Întotdeauna vara vine pe nepregătite. Exact ca iarna și felul în care se pregătesc autoritățile noastre. În plus, în ultima vreme, aparatele de aer condiționat au devenit tot mai integrate, tot mai bune, tot mai compatibile cu dispozitive IoT, așadar sunt pline de tehnologie. De ce să nu profităm de asta?!
Aerul condiționat nu este cel mai sănătos mod de a ne răcori, mai ales dacă este folosit agresiv, dar este necesar. Eu nu sunt chiar atât de sensibil la căldură, dar trebuie să recunosc că nu am cea mai bună stare în zilele toride, pe caniculă. Sunt irascibil, așa că încerc să mă hidratez cât pot de mult.
În astfel de cazuri un aer condiționat bun face diferența. Nu să-l ținem la 15 grade și apoi să ieșim în căldură la 30+ de grade și să intrăm înapoi, însă este bine să ținem un aer condiționat la o temperatură mulțumitoare. Constantă.
Problema se pune în felul următor: ce aer condiționat să alegem? De unde să alegem? De la ce magazin online? Cine îl instalează? Unde îl instalează? Cum îl instalează?
Toate acestea sunt întrebări pe care mi le-am pus în momentul în care am instalat aerul condiționat. Renovarea generală am făcut-o acum mai bine de 6 ani și chiar nu aveam chef să zugrăvesc din nou doar pentru un aer condiționat.
Nici nu s-a întâmplat asta, băieții au instalat cu mare grijă, fără prea mult deranj. Am avut noroc de o echipă suficient de bună.
Ghid alegere aer condiționat. Ce trebuie să iei în calcul, în 2024, când alegi un aparat de aer condiționat?
Pentru că nu am știut mare lucru în momentul în care mi-am ales aerul condiționat am crezut că este necesar să realizez un articol care să vină în sprijinul vostru și să vă ajute în alegerea acestuia.
Totodată, dacă simțiți nevoia să mă contraziceți sau să puneți o întrebare sunteți liberi să o faceți. Poate găsim un răspuns împreună.
Alegere aer condiționat pentru locuință
Cel mai important lucru în alegerea aerului condiționat este numărul de BTU. Toată lumea a auzit de asta, cu cât mai mulți BTU, cu atât mai bine. Acest BTU reprezintă unitatea de măsură pentru răcire/ încălzire. Cu cât este mai mare, cu atât va acționa pe o suprafață mai mare, implicit pe o cameră mai mare.
Mai jos v-am pus câteva intervale ce ar trebui să fie respectate în momentul în care alegem un aer condiționat.
- dacă dorim să răcim o suprafață între 10 și 25 mp un aparat de 9000 de BTU este suficient.
- pentru suprafețe între 15 și 35 mp puteți alege un aparat de 12000 BTU
- dacă suprafața camerei este între 30 și 50 mp recomandarea mea este pentru un aparat de 18000 BTU
- dacă avem un spațiu mai mare, ce ajunge până la 70 mp ne-ar fi bun unul de 24000 BTU
Așadar, recomandarea mea este să alegeți unul de 9000 de BTU pentru dormitor și unul de 12 000 BTU pentru sufragerii. Nu sunt adeptul aerului condiționat puternic, pus în mijlocul casei. Temperatura nu va fi optimă.
Dacă va fi amplasat pe hol cel mai probabil nu vei putea răci corespunzător decât holul. Restul casei nu va avea o temperatură constantă. Nici n-ar trebui să ne mai gândim la factura pentru aparatul de aer condiționat.
Eficiența energetică pentru o cameră subdimensionată… nu este deloc ok.
În cazul în care apar modificări majore ale încăperilor, geamuri multe, unelte multe ce degajă multă căldură trebuie să vă reorientați. Poate un specialist ar trebui să vadă încăperea și să recomande câți BTU aveți nevoie, dacă este suficient unul de 12000 sau trebuie să vă orientați către unul de 18000 BTU.
Trebuie să fiți atenți, însă, la ventilator. Dacă se trece de 18000 BTU se recomandă ca încăperea să aibă o înălțime de minim 3 metri.
Un alt aspect de care ar trebui să țineți cont este motorul. Dacă aveți unul cu tehnologia BLDC înseamnă că ați făcut alegerea corectă. Sigur, nu este chiar ieftin să iei un astfel de aparat, dar știi că nu vei avea probleme 10-15 ani de zile.
Tipuri de aparate
În principiu avem 4 soluții de aer condiționat:
- de perete
- de tavan
- portabile
- multi split
Cele mai utilizate sunt cele de perete și cel mai puțin disconfortante. La serviciu am aer condiționat de tavan, își face foarte bine treaba, nici nu-l simți cum bate, dar estetic nu este deloc ok, mai ales că nu avem tavan fals.
Sunt interesante și cele multi split. Practic, vom avea o singură unitate exterioară pentru ambele. De obicei, am văzut că sunt modele de 9000 de BTU. Practic, vom avea 9000 de BTU într-o cameră și alți 9000 în cealaltă cameră.
Estetic mi se pare cel mai bine. Totuși, nu știu dacă este cea mai bună variantă pentru unii având în vedere că un kit de instalare poate să coste destul de mult, în funcție de cum sunt așezate camerele.
Clasa energetică a aparatului
Probabil cel mai bun lucru făcut de cei din Uniunea Europeană. Odată cu consumul tot mai mare de energie electrică aceștia au făcut niște standarde pentru consumul de energie. Așadar, vom vedea în oferta magazinelor cu vechea certificare, dar și cu noua certificare pentru electrocasnice.
Recomandarea ar fi ca acesta să fie de clasa A.
De exemplu, modelul de aici ajunge la un preț destul de măricel, iar dacă faci montajul separat te mai costă ceva bănuți.
Sigur, vorbim totuși de unul dintre cele mai bune modele de pe piață alături de seriile premium ale celor de la Daikin și cu prezență ca service în majoritatea orașelor.
Filtrele pentru aparatul de aer condiționat
Sunt foarte importante și, totodată, ignorate de toată lumea. Nu știu de ce oamenii au impresia că, dacă își neglijează sănătatea vor trăi fericiți până la adânci bătrâneți. Nu se întâmplă asta.
Filtrele trebuie schimbate sau curățate o dată la 6 luni de zile. Dacă faceți această economie o veți regreta mai târziu.
Mai nou, aparatele de aer condiționat moderne folosesc filtre cu ioni negativi, tocmai pentru a preveni bolile respiratorii.
Zgomotul produs de aerul condiționat
Unele sunt silențioase, altele nu, unele sunt zgomotoase atât timp cât răcirea este activă. Ar trebui ca acestea să nu fie prea zgomotoase, să se învârtă în jurul valorii de 60-65 dB. Renumite pentru silențiozitate sunt cele de la Daikin și Mitsubishi.
Ca brand trebuie să aveți în vedere următoarele:
Branduri de top:
- Daikin
- Hitachi
- Fujitsu
- Toshiba
- Mitsubishi
Branduri intermediare:
- Gree
- Carrier
- LG
- Midea
- Osaka
- Sharp
- Samsung
- Panasonic
- Sanyo
- Whirlpool
- Nordstar
Branduri Low cost:
- Aux
- Zephir
- Henson
- Chigo
- Heinner
- Hyundai
- AirKool
- Romstal/Habitat
- DeLonghi
Aer condiționat în rate?
Este la modă să luăm totul în rate. E bine să ne planificăm investițiile altfel ne va fi greu. S-ar putea să se întoarcă așa cum o face bumerangul la o eventuală criză. E periculos dacă nu planificați așa cum trebuie.
Unde se fabrică aparatul de aer condiționat?
Discuția este nemuritoare, din punctul meu de vedere. Lumea încă mai trăiește pe vremea în care lucrurile se făceau bine. Trăim într-o perioadă în care globalizarea a schimbat moduri de business. Calitatea este cerută de brand, nu de chinezi sau japonezi.
Fiecare dintre aceștia aleg să lucreze cu componente mai bune sau mai puțin bune. Cu subansamble diferite, în funcție de preț. Trebuie să avem în vedere că piața este dinamică. Așadar, faptul că se fabrică în China nu este cu nimic mai prejos decât o fabrică din India, să zicem. Sau Japonia.
Condiția pe care o văd eu importantă este ca brandul să ceară calitate. Uitați-vă la Apple, uitați-vă la Samsung. Credeți că telefoanele acestora sunt realizate în altă parte decât China?
Eu m-aș orienta ca produsul pe care îl achiziționez să aibă un compresor ok, să aibă cele mai noi tehnologii privind agentul refrigerant, măcar din seria R22 și aș căuta informații despre fiabilitate.
În plus, ar fi mai util să luăm în calcul că avem diferite serii pe piață.
În general, când vorbim despre fiabilitatea unui aer condiționat trebuie să ne gândim la 10-15 ani de folosire, în condițiile în care acesta este instalat și folosit corect.
Modele recomandate de mine în 2024
Nu pot spune ce marcă de aer condiționat este mai bună, dacă Electrolux este cea mai bună sau poate Mitsubishi sau dacă Daikin este indicată. Cert este că asiaticii le fac pe toate. Fie că vrem, fie că nu vrem, toate sunt chinezării. Ok, există și câțiva japonezi, dar uite că au foarte multe fabrici în China sau în zone ceva mai ieftine.
Mai jos v-am adăugat 3 modele, de la diferite branduri. Unele au instalarea gratuită, altele nu. Vă recomand să luați aer condiționat în extrasezon. Sunt prețuri mai bune pentru instalare.
Samsung AR12TXCAAWKNEU
- clasa A++
- 12000 BTU
- 46 dB
Fujitsu ASYG09KPCE/AOYG09KPCA
- clasa A++
- 9000BTU
- 59 dB
Gree Pulsar GWH12AGB-K6DNA1A
- 12000 BTU
- Wi-Fi Intelligent Control
- R32
- Kit de instalare inclus
- Negru
Știai că un aer condiționat consumă în jur de 1,2 kw atunci când merge compresorul, iar dacă acesta este oprit în jur de 80-90 de wați? Sigur, valorile s-au mai micșorat, în ultima vreme, dar este bine să luăm în calcul și acest lucru dacă ne gândim la factura de curent. 🙂
Aer condiționat portabil. Este util sau nu?
Sistemele de aer condiționat portabile sunt destinate camerelor foarte mici. Totuși, din punctul meu de vedere au câteva dezavantaje. Cele mai importante ar fi:
- răcirea vine de jos în sus
- funcționează pe același principiu ca un aer condiționat fix. Adică avem nevoie de un furtun de evacuare pe care îl punem pe geam, sub geam și așa mai departe. Așadar, portabilitatea nu prea există atât timp cât depinzi de un geam, de o gaură în perete
Sigur, există și un avantaj între toate cele rele. La sfârșit de vară, de caniculă, puteți să strângeți foarte ușor aerul condiționat și să-l depozitați.
Eu, personal, am avut un răcitor. Există pe piață și așa ceva și sunt foarte, foarte ieftine. Fac treabă, dar nu răcesc camera ca un aer condiționat. Puteți să le spuneți că sunt niște ventilatoare mai profesionale. Dar nu vor răci foarte bine…
Control cu dispozitivele inteligente din casă
O bună perioadă de timp puteam să controlăm aparatele de aer condiționat numai cu telecomanda. Timpul a trecut, iar mai nou putem să controlăm cu dispozitive Alexa, Google Home sau chiar SmartThings aparatele de aer condiționat. În fapt, cam cu orice dispozitiv care are „voce”.
Aplicațiile aparatului
Îmi place să îmi controlez tot ce pot în casă. Am început, timid, chiar și cu prizele din casă. Vreau să cred că îmi voi permite și un astfel de aparat de aer condiționat, ce mă va ajuta să îl controlez dintr-o aplicație de telefon. Modelele de top chiar fac treabă bună în această direcție.
Cred că vom vedea lucruri frumoase în perioada următoare. Dacă aveți buget nu ezitați să vă îndreptați spre un aparat de aer condiționat controlabil prin WiFi. Fie cu adaptor, fie fără.
Trecând peste faptul că poți prinde oferte foarte, foarte bune pentru aer condiționat, ce te ajută să instalezi gratuit aerul condiționat sunt câteva prețuri disponibile aici.
De altfel, dacă vă simțiți în stare și aveți ceva timp liber puteți să faceți instalarea singuri. Sunt oameni care au filmat procedura. Zic ei, pentru cei mai tineri. Iată aici detalii.
Cel mai nou, să fie cu minim R22.
Eu nu l-aș cumpăra vara, în niciun caz. Însă, primăvara sau chiar toamna aș face un efort pentru a-mi fi mai bine vara următoare. E drept, nu poți sa îl „stresezi” atât de bine pe căldură, dar poți verifica dacă îți încălzește.
Cel mai bun aparat de aer condiționat
Mi-a fost greu să aleg aerul condiționat așa că am încercat să vă propun un ghid cu informații cât mai interesante referitoare la acest aspect și să învățăm cu toții din experiențele anterioare.
Constantin Eduard a zis
Caut si pe la 2000 (doar aparat) pentru o camera de 20mp. Pareri HISENSE Silentium pro QD25XU0E, 9000 BTU, A+++/A+++, Wi-Fi, alb
ChanChan a zis
vad ca beko nu apare in lista de topuri
asta e bun de luat in seama ?
BEKO BRVPF120/121, 12000 BTU, A++/A+, kit instalare inclus, alb
Marius Cucu a zis
Beko nu au tradiție în realizarea de aparate de aer condiționat. Mai degrabă Gree, Daikin, Panasonic, Fujisu.
Nicula a zis
Ce părere aveți despre produsele viessman ?
Costin a zis
Astia fac c.t. cit de cit respectabile.
Bogdan M a zis
Despre Yamato stii ceva? Sunt de calitate sau doar un rebranding?
Marius Cucu a zis
Japonezi, dar nu găsesc nimic dacă le importă din China sau ce fac mai exact.
Costin a zis
Bre, cunosc un suedez pe nume Cavasachi (literal)… si nu-i nici japo si nici suedez 😉
Mai locuieste si-n Ferentari. Daca as cauta bine cred c-as da si peste varu’ lui, Iamato…
Felician a zis
Buna ziua, va rog sa ma ajutati in achizitionarea unui aparat de aer conditionat si sa imi recomandati alegerea pe care sa o fac intre urmatoarele aparate:
1. LG Prestige F12MT, 12000 BTU vs. BOSCH Climate 8000i, 12000 BTU;
2. LG Prestige F12MT, 12000 BTU vs. Daikin FTXJ50M / RXJ50M;
3. Daikin Emura FTXJ50M / RXJ50M vs. DAIKIN URURU SARARA BLUEVOLUTION FTXZ50N/RXZ50N;
Multumesc pentru sprijin!
Expert MS a zis
URURU. sau de la MHI modelul HARUKAZE PRO…
Haidemac a zis
Buna ziua am un apartament cu 2 camere.si as vreau sa stiu ce aparat ar fii de ajuns.am 55mp tip vagonsi as vrea sa amplasez in camera mare.intrebarea este îmi ajunge un aparat de 12000btu?normal ar fii recomandat unul de 18000 dar se specifica minim 2500-3000 sa fie inaltimea plafonului.al meu este 2300-2200 fiind din gipscarton.normal cum se calculeaza mp?cu mobila sau fara?pentru ca si mobila ocupa un anumit volum in camere daca socotesc toata mobila din camera ca si volum nici 30 mp utili nu am.pentru ca orice amplasezi intro camera deja ai un volum mai mic in cera care numai necesita racit fiind ocupat in volum.ma poate ajuta cineva?si daca as lua una mai performanta.Mitsubishi Heavy Industries 12000 BTU SRK35ZS-W sau DAIKIN SENSIRA- 12000 BTU- FTXC35C/ RXC35C INVERTERdar as crea sa stiu daca cei 12000btu ajung.si o recomandare daca ati putea sa ami faceti.ca si calitate la materiale,finisaje,zgomot ,si sa tina macar 15 ani
Marius Cucu a zis
Cu mobila luată în considerare.
Costin a zis
La un calcul cinstit, pentru a determina necesarul de BTU se vor lua in considerare si toate sursele de caldura. Monitoare, tv-uri, cafetiere, expresoare, frigidere, laptoape, PC-uri – functie de puterea fiecaruia si caldura aferenta disipata.
Am zis si de suprafata ferestrelor, daca incinta este batuta de soare si daca da, cite ore pe zi ?
Nu-i simplu.
Iar vinzatorii care te-ntreaba ce suprafata are apartamentul… mai bine s-ar reprofila.
Calculul se face intotdeauna pe m³ nicidecum pe suprafata.
Daca ar mai trebui ceva mentionat este faptul ca frigul nu migreaza precum apa in cazul unei inundatii.
Are prostul obicei sa stationeze in zona in care a fost creat chiar daca usile sunt deschise.
Am avut clienti care-si luau (la sugestia vinzatorului) cite o dihanie de 18000 BTU si-l doreau instalat pe hol in ideea ca vor racori tot apartamentul. Proasta alegere. Intr-o luna, maximum doua nu stiau cum sa scape de el. Fiara setata la 18°C facea microclimat in acel hol, adica frig ca-n pestera si evident termostatul decupla compresorul. Asta in timp ce in restul casei nu se producea vreo racorire notabila.
Si toate astea doar pentru ca un vinzator a recomandat 18000 BTU pt. un apartament de 55-64 m².
Da, pentru O SINGURA incapere de 55-64 m² cei 18000 BTU sunt arhisuficienti insa pentru aceeasi suprafata impartita-n alveole, situatia se schimba radical.
Convine sau nu, solutia consta in cite un aparat pentru fiecare incapere. Nici dual-split-urile nu-s recomandabile deoarece costa fix cit 2 aparate distincte iar daca crapa ceva-n el, pina vine samanul sa-l descinte te rotisezi in ambele incaperi.
Dar cum rumanul se pricepe la toate si la nimic, ultimul lucru din lume pe care l-ar face ar fi sa discute cu un specialist. Si asta indiferent de domeniu.
info termix a zis
Panasonic trebuie mutat la branduri de Top, impreuna cu Sanyo (marca achizitionata de Panasonic).
Ar mai fi si Hitachi.
Expert MS a zis
https://qishanr.en.made-in-china.com/product/oyBnsDkJkNhe/China-9000BTU-Guangzhou-Panasonic-Compressor-Distributor-2p17s225anq.html
GINBAO CIAINA QUALITY nu mai este ce a fost… vezi la COOPERATIVE PARTNERS IN LINK.
MHI (MITSUBISHI HEAVY INDUSTRY) gama Harukaze au compresoare twin (cu 2 pistoane). MADE IN THAILAND.
Expert MS a zis
Mitsubishi Heavy Industry. De la gama ieftina la pro in functie de buget. MHI face compresoarele in Thailanda. Nu pocnitori de compresoare China. In general pretul la un AC bun depaseste 800 eur minim fara montaj . In rest e plin de iefteneli necertificate Eurovent ( cu caracteristici trecute din burta) pocnitori cu compresoare ieftine China …
Expert MS a zis
Mitsubishi Heavy Industry sau Daikin. Clasa A++ pe racire si A++ pe incalzire . Pret peste 4000 ron. Fara montaj. Restul panarame cu compresoare ieftine si viata scurta. Obligatoriu releu protectie subtensiune si supratensiune pe circuit de alimentare al prizei sau dozei. SPD clasa D in doza respectiva .
CONSTANTIN NEGOITA a zis
Bună ziua. Vă rog să îmi recomandaţi unul dintre aceste două aparate şi, dacă este posibil, care ar fi diferenţa. Vă mulţumesc anticipat şi vă doresc tuturor o zi minunată :
Daikin RXF35E-FTXF35E SENSIRA Turcia/Cehia, 12.000 BTU
şi
Daikin RXC35D-FTXC35D SENSIRA Malaezia, 12.000 BTU.
Serban Tudorel a zis
Despre Daewoo ce știti sunt bune de ceva de preț par foarte Accesibile kit inclus
MARIUS CONDURACHI a zis
Buna ziua,acest aparat se merita a fi cumparat ? Aparat de aer conditionat Toyotomi-Japan 9000 BTU Wi-Fi, Clasa A+++/A+++, Active Carbon, Filtru HEPA 3PLUS, Biology Sterilization, functie sterilizare Self Clean la 56 grade C, autocuratare, KTN-09CH/KTG-09CH, alb