Când vorbești despre cel mai ieftin router nu trebuie să ai pretenții. Asta am înțeles după ce am testat mai multe modele de routere, de-a lungul timpului. Partea bună este că vom avea routere de 10 Gbps și tot mai multe modele clasice se vor ieftini.
Amuzant este faptul că, acum ceva ani, fix în articolul acesta ceream sfaturi ca să îmi aleg un router. Am fost mereu omul care a încercat să meargă spre best buy.
Așadar, așa cum ați văzut pe aici, am background de presă(tehnic), iar apoi am rămas pe marketing online.
Ce înseamnă asta?
Înseamnă că acolo m-am jucat un pic cu fibra optică, cu transmisiunile TV și așa mai departe. Apoi, pasiunea a făcut să încep să testez gadgeturi:
- laptopuri
- televizoare
- calculatoare
sau chiar routere. E drept, infrastructura nu mi-a permis să testez foarte multe. Asta pentru că aveam un pachet minim și nici fibră trasă n-am avut o bună perioadă de timp. Între timp, lucrurile s-au mai schimbat.
Așadar, de curând mi-am făcut un mic server web pe router pentru un proiect de-al meu. Nu e cea mai bună variantă, dar e funcțională.
Să revenim la alegerea unui router… ieftin să-i zicem. Voi încerca să explic cât se poate de nontehnic ca să fie pe înțelesul tuturor.
De ce să îți iei un router ieftin?
Înainte de toate, să stabilim ce înseamnă router ieftin.
Avem tone de oferte la magazinele de specialitate, cu prețuri începând de la 70-80 de lei. În plus, cu cât se va democratiza mai mult conexiunea de 10 Gbps, cu atât vor fi prețuri mici.
Credeți că merită vreunul?
Nu. E simplu.
În 2010 dacă vorbeam de routere puteam să ne raportăm la calitatea acelora foarte ieftine. Iată că acum treburile s-au mai schimbat, avem lângă noi 5G, avem televizoare, avem telefoane, avem calculatoare, avem case mari… avem nevoi mai multe. Asta înseamnă că n-o să alegem cel mai ieftin router. Să fie cât se poate de clar!
Acelea ieftine nu doar au viteze proaste, dar la prima solicitare mai mare a rețelei se va reseta sau vei pierde conexiunea cu el. Asta pentru că procesorul lui nu face față. În plus, s-ar putea să nu respecte standardele și să pună antene mai puternice. Sigur, sunt bune, dar nu radiază, nu?! 🙂 Ah, mă scuzați, doar nu stă cineva să verifice?!
Criterii principale de alegere ale routerului
Aș vrea să sinterizez câteva lucruri pentru cei mai non tehnici și voi încerca să fiu cât mai la subiect.
Bugetul
Prețul. Oricât de mult te interesează pe tine cel mai bun router de pe piață, tot la bugetul tău ajungi. Nu investi 1000 de lei într-un model premium, dar cu 100 de lei nu ai ce face dacă ai mai mult de un dispozitiv.
Performanța
Dacă ai zis performant, automat prețul crește. Dar cum alegem un model performant?
Păi vorbeam mai sus de tot felul de conexiuni pe care vrem să le facem, unele dintre ele simultane:
- 2 telefoane
- 3 laptopuri
- 2 televizoare – > ca o paranteză, televizorul se pune pe cablu, nu pe WiFi – asta dacă vreți calitate maximă a imaginii.
Eh, cu cât e mai ieftin un router, cu atât avem mai puține conexiuni simultane.
Ca să vă bag și mai mult în ceață avem 3 tipuri de routere:
- single band
- dual band
- tri band
Practic, cele cu single band alocă doar unui singur dispozitiv banda, așa că celelalte rămân fără nimic.
Când discutăm despre dual band sau tri band înseamnă că o parte din viteză o oferă laptopului, alta telefonului și așa mai departe. Totuși, a nu se înțelege că poți limita banda pentru un dispozitiv sau altul.
Merită să iau router Gigabit?
Sunt 3 specificații mari și late care fac diferența( pe partea de cablu):
- 100 Mbps
- 1000 Mbps
- 10000 Mbps
Primul nu trebuie să mai existe în 2025. Pur și simplu, nu. Asta trebuie să vedeți în momentul în care alegeți modele foarte ieftine. Asta este una dintre capcane.
De ce să iau router cu 1500 Mbps dacă eu am abonament de 500 Mbps?
E un pic de marketing la mijloc făcut de producători. Pe WiFi avem ceva limite față de cablu, de asta insist cu cablul, așa că mulți pun în context cifrele mari pentru că asta vinde.
Pe WiFi avem multe dispozitive care abia ajung la 100 Mbps, n-are sens să mai vorbim de 300 Mbps sau 1200 Mbps. Abia se dezvoltă treburile.
Semnal
Toată lumea dorește routerul perfect care are semnal pentru ce are el nevoie: 5 pereți, sute de metri de acoperire.
În medii ideale routerele ajung să bată până la 300 de metri. Problema este că tehnologia se lovește de alte rețele din jur, se lovește de pereți, de fel de fel de obstacole. Cu cât crește numărul de pereți, cu atât scade acoperirea. Uite așa ajungem să avem semnal foarte, foarte prost.
Ce s-a inventat între timp?
Ca alternativă s-au găsit sistemele de tip mesh. Un fel de prelungitoare de semnal. Sau amplificatoare WiFi, dacă vreți, pentru a putea extinde semnalul în casă.
Dacă aveți router ok deja n-are sens să investiți în tot sistemul, ci să cumpărați extendere.
Ce router wireless ieftin recomandați?
Bineînțeles, să suporte IPV6. Am dat in jur de 350 lei pe el, am zis ca fac treaba cu el, dual-band, n-am observat ca nu știe nativ IPV6.
N-ar fi rău ca routerul sa fie gigabit și sa știe sa se conecteze la PPPOE de la RDS. Practic pe PPPOE face diferența, dat fiind faptul că DIGI așa se conectează.
Recomandare router wireless în 2025
Mai jos, în acel tabel, aveți o serie de routere, cele mai bune în bugete de pana în 200 lei, 300 sau chiar mai mult. Majoritatea dintre aceste recomandări sunt venite de la comentatorii blogului.
TP-Link Archer C80
- Gigabit AC1900 Dual Band
- MU-MIMO
- Wi-Fi Wave2
Synology MR2200ac
- Tri-Band
- WiFi 2.4-5G: 400 + 867
- port USB 3.0
- 1x LAN
ASUS RT-AX1800U
- AX1800
- Dual-Band
- Wi-Fi 6
- AiMesh
- Aiprotection
- 4 antene Wi-Fi
Pe cele de mai sus le-as folosi acasă, dacă nu am prea multe de făcut. Eventual, un laptop, o tableta, un telefon și-un calculator, nu mai mult.
Momentan, nu se încadrează niciunul la categoria de router ieftin, așa că m-aș gândi de mai multe ori până să fac o investiție de acest gen.
Ionut a zis
Salut!Am un router Tenda w308R si un ont ZTE si mai apare pe laptop semnul exclamarii(Acces limitat) la retea si il scot din priza 2 minute il introduc la loc si merge,iar la cateva zile iar face asa,de ce oare?
Marius Cucu a zis
Poate fi ori de la firmware-ul router-ului ori se duce ușor, ușor spre cele veșnice. 🙂
Încearcă să faci upgrade de firmware sau să pui chiar un Openwrt.
Ionut a zis
I-am făcut un update acum 6 luni,am verificat site-ul oficial si nu este un update mai nou de atunci,si pana sa ii pun acel update tot mai facea.Iar pe telefon mai scade din cand in cand viteza
Ionut a zis
Imi recomandati sa ii pun un Openwrt?
Marius Cucu a zis
Da, căutați o versiune compatibilă înainte de a da banii pe altceva. Poate problemele sunt de la firmware. 🙂
Ionut a zis
Multumesc,o zi buna
Cristi a zis
Salut,
Te rog sa imi faci o propunere pentru un router care sa il folosesc pe gigabit si numai pe wi-fii (nu ma intereseaza alte functii). Sunt 2-3 pereti despartitori.
Ca si buget sa fie intre 150-250 de lei.
Mersi
Lucian a zis
salut, am si eu un TP Link Archer C7 (V2). De ceva timp face probleme. Pierd conexiunea, wireless si cablu. daca ii dau reboot merge din nou. dar se itampla foarte des. Oare e timpul sa cumpar ceva nou? 😀
Marius Cucu a zis
Încearcă cu cel mai nou firmware.
Daniel a zis
Salut, ma bate gandul sa iau acest rooter r wireless D-LINK Cloud AC1750 DIR-868L, Dual-Band 450 + 1300, WAN, LAN, USB 3.0, negru.
Eu o sa il folosesc strict pe wifi, si ma intereseaza daca e ok sau exista variante mai bune. Eu l-am prins la un pret bun si de asta.
Marius Cucu a zis
E decent modelul.
Marius a zis
Salut. Astazi am facut un abonament la Rcs-Rds, FiberLink 500. Ce router imi recomandati? Vreau sa aibe un port usb si desigur sa se pupe cu internetul lor. Multumesc.
Marius Cucu a zis
Ce buget ai disponibil?
Marius a zis
Pana in 400 ron maxim….
codruta a zis
Si conexiunea PPPOE cum o face !? Router Wireless TP-Link Archer C7 AC1750 archer c7 —— Ipv6 si Ipv4 le are doar ultimul , si celelalte doar conexiuni pana la 100 sau maxim 300 si nici acolo nu zice de pppoe sau Ipv4 si Ipv6. Daca e sa ma abonez la rds la abonamentul de FiberLink 1000 ce router ai zice pana in 300 de lei , ultimul routarul pe care lai prezentat e ok ?! , ( Doar conexiunea la pppoe la ultimul router nu stiu daca o face. TP-Link Archer C7 AC1750.
Marius a zis
Salut,
Tin sa mentionez ca nu prea am cunostinte tehnice, cand vine vorba de un router pentru internet.
Azi am trecut pe abonamentul Fiberlink 1000 de la RDs si am achizitionat un router TP-Link Archer C7.
Am tot citit pe internet comentarii de la utilizatori care au atins viteze de sute de Mbps cu acest router si cu acelasi tip de abonament ca si al meu insa in urma unui speedtest vitezele maxime pe care le-am obtinut au fost de 77.5Mbps download si 61.35Mbps upload. Aceste viteze au fost atinse prin conexiune Wifi si nu am testat internetul prin cablu pentru ca nu il folosesc in acest fel.
Imi spui, te rog, daca este normal sau este o problema cu internetul sau routerul meu?
Multumesc anticipat.
Marius Cucu a zis
Pe Wifi sau lan?
Marius a zis
Wifi.
Tocmai m-am conectat la versiunea 5G a conexiunii si vitezele au crescut considerabil. 172Mbps download si 113Mbps upload.
Eram conectat la frecventa 2.4GHz inainte.
Marius Cucu a zis
Pe WiFi n-o să scoți gigabit. Înseamnă că pe 2.4 sunt probleme cu acel TP Link sau e foarte aglomerată rețeaua ta. Vitezele de pe cutie sunt însumate. În plus, mai ai și limita PPPOE-ului.
Marius a zis
Inca o intrebare si promit ca am terminat.
De curiozitate, care este rolul unui router, daca nu te conectezi prin Wifi? De ce am nevoie de unul, daca tot ma conectez prin cablu pentru a atinge viteze mari?
Multumesc frumos pentru raspunsuri!
Marius Cucu a zis
Sunt câteva device-uri care n-au nevoie de gigabit. De exemplu, TV-ul are placă Wifi de 100 mbps, majoritatea laptopurilor la fel… sunt limitate tehnologic.
Cu un router faci multe, eu, de exemplu, am pus un server web pe router, am conectat foarte multe device-uri, am făcut server de stocare.
Poți face multe cu un router. 🙂
Eu folosesc, în mare parte, WiFi-ul ca lucru auxiliar(telefon, gadgeturi mobile). Firul încă e sfânt. Pe fir vei prinde cele mai mari viteze.
Marius a zis
Multumesc frumos pentru detalii, clarificari si timpul acordat.
O zi buna,
Marius
Alin a zis
Salut. Recomanda-mi te rog un router care sa bată 15m,sa treacă de 3ziduri și sa ma pot conecta cu 2televizoare la el plus 3telefoane. Mersi
Marius Cucu a zis
Un buget?
Ciprian a zis
depinde din ce sunt zidurile foarte mult. Daca sunt beton armat sau pamant batut o sa trebuiasca sa fie foarte puternic si iesi mai ok cu o solutie de tip cablu , daca nu majoritatea cred ca pot satiface aceste cerinte.
Adrian a zis
Salut,
imi poti recomanda te rog un router pentru home use ( apartament – 2 laptops, 2 mobile si 1 tv )… ma intereseaza sa fie gigabit si dual band
Buget 100 – 300 RON ( daca nu exista mai crestem putin ? )
Multumesc,
Adrian
Marius Cucu a zis
Fă un efort până la Linksys EA6100. 🙂
Felician a zis
As dori sa fiu ajutat si sa imi spuneti care dintre routerele KAON AR4010 vs HTP H298A din oferta Digi este cel mai Ok, avand in vedere ca suprafata locuintei este de circa 92 metri patrati. Precizez ca routerul HTP H298A nu are antena externa. Multumesc mult!
Marius Cucu a zis
La suprafața asta eu aș recomanda un sistem mesh sau ceva multiplicatoare wifi.
Felician a zis
Totusi, care router este mai bun dintre cele doua modele enumerate? Multumesc!
Ciprian a zis
Depinzand ce ai nevoie un tplink la 70-200 lei poate fi ok. 99% de oameni il folosesc ca sa poata accesa internet fara cabluri din aceeasi camera sau din camere alaturate. Dar daca vrei sa te iradiezi la max go for it!
Marius Cucu a zis
De ce ai sta cu router-ul în aceiași cameră? Orice router are o limită minimă de acoperire. Dacă e foarte aproape s-ar putea să nu fie eficient 🙂
florian a zis
TP-Link Archer A9 AC1900
Salut ,
ce parere aveti despre acest router pe care doresc sa-l achizitionez pt reteaua RCS internet 1000 mbps
pt o casa de 180m2
recomandati ?
Marius Cucu a zis
Casa e pe un singur etaj? Eu zic că ar fi util să se meargă cu un sistem mesh pentru a acoperi întreaga suprafață.
Adrian a zis
Salut stau la curte am vreo 4 camere,o mica curte ,2 bucatarii si am nevoie de un sfat. Am 3 smart-tv,vreo 4 telefoane,sistem de camere video ce se folosesc cam zilnic. Am router-ul clasic de la digi pus intr-un hol deci probleme cu semnalul din camera in camera aau chiar deloc semnal. Am sinun range extender de la tp link dar conectat la router fara cablu. Acum ziceam sa mai iau un range extender si pe primul sa il conectez la cablu,iar celalalt ca acces point,mentionez ca unul din tv-uri este conectat direct de la router prin cablu. Multumesc si ce parere aveti
Panturu Roxana a zis
Bună seara,
Am făcut abonament de câteva zile la RDS,si mi au spus ca dacă vreau semnal mai bun trebuie să îmi achiziționez eu un router de 5G.
Stau într o casa cu suprafața de 100 m iar în ultimul dormitor se pierde semnalul aproape total.
Mentionez ca nu prea am cunostinte tehnice, cand vine vorba de un router pentru internet.
Va rog dacă se poate sa îmi dați un sfat sa îmi recomandati ce router sa cumpăr. Buget 500lei.
Va mulțumesc anticipat!
Marius Cucu a zis
Cam câți pereți sunt la ultimul dormitor? Dacă sunt 100 de metri și pereți groși s-ar putea să fie nevoie de un sistem mesh.
Panturu Roxana a zis
2 pereți din cărămidă.
Marius Cucu a zis
Am înțeles, dacă ai 500 de lei eu zic să iei un sistem de 2 sau 3 mesh-uri. O variantă ar fi asta. Eu zic că la 100 de metri ai nevoie de 2 pentru casă, dar poate că nu bate ok în curte și ar fi ok încă unul.
Panturu Roxana a zis
Buna dimineata,
imi poti da un nume de , link ceva?
Marius Cucu a zis
Este link în comentariul de mai sus.
Ioana a zis
Salut!
Stau intr-o casă destul de mare, cu 2 etaje. (Aprox. 100mp/etaj). Punctul de acces al cablului este in podul casei. Aș vrea să trec la wifi având un necesar de min 2 laptopuri (remote home), 3-4 telefoane conectate și 2 camere de securitate. Ce router mi-ai recomanda? Nu am cunoștințe tehnice de aceea te-as ruga pentru o recomandare. Buget 500lei doar pt router. Am înțeles că ar fi nevoie de un sistem mesh.
Mulțumesc mult!
Marius Cucu a zis
Eu am Tenda Gigabit Nova MW5s.
Totuși, s-ar putea să ai nevoie și de ceva switch pentru conectare. Sunt câte 2 porturi pe sistemul mesh, adică 6 în total. Dacă o să rămână doar acesta în casă înseamnă 5 porturi libere pentru că unul va fi ocupat de internet.
Felician a zis
Multe salutari Marius! De curand la solicitarea mea, cei de la RCS & RDS mi-au inlocuit echipamentul format din ONT-ul si routerul ZTE,cu noul echipament tot de la RCS & RDS,compus din ONT-ul Huawei OptiXstar HG8147X6 Wifi6 si cu functie de router. Initial am crezut ca va fi suficient pentru semnal, dar suprafata locuintei fiind putin mai mare, am fost nevoit sa comand si routerul Huawei OptiXstar K562e Wifi6 si cu functie Mesh. Conexiunea dintre cele doua echipamente s-a realizat wireless fara fir. Doresc sa stiu daca pentru performante este bine sa il folosesc pe mai departe in acest mod, ori sa trag cablu pentru realizarea conexiunii dintre echipamente. Precizez ca in acest sens am primit un raspuns evaziv din partea meseriasului care a configurat si instalat aparatele. Multumesc anticipat.
Marius Cucu a zis
Am auzit numai de bine de mesh-ul acela de la Huawei. Dacă te mulțumește viteza de pe Wifi rămâi așa, nu mai trage fire.
Roxana a zis
Sistem Wi-Fi Xiaomi Mesh AX3000, Wi-Fi 6, Dual Band, Negru…obtin viteza mai mare cu acesr router
Marius Cucu a zis
Viteze mai mari față de ce? Haideți să formulăm o frază coerentă. 🙂
Dolog a zis
Pentru un Programator – Controler cu wifi sistem irigații, la care nu ajunge semnalul routerului din casa (sunt vreo 20 m si e după colțul clădirii) mă gandesac sa montez un extender sau acces point (nu-mi dau seama ce e mai potrivit) într-un foișor curte, (deci ferit de apă dar în aer liber) pentru a acoperi cu semnal zona programatorului irigatii.
Adaptorul wifi pentru programator sistem irigatii are urmatoarele caracteristici:
Frecvență :
– 2.4 GHz
– 802.11 b/gn
Securitate wireless :
– None, Open, WEP, WPA-TKIP, WPA-AES, WPA2-TKIP, WPA2-AES, WPA2-AES-TKIP
Adaptor WIFI pentru Programator RZX/ESP-ME Rain Bird
Routerul montat în casă este Asus RT-AC1200Gplus 300+867
Router Wireless ASUS Gigabit RT-AC1200G Plus, Dual-Band 300 + 867Mbps, WAN, LAN, USB 2.0, negru
M-am gandit la urmatoarele solutii:
1. Access Point TP-Link TL-WA1201, AC1200, Dual-Band
https://emag.ro/access-point-tp-link-ac1200-dual-band-tl-wa1201/pd/DRJGX3MBM/#reviews-section
2. ACCESS POINT PENTRU EXTERIOR CPE 2.4GHZ 300MBPS 9DBI, TP-LINK CPE210
https://CONECTICA.RO/RETELISTICA/ACCESS-POINT-RANGE-EXTENDER/ACCESS-POINT-PENTRU-EXTERIOR-CPE-24GHZ-300MBPS-9DBI-TP-LINK-CPE210
Routerul nu cred ca este onemesh
Ce să aleg? Sau aveti si alte sugestii?
Marius Cucu a zis
Ori un sistem mesh și înlocuiești router-ul pe care îl ai sau îl pui „după el”. Ori încercat cu acces pointul de exterior și te legi tot de Asus.
Marius a zis
Am achizitionat un router mobil model HUAWEI B535-232A cu sim de la Vodafone deoarece in locatia respectiva nu exista retea. Cum se poate face redirectionarea portului pentru accesarea camerelor de supraveghere de la distanta (telefon sau PC) intrucat niciun operator de telefonie mobila nu asigura serviciul de IP fix sau IP dinamic pentru router mobil cu sim, ci doar pentru router conectat prin fibra. Mentionez ca are meniu pentru redirectionare port, dar Vodafone si nici ceilalti operatori nu asigura acest serviciu.
Marius Cucu a zis
Eu m-am chinuit mult să fac port forward și până nu am pus internet fix nu am reușit. Totuși, pentru acces, software-ul camerei de supraveghere nu are un soi de aplicație de pe care te poți conecta?
De exemplu, eu am camere de la TP Link și pur și simplu le-am conectat la WIFI și am putut să văd camerele. Încă nu pot să fac management cum trebuie din exterior, adică să pot să salvez în timp real, de pe NAS.
Mihai a zis
Bună ziua
Am nevoie de un router de calitate, care să facă față la 8 dispozitive wifi, într-un apartament de două camere dar cu interferențe mari de la vecini. Costul să fie rezonabil până în 600 lei. Mulțumesc cu anticipație
Marius Cucu a zis
Ce dispozitive WIFI? Cât de mare e apartamentul?
Mihai a zis
Bună ziua ! E un apartament cu 3 camere, 74 mp, iar utilizatorii de wifi sunt 3 televizoare, 2 telefoane, 2 camere de supraveghere și 2 tablete. Mulțumesc pentru bunăvoință !
Marius Cucu a zis
Ah, credeam că adaptoare WIFI. În cazul ăsta ai router-ul de la Asus ăsta care este foarte OK. Însă, eu mai nou recomand sisteme mesh. Nu sunt la fel de performante ca viteză ca cele clasice, însă, acoperirea WIFI este foarte OK. Asta dacă WIFI contează mai mult decât firul.
Mihai a zis
Mulțumesc pentru recomandare, dar cum nu mă pricep la acest domeniu vă rog să-mi recomandați o soluție împotriva interferențelor provocate de vecini și eventual o soluție pentru vizorul smart instalat pe ușă metalică și pe care nu-l pot accesa din aplicație din cauza metalului din ușă. Mulțumesc pentru bunăvoință!
Marius Cucu a zis
Interferențe de la vecini? La ce vă referiți?