In ultima vreme m-am interesat tot mai mult de harduri, am incercat sa obtin cat mai multa performanta de la ele, dar am incercat sa le si protejez.
Chiar la recomandarea unor oameni de pe blog, am citit cateva lucruri interesante despre SSD Write Endurance, adica ceva teste pentru SSD-uri. Pentru cei care au timp, pot lectura cateva articole de pe internet, despre aceste lucruri. Veti intelege mult mai multe despre aceste dispozitive.
Dar nu despre asta intentionez sa va povestesc, ci vreau sa va prezint cele mai bune programe de defragmentare ale hardului. Asa cum bine stiti, ma refer direct la cei care folosesc sistemul de operare Windows.
Microsoft recomanda ca la o perioada de timp, pentru a spori performanta calculatorului, sa defragmentati hardurile calculatorului.
Programe recomandate pentru defragmentare hard disk
Unii folosesc programul de defragmentare propus de cei de la Microsoft, am vazut utilizatori de Windows 10, carora le sunt recunoscute hardurile de mare viteza, Solid State Drive. Windows 8 a fost primul sistem de operare ce a inceput sa lucreze si sa le optimizeze pentru a creste fiabilitatea lor.
Daca nu doriti sa folositi programul din Windows aveti foarte multe variante, atat gratuite, cat si cu plata.
5 programe ce ajută la defragmentarea hard disk-urilor
Auslogics Disk Defrag – optimizeaza cu succes fisierele pentru scrieri si citiri rapide. Chiar se poate programa ca procesul de defragmentare sa ruleze atunci cand calculatorul nu este folosit.
Smart Defrag – probabil cel mai rapid program de defragmentare. Acesta optimizeaza calculatorul chiar din momentul in care booteaza Windows-ul. Practic, cu aplicatia care ruleaza in fundal, calculatorul este optimizat tot timpul.
Daca nu sunteti multumiti de programele prezentate mai sus aveti alternative precum MyDefrag sau chiar Defraggler.
Pe langa acestea, daca aveti un program de curatare si optimizare calculator, cel mai probabil au si optiune de defragmentare- imi vin in minte doua programe cunoscute: Tune Up Utilities si Windows Manager de la Yamicsoft.
Stefan a zis
Ma bucur ca ti s-a parut interesat acea mica recomandare. Legat de defragmentare, eu o pun in aplicare periodic, cam odata pe luna, dar nu folosesc niciun un tool special, cel pe care il ofera Windows-ul mi se pare ca o face destul de bine.
Daniela a zis
Eu incerc sa evit programele si sa ma folosesc de puterea Windowsului. Asa ca: click 2, Proprietati, Tools, Defragmentare.
ice4you a zis
Nu cred in minuni … pentru mine ala din uingaoz este suficient .. si oricum il folosesc rar pentru ca niciodata eu nu am vazut minuni si oricum nu cred in ele. Si mai e ceva …. cu cat bibilesti ceva cu atat merge mai prost pe principiul: nu repara ceva ce nu este stricat! 😉
Marius Cucu a zis
Sa stii ca nici eu nu foloseam pana in momentul in care am vazut ca face minuni, mai ales pe hardurile SATA 1, pe astea noi nu observam diferenta cu ochiul liber…
bogdan a zis
dar ce nevoie mai ai de un alt program care sa faca ce face windows-ul deja?
Marius Cucu a zis
Cateodata nu functioneaza programul din Windows si, decat sa stai sa reinstalezi sistemul de operare, mai bine alegi sa defragmentezi cu alt program.
LaurentiuD1998 a zis
Eu folosesc Tune Up, si pentru defragmentare, si pentru curatarea registrilor si ale fisierelor temporale etc.
Am in PC 3 HDD-uri, care ar veni cam asa:
-pentru boot un Raptor cu 10k rpm de 37 Gb (destul pt Windows7 + programe, si in plus, 10 gb ii ocupa la mine pagefile-ul, pe care l-am micsorat, am 8 gb ram si n-am nevoie de memorie virtuala asa mare).
– 1 hdd de 500 pt jocuri si altul de 1000 pt stocat.
As vrea sa te intreb ceva, pe HDD-ul de 1000 am 12 bad-uri la inceput, sau cel putin asa cred ca sunt (asa imi spune HD Tune), nu vreau sa ma complic cu HDD Regenerator sau alte d-astea ca sale repar pt ca apoi vor aparea din nou, m-am gandit sa tai cativa Gb din prima partitie de pe hard (sunt la inceput intre 180 si 250mb), iar acea partitie de 2-3 gb sa nu o mai aloc, crezi ca ar fi o chestie? Daca as fi avut timp as fi copiat toate datele pe HDD extern si apoi as da un low-level format.. sau daca as da doar la prima partitie ar rezolva ceva?
Stefan a zis
Low-level format-ul te poate ajuta intr-un singur caz, daca sunt bad-uri logice, daca sunt fizice atunci nu mai ai nici o sansa.
Marius Cucu a zis
Ba da, poti sa faci pierdute datele importante foarte usor 🙂
Bogdan a zis
Eu am folosit SmartDegrag si Q&Q Defragmenter (pentru pc-ul mai vechiut) insa din ce am observat rezultat defragmentarii depinde si in ce fel folosesti calculatorul.
Marian a zis
Sincer nu fac defragmentare la HDD tot timpul, cand imi aduc aminte ii fac si eu defragmentare, si atunci cu toolul din windows. Dar o sa incerc si recomandarile tale sa vedem cat ajuta.
Marius Cucu a zis
Cand copiezi foarte multa informatie de pe un hard pe altul este recomandat. Sau daca sunt momente in care descarci foarte mult de pe torrent.
Dorian a zis
Eu am folosit defraggler si mi s-a parut destul de bun dar din cate tin eu minte stiu ca si windowsul vine cu un program asemanator pentru harduri… windows 7 parca are. Acum am un software care mi se pare foarte bun, acesta se numeste CleanGenius are tot felul de chestii interesante in el.
Lucian a zis
Eu fac defragmentarea la hard destul de des, nu trec doua luni pana sa nu fac treaba asta. Dar nu folosesc ceva sofisticat, doar programul din Windows. Acum am trecut la Ubuntu, sunt curios ce programe sunt pe aici.
Marius Cucu a zis
Uita de griji cu Ubuntu, cel mult ubuntu tweak sa folosesti, in rest… n-ai nevoie de nimic. 🙂 Ar trebui sa mearga ca in prima zi, doar daca nu vine un update care sa-ti „darame” tot.
Alexandru Ionut a zis
Stai linistit. Ma descurc. 🙂
Gabriel Ursan a zis
Era fain să spui în acest articol și ce face defragmentarea mai exact, pe înțelesul tuturor. Pe mine m-ar ajuta, că eu n-am mai făcut defragmentări de la Windows 98 încoace. Știu doar că îți face computerul să se miște mai repede prin aranjarea clusterelor de pe HDD, dacă nu mă înșel sau nu vorbesc prostii spunând asta.
Oricum, m-ai făcut prin acest articol să testez tool-ul de defragmentare de pe Windows 8 să văd ce știe cu HDD-urile SSD :).
Marius Cucu a zis
Eu pe ala il folosesc. De fapt, l-am activat sa faca singur asta…o data pe luna.
Sova a zis
oricum am observat ca sunt o gramada de programe pentru defragmentare asa ca… este de unde alege. Sunt de parere ca toate isi fac treaba si daca nu vrei sa instalezi neaparat unul poti folosi cel de la windows
Bucur a zis
Nu pot sa comentez absolut nimic la aceste informatii decat mult succes utilizatorilor de windows :))
Sorin a zis
Mie mi-a placut software-ul de la Tune-Up Utilities. Recomand!
Marius Cucu a zis
Dupa ceva timp am observat ca face mai mult probleme decat bine Tune UP. Depinde si felul in care il setezi.
Mihai a zis
Ce parere ai de O&O Defrag 17 Professional Edition? Am obtinut ai demult o licenta gratuita la el. Ar merita sa-l folosesc in defavoarea celor gratuite?
Marius Cucu a zis
Sigur că este ok. Eu mă mulțumesc, în ultima vreme, cu cel de la Windows. Nu mai sunt atât de obsedat ca înainte, dar o dată pe lună… îl defragmentez. Đepinde cât de multe fișiere mut, depinde cât „trafic” fac.
O&O m-am jucat cu el în trecut și mi-a plăcut. Eu zic să-l folosești.
mihai a zis
este obligatoriu sa folositi programul de defragmentare din windows dar si in acelasi timp trebuie sa aveti 2 programe adiacente instalate cu key(NU FREE) pt defragmentare, pt ca fiecare program foloseste un anumit algoritm pt curatare.EX defragmentare windows + ashampoo win optimizer + auslogics disk defrag pro ; o sa aveti o defragmentare completa . incercati si nu o sa va para rau
HandaSei a zis
Smart Defrag Pro este alegerea mea, consumă puține resurse și este destul de rapid! ^.^ De asemenea tot de la IObit folosesc Advanced SystemCare, Driver Booster, IObit Malware Fighter și IObit Uninstaller. Toate sunt programe pe care le recomand cu mare încredere, dar asta nu neapărat și pentru cei care vor să le folosească în variantele gratuite, alea sunt de rahat… ?
Gabi a zis
Am o singura intrebare, Care este cel mai sigur? pentru ca poti strica datele din hard foarte usor.Multumesc.Apropo folosesc Microsoft Securyty Esential si mi-a gasit softul de la firma IOBIT ca find suspect de walware.
Marius Cucu a zis
Salut Gabi. Cum ai ajuns la concluzia aceasta? Cum sa îți strici datele cu defragmentarea?
Axell Swindall a zis
Pentru cei care vor un soft adevărat care chiar știe ce înseamnă defragmentare și optimizare hard,tăticul tuturor defragmentatoarelor se numește JkDefragGUI_v1.16.1. Și ochiometric se poate vedea diferența în urma defragmentărilor făcute de softurile enumerate de voi și acesta.Oricât am încercat să-i găsesc înlocuitor tot la el m-am întors.Viteza de defragmentare,optimizare este extraordinară.Mulțumirile le puteți lăsa aici pe site.
Adrian Alex a zis
Nu ma prea pricep la calculatoare dar ,in timp am avut cateva pe care le administra fiul meu. In acea perioada stiu ca aveam un program de defragmentare si periodic il utilizam. Acum sunt cativa ani buni de cand am un hard de 1000 si windows 10 si senzatia este ca , a inceput sa mearga mai incet calculatorul. Pe hardul actual nu am facut nicio defragmentare. As vrea sa stiu daca Windows-ul 10 are inclus in el un astfel de program si daca are cum il pot accesa. Poate ma ajutati cu un sfat. Multumesc.