Cred că discuția poate începe direct cu un răspuns. Și, ca să vă stric suspansul… eu răspund direct cu da. Se poate să pornești un calculator chiar și fără hard disk și chiar poate funcționa fără prea multe probleme.
Sigur, cei răutăcioși ar putea spune că au SSD, nu mai au nevoie de hard disk, așa că pot rula foarte ușor un sistem de operare și câteva programe de pe un SSD.
Dar dacă n-ar fi nici acesta?
Dacă facem un pas și căutăm în biblioteca internetului vom observa că primele calculatoare n-au avut nici atunci un hard disk. Și, fără să stăm prea mult pe gânduri, cred că nu erau nici pe atunci sisteme ce aveau la bază SSD.
Sigur, pe atunci rulau sisteme de operare instalate direct pe floppy disk. Probabil că cei născuți după anii 2000 nu au prins această unitate de stocare pe care puteai să pui Windows 3.1 pe câteva diskete sau Windows 95 pe câteva unități. 1.44 mb puteai stoca pe o dischetă.
Ideea este că, tehnic, se poate. Chiar și noile sisteme de operare sunt pregătite de acest lucru. Windows 10 are opțiunea Windows To Go cu care poți face un stick bootabil și să rulezi sistemul de operare doar de pe stick. Fără hard disk, fără alte unități de stocare.
Desigur nu numai Windows-ul este pregătit de așa ceva, ci și orice alt sistem de operare. Dacă ne gândim bine, chiar și antivirușii care bootează de pe DVD sunt la bază tot sisteme de operare. Așadar, ar putea folosi un calculator chiar și fără hard disk.
Alex Hiten a zis
More information please!
Marius Cucu a zis
Vrei să rulezi calculatorul fără hard disk? 🙂
Informații despre Windows To Go aici.
PS. Trebuie stick de minim 16 GB pentru sistemul de operare.
Sorin a zis
Correct(!), SSD-ul nu este HDD…
Dar la fel de bine se poate folosi un stick bootabil, care nici el nu este HDD.
Stau şi mă-ntreb dacă sistemul de operare (să zicem odată instalat în calculator), dacă ar putea fi scris într-o memorie EPROM. Atunci am avea un HC 85 de tip „modern”, la fel cu alte mini-calculatoare din familia Sinclar Spectrum. Dar cred că tot mai simplu este „salvarea” pe SSD, viteza de acces fiind foarte mare (în special pentru un SSD pe interfaţă PCIe, şi de tip NVMe). Hai c-am zis-o…
Dar chiar aşa, oare s-ar putea arde un EPROM cu vreun sistem de operare ?
Marius Cucu a zis
Teoretic, EPROM este read only. E cam greu cu temporarele fiecărui sistem de operare.
Sorin a zis
A, mă gîndeam că doar imaginea să fie citită din EPROM, urmînd ca temporarele să fie scrie, ufff, păi tot pe un SSD ! Uau, ar fi o idee de creat un disc virtual în memoria RAM şi acolo să fie salvate temporarele. Hmmm, doar că la pornirea sistemului de operare tot avem nevoie de ceva salvări de fişiere temporare. Deci nu se poate. A, poate doar sisteme de operare dedicate, cu funcţionare specială (staţii meteo independente, maşinuţe de jucărie sau strunguri cu comandă numerică).
Marius Cucu a zis
Da, tocmai. Iminent ar fi limitări.
Ramdisk se poate crea ușor. Teoretic, e mai rapid, practic… nu am observat diferențe.
Edy a zis
Sincer intrebarea mi se pare putin naiva… Hard diskul fiind un mediu de stocare, e logic ca poate fi inlocuit de orice alt mediu de stocare(disketa, cd, dvd, stick, ssd)…
Era mai interesanta intrebarea daca in loc de hard disk puneai mediu de stocare… Raspunsul era tot da, dar trebuia sa te gandesti o secunda…
P.S. telefonul mobil e tot „calculator” si functioneaza fara hard disk