Consider că am un pic de habar de firme. Adică nu sunt contabil, dar am prins un pic de experiență cu ceea ce am de făcut eu la nivel de bază. Adică om care se bate de vreo 11 ani cu hârtiile nu are cum să nu învețe lucruri. Trebuie să nu vrei!
Eh, ca cei mai mari neinițiați, am fost la Registrul Comerțului să schimbăm un punct de sediu. La minunatul sediu programul este genial: 4 ore pe zi?! 2 ore dimineața și 2 ore după masă.
Structura este oarecum OK, adică oamenii își fac treaba relativ OK, te ajută cu ceea ce ai nevoie(există un ghișeu în care 2 persoane efectiv te direcționează pentru ceea ce ai nevoie, inclusiv un paznic ce filtrează lumea, ca în perioada de lockdown), dar cât de multă birocrație completezi doar pentru a zice: băi, nu mai vrem adresa X, vrem la adresa Y corespondența cu statul. Efectiv, pare că aș deschide firma din nou.
Din ce am încercat acasă, pare a fi un singur formular pentru toate opțiunile. Numai că nu, nu te descurci. Să folosești căutarea pe site-ul lor e o aventură. Apoi e limbaj de lemn pentru orice. Efectiv, am zis pas la digitalizare și m-am mai dus o dată la sediul lor, cu actele în mână, deși în teorie aș fi putut completat cu semnătura digitală. Dacă aș fi găsit undeva informațiile exacte.
Efectiv, adresa din buletin s-a scris de 15 milioane de ori cu pixul, s-a făcut conform cu originalul și-a fost perfect, după 2 ore de completări.
Colac peste pupăză, când am vrut să fac o rezervare pentru un nume nou pentru altă firmă platforma nu le-a mai funcționat. Pentru că de ce să meargă?! „Încercați online, după ora 18:00.”
Să vedeți ce distracție este să faci copii xerox. Da, s-a dat legea, dar business-ul cu xeroxul încă lucrează. Sau n-o fi valabilă și pentru juridic, doar pentru persoanele fizice, habar n-am.
O digitalizare temeinica ar subtia dramatic aparatul birocratic ori, se stie ca acela-i bazinul in care inoata toti carasii pulitikiei.
Presupunind ca digitalizarea va continua in actualul ritm coroborat cu stoparea noilor angajari in sistem (ce gluma buna, nu?) este clar ca doar iesirea din sistem (pensionarea) va duce la ceva avans in domeniu. Si asta in citeva decenii.
Singurul mod de-a accelera procesul nu-l vad decit cu sula-n coaste impunsa de UE ca dinspre ai nostrii nici o nadejde.
Oricum, majoritatea sunt aproape de-o vârstă cu taică miu. Cel puțin, de acolo. Dar repet, oamenii s-au purtat OK, însă cine a gândit procedurile…
Nu e vorba musai de proceduri cat de a se acoperi cu hartii pentru orice rahat. Sa le avem noi fizic ca daca ni le cere alta institutie a statului cand vine in control la noi!
Pentru ca … de ce nu?
Cu siguranță de acolo a pornit totul. Cineva a vrut să își acopere spatele pentru orice, prin tot felul de hârtii, proceduri. Nici nu știu cine îi controlează, e panoul cu subordine pentru Ministerului Justiției.
Nu o să renunțăm niciodată la birocrație și la dosarul cu șină.
Digitalizarea se va produce, dar nu acum, ci peste 10 – 15 ani …
Da, știu, sunt conștient de asta tot mai mult. E nevoie de adaptabilitate inclusiv pentru cei din sistem.
Pe lângă sistem, cumva trebuie traduse anumite lucruri ca pentru proști. În pandemie s-au putut face proceduri relativ OK, cu puțină birocrație. Între timp, pfff…
Citesc comentariile, care de altfel sunt perfect pertinente, corecte si adevarate si vreau sa spun ca nu va fi niciun motiv de bucurie cu pensionarea celor din sistem, fiindca locurile lor nu vor fi desfiintate, ci ocupate de tinerii recrutati din familiile sistemului. Sper sa n-am dreptate, dar pana acum, asa s-a intamplat.
Nu e o problemă, dar în principiu, cei tineri s-au adaptat mai repede la tehnologie față de cei în vârstă. De asta maturizarea digitalizării va fi peste 10-15 ani, când o bună parte va fi deja obișnuită cu procedurile, iar simplificarea va veni și de la stat. Acum e o struţo-cămilă.
De asta prefer sa colaborez cu cineva (o firma) atunci cand am de facut asemenea modificari.
Platesc 200-300 lei in plus, nu ma enervez deloc, iar actele imi sunt trimise prin curier la finalizarea operatiunii.
Ce-i drept, poate parea mult in cazul care faci foarte des modificari.
Păi da, dar tot trebuie să faci procură, tot faci un drum acolo.
Ultima oara am schimbat sediul social si toata interactiunea (cu respectiva firma) s-a desfasurat online. Din cate tin minte, n-a fost nevoie de procura notariala… ci doar de o simpla imputernicire, semnata de mine.
Da, se poate face online, dar cu semnătură electronică. Nu-i problemă, există și aia, dar nu m-am priceput să completez tâmpenia aia de formular. Mi-era că radiez firma complet :))
Astia de s-au ocupat pentru mine, nu stiu cum au procedat (online/dosar cu sina/whatever). Cert e ca nu am pierdut timpul decat cu trimis cateva emails, semnat cateva documente (redactate de ei) si facut plata.
Site-ul ONRC este mult prea alambicat. Formulare greoaie, link-uri care returneaza 404, etc. Zici ca-i facut special asa, astfel incat sa trebuiasca sa interactionezi in offline cu ei. 😀