Am lălăit-o mult timp până să fiu convins să port un ceas la mână. De fapt, nu știu sigur că sunt convins pentru că sunt mai multe lucruri care mă deranjează in tot ceea ce înseamnă un accesoriu la mână.
Invitația la rafting a fost legata de ceas. Te plimbi cu noi, monitorizăm activitatea cu ceasul. Cobaiul Cucu! De acolo l-am lăsat câteva zile și l-am uitat pana i s-a descărcat bateria.
Apoi am avut o revelație si am început să îl bag la încărcat ca să testez dacă un telefon are reverse wireless, daca se poate încărca ceasul de la Samsung cu el. Eh, de atunci l-am pus la mână si acolo a rămas până mi-a făcut semn domnul de la securitatea din aeroport: băiatul, băiatul, tu nu cumva ai un ceas la mana?! Ouh, am? Da?! Ok… Sunt unul dintre cei care își scoate cureaua încă de la coadă, își scoate toate cele ca sa treacă rapid pe la porțile de securitate si sa fie eficient pe cat se poate. Asta m-a luat prin surprindere.
Apoi am început să folosesc tot mai mult ceasul și să rămână la mână, să am informațiile la click.
Bine, odată cu informațiile vine si reversul medaliei: notificările sunt la o vibrare distanță. Nu mă mai întorc sa iau telefonul, ridic mâna și verific. Îmi trebuie un pic de educație în direcția asta, să nu mai fiu tentat să mă uit la mână.
La plecarea din Andaluzia am avut ceasul cu mine așa că nu mi-a fost foarte greu sa îmi dau seama dacă am nevoie de așa ceva, dacă trebuie sa fac o investiție într-un ceas. Hmm… și da, e clar ca îmi voi lua smartwatch, mai ales pentru plecări. Acasă încă mai testez terenul, daca voi folosi. Dar în deplasare, să am GPS pe mână, nu la telefon, eventual să funcționeze independent de telefon, cu siguranță îmi face viața mai ușoară. Am aflat, între timp, că pentru a funcționa GPS-ul independent am nevoie de LTE. Va mai fi o singură problemă: eSIM la Digi. Nu au, iar costurile s-ar putea să fie cam mari la alți operatori în afara țării.
Da, încă mi-e un pic greu să identific GPS-ul, cred că mi-ar trebui un ecran un pic mai mare, sa am o experiența mai ușoară de touchscreen.
Am plătit direct cu ceasul
Am ras de mine. Ras a prost, evident. Știam doar principial ce trebuie să fac, dar dacă nu am folosit normal ca au fost sincope. În prima faza am setat Revolut să fie card principal și l-am băgat in Google Pay. Sau Portofel cum se numește acum. Activam NFC pe telefon, iar pe ceas nu. Poc, nu mergea să plătesc. Eu încercam sa ating direct si atât. Nu să intru în zona aplicației, nimic.
Al 2 a încercare a fost la magazin, dar cum angajatei i-a tremurat mana, mie mi-au tremurat încheieturile când am văzut că trebuie sa dau 6 euro pe o înghețată… nu a funcționat nici atunci.
A 3 a oară am citit si eu ce zice pe aplicație și m-am prins complet cum stă treaba. Nu trebuie decât sa am activ NFC pe ceas si sa țin nemișcată mâna pe POS-ul comerciantului. În cazul în care vrei să nu plătești cu ceasul trebuie doar să iți tremure mâna. Atât! Am făcut și asta.
Apoi m-am prins de treaba si am platit de fiecare data de pe telefon. E util, e rapid.
Cât ține bateria?!
Eh, eu nu sunt obișnuit sa mai am grija de încă un gadget. Undeva la 2 zile, hai 3 zile cu indulgență tine bateria. Dar nici am făcut niciun fel de optimizare, să scot din opțiunile care nu mi-ar fi de folos. Sau vibrații. De exemplu, mă enervează la culme notificările pentru simplul fapt ca am mers 10 minute. Sau că staționez prea mult. Sau că ploua sau că nu plouă. Da, nu am nevoie de acestea, pot trăi și fără ele.
Dar fiind un gadget în teste… am zis să-l folosesc exact așa cum vine.
Schimb playlist-ul de pe Youtube
Am niște caști in ear pentru plecări. Mi-e mai comod cu ele, dar cred ca ar trebui sa merg pe o alta varianta. Ideea e ca eu nu știu nici acum să schimb melodia. Am descoperit ca mi-e mai simplu să o fac din ceas. Sigur, ideal ar fi fost sa fi folosit niște Buds de-ale lor, dar n-a fost să fie. Poate data viitoare un ecosistem.
Pe ceas e mișto ca vezi ce melodie e și ajută sa dai skip mai repede.
Monitorizare efort
Știți ca sunt de moda veche si nu consider ca e o revoluție sa poți sa monitorizezi pașii. Știu si eu când sunt obosit, știu si eu când mă rup picioarele sau nu, nu am nevoie de o aplicație. Însă, nu e rău sa ai o raportare.
Apropo de asta, până la urmă am estimat bine, eu fac în jur de 30 000 de pași zilnic, în vacanță. Fluctuează statistica pentru ca mor picioarele la sfârșit de concediu, dar în principiu, cam asta mi-e media. Vârf am avut de 40 000 de pași, în Roma.
La partea de monitorizare pe lângă tot ceea ce ai pe ecranul ceasului Samsung vine cu 2 aplicații. Pe de-o parte îl poți adăuga în SmartThings și aplicația cu care te vei juca foarte mult este Samsung Health, iar Samsung Health Monitor este pentru cele mai tehnice: EKG, tensiune. Acolo sunt cam toate opțiunile profesionale, dar pentru care ai nevoie de o calibrare cu un aparat medical. Sunt atenționări la tot pasul pentru așa ceva, chiar mă bucur că n-au căzut plasă marketing-ului și au diferențiat un pic zona medicală, probabil de asta avem și 2 aplicații. Am văzut că poți adăuga tu cât ai avut glicemia, ce tensiune sau menstruație. Nu mă pricep la ultima, dar știu că, cel puțin, la glicemii și glucometrul îți face de ceva timp un raport.
Samsung Health este pentru lucrurile de bază: puls, calorii, antrenamente, pași făcuți, monitorizare de somn sau chiar apă(câte pahare de apă ai băut). Leneșul din mine ar vrea ca treburile astea să fie cumva băgate automat. Trebuie să le pui tu manual, evident.
În Andaluzia am făcut aproape 60 de km de mers pe jos, în o săptămână.
Cel mai mult m-a amuzat funcția pe care am descoperit-o abia acum, la scrierea articolului: funcție de verificare sforăit. M-am prins de câteva ori în situații suspecte de sforăit, chiar o să monitorizez să văd ce iese.
Curele de ceas
Am început să mă obișnuiesc cu cea a ceasului, dar chiar aș vrea să văd și altceva, doar să văd dacă este mai comodă. După o zi de stat pe mână apare o senzație ciudată, dar și asta pentru că o țin destul de strâns.
Sport
Pe lângă ce am mers prin vacanță ce ar putea fi considerat sport, aș putea include și rafting-ul. Da, e clar ca eu l-am folosit strict ca un începător, ba chiar nu am dat record manual, ci am lăsat să facă ce date a vrut el, însă pot concluziona că poți să fii si dobitoc, iar tehnologia sa te ajute.
Cu siguranță îmi voi lua ceas. Deocamdată, ca design, e jos pălăria, e mic și se integrează bine pentru mâna mea. Cred că e și suficient de OK la impact, si-a luat câteva colturi până să mă obișnuiesc cu el la mână. Îmi place și mă ajută să nu mai scot telefonul din buzunar de fiecare dată. Versiunea Pro nu știu dacă mă ajută mai mult. E un pic mai mare, nu vreau să am lucruri impunătoare pe lângă mine și nu sunt suficiente opțiuni care să mă facă să vreau ceva mai mult.
Altfel, cred că am făcut cele mai slabe poze de „produs” de până acum. Mi se pare că sunt mult mai limitat în vacanță pentru a face poze unei mâini și atât.
Iolanda a zis
Eu am Fitbit și plătesc cu ceasul destul de des. Dar, la Istanbul, în 2019, am avut surpriza să nu mă lase la un restaurant să plătesc nici cu ceasul, nici cu telefonul. Se uitau ciudat la mine, așa că am scos cardul.
Mie smartwach-urile mi se par ceva nemaipomenit. Am avut Blaze, Versa și acum am Versa 2. Următorul cred că va fi un Sense.
Marius Cucu a zis
Probabil că voiau turcii banii cash. Mie acolo mi-au pus de fiecare dată taxă extra pentru plata cu cardul, mai ales dacă nu era zona chiar foarte turistică.
Iolanda a zis
Asta cu cash-ul am observat-o și eu, dar mulți nu știau sau erau neîncrezători în plățile cu telefonul sau cu ceasul.
Marius Cucu a zis
Da, posibil să fi fost pe zona asiatică mai reticenți.
dam167 a zis
Probabil cel mai important e pulsul și e foarte important dacă e măsurat continuu (de exemplu de un ceas sau brățară). De acolo se vede când ești obosit, te prinde o răceală sau dormi prost (crește pulsul în stare de repaus), sau poți să vezi progresele când faci sport. Pașii nu mi se par nici mie prea importanți, mai degrabă caloriile consumate în urma umblatului, dar tot pentru asta mă uitam și eu la măsurători, să văd cam cât de mult am umblat. Nu cred că am ajuns încă la 40 de mii de pași într-o zi, cred că am fost chiar sub 30 de mii.
La fel e și la Apple, o aplicație pentru activități, una de health. Ce mi s-a părut tare când am luat ceasul au fost acele inele, cum ai tu la Activitate zilnică – la Apple sunt minute de exerciții (30 min/zi, nu poți modifica asta), calorii (aici poți impune tu o valoare țintă în fiecare săptămână, eu de ex. aveam 450 cal/zi) și 1 minut de stat în picioare / oră (aici e minim 12/zi). Minutele de exerciții le făceai cu activități specifice sau le măsura automat – ceasul meu vechi nu prea știe de-astea, dar astea noi sunt mult mai bune. Ce voiam să zic e că sunt obiective mici și spre sfârșitul zilei parcă îți venea să te mai plimbi 10 minute ca să le atingi.
Eh, dacă te interesează puțin partea de sănătate și/sau exerciții (gen antrenament) sunt foarte bune ceasurile astea și nu sunt scumpe pentru ce oferă. Chiar și dacă dai 2-3 mii de lei și le folosești 4-5 ani e o afacere bună. La Apple mai poți face unlock la mac sau iPhone.
Marius Cucu a zis
L-am personalizat foarte puțin. Mai mult, credeam că am pierdut statistica de atunci până acum pentru că nu știam ce-am făcut de nu eram logat în contul Samsung. Deh, în vacanță mă focusez pe poze, nu pe ce îmi indică o aplicație. Când mă lasă picioarele, efectiv mă opresc.
Cred că are și Samsung ceva de genul, eu am pornit de la 6000 de pași și a văzut că sunt activ așa că a tot crescut pragul.
Nu urmăresc să slăbesc ca să am nevoie de calorii, ci doar să știu că fac pași. E un indicator de calorii, dar ar trebui să introduci tu manual cât ai consumat, ca să estimeze corect. E greu să fie 100% exact.
Pulsul să fie activ non stop… înseamnă că bateria ține jumătate de zi. La rafting, după 3 ore de activitate intensă bateria era la 50%.
dam167 a zis
Păi pulsul se măsoară non stop, dar intervalele diferă. La exerciții e continuu, la repaus probabil la câteva minute. Asta e problema acum la Pixel, că măsoară prea des tot timpul.
Nu m-am referit la oboseala de după efort, ci la cea cumulată, de exemplu după o săptămână. Eu am avut săptămâni când am mers doar pe jos la birou și făceam cam 10 km pe zi (10-12 mii de pași). Evident că n-a fost mare lucru, dar dacă ai perioade mai solicitante poți vedea cât ești de afectat și să compensezi puțin, fie prin odihnă fie prin alimentație.
Adrian Bolocan a zis
Visez și eu de mult timp să pot plăti cu ceasul, dar mai durează până atunci. 😀 Mie îmi place și alarma pe ceas, e mai eficientă zic eu. În plus, e și de stil. 😀
Marius Cucu a zis
Am pus alarma în ultima zi pe toate dispozitivele, înainte să plec din Cordoba spre Sevilla. Aveam un singur tren disponibil și ăla la ~7 dimineața.