p, într-adevăr are așa ceva, dar doar în Super35, practic, dacă vrei să filmezi 4k, 60p n-o să poți să zici că este FULL FRAME.
Toate leak-urile spuneau că aparatul o să fie 4k 30p și nu îmi venea să cred, în condițiile în care deja avem 8K pe flagship-uri. Da, credeam că se va pune accentul pe 4k, iar wanna be să fie 8k-ul disponibil atât la Canon, cât și la Sony.
Dar nu, au putut să facă doar 4k crop. Cumva, au ridicat stacheta celorlalți: Panasonic începe să rezolve cu autofocusul, Canon știa deja asta, Nikon încearcă să joace, iar Fuji are de ceva timp 4k 60p pe XT4, dar n-a mai avut loc și de stabilizare.
Am uitat să vă zic de preț: 3000 de euro. Undeva la 14000 de lei inițial. Mult, dacă ne uităm că A7sIII costă 18500 acum. Sigur, e produs nou, eu sper să ajungă undeva la 10 000 de lei. Atunci e posibil să fac și eu upgrade. La ce fac acum nu mă limitează deloc, mai ales că am lentile foarte bune și mă scot din rahat.
Am reușit să îl testez înainte de lansare pentru câteva zeci de minute, încât să îmi fac o mică idee despre acesta. Da, ecran mai bun, ba chiar mai bine închegat decât cel pe care l-am avut pe A7sIII atunci când l-am testat. La fel de mic, se rabatează tot în lateral.
Cu ocazia asta am tras un pic și cu mai multe obiective pe care aș fi vrut să mi le cumpăr. Nu m-a convins 135-ul atât de mult, cred că mă pot descurca în continuare cu 85mm.
Am observat că s-au schimbat și lucruri la butoane, sunt mai smooth față de A7III, nu mai sunt inscripționate, nu au gradație pentru că le poți customiza cum dorești. Mi se pare ciudat acest lucru, mi-aș fi dorit o gradație, să știu unde mă aflu. Body-u se ține mai bine în mână și nimic nu mai zdrăngăne.
Meniul este nou, e fix același de la A7sIII. E ceea ce trebuie.
Cam 100 de poze în care am mixat pe viewfinder și 5-6 minute de filmare bateria a scăzut undeva la 15%. Luați în considerare și faptul că nu știam scurtăturile, dar oricum au anunțat că autonomia e mai mică decât la A7III.
Ce nu mi s-a părut OK a fost crop-ul de la 4K 60p. Mult prea mare și chiar deranjant. OK, nu am o problemă cu faptul că tragi în APSC, îți asumi calitatea, iar diferențe vor fi pentru că în 25P face downscale de la 7K. Evident, îi poți găsi avantaj că poți folosi lentile CROP, dar mult prea mare crop-ul.
Stabilizarea e mai bună ca la A7III. În filmarea de mai jos am avut cadre cu lentile de la 50mm în sus, până la 135mm, tras numai din mână și căutând scurtături 😀
Atât timp cât m-am jucat cu el n-am avut nici cea mai mică problemă să se încălzească sau să fie o altă problemă. Sigur, condițiile de testare au fost normale, nu foarte cald, nu frig, nici nu cred că avea ce să se întâmple.
Da, îmi place noul Sony, la cât m-am jucat cu el n-aș putea să zic că e chiar S3, dar se prezintă foarte bine. Discuția se pune, însă, la upgrade, dacă merită trecerea de la A7III. Aș fi zis DA la un factor de crop mai mic. Însă, dacă vreți să treceți pe un FULL Frame de buget nu are sens să vă îndreptați pe A7III decât dacă nu vă permite bugetul, altfel, mai toate cele au fost rezolvate pe noua versiune.
Adrian Bolocan a zis
Frumoasă jucărie! Avion, chiar, cel puțin după cum îl privesc eu.
George a zis
Am fost aproape să cumpăr Sony A7 III, dar am văzut că cei de la f64 au primit pe stoc A7 IV.Totuși se merită diferența de preț, având în vedere că sunt un amator în fotografie?
Marius Cucu a zis
Depinde cat de amator ești, ca sa zic așa. Dacă îți permiți, mergi pe el. E îmbunătățit la toate capitolele, de la focus, la stabilizare, la culori. Dar momentan îmi pare cam scump. Pe la 10000-12000 cred ca ar fi un preț ok pentru el.
Acum, daca nivelul tău nu este unul foarte ridicat sau nu vrei sa te duci prea mult cu investiția, A7III încă face ceea ce trebuie. Ideea e că diferența de 6000 nu e justificată. Nu e de 2 ori mai bun. Te ajută mult, ai 10 biți, ai o grămadă de opțiuni noi, dar nu e dublu ca performanțe, iar pe foto oricum tragi RAW. Opțiunile mai mișto le văd pentru video. E îmbunătățit și pe foto, dar te raportezi diferit.
Cosmin Dumitru a zis
Sony A7 IV are mai multe plusuri decat ma asteptam odata, la lansare. Pe foto zic, partea video nu ma intereseaza, desi surprinde mult si acolo.
33 de megapixeli sunt mai mult decat suficienti. Am zis de la inceput, n-as lua nimic sub 30, deoarece 5D mark IV mi s-a parut cel mai ok ca rezolutie din ce am avut pe mana.
Ceea ce m-a facut sa raman la 4 asemenea body-uri, in wishlist, si sa scot batranul A7R IV. (are 2 ani si 3 luni, ceea ce inseamna o vesnicie cand vorbim de tehnologie).
Ba mai mult, ceea ce nu stiu multi este ca, un senzor de rezolutie uriasa, gen 61 megapixeli, are nevoie de lumina foarte buna, timpi scurti de expunere, altfel imaginile nu sunt cu mult diferite de senzorii de 24-33 megapixeli. Pe lumina buna ai un avantaj, pe lumina scazuta, 61 megapixeli sunt un chin sa scoti niste imagini perfecte.
Ca o comparatie directa, studiu facut din mii de fotografii vizualizate si zeci de review-uri si comparatii cam pe la toti baietii importanti care fac asta, am ajuns la concluziile urmatoare:
1. Senzor foarte sharp, detalii uimitoare, in ciuda rezolutiei de 33 vs 61.
2. Autofocus peste A7 III si A7R IV ce doresc eu, 759 puncte vs 567, dar in traking e peste A7R IV. Plus puncte de focus mai sensibile, -4 EV vs -3 EV.
3. Ecran rabatabil… fix asta mi-a placut la Canon cand am luat 60D-ul in 2012, dar nu se vorbea atunci de touch, deci… cand nu am nevoie de el, il intorc, nici nu vede cineva ce cadre fac (clasica boala: da sa vad, hai ma… vreau sa vad!), nici nu exista riscul sa-l zgarai. Si asa ecranele Sony sucks, nu-s cele mai ok. Touchscreen-ul de pe nou A7 IV este peste cel de pe A7R IV.
4. Procesor mai bun. De 8 ori mai performant, desi in viata reala il simti mai rapid, dar nu chiar de 8 ori. Matematic, teste de laborator, in teorie, cica de 8 ori.
5. Vizorul e peste A7 III dar sub A7R IV, insa, la OLED 3,69 milioane pixeli cu 120 Hz refresh, e suficient ca sa compui cu el fara probleme sau jena la vizare. Nu ai nevoie de 5,76 milioane pixeli.
6. Performante ISO in low light, neasteptat de bune, se vede ca e senzor nou. Cu un stop si putin avantaj peste A7R IV. Pentru prima daca as putea spune ca vad performante ISO similare lui 5D mark IV de la Canon. Ca dynamic range, este peste A7R IV si A7 III, poti recupera mult mai mult din umbre si highlights.
7. Rafala este identica, 10cps, Am obiceiul sa trag 2-3, 2-3, 3-4 rar peste, deci 10 e perfecta si pentru incercari wildlife/sport, si pentru obiceiul meu, am degetul format pe 7-10 cps. Nu are un buffer grozav, nu e pentru sport sau wildlife, dar poti aborda si asta cu el, daca te limitezi la rafale scurte, 20-30 cadre si apoi pauza cateva secunde. Dar, cand ai nevoie de RAW necompresat, rafala coboara pe la 6 cps. Ceea ce e suficient pentru mine.
Senzorul este de 17 ori mai lent decat cel de pe A1, de exemplu, deci nu poti trage cu shutter electronic subiecte in miscare gen elici, rolling shutter va fi vizibil. Dar in cativa ani cred ca vor renunta toti la obturatoare mecanice, si vor face senzori mai rapizi. Aici se va ajunge.
8. Autonomia o idee mai mica la A7 IV, desi e un body foarte putin mai greu. Electronica mai performanta consuma ceva mai mult, din acelasi acumulator. 600 cu display, 520 cu vizor. Mai mult decat suficient, aproape dublu decat cu un Canon R5/R6.
Cu battery grip si doi acumulatori, ai 1040 cadre CIPA cu EVF-ul, deci, o zi de munca daca nu vorbim de eveniment.
9. Cand schimbi obiectivul coboara obturatorul, daca nu ma insel dupa 4 secunde cand il opresti. Ceea ce reduce considerabil sansa se a umple senzorul de praf si impuritati, deci, il vei curata mai rar.
Plus ergonomie, doar A1 este la fel de confortabil in mana.
10. HDMI mare, ceea ce il face superb pentru a-l conecta la orice monitor/TV cu un cablu HDMI 2.0. Plus transfer mai rapid al fotografiilor direct din aparat, daca nu ai la tine un card reader bun SD UHS-II. Stie si CFexpress type-A dar eu as merge pe doua SD UHS-II.
Practic, daca renunt la A7R IV, pierd foarte putine lucruri:
1. Rezolutia, care la randul ei aducea pierderi la performante low light si dimensiunea fisierelor cu care lucrezi.
2. Autonomie cam 90 cadre, in teorie.
3. NFC si PC Sync, utile mai mult in studio.
4. Vizor o idee mai pefromant, aproape insesizabil cand muncesti, ca nu faci comparatii intre vizoare, pe teren.
5. Intervalometru incorporat pentru time-laps, nu-s fan.
Deci, nimic foarte important pentru a-mi exercita activitatea.
Rezolutia de 61 megapixeli nu inseamna o rezolutie aproape dubla. Liniara este doar de 36% in plus. Deci, in jur de o treime. Intre 20 si 33 megapixeli diferenta este uriasa. Intre 33 si 61 megapixeli, nu e asa de mare cum cred unii. Da, intre 33 si 102 de pe Fuji GFX, e altceva.
Cele 10 plusuri mentionate, pentru mine conteaza destul de mult cat sa raman la noul A7 IV, 4 bucati.