Am rămas restant cu review-ul pentru Realme 8. Anterior v-am povestit despre Realme 8 Pro, iar acum vreau să fac o comparație între cele 2, mai exact să vedem ce primești dacă alegi o variantă sau alta.
Din punctul de vedere al design-ului ambele telefoane au cam aceleași linii. Design-ul este oarecum asemănător, însă suplimentarea bugetului se duce spre o calitate mai bună a materialelor. Din punctul meu de vedere, Realme 8 este un adunător de amprente. Culoarea pe care am primit-o eu la test este greu de întreținut, din punctul ăsta de vedere. Altfel, așa cum se vede și în poza de mai jos, sunt aproape identice. Dar dacă ai grijă să îi pui husa imediat după ce-l cumperi nu mai ai treabă.
Ca ecran vorbim de un Super AMOLED de 6.4 inch ce atinge o luminozitate maximă de 1000 nits(în peak), rezoluția este FHD+ (2400 x 1080 pixeli), aspect 20:9, 411ppi, raport display / corp de 83.3%.
Ca hardware, cei de la Realme au pus specificații ceva mai slabe la modelul simplu. Așadar, nu mai vorbim despre cameră de 108 megapixeli, ci de doar 64 de megapixeli, de procesor Mediatek G95, nu Qualcomm și nu mai avem încărcare de 50W, ci de doar 30W.
Asta îl face să poată să fie competitiv în categoria de aproximativ 1000 de lei.
- display Super AMOLED de 6.4 inch cu rezoluție 2400 x 1080 pixeli, aspect 20:9, 411 ppi;
- procesor MediaTek Helio G95 dezvoltat pe 12nm, 4 / 6 / 8 GB RAM și 64 / 128 GB stocare de tip UFS 2.1, slot dedicat pentru cardurile microSD;
- Android 11 cu Realme UI 2.0;
- dual-sim, 4G, Wi-Fi ac, bluetooth 5.1, USB type-C 2.0, jack de 3.5 mm, fără NFC, cititor de amprentă optic integrat în display, localizare prin A-GPS, GLONASS și BDS;
- 64 Megapixeli cu f/1.8 și PDAF, ultrawide de 8 Megapixeli cu f/2.3, macro de 2 Megapixeli cu f/2.4 și 2 Megapixeli pentru adâncimea de câmp, filmează 4K cu 30 fps, 1080p cu până la 120 fps, LED flash;
- cameră de selfie-uri de 16 Megapixeli ce filmează la 1080p cu până la 120 fps;
- baterie de 5000 mAh cu încărcare la 30W (de la 0 – 50% în 26 minute), 177 gr. și dimensiuni de 160.6 x 73.9 x 8 mm.
La prima impresie, interfața de pe Mediatek mi se pare ceva mai snappy. E drept, pe telefonul ăsta am pus mai puține aplicații decât pe 8 Pro, dar tot pare că Mediatek nu stă deloc rău în categoria asta de preț. Între timp, a mai venit un update care rezolvă „agățatul” din meniu de pe varianta Pro și lucrurile sunt la fel de ok.
Mediatek vs Snapdragon
Ajung să cred că Mediatek pe zona de buget începe să se ridice foarte mult. Nu degeaba au avut cele mai multe unități anul trecut. În prima fază puteam să zic că, la utilizare, bate Snapdragon-ul. Totuși, era un update mai ciudat la Realme 8 Pro ce nu-l făcea atât de snappy.
Dacă analizăm un pic situația, cel puțin pe partea de teste sintetice putem observa că sunt situații în care Mediatek-ul iese mai bine. Interesant!
Camera
Diferențele sunt net superioare pentru Realme 8 Pro. Cea de 64 megapixeli își arată limitările. E drept, ambele au lacune specifice la procesare, exact cum vedem acolo unde sunt multe umbre. Pur și simplu, e ciudată acuratețea culorilor, dar trebuie să ne așteptăm la asta la telefoanele de ~1000 de lei. HDR-ul, totuși, pare mult mai curat față de culorile pe care le ai la modelul Pro. Poate vor mai umbla la procesare.
Pe lumină naturală se descurcă mai mult ca decent, zoom-ul, ca de obicei, este cu numele, iar stabilizarea pe foto este ok.
La pozele de noapte 8 Pro-ul face diferența. În fapt, pentru asta l-au marketat.
Pe video oricât de mult m-am chinuit să am o imagine ok n-am reușit să am ceva foarte stabil.
Smartwatch de la Realme
Am fost cam stângaci la făcut pair-ul telefonului cu ceasul. Trebuie să scanezi codul QR care te trimite în magazinul de aplicații pentru a instala aplicația lor. Era fain să poți sincroniza pe bază de locație, de conectarea la același WiFi sau poate Bluetooth. Direct, să ai instalată aplicația. Dar, probabil, se gândesc să aibă cât mai puține aplicații acum, iar pe viitor să integreze funcția în sistemul de operare. Altfel, după ce bagi aplicația cu 2 tap-uri ai rezolvat sincronizarea.
Ceasul n-arată rău deloc, în meniu se mișcă foarte, foarte bine. Cureaua e dintr-un plastic destul de moale, dar e ok la atingere. Nu știu cum se comportă pe vară, la căldură. N-o să-l am până atunci.
Ecranul este AMOLED, are 1.39” și are Gorilla Glass, 450 de niți și rezoluție 454×454 pixeli. Ei zic că ar fi rezistent la apă. N-am încercat.
Ce mi s-a părut ciudat este faptul că mă notifica de fiecare dată să mă mișc, practic cred că senzorul ăla nu făcea mare brânză, pentru că erau momente în care tocmai mă așezam pe scaun și îmi zicea să iau pauza. Sau poate n-are un senzor, ci doar o notificare.
Eugen a zis
Poate sunt ignorant dar asta cu zecile sutele de megapixeli e marketing.cam ce poti face cu poze de 50/100MP?si acum ma uitam un hasselblad de 100 MP e frumoasa suma de 35.000euro.
Marius Cucu a zis
De aici a plecat și discuția mea din articolul ăsta, iar despre megapixeli am mai vorbit și p-aici, dar orientat mai mult spre aparatele foto.
Nu contează atât de mult, dar trebuie să faci diferența între 64 și 108 pentru că… sunt diferențe. Pe low light vezi diferențe. Sigur, ai putea să zici că e și AI, procesare software, mai ales în categoria asta de preț.
Hasselblad-ul ăla s-ar putea să îți dea șansa să poți edita mult mai bine.
Altfel, pentru utilizatorul de rând, care nu e pasionat de tehnologie, cifrele alea mari sunt criterii principale de alegere.
Eugen a zis
Majoritatea celor care folosesc telefonul sa nu zic toti sun realizatori de instantanee .vrei foto profesional iti trebuie aparat obiective,lumini si umbre .pt asta telefonul e o gluma.de asta il vad ca pe marketing si sa iti arate posesorul „superioritatea” .e o parere nu o polemica
Marius Cucu a zis
La 1000 de lei nici nu ai cum să vorbești de poze, de instantanee, da, e așa cum zici tu. Altfel, cele mai scumpe încep să facă treabă ok, mai ales pe detalii. Dacă vrei avioane, cu siguranță nici flagship-ul nu te ajută.