Una dintre grelele decizii pe care trebuie să le luăm este alegerea televizorului. Mai exact a sistemului de operare. Eh, iată că am ajuns într-o epocă în care tehnologia ne intră în viață. Unii spun că ne-o fac mai ușoară, alții cred că ne îndepărtează de oameni.
Controlul televizorului, în zilele noastre, este tot mai simplu. S-au dezvoltat mai multe sisteme de operare. De fapt și de drept, fiecare producător a dorit să își facă un sistem de operare. Ei să aibă platforma cea mai bună, cea mai bine optimizată, cea mai stabilă.
În practică, nu se întâmplă așa. Sistemul de operare al televizoarelor dă erori. Până la urmă discutăm despre niște mini calculatoare sau mini telefoane încorporate în televizor. E normal să fie erori. Sunt calculatoare la urma urmei.
Dar Google a încercat să acapareze piața așa cum o face și cu telefoanele. Doar că… nu e atât de simplu. Mai ales pe piața românească în care găsim modele de televizoare cu procesoare foarte slabe. E ca și cum ai folosi un telefon de 300 de lei pe un display 4k. Procesoarele MediaTek sunt o glumă. Câteodată mai au și vulnerabilități.
Așadar, avem nevoie de sisteme de operare cât mai bine optimizate pentru că, la televizoarele ieftine, ansamblul smart nu este unul foarte performant. Așadar, va face probleme.
Astfel, dacă doriți un televizor ieftin, cu un Smart TV de calitate, nu veți găsi.
În cazul de față veți putea avea probleme cu android-ul. E posibil să se blocheze, să dea erori, să se restarteze. Probleme majore nu vor fi, dar va fi un disconfort în momentul în care vă veți ridica din pat ca să-i dați restart.
De foarte multe ori am primit întrebarea din titlu de la oameni care voiau să își aleagă un televizor.
Întrebarea este pertinentă din punctul de vedere al omului care nu a avut atât de mult contact cu sistemele de operare ale televizoarelor. În fapt, dacă extrapolăm, s-ar putea să nu găsim persoane care să știe ce sistem de operare să pună pe un laptop, de exemplu. Trebuie să recunoaștem că nu toți oamenii sunt suficient de tehnici. Poate că este bine așa, nu?!
Așadar, care este cel mai bun sistem de operare pentru un televizor?
Din punctul meu de vedere, cel pe care îl folosești acum, cu care ești obișnuit.
E greu răspunsul, nu?
Nu există un sistem de operare bun, ci unul cât mai intuitiv. Primul la care mă gândesc este cel anterior, pe care l-ai mai folosit.
Dacă nu ai folosit niciunul până acum eu aș putea spune că ceea ce fac:
- Samsung
- LG
sunt foarte intuitive și simpliste.
Ceilalți îți dau un pic de furcă, dar nu pot să zic că nu m-am obișnuit și cu android-ul de la Sony sau de la Philips. Cu Saphi aș putea spune că nu e chiar intuitiv sau oricare dintre cele proprietare pe televizoarele foarte ieftine.
Ideea este că toate fac același lucru pe care l-ai folosi cu siguranță:
- aplicații pentru video: Netflix, HBO Go, Youtube
- aplicații de tip browser
- aplicații pentru radio/ audio
Și cam atât vei folosi în general pe un televizor. Nimic altceva.
Din punctul meu de vedere, m-aș orienta și spre un model care să aibă aplicație de telefon foarte bine pusă la punct.
În rest, nu există cel mai bun sistem de operare, ci cel cu care îți faci tu treaba. Orientează-te să aibă sunet și imagine cât mai bune.
Pentru că am fost întrebat m-am gândit că ar fi bine să listez toate sistemele de operare. Așadar, avem:
- Saphi
- WebOS
- My web OS (mai nou, au schimbat pe FireTV cei de la Panasonic)
- android – Google TV
- VIDAA
- Titan OS
Pentru mine a devenit subiectiv sistemul de operare. Indiferent de ce ar fi el: pentru calculator, pentru televizor, pentru telefon mobil. Cred că m-aș putea obișnui cu oricare. Eu am un criteriu simplu: să funcționeze cast-ul, să pot să dau filmulețe de pe telefon.
Ambele sunt foarte snappy și cred că merită atenția. Ca interfață îmi place mai mult cea de la Samsung.
Vali a zis
Salut , esti din Bucuresti ?
Marius Cucu a zis
Nu sunt.