Anul ăsta, pe lângă plătitor de impozit, am devenit și plătitor de TVA. Frumos, urât, e aiurea să depind de 25 ale lunii. Într-un fel sau altul, am bani, nu am bani, trebuie să scot pe 25 ale lunii bani pentru stat. Pentru TVA. 19%.
Deocamdată, nu mă plâng decât de faptul că sunt obligat ca pe 25 să închei situația, iar când sunt hai hui… prin alte țări, e complicat. Dar deh, deocamdată, e ușor cu BT. De asta tot întreb de alții cum stau pe online. De altfel, acum cu TVA are mult mai mult sens să nu mai alerg după piața gri. TVA-ul aduce și avantaje dacă ai suficientă activitate în direcția asta. Nu mai alerg prin Hong Kong după produse.
Ideea este că, cu TVA, cu impozit, cu pensie, cu sănătate, toate se adună. Sigur, între toate acestea sunt deduceri. Mulți se plâng că plătesc pe cele de mai sus, dar totul funcționează într-un sistem. Sunt niște rotițe care se rotesc. De exemplu, pensia e deductibilă. Plătești la pensie mai mult, plătești impozit mai puțin. Te duci la benzinărie, plătești impozit mai puțin. E un circuit.
E fain când sunt excepții fiscale, dar e fain și când circuitul e funcțional. Egalitate, cum s-ar zice.
Când România a semnat PNRR-ul, când a luat tot felul de împrumuturi, ai noștri s-au angajat și la deficit bugetar mai mic. Și cu prostia de taxe pe care au făcut-o la început de an… e cam foame de bani. Nu prea facem jaloanele. Nu se fac jaloanele acelea, nu primim bănuți, ei nu-și dau contracte. Simplu, nu?!
Eh, ai noștri au scăpat păsărica. Vor să elimine facilitățile fiscale pentru IT, pentru construcții. Cum ar fi să elimine și pe cele pentru cultele religioase?!
Culmea, pentru IT facilitățile nu sunt chiar pentru toată lumea. De exemplu, legea nu este pentru PFA-uri. E, probabil, o hibă, habar n-am. Pentru construcții oricum a fost o chestie temporară. Nu știu dacă și-a făcut efectul, dar țin minte că aveam amici care spuneau că au semnat acte adiționale, cu subiect și predicat pentru momentul în care se va elimina „bonificația”. Erau și ei convinși că nu o să fie pentru mult timp.
Totuși, știrea zice că vor eliminarea plafoanelor în toamnă. Mă gândesc că au aruncat informația în presă ca să testeze lumea, să vadă cum reacționează. Din câte știu eu, codul fiscal se schimbă cu minim 6 luni înainte, nu poți să faci modificări de pe o lună pe alta.
Iolanda a zis
La ei se poate orice! Îmi aduc aminte că în 2011 au fost niște modificări care au intrat în vigoare de a doua zi. Țin mine pentru că eram direct implicată în niște probleme fiscale.
Marius Cucu a zis
În 2023 e în vigoare delay-ul de 6 luni. Bine, au majoritate, pot face orice combinație… până la urmă.
Andrei Bucur a zis
La constructii s-a facut un salariu minim aparte, parca 3100 lei net, dar nu se plateste la pilonul 2. Nu stiu daca si-a facut treaba decizia dar stiu ca unii faceau o paralela si au preferat sa ramana in tara.
La IT-sti e frica aia ca ne pleaca, nu stiu daca ne pleaca, totusi au venituri decente intr-o tara in plina dezvoltare si cu proprietati inca ieftine.
Da, sunt ieftine, in orice alt mare oras din Europa nu gasesti nimic sunt 180k
Marius Cucu a zis
Era 4000 brut parcă, dar dacă nu au pensie și impozit… meh.
dam167 a zis
Scutirile sunt pentru angajați, nu pentru PFA sau SRL fără angajați. Nu știu dacă în construcții era temporar, că suntem foarte în urmă la nivel european cu infrastructura. Scutirile alea au mai ridicat puțin nivelul și s-au acordat bani suplimentari unde era nevoie (de exemplu în cadrul lucrărilor licitate și începute, unde s-au schimbat brusc costurile), iar speranța e ca în viitorul apropiat domeniul să atragă specialiști tineri. Nu de alta, dar avem nevoie de spitale, poduri, drumuri, centrale, stații electrice, rețele de termoficare, energie regenerabilă, toate astea cer specialiști care încep să nu mai fie pe piață.
Firmele de dincolo nu prea sunt o soluție pentru că în RO ne mișcăm greu și avem nevoie speciale, e păcat să-i pierzi pe cei de aici ca mai apoi să te lase cu buza umflată firmele de dincolo. PNRR ăla tot pentru investiții în infrastructură e așteptat, dar degeaba dacă nu vei avea cu cine să le faci.
Costin a zis
Acum vreo 4-5 ani, INS-ul a comunicat numarul de schimbari in codul fiscal. Daca-mi amintesc bine, cifra era undeva peste 450/an.
Deci mai mult de o modificare pe zi.
In conditiile alea ia fa-ti un business plan cit de cit fezabil…
Pheno a zis
„Vor să elimine facilitățile fiscale pentru IT, pentru construcții”
Dupa parerea mea, nu se va intampla asta. Calculul e simplu. Atat I.T.-istii cat si cei din constructii pot pune stop activitatilor pe timp nelimitat, iar asta duce la paralizarea tuturor celorlalte activitati pe scara larga la nivel national. Nici macar nu e nevoie sa plece afara. Doar pentru cateva zile de „avertisment”, guvernantii vor reveni la sentimente mai bune. Sa nu uitam ca 2023 spre 2024 este si va continua sa fie o perioada a grevelor.
Marius Cucu a zis
Cele pentru construcții oricum erau temporare. Da, 2024 e perioadă de alegeri. S-ar putea să nu taie chiar tot. Dar nici bani nu prea mai au și cam trebuie să reducă deficitul.
Pheno a zis
Ati specificat bine, nu prea mai au bani. Totusi asta nu inseamna ca nu mai au bani deloc. Diferenta o face „prea”, care rezolva situatiile de criza. Un fel de fond de rulment sau de protocol ce poate fi folosit la nevoie. Intotdeauna vor exista bani pentru iesirea din situatii limita. La fel ca intr-o familie cu venituri modeste. Cand se ridica probleme de viata si de moarte, acea familie alege viata, deci va face rost de bani intr-un fel sau altul, indiferent de consecinte, de gradul de indatorare, etc. Acea problema trebuie rezolvata si asta se va intampla. Si cum pe tot globul, toti se imprumuta de la toti, treaba asta va functiona conform principiului „ai avut sa-mi dai, am avut sa-ti dau si ne-am achitat”. Asa merge de cand lumea si pamantul. Toata omenirea e in criza, iar Romania nu face exceptie. Mereu se va vinde si se va cumpara indiferent de pret mic/mare. Pretul e ceva relativ. Pretul mic este pentru cei mari, iar pretul mare e pentru cei mici. Pretul corect este o medie intre cele doua categorii, bogati si saraci.
Marius Cucu a zis
Păi sunt soluții, dar UE zice că deficitul trebuie să fie scăzut până prin 2027 parcă. Sunt niște reguli ca să iei banii ăia mulți, grămadă. La fel, s-au pus niște limite pentru împrumuturi din PIB. Noi eram pe la 50%, dar erau alții și pe la 120% sau poate și mai mult.