Aveam de ceva timp în cap să vorbesc despre agricultura de pe la noi. E drept, au fost perioade în care pământul a stat nemuncit mai peste tot.
Acum lucrurile s-au mai schimbat. E o lege care te obligă să muncești pământul, altfel plătești impozit majorat de 5 ori. Și cine nu l-a muncit sigur nu-l va munci după, dar îl va da în arendă.
Cam așa s-a întâmplat mai peste tot. Nu știu cât de mult se aplică, totuși, în anumite zone. Știți voi… primarul e votat de alea 3-4 mii de cetățeni ai comunei…
Exact cum se întâmplă cu asigurarea casei. Nu te întreabă nimeni dacă ai asigurare, mai ales în ani electorali. Dar întinzi mână când sunt inundații. Care și alea sunt provocate de necurățarea pârâurilor, a defrișărilor și idioțenii oamenilor care aleg să își construiască o casă… unde nu trebuie.
Revenind la agricultură. Unii țărani, în special cei mai tineri, au început să facă agricultură. Au forță de muncă, au acces mai ușor la informație, se pun pe treabă. Din păcate, accesul la informație și faptul că din UE vin produse injectate fac ca și ei să lucreze la fel.
Să pună tot felul de stimulenți de creștere, să facă producție.
Ceea ce era pe vremuri, ce știam noi că e bio și crescut la țară… nu prea se mai practică. Mai ales de micii fermieri care fac producție, nu cultivă pentru ei și familie.
Bârfa asta am aflat-o într-una din zilele în care am dat târcoale la țară.
Sigur, mai există și câțiva oameni, nișați, ce fac produse bio. Dar… e o nișa. Și va fi o nișă tot mai scumpă.
Vasile a zis
Chestia asta cu produse bio este o porcarie si cei care se pricep stiu asta. Exista niste norme care reglementeaza produsele asa zis bio si limiteaza folosirea pesticidelor si a stimulentilor, dar oare cum se respecta cine da avizele pentru un produs bio?! In rest da se pot face produse bio daca mai ai si samanta ce iti permite asta, ceea ce este tot mai greu si aici e tot secretul. Nu poti cumpara seminte certificate si sa faci productie bio. Acele seminte nu rezista in teren fara tratament adecvat, asa sunt concepute de mari producatori, cei care fac pesticidele, fac si semintele care merg doar cu acele pesticide, de aici si imposibilitatea productiei bio, dar daca ai semintele tale, de la bunica, se poate, altfel sunt povesti.
Cand pui sa zicem 1000 de rasaduri intr-un solar clasic, iti permiti sa stai sa te uiti la ele sa le vezi cum se usuca „bio”, desigur nu! Aplici tratamente conform tehnologiei, cel putin un minim, culegi la intervalul care trebuie dupa ultima stropire cu produse antifungice si asta e. Lumea a evoluat, asta e, trebuie sa traim cu asta insa trebuie sa ne limitam in a face exccese cu tratamente si atunci totul e bine si aproape bio 😉
Costin D. a zis
Nu vreau sa ma refer la legumele pe care le maninc mai rar, dar in ceea ce priveste rosiile…gata, alea gustoase de acum 10 ani au ramas doar in memorie. Nu-i taran in piata care sa nu te ademeneasca la rosiile de pe taraba lui, explicindu-ti ca unele ca astea de mult n-ai mai mincat. Da, are dreptate, doar ca asa de insatiabile ca ale lui, demult n-am mincat.
Ce-i drept, alea gustoase de odinioara, daca le pipaiau 2-3 potentiali cumparatori se muiau si cu greu mai puteau fi vindute. La fel si rezistenta pe taraba, chiar neatinse, a 2-a zi puteau fi date cel mult pentru bulion, nicidecum pentru salata.
Ori, noile soiuri pe ale caror seminte au pus mina absolut toti producatorii rurali, rezista si-o saptamina fara urma de alterare, lasind la o parte faptul ca daca arunca cu una dupa tine, ti-a invinetit spinarea sau pe unde te mai nimereste.
In functiie de toanele din ziua respectiva, la criticile indreptatite pe care le-am adus nu rareori, raspunsurile au variat intre :
– da bre, stim asta dat alea bune nu rezista la transport, se flescaiesc inca din Dacia cu care le aducem la piata
– am adus si d-alea bune dar le pipaie toti si p’orma nu le mai ia nimeni
– rosiile sunt foarte bune dar ai imbatrinit si ti-a pierit simtul gustului
– ba facem si d-alea dar le mincam noi ca nu rezista la transport (asta mi s-a parut cea mai insolenta)
Ma opresc aici, dar exemplele pot continua inca mult si bine.
Si uite-asa a ajuns si taranul roman sa produca rosii de Bricostore sau Practiker, nu mai bune decit mizeriile cu care ne inunda restul europei.
VIOREL a zis
Conceptul bio există doar pentru cei care au o grădină de legume în curte și sunt conștienți că trebuie să ofere celor dragi,legume fără pesticide,îngrășăminte chimice,agenți de coacere și alte porcării de chimicale care le folosesc ”țăranii moderni” pentru producții record,cu aspect comercial și gust la limita comestibilului !.Eu am propria grădină de legume și încerc an de an să strâng semințele de la soiurile care plac familiei,în rest folosesc îngrășământe naturale din balegar uscat,mraniță,stropiri cu ceai de coada calului,urzică,tătăneasă,tutun,ardei iute etc.Nu produc legume foarte aspectuoase ca cele din market-uri,dar măcar știu că sunt lipsite de chimicale și garantez că au gustul legumelor țărănești de odinioară.Am început de doi ani să-mi creez o bancă de semințe bio și caut să cumpăr de la cei pasionați de grădinărit,semințe de legume vechi românești,pentru că nu mă interesează semințele hibridate de la olandezi sau nemți care nu pot fi păstrate ca soiuri fiind sterilizate intenționat,dar am găsit totuși și soiuri de legume de calitate în special cele de la italieni care au fost bune de sămânță.
Fanel a zis
Salutare!
Ce vreti mai nebunaticilor sa traiti vesnic,nu vedeti ca nu mai avem loc pe planeta…Am devenit canibali ne mancam intre noi,apropo de rosii cele mai bune mi se par rosiile alea in forma de para,rosiile inima de bou si rosiile chery asta e parerea mea,acum gusturile sunt diferite…
Marius Cucu a zis
Fanel, cred că am mai zis-o și pe alte bloguri.
Statistic vorbind, oamenii bogați trăiesc mai mult. Nu din cauza stresului, ci pentru că alimentele sunt mai ok. Mănâncă mai ok.
Dacă vrei să fii un pic sănătos trebuie să fii atent ce mănânci. Nu să mănânci frunze, să renunți la carne sau să bagi toate rahaturile de sămințenii, ci să mănânci la ore fixe și echilibrat. Din toate câte puțin. Să poți să dai corpului ce trebuie.
A… și-un pic de mișcare când se poate.
Apoi… chiar n-o să mai plângi că te doare capul și nu știi de ce, te duci la medic după 40 de ani. Nu la 25. 🙂
Evident, avem și excepții de la regulă.
Vasile a zis
Fanele, problema nu e sa traiesti vesnic, ci cat traiesti sa nu te chinui singur tarand de carucioare prin hiperM si bagand in tine toate porcariile. Apropo, rosiile alea de care zici sunt cele mai „fraudate” 😉
Costin D. a zis
‘Inima de bou’ sa zicem ca ar mai merge insa alea cherry…sunt heckarite la greu.
Marius Cucu a zis
Pentru cei din Ploiești, dacă sunt și pe aici. E piața Cocoș prin Vest, lângă Petrom. Oamenii ăia chiar au produse gustoase. 🙂
Par românești și împrejurimi.
Costin D. a zis
‘Par’… 🙂
Vasile a zis
Am vazut „inima de bou” aduse din Grecia, aratau ca rosiile din gradina mea, dar aveau un luciu ciudat si erau prea frumoase, astea mari mai au defecte, doar daca erau dintr-un solar cu mediu controlat, ce sa zic nu mai ma cred nici pe mine 😉
Costin D. a zis
De multe ori, dupa ce maninc o rosie, stau sa ma-ntreb : nu cumva a fost generata de o imprimanta 3D ?!?
Ca dupa gust, asa pare…
Marius Cucu a zis
Mai scrie și Polonia pe acolo. Chiar au și banane. Doar nu-s de la Dăbuleni, nu?! 🙂
Costin D. a zis
Rizi tu dar exportam de doua ori mai multe banane decat morcovi si pepeni!
http://incont.stirileprotv.ro/agricultura/exportam-de-doua-ori-mai-multe-banane-decat-morcovi-si-pepeni.html
Marius Cucu a zis
Noi estem români, noi estem români!
Adi a zis
Totuși, nici prea mai poți face agricultură dacă nu faci stropiri cu substanțe chimicale. Chiar dacă nu le dai cu îngrășământ, trebuie să îndepărtezi cumva dăunătorii, bolile, iar cu metodele bio… care nu prea există, o să ai recoltă aproape 0.
Eu am câțiva pomi de care am grijă și am văzut cât de greu scapi de unele boli. Probabil dacă mă bazam pe „bio”, rămâneam fără pomi.
VIOREL a zis
Dacă ai fi încercat ai fi reușit fără chimicale,dar mă îndoiesc că ai încercat soluții bio,este mai ușor să găsești calea cea simplă,cumperi chimicale și cu asta basta,mănânci fructe și legume sănătoase la fel ca cele din market-uri !
Vasile a zis
Viorele, un exemplu ceva, uite la afide la mar, ca tot e sezonul lor acum sau la putregaiul cenusiu, dupa ploile de anul asta e la putere?!
VIOREL a zis
Eu pentru afidele tuturor pomilor am stropit cu o soluție de ceai de chiștoace de țigări,ardei iute,frunze de tomate,două cepe.Pui în 20 de litri de apă doi pumni de țigări chiștoace pe care le ceri de la cei care fumează și toci vreo 10 ardei iuți,o mână de frunze de la tomate,două cepe și lași la macerat cel puțin 24 de ore apoi strecori soluția și faci stropiri pentru afide.La putregai merge foarte bine laptele amestecat cu bicarbonat de sodiu,o lingură la 5 litri de lapte și pe lângă faptul că combate putregaiul este și un bun îngrășământ.
Malin a zis
Nimic nu e bio nicaieri. Bio e doar o mare teapa pentru ca degeaba imi povesteste Vasile ca el nu baga ingrasamant in sol atat timp cat terenul pe care cultiva rosii e la 2m de autostrada sau de vreun drum intens circulat unde poluarea de la autoturisme atinge cote de neimaginat.
Plantele sunt programate genetic sa absoarba si sa proceseze CO2, iar autoturismele emit cantitati imense de CO2 pe esapament combinate cu fel de fel de alte metale grele pe care plantele le absorb si le proceseaza.
Dincolo de asta, degeaba e terenul fara ingrasaminte si insecticide daca panza freatica e contaminata intr-un fel de terenul vecin care baga din greu insecticide sau daca la scurta distanta e un lac contaminat din care se evaporeaza apa contaminata ce apoi odata cu ploaia se depune si pe terenul „bio”.
In opinia mea tot ceea ce se vinde ca fiind „bio” e doar o mare iluzie platita scump asemeni unor piramidale gen Herbalife si nimic mai mult.
Vasile a zis
Cred ca e vorba de Viorel sau Adi, eu Vasile bag de toate in gradina, am un teren prost cu pamant galben, asa ca bag ingrasaminte in fiecare an, fac si tratamente in limita bunului simt si doar cand e nevoie, asta e, astea sunt vremurilor. Nu poti sa te ascunzi de poluare, poti doar sa-i diminuezi efectul si sa nu participi la ea sau cat mai putin posibil si dupa cum bine zici bio e o mare iluzie si doar o noua campanie de marketing
VIOREL a zis
Să nu exagerăm !,altfel dacă ar fi atâta poluare catastrofică cum credeți dvs.ar muri râmele,albinele,păsările cerului și toate organismele vii mult mai sensibile la agenții poluanți,dar atâta timp cât n-am ajuns la acea poluare extremă,precum în unele zone din China,unde efectiv polenizarea se face manual de oameni,pentru că au dispărut albinele și alte insecte polenizatoare,nu putem spune că în România nu putem cultiva legume bio.Natura repară în timp și neutralizează orice catastrofă umană privind poluarea aerului și solului,de aceea nu sunt de acord cu părerile dvs.,care nu sunt susținute de cercetări aprofundate de marile laboratoare ale lumii !
Costin D. a zis
Nici macar de cercetatorii britanici 🙂
Lasind gluma la o parte se pare ca exista metode de a scapa de pesticidele din fructe / legume, cel putin asa se sustine pe numeroase site-uri.
Este vorba despre aparatele de ozonificare, care au un dispozitiv special pentru asta.
Se pun legumele intr-un vas, se acopera cu apa, se introduce piatra (tip ponce) care deja este legata prin intermediul unui furtun la ozonificator, se porneste aparatul, totul dureaza 15 minute dupa care se garanteaza eliminarea pesticidelor si a ingrasamintelor.
Nu fac reclama nimanui, postez primul link ce-a rasarit pe net, puteti verifica / aprofunda subiectul:
https://www.bizoo.ro/firma/shopeuro/vanzare/5344511/generator-ozon-ozonificator-sterilizator-purificator-aer
Pentru cei mai saracuti, se recomanda metoda cu inmuierea legumelor in apa cu bicarbonat de sodiu:
http://www.realitatea.net/cea-mai-simpla-metoda-de-a-elimina-pesticidele-din-fructe_1859872.html
Ideea este ca, daca tot nu ne putem feri de chimicale, macar sa ‘spalam’ vegetalele inainte de consum.
Malin a zis
Las si eu asta aici ca poate asa intelege lumea de ce exista riscul ca emisiile de carbon sa fie mai nocive decat pesticidele si ingrasamintele. Pana la urma pesticidele teoretic nu penetreaza in fructe si legume, deci se pot elimina daca se spala corect.