Recunosc, nu sunt un fan al editării video de pe laptop. Totuși, am testat destul de multe laptopuri în anii trecuți încât să văd că se poate și acolo. Ba chiar editam în pauzele de la serviciu, anterior.
Dar nu pot lăsa experiența de a avea un spațiu de lucru imens, de a avea mereu histograma în față, de a avea materialele pe monitorul din dreapta. E altceva! Să nu mai zic de faptul că export mai repede, că mă mișc mai repede acolo.
Dar dacă este vorba să edităm pe laptop trebuie să acceptăm limitările display-ului mic, mai slab, a răcirii ușor mai greoaie, poate o editare pe proxy sau direct de pe hard disk extern.
Trecând peste toate dezavantaje ajungem la avantajele portabilității.
Așadar, trebuie să avem și procesoare bune pentru laptopuri, trebuie să vorbim și despre hardware performant pentru acestea.
Bătălia clasică se dă între Intel și AMD. La masă avem și noile procesoare M2 de la Apple.
Nu spune nimeni că Apple este cel mai bun, dar e o alternativă de luat în calcul dacă sunteți în ecosistem și dacă aveți buget pentru așa ceva. Partea cea mai importantă, dacă ne gândim la Apple, este software-ul. Au soluții puține, bine optimizate pentru ceea ce trebuie să facă.
Dar avem și soluții mai puțin scumpe și mai permisive pentru toți.
Așadar, în rândurile următoare vreau să punem accentul pe procesoarele de laptop pentru editare video.
ASUS ROG Zephyrus G14 GA402RJ

- AMD Ryzen™ 9 6900HS pana la 4.90 GHz
- 14″
- QHD+
- 120Hz
- 16GB
- 1TB PCIe® 4.0 NVMe™ M.2 SSD
- AMD Radeon™ RX 6700S 8GB GDDR6
- No OS
Apple MacBook Pro 16

- procesor Apple M1 Pro
- 10 nuclee CPU si 16 nuclee GPU
- 16GB
- 512GB SSD
- INT Kb
- Gold
HP OMEN 16-k0008nq

- Intel Core i7-12700H
- 16 GB RAM
- 1 TB SSD
- GeForce RTX 3050
- Windows 11 Home
În principiu, este bine să alegi ce este mai bun pentru tine. Eu aș zice ca este ok să te orientezi spre un model best buy pentru bugetul tău. Atenție, răcirea înseamnă foarte mult pentru un laptop, e posibil să te dezamăgească anumite modele, dacă nu ești atent.
Evident că I9 sau R9 ar fi mai indicate, dacă există buget. Totuși, răcirea contează mai mult decât îți imaginezi. În plus, pe lângă răcire, ar trebui să ne dea de gândit și faptul că avem nevoie de o placă video ok. Recomandarea mea ar fi să fii atent foarte bine la programul pe care îl folosești. Unele sunt GPU based, altele GPU based.
Așa cum știm, Apple își optimizează sistemele într-un ecosistem. Cu alte cuvinte, dacă aveți un laptop sau PC de la Apple și vreți să editați video ar fi bine să aveți și o cameră care să știe de ProRes, altfel performanțele nu vor fi atât de mari precum în reclame.
În sfarsit, am si eu motiv sa incep sa invat editare video.
Ma bucur ca te-a stimulat articolul.
Eh, sunt la inceput, abia am vazut 1-2 tutoriale.