În 2011 mi-am luat primul meu televizor. Primul luat din banii mei, iar cu ajutorul acestuia am descoperit afilierea. Țin minte și acum că era un voucher prin care Emag m-a prins și m-am bucurat ca un copil ca am un discount. Mai târziu, mi-am dat seama că era doar o tehnica de marketing. Ce știam eu atunci?
Tot în perioada aceea știu că nu mă uitam deloc la televizor si aveam unul cu tub. Nu aș fi luat un televizor daca nu mă angajam in televiziune și nu trebuia să mă uit la știri si sa învăț ce am de făcut pe acolo. Eram planta, nu știam nimic.
Anii au trecut și din om care încerca sa învețe să editeze video am ajuns sa fac un ghid prin care să explic, pe cat știam la vremea aceea, despre televizoare. În 2016, de la reach-ul adunat la articolul acela am primit primul televizor OLED în teste. Pe vremea aceea nu reușeai să găsești produse, efectiv, nu era moda aceasta, iar când am avut ocazia să trec de la un brand la altul, de pe o săptămână pe alta am zis că am văzut pe Dumnezeu. Ca sa înțelegeți la ce nivel eram atunci, am strâns oameni pasionați pe lângă mine și îmi dârdâia fundul ca nu cumva cineva sa fure televizorul. Semnasem proces verbal pe 8000 de euro garanție dacă-l stric.
Pur si simplu tehnologia OLED m-a prins atât de tare încât, când am simțit ca se maturizează și că este suficient de ieftină, mi-am cumpărat si eu OLED. Cred că am contribuit și eu un pic la piața de OLED-uri de la noi, dacă mă raportez la traficul total venit în direcția asta.
Mulți ani de zile Samsung a băgat bățul prin gard la tehnologia OLED, iar aceasta se maturiza pe zi ce trece. Prea puțină lume știe că Samsung Display au fost primii care au dezvoltat tehnologia, dar nu au considerat ca este suficient de matură, au abandonat-o, și cumva a ajuns in brațele celor de la LG Display. Nu am știut niciodată cum s-a întâmplat lucrul asta.
După 10 ani de zile anumite drepturi, patente au voie sa fie preluate de către ceilalți. De aceea tehnologia OLED se dezvoltă în foarte multe direcții și de aceea devine tot mai ieftină. Câteva modificări au fost făcute de Panasonic in trecut, dar niciodată nu au făcut un panou întreg. Eh, anul asta Samsung a venit si a zis: facem noi un panou OLED de la 0, dar întâi îl dam pe piață celor de la Sony să îl pună pe vârful lor de gamă.
Iată ca se termina anul si cei de la Samsung au reușit sa aducă in Romania si noul lor televizor OLED, un televizor care pe hârtie si nu numai trebuie sa fie cel mai bun de pe piață.
Mă oftic un pic că nu am reușit să fiu eu primul care pune mâna pe el, dar mi-a trebuit vacanță. Așadar, după o introducere kilometrică, Samsung OLED S95B, televizorul despre care am vorbit acum ceva timp a ajuns la mine la test înainte să vin eu din Sevilla.
Experiența de unboxing
Am multe televizoare OLED desfăcute la activ și multe ore de ambalare. Ba chiar am un televizor scăpat din cutie. Ați putea spune că ce mare lucru este să desfaci un televizor, dar credeți-mă că am văzut implementări și implementări pentru o tehnologie ce era în dezvoltare.
Uite că Samsung a așteptat, dar a făcut-o foarte bine și au reușit să facă experiența foarte bună pentru a scoate un televizor de 55′ din cutie. Nu au făcut nimic spectaculos, dar au avut grijă să pună sistemul de pe televizoarele de 65′, adică să scoți cutia pe partea de sus. Ceilalți producători aleg ca la modelele de 55′ să pună cutia normală și este foarte greu să îl scoți din cutie, având în vedere că este foarte, foarte subțire.
Apropo de cutie, scârțiitoarea are o culoare diferită, tind să cred că este din materiale reciclate.
Piciorul televizorului este foarte OK, dar fix, nu îl poți mișca stânga dreapta, iar sistemul de prindere al televizorului este diferit de ce am văzut până acum. Cumva, este realizat prin clipsuri, cel puțin în partea de sus a acestuia. Dacă reușeau să facă și suportul de sprijin un pic diferit poate că reușeau să-l facă și complet fără șuruburi. Bine, chiar îl poți folosi așa, eu am trișat și am fixat doar un șurub că oricum se întoarce într-o săptămână. De altfel, cred că e cel mai ușor televizor OLED de până acum. Dacă ceilalți aleg să pună heatsink, să întărească marginile, ei l-au făcut foarte subțire. Mai subțire decât cel mai subțire de acum ceva ani.
Imagine
Așa cum v-am spus mai sus, printre rânduri, avem un panou realizat de Samsung Display cu o tehnologie nouă. Dacă în trecut spuneam că schema televizoarelor OLED este mai simplă, cei de la Samsung au venit și au mai adăugat niște filtre. Automat au adus și un spectru de culoare ceva mai mare față de tehnologia actuală. Concurența face diferența.
Panoul este pe 10 biți, 100Hz și are HDR10+ Adaptiv, HLG, Quantum HDR.
În termeni de marketing vorbim despre Quantum HDR OLED și procesorul Neuronal Quantum 4k. Să vorbim de negru absolut pentru Samsung, să nu mai găsești bleending pe imagine mi se pare wow.
Mai interesantă mi se pare grafica de mai jos pentru a vedea cu ce au venit nou cei de la Samsung.
Unii au acuzat probleme de mișcare lină la Samsung. Eu cred că au reușit să facă lucruri foarte mișto pe mișcare și nu am observat deloc probleme. Cel puțin, mie îmi place cum se mișcă.
Sunt mai multe profile de imagine pentru a seta televizorul. Eu aș rămâne la Filmmaker Mode. Există și Movie Mode, dar culorile mi se par mult mai aproape de realitate cu primul, de ce a vrut creatorul să zică.
Cât despre experiența de vizionare, am butonat câteva filme pe care le am eu pentru testare și se prezintă foarte bine. Totuși, nu am găsit materiale HDR10+ Adaptiv. Evident, este un televizor de viitor, nici nu încape îndoială, dar în locul HDR10+ aș fi preferat și un Dolby Vision, nu neapărat IQ. Am luat la rând foarte multe materiale de pe Netflix și Disney+, dar prea puțin conținut la calitate maximă există acolo. Evident, primii adaptați în astfel de cazuri sunt pe trackere, dar dispare ușurința de a folosi platformele de streaming.
Calibrare
Am discutat în trecut despre calibrarea mai tehnică, cu scule profesionale, cât și cu cele mai puțin profesionale, mai exact cu telefonul.
Televizorul are acum parteneriat și cu cei de la Pantone, adică e compatibil direct cu jucăriile mele. În fapt, observ tot mai multă activare a celor de la Pantone, în ultima vreme. Se poziționează interesant.
Deși consider că un panou diferă de la unul la altul, am zis să pun și câteva setări ca punct de plecare. Aș renunța la tot ceea ce încearcă el să facă automat pentru lumina ambientală. Efectiv, în locația mea, cu ambientul meu, sunt OK setările acestea. Am lăsat televizorul pe Warm2 și am setat următoarele:
- R-Gain -1
- G-Gain -2
- B-Gain 1
- R-Offset 0
- G-Offset 1
- B-Offset -1
De preferat, ar fi să vă jucați cu calibrarea în 2 puncte, deși deviațiile sunt foarte mici pe noul firmware. Apropo, eu am avut firmware 1304. Vă recomand să verificați să fie minim versiunea aceasta pentru că a rezolvat multe lucruri.
Dacă vă jucați cu setările de calibrare, deși, părerea mea este că abaterile sunt foarte, foarte mici, încercați să aveți valori cât mai mici. Să nu modificați valori foarte mari că o să ajungeți să stricați, în loc să îmbunătățiți lucrurile. Nu uitați să începeți întâi cu SDR, mai apoi cu HDR.
M-am uitat cu interes la zona de protecții ale televizorului și merg cumva pe aceleași principii de protecție. Știm deja că OLED-urile sunt pasibile de burn in. Așa cum se vede în poza de mai jos sunt mai multe opțiuni pentru a se mișca pixelii de pe logo și de imaginile statice.
Sunet
Foarte, foarte reușit raportat la ceea ce are în spate. Imediat cum am pornit televizorul m-a întrebat dacă vreau să îmi detecteze camera, iar atunci a intrat Dolby Atmos pe felie și s-a schimbat complet sunetul televizorului. Sigur că da, un soundbar la locul lui va putea fi oricând ceva mult mai mult de atât.
Ca putere sunt 60W RMS și te ajută fel de fel de opțiuni de cameră de care vă aminteam mai sus: Object Tracking Sound. Chiar direcționează fain sunetul, iar în camere mici, așa cum o am eu, s-a simțit diferența.
Evident, am mai auzit și în trecut televizoare cu soundbar integrat, aici nu este cazul, acesta nu are așa ceva, dar pentru cât de subțire este se aude foarte bine. Și dacă nu se aude suficient de OK pentru pretențiile voastre întotdeauna e loc de un soundbar sau de un sunet mai bun.
Sistemul de operare
Am venit cu telefonul conectat din Spania, iar SmartThings era deja instalat pentru ceas și pentru celelalte accesorii. Îmi pare rău pentru competiție, dar jos pălăria. Efectiv, toate setările se fac prin aplicația de pe telefon, scanând un banal cod QR. Nu trebuie să tastezi adrese, nu trebuie să faci tot felul de lucruri cu telecomanda. Ok, dacă nu aveam telefonul configurat trebuia să instalez aplicația SmartThings.
Sistemul de operare este Tizen 6.5. Anul trecut am zis că modelul lor miniLED a fost cel mai rapid de pe piață, ca mai apoi să nu mi se mai pară atât de rapid cel testat în primăvară. Eh, aici iar e ce trebuie. Nu a venit nicio actualizare, dar are ceva luni pe piață, s-ar putea ca actualizările să fi venit și să fi fixat tot ce trebuia. Cert este că televizorul se mișcă foarte, foarte bine.
Au fost câteva discuții la articolele precedente legate de software-ul problematic pe care îl are Samsung pe versiunea aceasta și că anumite patternuri nu pot fi citite. Toate acestea s-au rezolvat de la versiunea nouă de firmware.
Telecomanda
Este clasică Samsung. Nu i-au adus nimic nou. Unii ar zice că sunt prea puține butoane, dar mie mi se pare interesantă. Mi-ar plăcea să aibă un pic de iluminare pentru momentele în care stai pe întuneric. Pe de altă parte, fiind atât de puține butoane nu ai cum să nu le înveți poziția destul de repede. Ei cum merg pe direcția de salvare de planetă și sustenabilitate m-aș mira să se adauge un pic de luminițe. Oricum, având treaba aceea cu telecomanda care se încarcă de la soare ar fi o piedică în plus pentru autonomia acesteia.
Eu am testat varianta de 55′, dar văd că lumea se orientează tot mai mult spre diagonale mari. Sincer, uitându-mă la singura competiție a lor de gamă, mi se pare că televizorul are un preț foarte mic pentru ceea ce oferă. Suspect! Diagonala de 65′ se apropie de 10 000. Eu unul credeam că ne vom lupta la minim 15000 de lei, dar probabil costurile de producție sunt diferite.
Samsung OLED S95B recenzie
Păreri Pro
- sunet foarte bun(inclusiv Dolby Atmos)
- OLED subțire
- tehnologia QDOT
- sistem de operare rapid și integrat
Păreri Contra
- lipsă DTS
- lipsă Dolby Vision
Cum ziceam și în articolele precedente, tehnologia OLED se maturizează. Îmi place că vine și Samsung la masa celor care produc și vând televizoare cu tehnologia OLED. Până la urmă, la noi în țară, au undeva la 40% din piața de televizoare. Cu tot know how-ul lor vor ajuta la dezvoltarea nișei de televizoare OLED. Cred că își vor găsi foarte mulți cumpărători, mai ales pentru că vând și un brand, nu doar un OLED.
Daniel Bis a zis
La banii astia nu inteleg de ce se incapataneaza de ani de zile sa nu puna DTS si Dolby Vision, chiar si pe televizoarele de top (clar nu are legatura cu pretul licentelor, ci e mai degraba o incapatanare de a impune alte standarde)
Asta e un motiv ELIMINATORIU pentru mine sa evit Samsung.
Marius Cucu a zis
Nu știu care a fost prețul cu care au intrat în piață, dar la momentul ăsta mi se pare un preț OK pentru un OLED de 55′.
Din moment ce au Dolby Atmos… probabil că ar putea să aibă și Dolby Vision. Preț pe unitate, dacă țin bine minte, era în jur de 3 euro licențierea. Nu știu dacă e mult sau puțin sau ce mai trebuie pentru integrare. Știu că ei investesc foarte mult în HDR10 și vor să-l ducă mai departe.
La DTS au renunțat, la fel ca LG. Altfel, citesc prin comentariile de la magazine că se blochează sistemul de operare. Băi, îi cam dă NOS Sony-ului. E totul instant, mie nu îmi agață nimic. Încă mai testez la imagine, Sony a trimis modelul de 65′ și te păcălește până la măsurători.
Costin a zis
Asociat cu un soundbar Bang&Olufsen, ar atinge perfectiunea.
Marius Cucu a zis
S-ar putea, în timp, să vedem câteva recenzii și de acolo. Am fost contactat de curând. Poate, poate. Oricum, au și Samsung destule soundbar-uri OK, cu design frumix.
Cristian N. a zis
OLED e o oarece tehnologie. Sunetul merita si un Soundbar. Telecomanda mi se pare cam mititica pentru o mana cu degete butucanoase…Sa ai incarcare la soare este un flu-flu pe langa modul de operare…
Marius Cucu a zis
Mie îmi place. Chiar e mi se pare folositoare. E drept, cine are mâna mai groasă s-ar putea să aibă ceva probleme. La mine nu e cazul 🙂
Stefan Forminte a zis
Un articol care contine mult text dar care nu transmite absolut nicio informatie utila. Nu-mi dau seama daca ce am citit mai sus se doreste a fi un review sau daca este doar o reclama mascata pentru emag.
Pe langa continutul indoilenic si exprimarea in limba romana lasa mult de dorit: „reciclabile” nu e totuna cu „reciclate”, „cumva” folosit ca in spatele blocului etc. si tot soiul de expresii preluate gresit din limba engleza.
Marius Cucu a zis
Da, monetizarea blogului se face cu ajutorul rețelelor de marketing afiliat. Pun 1-2 link-uri per articol, dacă deranjează atât de mult, în pare rău, nu le scot. 🙂 E munca mea, nu a altuia. O să pun un link și spre Flanco ca să nu fie probleme de tip „Emag”. 🙂 Între un link spre un magazin și 20 de reclame per articol ce preferi?!
Dacă pe tine nu te-a ajutat, poate pe alții o să îi mulțumească, cine știe?! Nici pe mine nu știu dacă mă ajută comentariul tău să îmi dau seama dacă ai vrut să dai hate sau doar să fii superior în discuție.
Legat de reciclat, da, ai dreptate, am folosit greșit termenul, o să țin minte data viitoare.
Calin Bradean a zis
Anul se încheie cu calibrarea unui QD-Oled samsung 55S95b. Nu am sa ii fac o descriere amănunțită, produsul este deja cunoscut si recenzat pe You Tube și AVS. Ca idee e mai luminos cu ceva ca si competitorii din zona WOLED (în poza în peak trece de 1000, dar în masuratori reale (grayscale & gama) sunt sub 1000 (am sa atasez si print screen cu graficele) saturatiile pe capetii de culoare sunt bune, afiseaza o filozofie tipica Samsung care încântă pe cei care adulează imagini suprasaturate. Nu am obtinut grafice de invidiat, dar se poate calibra binișor. Default în modul film vine galbui, după calibrare albul D65 își spune cuvântul, tenta de galbui dispare. HDR-ul te fura la prima privire dar nu are rafinamentul Panasonic, sau precizia LG după calibare. Pare mai brut, dar promite.
Ca parti negative, am observat un fenomen atipic oled-urilor WRGB – apare un contur format dintr-un șir de subpixeli roșii în partea de jos a titrării albe, ca un rainbow efect specific proiectoarelor DLP de prima generație.
Nu am avut timp sa evaluez dacă fenomenul este prezent și în vizualizarea contentului nu numai în subtitrări dar a fost observat si de posesoarea televizorului calibrat.
Alta carenta a fost sesizata la sharp-ul în mișcare. Nu este atat de prezent ca si la modelele competiției, imaginea nu are detaliul la cere te aștepți (asta cu controlul sharpness setat default pe 0 in modul film) si fulenta miscarii cu interpolarea setata la 3 – default. Detaliile la ieșirea din negru sunt peste LG, dar sub Panasonic și chiar Sony. În rest este un oled bunicel, pentru cotația de 5500 lei la 55″. Nu mai menționez lipsa Dolby Vision pentru nu mai merită nici cele 4 stele care i le-am acordat.
https://mariuscucu.ro/wp-content/uploads/2023/01/calibrare-samsung-oled-calin.jpg
Radu Vasile a zis
Salutare,
De ceva timp urmaresc acest TV, il am iin lista alaturi de LG C2 si LG G2.
Inclinam spre LG G2 dar nu sujt hotarat. Recunosc ca sunt “fan” și utilizator de TV – uri Samsung (doar Samsung), pot fi putin subiectiv in alegere.
Dar, parca sa conplice mai mult luarea deciziei finale, a aparut in unele magazine online o varianta de SAMSUNG GQ-55S95B pe care este scris la loc vizibil “Made for Germany”. Aveti idee daca chiar sunt diferente constructive intre ce gasim pe piata din RO in mod standard si modele pentru Germania?
Sau cineva se joaca cu specificatii se genul?
Merci!
Marius Cucu a zis
Nu știu să producă Samsung în Germania ceva special. Cel mai probabil este un gimmik de marketing. Producția de televizoare din Europa se face în Polonia, în Cehia. Ei au fabrici mari pentru zona noastră. De Samsung chiar nu știu exact unde se fabrică, mă interesez. LG C2 e sub Samsung, din punctul meu de vedere, le-am avut pe ambele în paralel și am putut observa față în față. Ai și un comparativ cu experiența aici.
Ce-i lipsește Samsung-ului este Dolby Vision. Ei fac push pe HDR10. Ăsta este singurul minus, zic eu. Dacă urmărești mult conținut HDR10 este OK Samsung.
Pe de altă parte, nici unul nu are DTS, dacă ai nevoie de codecul ăsta ar trebui să ai un semn de întrebare. LG G2 este altă discuție, e din liga premium de la LG, din punctul de vedere al construcției.
Dacă există buget pentru LG G2 eu aș arunca un ochi și la Sony A95K. Tot QD OLED ca Samsung, dar cu radiator, însă nu m-a convins la software.
Radu Vasile a zis
Mulțumesc!
Vasile Amuza a zis
Salut.O recomandare te rog Marius,buget 3000-3500 lei,diagonala 50′.Samsung sau Sony? Multumesc
Marius Cucu a zis
Eu aș zice Sony. Cel mai bun LED este ăsta. Aveți un resigilat la 3800 de lei. Mi se pare foarte OK pentru ceea ce oferă. Dacă nu, acesta e foarte OK.
Bogdan a zis
Salut.
Diferenta dintre OLED S90D si S95D?
Merita 1800 ron in plus modelul 95D?
Si diferenta dintre S95D si S95B?
La pret sunt diferente semnificative si nu inteleg de ce.
Marius Cucu a zis
Nu sunt diferențe între ele. Bine, ai connect box-ul la S95D. Eu aș lua pe cel mai ieftin.
Ca diferență între S95D si S95B… aici sunt mai multe. În primul rând, uită-te la versiunea de acum 2 ani ca una de început, în care au învățat să facă televizoare OLED. E foarte subțire, nu are răcire, sunt mai multe probleme la imagine la seria de acum 2 ani de zile față de ce au rezolvat anul ăsta. E altă mâncare de pește la modelele de anul ăsta. Ca upgrade, însă, nu, sub nicio formă.
Bogdan a zis
Mulțumesc. Culmea este că modelul de acum 2 ani, S95B, este mult mai scump decât modelul de anul ăsta, S95D. De aici nedumerirea mea.
Marius Cucu a zis
Dacă este pe la cate un vendor necunoscut se prea poate să se întâmple asta.