O bună parte din timp v-am povestit despre televizoare, dar și alte gadgeturi precum telefoane, laptopuri și așa mai departe. Toate acestea au un lucru în comun: putem să accesăm servicii de streaming.
Așadar, m-am gândit că ar trebui să discutăm despre servicii de streaming disponibile la noi din moment ce consumăm tot mai mult astfel de lucruri.
Discuția se poate lungi dacă stăm să ne gândim la piraterie. Acum 10-20 de ani transferul de informație între oameni era foarte greu de realizat. Gândiți-vă la faptul că noi trebuia să transferăm pe casete, mai târziu venind CD-ul, iar mai apoi a venit DVD-ul ce a facilitat cumpărarea de DVD-uri piratate.
Oricât de mult încercau să oprească pirateria cei care produceau filmele nu aveau șanse deloc împotriva mașinăriilor celor care făceau bani din piraterie.
Pasul următor a fost, evident, internetul de mare viteză. Să ne amintim de gloria pe care a avut-o în 2002-2004 alături de rețelele de cartier și ODC-ul.
Singura idee profitabilă, dacă ar fi să ne gândim la cei care realizează filme, a fost să facă parteneriate cu cei care au servicii de streaming și, practic, să centralizeze toate filmele acolo.
Evident că lucrurile astea s-au făcut în mai mulți pași:
- preț accesibil pentru fiecare în parte
- servicii de internet din ce în ce mai bune
- internet mobil la dispoziția tuturor
- aplicații de mobil stabile și foarte bune
Dar partea mai puțin ok a fost următoarea: din ce în ce mai multe firme au început să își dezvolte propriul serviciu de streaming.
Ce înseamnă asta?
Înseamnă evident că, dacă vrem să avem acces la anumite titluri, trebuie să plătim atât unii, cât și la alții. Așadar, indirect, dăm în stânga, dăm în dreapta, dar la final ajungem să plătim mai mult ca înainte. În plus, e posibil ca agitația de zi cu zi să ne facă să nu reușim să ne uităm la prea multe lucruri. Așadar, nu ar fi mai bine să folosim doar 1, 2 servicii de streaming? Cele pe care le folosim mai des?!
Cele mai bune platforme de streaming
Mai jos vreau să vă listez cele mai importante servicii de streaming disponibile la noi în țară.
V-am pus un studiu cu cât de folosit este Netflix versus alte servicii.
Netflix – cel mai cunoscut serviciu de streaming din țară
Plătesc lunar la ei. Eu îi consider numărul unul.
Preturile pentru un abonament Netflix sunt următoarele.
- Abonamentul Minim îți permite să vizionezi online seriale și filme de pe Netflix pe un singur dispozitiv, la rezoluție standard (SD). De asemenea, acest abonament îți permite să descarci titluri pe un singur telefon sau o tabletă.
– Preț*: 7,99 euro/lună - Abonamentul Standard îți permite să vizionezi online seriale și filme de pe Netflix pe două dispozitive simultan, la rezoluție HD, atunci când este disponibilă. De asemenea, acest abonament îți permite să descarci titluri pe două telefoane sau tablete.
– Preț*: 11,99 euro/lună - Abonamentul Premium îți permite să vizionezi online seriale și filme de pe Netflix pe patru dispozitive simultan, la rezoluții HD și ultra HD, atunci când sunt disponibile. De asemenea, acest abonament îți permite să descarci titluri pe patru telefoane sau tablete.
– Preț*: 15,99 euro/lună
Alte servicii de streaming sunt:
- HBO Max
- Amazon Prime Video
- Hulu
- YouTube TV
- Horizon Go
- Rakuten TV
- Sony Bravia Core
- Disney+
- TIFF Unlimited
TiFF Unlimited
Am testat recent serviciul acestora și imaginea este decentă. Nu este wow calitatea, dar conținutul este OK. Sunt foarte multe filme cu buget restrâns ce merită promovate. Este un loc foarte bun pentru așa ceva. Prețul abonamentului este de 5.5 dolari sau 61 de dolari pe an.
Există și câteva aplicații gratuite, dar nu sunt stabile.
De multe ori sunt probleme cu locația. Sunt limitări de țară, așadar verificați să nu cumva să fi făcut contul în UK și să vreți să folosiți în România.
Da, trebuie să aveți televizor compatibil 3D. Totuși, acestea au cam ieșit de pe piață.
Octavian R.L. a zis
Incearca sa revina pe linia de plutire, dar nu cred ca o sa ajunga din urma prea curand. Oricum este destul de utilizabil, luand in considerare si ideea de baza…
Florin a zis
Salutare, știe cineva cum aș putea să îmi schimb contul de pe Anglia pe România? Țin să precizez că eu sunt în România dar contul a fost făcut acolo, și am grila de programe de acolo!
Marius Cucu a zis
Nu trebuie să faci nimic la Netflix. Încearcă să dai log out și log in și ar trebui să fie totul ok.
Streaming online a zis
Este o solutie foarte buna aceasta. Acum sa fim sinceri, cati dintre noi mai cumparam DVD-uri cu filme? Iar acum cu restrictiile, nici la cinema nu mai putem merge. Asa ca este un teren bun pentru dezvoltarea serviciilor de online streaming.
Marius Cucu a zis
Într-adevăr, nu prea se cumpără, dar pasionații încă mai au BluRay-uri. Nu compari imaginea de acolo, dacă ai un TV bun, cu ce se oferă pe „streaming-ul gâtuit”.
Remus a zis
Și pe TV calitatea este buna, la filme ma refer. Am lucrat pe partea de IT pentru cele mai mari televiziuni din Anglia și din lume: BBC, UKTV și altele. Un film HD de ~1-2 ore care ajungea sa fie difuzat avea si peste 40 GiB(stocat intr-un format video avansat). Deci mp4 probabil avea ceva mai mult. Eu am plecat înainte de 4k dar dacă ai cablu și TV decent poți vedea la calitate excelenta filme HD(cel puțin în Anglia) Asta ca să completez afirmația ta cu bluerayurile.
Marius Cucu a zis
E irelevant cu cât pleacă din stație, ci cu cât ajunge la client. Și eu am lucrat în televiziune și aveam fișiere AVI necompresate ce aveau câțiva zeci de GB. Se vedeau mai prost decât orice banal MP4. Contează foarte mult transportul, contează câte conversii se fac pe parcurs, în câte noduri/ multiplicatoare ajungi, etc. 🙂