Încă de când am fost în primăvară, în Viena, la niște amici, am văzut ce înseamnă să dormi într-o casă bine ventilată. Băieții ăia fac apartamente cu ventilație cu recuperare, ca la carte. Noi facem garsoniere și le vindem ca apartamente cu 2 camere.
Am mai întrebat pe blog, dar încă n-am fost hotărât și nici foarte lămurit de cum stă treaba cu sistemele de ventilație.
Am văzut, recent, o reclamă la Buhnici pentru un sistem de ventilație al unor moldoveni/ ucrainieni(după accent).
Fiind apartament vechi n-am nicio pretenție ca să pot avea un sistem centralizat, așa că am făcut ochii mari la sistemul de ventilație descentralizat.
Pare a fi cât un aparat de aer condiționat. Undeva între 2000-4000 de lei, în funcție de cât de „smart” vrei să fii. Ar fi un pic de deranj cu trasul unei prize pe acel perete. Partea mai puțin ok, de care mi-e un pic frică, este antifonarea. În parcare am un parc cu copii foarte prietenoși, încât se adună toți aici si e vacarm. Pe vară, pe la 3-4 noaptea se stinge totul, așa că nicio șansă să stau cu geamul oscilobatat. Eu-s chiar ok cu zgomotul, dorm cu televizorul, dar n-aș vrea să aud chiar tot ce se întâmplă p-afară.
Partea bună este că, am măsurat și am undeva la 35 de cm, fix pentru cât trebuie pentru gaură. În plus, încă n-am izolat p-afară.
Costin a zis
Exact ca si in cazul pompelor de caldura, investitia initiala este destul de mare chiar daca in timp se amortizeaza.
Totusi as fi curios care ar fi randamentul in situatia unui val de ger persistent. Bine, stiu, clima este in schimbare, spre incalzire iar situatia se poate pune si asa : cum se comporta in situatia unei canicule de peste 40°C? Iti evacueaza un aer, sa zicem la 35°C si-ti baga unul…la cite?
Personal mi se pare doar o solutie avansata de aerisire, monitorizarea continutului chimic din aer fiind chiar salutar insa insuficient pentru obtinerea unui confort termic adecvat.
Optim doar primavara si toamna, in rest…mai pune un radiator, mai pune un a.c. 😉
Marius Cucu a zis
Păi compensezi cu aerul condiționat. Habar n-am, nu m-am gândit la asta. 🙂
Joie Negru a zis
Deci sistemul asta de minim 2100 de lei vrea sa inlocuiasca ce? Aerul Conditionat? Asta e sistemul centralizat? Cam scump si nu-l cred asa de eficient. Pare practic un ventilator bagat in tub.
Apoi, ai vazut ca la treapta 10 cam urla? Pai eu iti recreez sistemul ala (minus partea din cupru) cu vreo 80 de lei. Tub de ventilatie de 50 cm (diametru de 10), plus ventilator pentru tubulatura, plus grila simpla de interior plus grila cu jaluzele sau aparatoare pentru exterior.
Asta ar fi evacuarea clasica prin ventilator si cred ca ar avea cam aceeasi putere la ce se vede mai sus, caci n-ai cum la sistemul ala minuscul sa scoti ceva puternic din el. Mai bagi un variator de turatie la 100 de lei si ai si turatie pe trepte, dar nu are deloc sens la dimensiunea aia mica. Priza sau firele le tragi si tu pe exterior, cu canal cablu…
Ce-i drept e nasol ca nu sunt gandite din start macar blocurile si apartamentele noi pentru o ventilatie buna. Si eu unde stau ma uit asa pe scara si nu vad nici macar o grila de ventilatie pe undeva.
Marius Cucu a zis
Păi nu există cerință la noi pe piață pentru așa ceva. Probabil că, în următorii ani. Mda, sunt sceptic și eu pentru treaba asta. D-aia am venit și-am întrebat că poate găsesc oameni care și-au pus ceva de genul.