Marea provocare a mea a fost renovarea casei. A fost o experiență incredibilă să îmi aleg sculele de lucru. A trebuit să aleg un polizor unghiular pentru a-mi face treaba prin casă.

Sigur că nu eram un expert așa că a trebuit să caut și să mă interesez de sculele de care am avut nevoie. Nu am fost omul care să își aleagă lucruri proaste așa că am încercat, mai mereu, să intru în zona semi profesională sau chiar profesională, când a fost cazul.
Polizorul unghiular sau flexul așa cum îi mai zicem noi l-am folosit la orice.
De exemplu, am luat lustre pentru apartamentul proaspăt renovat și a trebuit să scurtez un pic din ele pentru că aveau niște accesorii ce le loveam frecvent. Hai că eu mă obișnuiam cu ele, dar cei care intrau în casă pentru prima dată… nu erau așa de atenți.(era și vina mea că m-am înălțat cu vreo 8 centimetri)
Cu altă ocazie am tăiat un pic din pragul făcut din gresie pentru că ușa nu era la ras. În fine, tot felul de lucruri de bricolaj pe care trebuie să le faci atunci când îți renovezi o casă. Am zis că e mai simplu să am eu sculele mele, în caz că vreau să mai fac ceva pe parcurs, fie la mine, fie la părinți și așa mai departe.
Ce criterii am avut când am ales flexul?
Ceva persoane care lucrează în domeniu mi-au spus așa: un flex este o mașinărie simplă. În general, n-ar avea ce să se strice la el. Are 2 componente principale:
- motor
- rulmenți
Așadar, m-am documentat cât am putut de bine și am făcut o listă cu lucrurile care trebuie să le luăm în considerare în condițiile în care dorim să ne luăm un polizor nou. Nu consider că sunt perfect în așa ceva tocmai de aceea apelez la profesioniști. Dacă aveți argumente pro sau contra vizavi de unul dintre modele ar fi util să ne ajutați cu o părere. E imperios necesar ca noi să putem să vedem care polizor este mai bun, care este mai fiabil și cu care v-ați dus la bun sfârșit treburile.
Discuția despre branduri
Oriunde te duci, cu oricine discuți îți va spune despre 2 branduri mari și late:
- Makita
- Bosch
Am învățat că pot să caut și variante mai ieftine, variante optime pentru ce am eu nevoie. Ideea este că profesioniștii trebuie să își aleagă modele profesionale. E evident faptul că ei câștigă timp făcând treabă cu scule bune. Cu cât ai mai prost echipamentul cu atât vei face treaba mai proastă. Indirect, se va duce vorba și nu vei face mare lucru pe termen lung. Treaba bună înseamnă calitate, înseamnă clienți noi veniți prin recomandare.
Cele mai bune branduri care fabrică polizoare unghiulare sunt următoarele(exceptându-le pe cele de mai sus, evident):
- Skill
- Stayler
- Stern
Sigur că mai găsim și variante precum:
- Heinner
- Vulcan
- Makute
și multe altele. Totuși, dacă iei un produs și îl aduci din China nu înseamnă că e cel mai bun de pe piață. Nu, nu înțelegeți că produsele chinezești sunt proaste, ci produsele chinezești ieftine sunt proaste. Cine ajunge să fabrice în China echipament și are pretenții sigur va face treabă bună. De exemplu, Matika au fabrică foarte performantă în China.
Ce materiale putem tăia cu un flex?
În funcție de discul pe care îl avem putem să tăiem și să prelucrăm diferite materiale. Așadar, cred că tabelul de mai jos va fi util pentru voi.
Disc polizor Unghiular | Întrebuințare |
---|---|
oxid aluminiu | prelucrare lemn |
discuri diamandate | taie fier, metal, piatră, țiglă |
discuri cu perii de sârmă | curățarea de rugină |
Dimensiunea flexului
Sunt mai multe dimensiuni pe care le puteți alege. În general, pentru uz casnic, ceva mediu ar fi mai mult decât suficient, poate chiar un disc de 125 mm.
Puterea motorului
Trebuie să ne legăm de aceasta. Cu cât mai mare, cu atât mai bine. Ca să îl poți folosi la cât mai multe activități ai nevoie de un motor cu putere cât mai mare.
Flex cu fir sau flex fără fir?
Orice om care are ceva bază în zona de electrică știe că firul este sfânt. Sigur că este bine să fii mobil, dar un flex consumă foarte mult, în special la pornire. Nu are sens să faceți compromisul ăsta pentru că nu va avea putere suficientă pentru a vă face treaba așa cum trebuie.
Alimentarea la priză este mult mai indicată. Sigur că apare și reversul medaliei, în situațiile în care nu aveți o priză la îndemână.
Dar alegerea unui polizor fără fir înseamnă grija unui acumulator. Acesta trebuie pus la încărcat mai mereu, iar cu timpul acesta nu va mai fi la fel de performant. Un acumulator este ca o baterie. E consumabilă. De cele mai multe ori, cumpărarea unui astfel de acumulator de nou înseamnă 80-90% din prețul unui flex.
2 modele de polizoare pentru începători
BOSCH PWS 850-125

- 11500rpm
- 125mm
- 1000 W
Makita DGA511Z

- 125 mm
- 8500 RPM
Cum întreținem un polizor unghiular?
Nu are sens să vă vorbesc eu mai multe, las un filmuleț care să vă ajute să aveți un polizor unghiular cât mai fiabil.
Câteva sfaturi practice pentru cei care folosesc prima dată un polizor unghiular
Nu este de joacă, tocmai de aceea m-am gândit să vă fac câteva recomandări:
- fiți concentrați 100% la ceea ce faceți. Nu vă uitați pe telefon, nu vă uitați la altcineva. Discul poate cauza multe probleme.
- evitați să îl porniți accidental. Unele polizoare au o piedică. Aveți grijă la aceasta. Apărătoarea aceea nu trebuie dată jos niciodată.
- fixați bine discul. Dacă este un flex ieftin e posibil ca discul să nu stea fixat bine.
- ca să puteți tăia corespunzător trebuie să aveți o poziție corectă, să funcționeze ca un trepied pentru o cameră video.
- aveți grijă să alegeți discurile ce se potrivesc la modelul vostru de flex. Sunt și chinezisme care nu sunt bune de nimic.
Ghid Alegere Polizor Unghiular

Știu că un polizor unghiular nu se alege atât de ușor. De aceea m-am gândit că un ghid care să vă ajute să faceți alegerea mult mai bine ar fi mult mai pertinent. Sper ca articolul să genereze discuții și de la oamenii care au experiență mult mai mare în domeniu.
Daca vrei un flex decent urmareste saptamana Lidl cand baga unelte. Au un brand misto Parkside si raport calitate pret e ok.
Eu as recomanda, daca tot dai banii, sa mergi pe scule profesionale sau macar semi profesionale: Makita GA4530R, de exemplu. Nu e foarte mult, dar iti faci treaba cu el.
Chiar daca stiu ca vorbim de un alt nivel ce parere aveti de produsele de la Stern. Am gasit un polizor Polizor Unghiular Stern Ag125b, 900w la oferta plus de asta am si un voucher de reducere. Ce parere aveti se pot arunca 80 de lei pe un asemenea utilaj.
Sigur că da.
Atentie la produsele de pe olx. Sunt niste facaturi acolo de nu iti vine sa crezi. Branduri profesionale se vad sub pretul pietei si pur si simplu ai sanse sa iei cea mai mare teapa posibila! Daca e unelta de zi cu zi cu care muncesti nu ai de ce sa mergi pe olx decat daca e cineva de maxima incredere.
În regim hobby eu nu inteleg sculele pe acumulatori, dar asta este parerea mea strict personala. Oriunde in casa sau in jurul casei am acces la o priza. Inclusiv masina de insurubat este pe fir, pot conta pe ea ORICAND! La cea pe acumulatori fie nu e incarcata cand mi se scoala mie sa insurubez/ gauresc ceva, fie ii scade puterea, fie te lasa la greu si trebuie reincarcata.
Eu am flex Stern cu turatie variabila, nu stiu cat de bun e, il folosesc ocazional sa mai tai un profil sau sa mai ascut cutitul de la masina de tuns iarba. Functioneaza bine, insa mi se pare butucanos si dificil de tinut intr-o mana. Am o fetita si nu planuiesc sa-i las flexul zestre.
Eu prefer sa aleg polizor unghiular pe acumulatori, chiar daca nu e la fel de puternic. Până la urmă lipsa de putere in comparatie cu alea pe cablu nu prea e sesizabila cat timp nu abuzezi de ele.
De exemplu, e intampla sa ai nevoie rapid de ceva, si esti la cateva zeci de metri de o priza. variante ar fi sa te muti cu lucrul langa priza, sau sa tragi prelungitor pana la locul unde ai treaba. sigur ca poti face asta dar la un moment dat intervine sila/lenea si atunci improvizezi acolo ceva ca sa eviti plimbarile alea, in loc sa folosesti scula potrivita, dar daca ai si niste scule pe acumulatori, parca e mai usoara viata.
Cu un polizor din asta mic pe acumulatori te chinui sa tai tevi sau corniere groase, dar cam la fel e si la alea cu cablu din aceeasi categorie, pt ca nu au fost concepute pt asa ceva. Dacă vrei ceva mai puternic să debitezi sigur vei lua un fierăstrău circular sau ceva de 230 sau 350.
nu comenteaza nimeni despre marca Ingco?! Eu o recomand datorita raportului calitate – pret.
E prima dată când aud de Ingco. Ai mai multe detalii despre aceștia?