Sunt în domeniul foto video de câțiva ani de zile. Nu sunt cel mai bun, dar nici cel mai prost. În tot timpul ăsta mi-au trecut prin mână tot mai multe gadgeturi. Unele profesionale, altele mai puțin profesionale.
Pentru că discuția de aici s-a îndreptat spre o zonă frumoasă, o zonă a oamenilor din domeniul fotografiei de eveniment am zis că trebuie să continuăm discuția într-un articol separat pentru cei care sunt pasionați de fenomen.
Până la urmă, în momentele în care pleci în vacanță te deconectezi de tot și de toate. Dar când te întorci de acolo rămâi cu amintirile. De ce să nu le imortalizăm și să le putem vedea la o calitate decentă și peste câțiva ani?
Fotografii bune în vacanță. Cu ce le facem?
Nu aș vrea să intru în zona tehnică cu acest articol pentru că nu ajută pe nimeni. Pe piață avem mai multe posibilități de a face poze:
- telefon
- aparate foto compacte
- mirrorless
- DSLR – ar trebui să renunțăm la ele și să trecem pe DSLR
Toate prezintă avantaje și dezavantaje, din punctul meu de vedere.
- Citește și articolul despre megapixeli de aici.
Poze cu telefonul
Ies ok doar dacă aveți telefoane high end. Însă, prea puține se descurcă bine pe lumină slabă. În plus, trebuie să vă puneți lângă și bateria externă. Preventiv. 🙂
Ca avantaj văd rapiditatea de a urca pe rețelele sociale pozele și de a vă hrăni cu like-uri. 🙂
Poze cu aparate foto compacte
Încep să fie în plus compactele. Asta tocmai pentru că sunt concurate de telefoanele inteligente. Totuși, să dai 3000 de lei pe un telefon ca să faci poze ok… mai bine alegi un aparat foto compact ieftin, ce te duce câteva sute de lei.
Da, dezavantajul este că îl vei căra cu tine. Dar poate că nu vei mai căra bateria externă.
Poze cu aparat foto mirrorless
Eu cred că ele sunt cele mai potrivite. Poți face poze cu boken, ai zoom, ai claritate, se manevrează destul de ușor.
Totuși, nu îți trebuie atât de multe cunoștințe pentru a face poze ok.
Poze cu DSLR
Investiția într-un DSLR nu este mare. Sincer. Dacă vă veți îmbolnăvi de fotografie va fi grav. Accesoriile o să vă scoată din minți. O să doriți tot mai multe lucruri care sunt foarte scumpe.
Pe lângă asta trebuie să investiți timp să învățați aparatul, să învătați tainele acestuia.
E posibil, însă, cu noile descoperiri de la mirrorless să nu mai fie nevoie de DSLR și ca acestea să le ia locul.
Petre a zis
Canon Powershot SX160 si ii raman destui bani pentru card, baterii, geanta/borseta.
Marius Cucu a zis
Nu mai e în oferta la eMAG. Are voucher și un retur pentru care așteaptă banii… Așadar…
Paul a zis
Eu as opta pentru Nikon Coolpix L320
Marius Cucu a zis
A spart banii deja. A luat un Fujifilm. E încântat de el, doar ca i se pare că are mult prea multe opțiuni…
ice4you a zis
O alegere pe care ma pregateam sa i’o recomand! In banii aia Fujifilm are cele mai bune oferte! 😉
Gabriela a zis
Zilele trecute cautam un amanet. Si mare mi-a fost mirarea ca multe dintre acestea au niste site-uri chiar foarte dragute in care iti prezinta nu numai obiecte din aur ci si alte obiecte materiale pe care le-au amenatat oamenii. Am vazut ca vindeau un DSLR si cu 10 milioane sau si mai putin. Mai intereseaza-te.
Damian a zis
Eu zic totusi sa maresti putin bugetul si sa iti gasesti o camera cat de cat decenta!
Marius Cucu a zis
A luat pana la urma Fujifilm FinePix S8300. E multumit de el, probabil ca-i va lua ceva timp pana cand se va obisnui cu el. 🙂
Ovidiu a zis
Am ajuns cam târziu se pare…oricum eu aș fi optat pentru Nikon 1 S1 !
ice4you a zis
Nikon 1 S1 este un Mirrorless care nu se incadra in targetul banilor propusi! Pretul unuia este in jurul a 1300 lei ca sa nu mai punem faptul ca vine cu un obiectiv kit a carui performanta este de la modesta in sus … ca si orice obiectiv de acest gen. Pentru mai mult trebuia sa investesti alti bani … iar omul isi dorea un compact care sa le faca pe toate in modul auto fara a mai investi vreun leu ulterior. Pentru nevoile lui FujiFilm S8300 este de departe o alegere ideala. I’am cumparat si eu unul fratelui meu, am apucat sa ma joc cu el (de review nu am avut timp :D) si pot spune ca este o alegere foarte buna pentru incepatori sau cei care vor un all in one. Poate voi avea intr’o zi timp sa ii fac si un review. 😀
Bogdan Dinu a zis
Eu recomand un Fujifilm Finepix SL300 (tip bridge). Detin unul, l-am achizitionat din Altex la vreo 500-600 ron, dar era la oferta. Are in modul manual cam toate functiile, focalizarea este automata, blitz-ul este puternic, bateria tine.
Cosmin Dumitru a zis
Iata niște sfaturi demne de un maestru al fotografiei. ?
1. Lumina face 60% din fotografie, dacă te folosești cum trebuie de ea, sau de creativitate folosind lumină artificială. 30% este relația client – fotograf. 10% echipament.
A scris mult, aici e concluzia.
2. În 2019 a fotografiat o nuntă în România, la Cluj, unde a livrat în jur de 640 de fotografii, editate de firma cu care colaborează el. 25.000 USD a fost prețul nunții, nu știa că tarifele la noi, sunt cel mult 10%, la cei mai buni… și a fost amenințat de miri, după, pentru că se așteptau la câteva mii, așa cum au văzut pe website-ul lui. Spune că, nu vrea să fie în pielea unui fotograf de nuntă din România, este mai rău decât în iad. A învățat tradiții, obiceiuri, îi place portul popular românesc, mâncarea din România, dar ca fotograf de nuntă, nu vrea o experiență nouă, ca la Cluj. Să mulțumești clienții care cer mii de cadre, nu ești fotograf, ești un erou. Vorbele lui.
3. Nu poate recomanda echipament. Știe doar că ai nevoie de 2 obiective de bază, fixe sau zoom, pe care le vei folosi în 90% dintre cadre, și încă 2 sau 3, care le completează, folosite rar, sau foarte rar. Recomandă doar echipament rapid și precis, care îți garantează și un ISO 6400, curat.
4. Pe cât posibil, fără blițuri, în fotografia de nuntă, sau ceva blițuri, lumini, off-camera. Dar ca să ajungi acolo, trebuie să stăpânești bine lumina ambientală, respectiv fotografii fără flash.
5. Pe o suprafață de maxim 40 metri pătrați, spune că blițuri sau lumini de 300w, chiar 250w, sunt tot ce trebuie. Musai comandă radio, nu cabluri înșirate.
6. Îți dai seama că ești un fotograf bun, când pui un 35mm sau un 24-70mm, și faci câteva zeci de cadre, în casa și curtea clientului. Într-un studio, ratezi doar dacă nu-ți cunoști echipamentul.
7. Întotdeauna să te vinzi la cât te evaluezi, nu la cât au alții prețul. Nu alții îți plătesc munca, și investiția în tine.
8. Fotografia trebuie să lege prietenii, apoi să aducă bani. Nu invers. Să gândesc așa, și banii vin de la sine. El se sună periodic cu mulți clienți, și ies la o cafea, când ajunge în orașul, sau țara lor. În timpul evenimentului, ești singurul om pe care se pot baza. Amintirile contează mai mult decât mâncarea, muzica și toate celelalte. A avut clienți, pentru care, fotografiile lui, sunt singurele din viața lor, cu o persoană decedată. Abia atunci simți cât de important ești, în fotografia de nuntă.
9. Nu te pregăti pentru obiceiuri și momente. Lasă-le să te surprindă. Ideea care îți vine, din scurt, în minte, este acea fotografie pe care o pui în portofoliu.
10. Puțini fotografi fac workshop-uri educative. Cele în care își laudă succesul lor, cariera lor, nu trebuie să prezinte interes pentru noi, niciodată. Fiecare trebuie să-și urmeze calea sa, nu una copiată de la unul care are succes.
11. Un fotograf bun, realizează cadre și la lumina unei lumânări, și într-un studio plin de lumini, atât timp cât se folosește de lumina la maximum. Dacă te folosești de lumină, ai și idei. Dacă ai idei, ai mai multe fotografii deosebite.
12. Lacrimile te fac un fotograf excepțional. Dacă vezi lacrimi la un client care privește fotografiile de la nuntă, înseamnă că munca ta transmite ceea ce ți-ai propus. Niciun ban din lume, nu poate cumpăra asta.
13. Nu știe dacă peste tot în România este la fel, dar, accentul trebuie pus pe creativitate, pe emoție, nu pe numărul de fotografii. Să refuz politicos clienții care întreabă de numărul cadrelor livrate, sau de banii pe care lucrezi. Clientul ideal este cel care te întreabă de preț, după ce ai 2 ore de conversație cu el, cu ce vrea el, și ceea ce poți să-i oferi tu. În Rusia a mai pățit din astea, să i se ceară multe fotografii…
Și nu în ultimul rând, să nu mă bazez pe echipament scump, ci pe lumină. Acel echipament scump, doar reușește să-mi capteze perfect, ceea ce eu am văzut deja.
Îs multe…Doar în mare, dintr-un mail cât Australia lui…