Am fost în Suedia, am fost în Spania, în Italia. Aproape în toată Europa. Peste tot am putut trăi cu card. Da, sunt român și am backup cash. Așa sunt obișnuit.
În țară, cel puțin, la oraș, se poate trăi cu card. Eu fac piața(legume, fructe) de la Cocoș. Acolo se poate plăti cu cardul. E un pic mai scump că sunt taxe, dar nici nu îmi bat capul. În plus, mai mereu au avut produse OK.
Singurele lucruri pe care le-am luat cash au fost cele punctuale: o brânză, un lapte de la oamenii de la țară. Neglijabil aș zice. Dacă și la CFR poți lua bilet cu card?! Ce mai vreți?(bine, la un privat sigur nu se poate lua decât cash – Transferoviar dacă țin bine minte)
Ai mei sunt bătrâni. Trec de 70 și n-au prins calculator, abia acum au învățat să dea un mesaj pe Whatsapp sau să facă o poză. Maică mea știe să scoată bani de la bancomatul ING. Mai mult, nu. Dar de după lockdown sunt la țară și plătesc numai cu cardul.
În sate, mai ales în cele mici, e chiar o problemă cu cardurile și cu scosul banilor. Eu le făceam livrare specială de la Ploiești, dacă era nevoie de cash. Sau comandam eu prin curier direct acolo.
Eh, se discută de o lege pentru limitarea cash-ului. Discuția este aici și momentan este doar un proiect. Eu nu cred că va trece. Nu îmi dau seama dacă este o fumigenă pentru a distrage atenția, dar…
Tendința clar că asta este. Tot ce este până în 45 de ani cred că funcționează foarte bine cu cardul. S-ar adapta. Apoi lucrurile se schimbă.
Direct sau indirect vom ajunge acolo. Problema este când. Chiar ieri stăteam la coadă la poștă.(o oră de stat la coadă pentru un colet) și discutam cu colegii de coadă că nu se descurcă să plătească o factură la Enel(5-6 ani până la pensie), încercau să imprime pe foaie, apoi să se ducă cu codul de bare în loc să dea 2-3 click-uri în contul de client.
Eu înțeleg ce vor să facă: să albească banii din servicii: ați văzut factură la renovare? La nuntă? Dar uite că suedezii sunt la polul opus. Încă îmi amintesc cum era normalitate pentru un bătrân de 85-90 de ani să plătească cu card.
ice4you a zis
Nimic nou, s’a mai incercat, a picat la Curtea Constitutionala. In rest alte state iau masuri pentru pastrarea cashului in circulatie constientizand pericolul legat de securitatea fiscala.
Marius Cucu a zis
Doar că nivelul de cash e net superior la noi. Suedia are 99% plăți cu cardul. Dacă nu ai card nici șușu nu faci.
Apropo, cine crezi că era în Stockholm la coadă că nu știa să folosească un card? Ai noștri, da.
ice4you a zis
Se vor schimba lucrurile si acolo, au inceput deja. In rest nu e nici o rusine pentru nimeni sa nu stie sa foloseasca plasticul ala. Unii oameni sunt atehnici si atat. E un defect, sau?
Marius Cucu a zis
Nu e un defect, e o adaptare pe care nu o faci dacă nu o impui.
Bine, vorbim nimic, legea se adresează salariaților. Eu zic că cei până în 50 se descurcă cu cardul foarte bine. Mai greu e cu serviciile online, dar tot îi poți pune să se ducă la bancomat.
ice4you a zis
Da, corect! Asa ii zice la asta pe nou, „adaptare”. O mai practicau unii, de obicei prin lagarele de munca silnica:
„Daca nu stii, te invatam; daca nu poti, te ajutam; daca nu vrei, te obligam.” – Vladimir Ilici Lenin
Adrian a zis
Nu chiar, părinții mei 74 ani, plătesc de 2-3 ani cu cardul pe care l-am adăugat pe Apple Watch.
Dacian a zis
Si eu am fost in minunata Praga si dupa ce am mancat am aflat ca nu au POS. Si asta in zonele relativ centrale, pline de turisti.
Bineinteles ca nu aveam nici coroane, ca nah, cum sa nu poti sa platesti cu cardul in ditamai orasul turistic.
Am platit cu Euro. Consum 70 lei, plata 20 Euro, cam asta era rata de conversie.
Marius Cucu a zis
Pentru treburi d-astea s-au inventat Revolut, Monesse. Altfel, eu mi-am luat un ditamai scamul în Praga în cârciumile foarte turistice. Cash only, da.
Costin a zis
Totul ar fi ok insa de ceva vreme se vintura idei bizare emanate de tot soiul de alarmisti. Cum ca odata cash-ul disparut next level ar fi OBLIGATIVITATEA cheltuirii veniturilor in maximum 2 – 3 luni. Dupa care banii din cont devin inutilizabili, dispar cu totul.
Nu-s sperios de fel insa am (re)inceput sa folosesc cash-ul din ce in ce mai mult.
Marius Cucu a zis
Ce, cum?
Vasi a zis
Am văzut și eu postările șoșocarilor legat de cash și bani „virtuali”. Cunoaștem, pământul e plat, omul nu a ieșit în spațiu niciodată, bla-bla-bla. Și-au băgat unii cip-uri în cwr și fac plăți sau multe altele iar noi ne speriem de un card că no, 666, diavolul și ziua de apoi. E adevărat că la noi securitatea cardurilor e la pământ, dar de aia eu scot cu baba mea de pe card cam tot, mai puțin ce avem nevoie pentru plata facturilor online + 150 lei max să facă ceva plăți la magazin ca să nu-i ia banca comisioane, așa a învățat și ea cum e cu plata cu cardul și îi place, o prinde văd, însă nu renunță la cash.
Marius Cucu a zis
Eu știu persoane de ~30 care nu vor să renunțe la cash. Culmea, programator, nu orice neinițiat.
Costin a zis
„O altă teorie potrivit căreia oamenii nu vor mai putea deține nicio bogăție a venit de la Cezar Ionașcu. Îl urmăresc aproape 70.000 de oameni pe Facebook și are aproape 30.000 de urmăritoori pe tiktok. „Știți ce e și mai frumos decât extragerea banilor din piață și dispariția monedei, așa cum o știm, prin pârghia creată atificial de creșterea prețurilor facturilor? Că noile CBDC-uri, monedele digitale emise de băncile centrale foarte foarte curând, care vor veni ca o salvare a neputinței oamenilor de a-și plăti facturile, toate aceste monede digitale care vor veni mai repede decât vă așteptați, vor avea un termen de scadență. Veți avea două, maxim trei luni în care le veți putea cheltui. Știți cum se traduce asta? Nu vom mai avea voie la acumulare, la deținerea de averi sau bogății”, a spus el. Iar părerile românilor sunt împărțite. Unii preferă plata cu cardul, alții cu banii jos. Specialiștii spun că astfel de teorii, urmărite și distribuite de mii de oameni, trebuie bine diferențiate de adevăr. „Ăsta e clar rezultatul analfabetismului funcțional și, din păcate, inclusiv reprezentanți de top ai decidenților politici alimentează astfel de mesaje. Ține de educația noastră să înțelegem că plățile electronice, cu cardul, sunt în folosul nostru”, a spus la Digi24 Gabriel Biriș, avocat specializat în fiscalitate. Un studiu al Comisiei Europene arată că teoriile conspirației pot fi alimentate extrem de ușor. Acestea se referă la un pretins complot secret, iar autorii nu vin cu dovezi în sprijinul teoriei. Mai mult, sugerează în mod fals că nimic nu e întâmplător și că nu există coincidențe. Iar cei care le răspâdesc doresc în mod deliberat să provoace, să manipuleze sau să vizeze anumite persoane din motive politice sau financiare”.
Sursa.
P.S.
Pe de alta parte este cit se poate de logic ca platind mai mult cu cash, bancile sa piarda banii din comisioane.
Sa ne-amintim de Mihai Tudose (unul dintre efemerii premieri numiti si retrasi de Dragnea) care sustinea sus si tare ca nu poseda nici un card, ridicind salariul cash de la casieria Guvernului.
Daca aruncam o privire peste CV-ul domiei sale, nu ne putem indoi asupra competentelor pe baza carora care a sustinut cele mentionate mai sus (un foarte scurt extras din multitudinea studiilor absolvite):
„In perioada 1991-1995 a urmat cursurile Facultății de Științe Juridice și Administrative, Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir, București, iar apoi, în 2001, un curs postuniversitar, „Management și gestiunea afacerilor”, în cadrul Facultății de Științe Economice a Universității „Dunărea de Jos” din Galați”.
Marius Cucu a zis
Hai nu, m-am oprit când am auzit de Cezar Ionașcu. Totuși, nu te duce acolo, efectiv toată lumea râde de el.
Costin a zis
N-am facut decit sa aduc la cunostinta onor popor cam cu ce specimene au norocul de-a fi contemporani. 😉
Marius Cucu a zis
Omul face tot felul de webinarii, încearcă să câștige din orice. Efectiv e… meh!
cati a zis
Nu dispar banii după card.Este cel mai bine să plătim cu cardul.Numai avem grija maruntisului pe care cei mai mulți nu- l acceptă.Partea proasta este că la tara nu sunt bancomate și în magazinele sătești fug că reakul de tămâie de plățile cu cardul.Nu este normal așa ceva
Marius Cucu a zis
Se pare că mai avem de așteptat. Adică e proiect, dar deja există o decizie de neconstituționalitate.
Bine, e alt CCR acum față de cel din 2009. Cine știe?!
https://www.avocatnet.ro/articol_16247/Decizia-CCR-nr-859-2009-Plata-obligatorie-a-salariilor-bugetarilor-prin-card-este-neconstitutionala-text-integral.html
ice4you a zis
O decizie CCR nu poate incalca o alta decizie CCR, aceasta find definitiv, irevocabila si de neatacat, decat daca se schimba Constitutia prin referendum sau in tara aia nu mai e democratie. A, scuze, greu cu gandirea democratica unde palpaie flacara micului activist.
Perfu a zis
Pentru mine nu este un proiect ok , trebuie lasata si optiunea de a plati si cash la comercianti . Ce faci daca te duci sa faci plinul la masina si sistemul este picat ?
ice4you a zis
Eu pot sa iti povestesc doar cum e cand e stricat cititorul de carduri si nu stii pe unde sa scoti camasa, dupa care ai folosit cardul ala ca racleta de gheata pentru parbriz.
Pheno a zis
Sunt fan cash mai ales de cand am aflat cum poti ramane fara bani in cont facand o nevinovata plata online. Am lucrat in Banca Agricola care a fost salvata de la pieire prin absorbtie de catre Raiffeisen Bank, deci sa spunem cam 9-10 ani cu totul. Dupa ce am plecat de la Raiffeisen Bank la compania Xerox Romania, fiindca am gandit prost, neaos romaneste (despre Raiffeisen Bank nu prea auzise lumea, spre deosebire de Xerox de care a auzit toata suflarea de pe Terra), deci dupa ce am iesit la pensie, am renuntat definitiv la ideea utilizarii vre-unui tip de card bancar. Ma si amuz cateodata cand vad incercari disperate din partea hakerilor care ma mai anunta cateodata ca la nu stiu ce banca, daca nu-mi reinoiesc datele de contract, risc sa mi se blocheze contul (n-am niciun cont nicaieri, dar ei nu stiu asta). Nici tzepe nu mi-am luat cu plati online, fiindca nu posed nici macar paypal. De aia iubesc plata ramburs, cat o mai tine. Mai vine postasul cu pensia, mai schimbam o vorba ca intre doi buni prieteni, etc.
cati a zis
ii mai dai o șpagă samd .Toți vor șpaga și toți uita sa- ți dea restul .Cu cardul li s- a tăiat macaroana.Ramai fără bani in buzunar, daca dai in stânga ori în dreapta cate un leu in plus că n- ai sa- ți dea restul .Est f bine sa plătești cu cardul
Iolanda a zis
Am card din 2000. Când au apărut primele carduri mi-am făcut și eu, după ce vreo 2 ani m-am luptat să introduc plata salariilor în cont curent. Lucram la Petromar, unde cei de la platformele marine câștigau destul de bine și mulți erau din țară. În ziua de leafă era o nebunie întreagă. Aveam colegi care mă rugau să le ridic leafa și să o trimit prin poștă. Într-o zi am plecat de la muncă cu bani de o Dacie în sacoșă.
Primul pas a fost făcut cu trimiterea lefurilor în cont curent, spre marea supărare a casierilor plătitori care se umpleau de bai în ziua de leafă.
Apoi BCR a fost prima bancă, care a scos cardurile bancare pe piața românească.
Mie mi se pare o chestie fantastică. Faptul că plătești cu telefonul, smartwach-ul…că ai în buzunar 100-200 lei pentru caz de forță majoră este un semn de evoluție.
Japonezii au ieșit din criză după al doilea război mondial făcând plăți numai prin bancă. Lefurile erau virate în cont și apoi chiar dacă beneficiarii scoteau toțui banii în aceeași zi, aveau un control al finanțelor.
Marius Cucu a zis
Legea se întoarce în comisii: https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/financiar/exclusiv-legea-care-urma-sa-interzica-plata-salariilor-cash-intoarsa-la-comisii-initiatorii-renunta-la-obligatia-platii-pe-card-inlocuind-o-cu-drept-al-salariatului-de-a-opta-21115550