Am zis de ceva timp că o să vorbesc despre Primary RGB Tandem, noul termen folosit de LG Display pentru panoul lor de televizoare OLED.
Concurența a venit din partea Samsung Display, iar WOLED-ul nu mai făcea față pentru că QD-OLED câștigă încât Samsung Electronics își permite să pună și folie mată pe televizoare. Atât de luminoase sunt.
Asta a făcut ca LG Display să vrea să își păstreze cota de piață. Și „dă drumul pe piață la tehnologie”. De vreo 2-3 ani de zile avem cifre tot mai mari pentru televizoare și, așa cum îmi place mie să zic: se văd cu ochiul liber.
- Citește și: Ce este QDEL
Ca un pic de istorie recentă, întâi am avut MLA. Am avut mai multe generații de MLA, însă când construiești un televizor te gândești la costurile de producție și de rata de eroare. Ori MLA-ul nu se produce atât de ușor. Așadar, s-a descoperit o nouă variantă de a construi un panou și i-au dat o denumire de cinema: Primary RGB Tandem.
Anul trecut am testat 2 modele dintre cele 3 de pe piață cu MLA. Panasonic 55Z95AEG a fost wow, iar la Philips am văzut exact diferențele între un MLA și un EVO. Mai era și LG G4, dar poate testăm un LG G5 anul ăsta.
Ce modele au Primary RGB Tandem?
Bine, nu s-au lansat încă toate, în câteva zile trebuie să vă povestesc despre Panasonic și presupun că Panasonic Z95B o să aibă tehnologia nouă. Am văzut în ianuarie Philips 950 cu noua generație cu implementarea panoului, dar va veni pe piață mai târziu, prin toamnă. Ar trebui să fie și LG G5. Sony, după cum vă spuneam anterior, folosește QD-OLED pe Sony Bravia 8 II.
Discuția va fi și legată de răcirea lui. Ce nu prea se spune este faptul că OLED-urile se cam încălzesc, așa e tehnologia. Ei bine, Panasonic a anunțat un ThermalFlow nou. O să văd exact ce ni se povestește, pe video de data asta.
Interesant este că, de anul ăsta, se vorbește și despre tehnologia asta pe monitoare, nu doar pe televizoare.
OK, dar ce înseamnă Primary RGB Tandem?
Învăț că trebuie să nu mai fiu atât de tehnic, însă, explicația simplă ar fi că e că televizoarele sunt mai luminoase. Rămâne, însă, de văzut dacă ajung la nivelul unui QD-OLED.
Evoluția există, fără doar și poate, mai ales în zonele foarte luminoase. Pe scurt, e mai bun ca MLA-ul de anul trecut. Deja am luat „lumină” de la Philips în ianuarie, așadar pot confirma și asta. Anii trecuți vedeam și comparative live de la Samsung, anul ăsta pare că a fost o pauză. Sigur, vorbeau în termeni de „competiție”, dar altă tehnologie nu mai există. Nu era greu să îți dai seama.
În termeni de cifre, în zonele foarte luminoase, televizoarele ajung acum la 4000 de niți în peak. Asta pe zone, că dacă măsuri la 100% sunt 350 de niți, de la 300.
Important este că a crescut și acoperirea pe DCI-P3. Au ajuns aproape de 99.5%, iar pe Rec.2020 la 83%. Are și consum mai mic cu 20%, evident, se raportează la modele de 65′.

O ilustrare a noii matrice în poza de mai jos. Pare că s-au folosit de albastru pentru a crește mai mult luminozitatea.

Astea sunt cifrele în mare, deși mai sunt și câteva avantaje, după cum vă spuneam în ianuarie. Am văzut niște lucruri foarte faine ce țin de saturație pe imagine. Toate astea nu se fac numai din software, ci sunt ajutate și de noua tehnologie din „spate”.
Altfel, tehnologia asta este valabilă strict pentru modelele amintite mai sus. În practică, dacă veți alege un televizor de serie medie sau low end va avea alte specificații. Partea bună, dacă vreți, este că… sunt OLED-uri. Adică, dacă faceți upgrade de la altă tehnologie oricum o să aveți senzația de wow.
Adaugă un comentariu