Mă uitam un pic peste ceea ce se lansează în perioada asta. Cred că ajung telefoanele să fie din ce în ce mai interesante. Sigur, este și mult marketing la băieții ăștia, se pricep să creeze hype, dar raportat la ceea ce se întâmplă pe imagine, acolo unde îmi place să descopăr eu lucrurile, pe high end… e concurență.
Avem deja clasicele Honor, Samsung, iPhone, Huawei, dar bat la ușă și cei din grupul BBK. OPPO și vivo au avut mereu modele faine pentru fotografie. Acum cu deblocarea pe 5G de la Nokia ar trebui să îi vedem tot mai des și prin România. Bine, concluzia asta am avut-o și acum ceva timp când am început mai serios cu telefoanele.
Revenind la titlu, acum câteva săptămâni discutam despre Samsung și faptul că ei au anunțat 7 ani de actualizări pentru telefoanele lor.
Acum băiatul de la Oneplus vine și zice: băi băieți, stați potoliți că nu aveți nevoie de 7 ani de actualizări: 4-5 ani de zile sunt suficienți.
Eu unul țin să îi dau dreptate. Și aș putea să extrapolez și la televizoare. Uitați-vă că modelele din 2016-2017 deja sughiță și îi numeri pe degete pe cei mari care mai dau câte o actualizare de securitate pentru sistemul de operare. Chiar și eu m-am mirat că anul ăsta Sony a făcut o actualizare bună pentru televizorul meu din perioada aia. (bine, alții se plâng că le-au cam stricat lucrurile în articolul ăsta mai vechi) Așadar, e discutabilă treaba.
Totuși, în perioada aceea cumva se făcea tranziția spre noi protocoale, spre noi tehnologii. Eu zic că e aproape imposibil să poți să menții actualizări și să ai totul funcțional pe o perioadă atât de lungă. Să zicem că prinde holograma în 2030, oare telefoanele astea care sunt acum pe piață, în 2024, să mai poată să fie adaptate la noua tehnologie?! Nu cred!
Postolachi Dumitru a zis
Am vorbit cu Tim Cook de la Apple și mi-a zis că vor lansa actualizări pe viață la iPhone pentru primul proprietar: după un an dai la schimb vechiul iPhone mai pui câteva sute de euroi și ai ultimul model de iPhone #actualizărilazi
Marius Cucu a zis
Ia, comentează fantomele pe aici! :O
Postolachi Dumitru a zis
FanBoy sau MacTarzi 🙂
Petre a zis
5 ani de actualizari sunt suficienti – oricum la 5 ani de la lansare telefoanele cam ajung la parinti si bunici sau pe post de jucarii la copii.
Iulian M a zis
Cred că sunt bineveniți 7 ani.
Sunt persoane care trag cât mai mult de o ustensilă, pentru că poate fi catalogată drept ustensilă, iar eu fac parte din categoria aceasta.
Iolanda a zis
Eu schimbam anual telefonul, până m-am dat și eu la Apple. Mi-au ajuns 2 modele 5s și 6s…mă plictisesc și mai vreau și altceva.
Acum fac 2 ani de OPPO reno 6 5G și încă sunt mulțumită. Poate în toamnă voi dori altceva.
Pavel a zis
Am și eu un TV Sony din 2019, și-a făcut chiar aseară actualizare de sistem și merge și mai greu. Bine, el a fost cam greoi din prima zi, deși era un tv pe la 5.000 lei în perioada aia, adică nu din gama entry-level. Pe imagine sunt mulțumit, dar pe soft absolut deloc din prima zi.
Am impresia că-s consumate bateriile, că-i stricată telecomanda, câdn colo, timpul de răspuns a televizorului este uriaș.
Așadar, dacă o actualizare de sistem de peste 7 ani aduce îmbunătățiri eu sunt de acord să se facă, dacă mai mult îngreunează, evident că nu-i a bine.
Iolanda a zis
Și eu am un Sony, tot din 2019 din toamnă. n-a fost 5000, a fost 4500, dar față de Samsung-ul din birou, întotdeauna a mers nasol androidul pe el.
Pavel Ionut a zis
Am patit-o si eu cu un TV Sony, cand l-am achizitionat avea o gama variata de aplicatii smart, browser web, youtube, habo max, magazin de aplicatii. Dupa doi ani de utilizare a primit un update care aproape ca l-a transformat intr-un TV clasic, raspunde la comenzi greu si nu-l mai folosesc decat pentru a viziona desene animate. Este primul lucru pe care-l voi schimba anul acesta, dar nu voi mai merge pe acelasi brand
Marius Cucu a zis
V-aș invita să citiți aici. Nu suntem singurii care ne plângem de Sony.
Jupiter a zis
Nu cred că este prea mult. Încă mai sunt multi entuziasti care porteaza si optimizează ROM-uri pentru telefoane care au pornit cu un Andoid cu 5-6 generatii mai vechi. Problema apre mai ales la necesitatea schibării bateriei când s-ar putea sa nu mai merite dpvd de timp sau bani. Un alt aspect este bloatewareul, trackingul abuziv, care devine din ce în ce mai sofisticate şi perfid. Într-un fel e bine şi rău. Depinde. Câteodata ajunge un restore to factory settings sau limitarea programelor din background. Cu cât mai multe optiuni pentru useri cu atât mai bine.