N-am fost informat atunci când am făcut renovarea, să pun și un sistem de ventilație în apartament.
Recunosc, nici acum nu am trasate multe idei, dar pe atunci nici nu știam că există așa ceva.
Praful este unul dintre cele mai păcătoase lucruri pentru corp. Mai păcătoase decât toți politicienii. Problema este că ne-am obișnuit să trăim cu el și nici nu îl observăm așa cum trebuie. Unele particule de praf sunt la nivelul de microni. În plus, noi producem destul de mult praf.
Să zicem că am un avantaj că am ceva vegetație în fața geamului și mai protejează un pic.
Teoretic, din ce am analizat prețurile, m-ar duce undeva la 2000 de lei pe cameră. Un preț de aer condiționat.
Filtrele nu costă foarte mult și, din ce am înțeles, se schimbă pe la 6 luni de zile.
Aveți ceva experiențe de genul? Mă gândesc că nu degeaba pe la Mălin pe acolo se poartă d-astea și toate firmele care au așa ceva pun sisteme, industriale, ce-i drept.
ice4you a zis
La un apartament de 50mp mie unul mi’se pare inutil sa iti bati capul pentru a monta asa ceva individual.
Marius Cucu a zis
Care ar fi motivul? 🙂 La ce văd pe net cine vinde produsul… îl laudă, în rest, mai nimeni nu vorbește de asta. Prin casele altora n-am văzut așa ceva. Nu știu la cei care au apartamente noi cum stă treaba.
Costin a zis
Am lucrat 5 ani in climatizare si pot sa-ti spun cu mina pe inima ca aerul rece n-are prostul obicei (precum cel al apei care te inunda) sa circule nestingherit prin tot apartamentul.
Am avut clienti care-si luau un split de 24.000 BTU si aveau pretentia sa-l montam pe hol, chipurile asa fusesera ei sfatuiti de vinzator (sic!). Ca asa va racori tot apartamentul.
Noi zimbeam, il montam, le luam banii si-n cel mult 3 zile ne chemau sa-l mutam. De ce? Ii cereau 18 grade, ala racea holul pe loc, facea microclimat si deconecta compresorul. Si, cu toate ca tineau usile de la sufragerie/dormitoare deschise, canci racoare.
Concluzia: daca n-ai camere foarte mari, pune cite unul de
9000 BTU in fiecare.
Marci? Daikin si Fuji Heavy Industries.
Celelate-s poezii care la 35 grade in soare deja nu mai racesc aproape deloc. Vrei pocnitori? Atunci monteaza unitatea exterioara pe un perete exterior orientat spre nord. Sau intr-o pozitie unde nu bate soarele-n el.
Marius Cucu a zis
Poate nu m-am exprimat eu bine sau poate nu înțeleg eu care e baiul, dar eu discut despre chestii d-astea.
Costin a zis
Scuze, despre asta habar n-am.
Novii tehnologhia, vorba turcului.?
Marius Cucu a zis
Ceva de genul. Sunt prea puține informații, face Buhnici reclamă, dar nu mă bazez pe ce zice el. 🙂
Am actualizat și articolul cu o poză, mai sugestivă, zic eu. Am găsit și ceva documentație între timp tot la cei care montează d-astea. Mai căutăm, mai întrebăm. 🙂
ice4you a zis
@Costin – nu sunt expert, insa la Bucuresti an un Whirlpool de 9 ani montat in soare unitatea externa si aia interna in balconul care este pe toata lungimea apartamentului, iar soare de la ora 14 la ora 21 in geamuri. Raceste fara nici o problema intregul apartament si la 40 de grade afara cu tot cu soarele ala in geamuri. Or fi bune alea de zici tu, da se descurca ok si altele, totul tine sa il dispui unde trebuie.
@Marius: alea de le prezinta astia sunt cu dus si intors, unii zic ca sunt ok, altii zic ca degeaba, or fi unele ok, dar sigur nu sunt atat de ieftine. Pune un AC in sufragerie si eu zic ca o sa fie ok.
Costin a zis
Eh, nu mai stiu kinejii cum sa puste banu’.
Marius Cucu a zis
Nu știu, dar principial mi se pare foarte ok ideea. Am înțeles că fac și ai noștri pompe de căldură și bălării de genul. 🙂
vasile a zis
Recuperarea de caldura e buna, da nu gluma aia care se cheama Prana.
In primul rand nu poti face o chestie eficienta prin acelasi tub, la distanta ZERO intre intrare si iesire, este imposibil sa fii eficient, se amesteca gazele 😉 asa ca vei avea aer curat ZERO.
Daca este sa vad ceva eficient ar fi VENTS VUT 300 H MINI cu posibilitate de ascundere dupa un perete fals chiar si intr-un apartament 😉 Poti pozitiona eficient evacuarea si admisia, monoxidul si dioxidul au tendinta sa se adune la sol pana intr-un metru si gazul metan in tavan, deci o absorbtie dubla si o admisie de aer curat in opozitie, asta daca e sa investesti in asa ceva cu rost.
Marius Cucu a zis
Nu cunosc branduri, nu cunosc nimic. A fost la întâmplare luat link-ul.
Totuși, nici n-aș vrea să stric fen shui-u p-aici. Perete fals p-aici… n-aș prea vrea, bine mai am un perete exterior de explorat. 🙂