În articolul acesta vreau să discutăm despre plite încorporabile și să încercăm să facem un ghid de achiziție pentru alegerea corectă a unei plite electrice sau pe gaz.
Din moment ce căutați informații despre plite, mai mult ca sigur sunteți interesați să aflați mai multe detalii și lucruri utile despre alegerea unei plite. Vrem, nu vrem, acestea nu pot lipsi din viața noastră.
Înainte de a intra în subiect să enumerăm tipurile de plite disponibile pe piață:
- plite încorporabile pe gaz
- plite încorporabile electrice
- plite încorporabile mixte – un combo între cele 2 de mai sus
Buget
Vorbesc întâi de acesta pentru că el dictează. O plită pe gaz costă mai mult decât un aragaz bun, mai ales dacă luăm în considerare faptul că trebuie să luăm și un cuptor. Dacă ne orientăm spre unul cu aburi prețurile cresc simțitor.
Plita electrică nu este nici ea ieftină. Poate chiar mai scumpă decât ambele de mai sus. În plus, trebuie tras curent electric separat, o să aveți nevoie de buget separat pentru asta. Mai mult, am experimentat o treabă faină la un apartament comunist, de sărbători. Mai exact, am pornit cuptorul electric, am pornit mașina de spălat rufe și am stat frumos la televizor. S-a ars siguranța. Nu cea din casă, cea din exterior, de pe casa scării. Așadar, chiar dacă mi-am făcut eu frumos circuitele în casă, degeaba… dacă afară nu suporta rețeaua mai mult!
Evident că discutăm despre una sau alta în condițiile în care aveți acces la ambele soluții. Dacă va urma să vă puneți panouri pe casă, de exemplu, cu siguranță că nu are rost să mai discutăm despre gaz. Veți avea totul electric. La fel și în ideea în care nu aveți panouri și aveți o sursă de gaz constantă. Acolo evident că este recomandat să ai gaz.
Ca idee am selectat, mai jos, o plită electrică ieftină și o plită pe gaz.
Hansa BHGI63112035
- gaz
- aprindere electrică
- sticlă neagră
Hansa BHC66706
- Electrica
- Vitroceramica
- 4 zone de gatit
Plitele pe gaz
Sunt cele clasice. Tradiționale. Sunt apreciate de cei mai în vârstă pentru prețul mai scăzut la factura. Interesant este faptul că acestea au mult mai puține funcții față de cele electrice. Dar… oare avem nevoie de toate aceste funcții? Oare le folosim pe toate?
Multe persoane consideră că plitele pe gaz nu sunt sigure. Da, un contor la ușă, o centrală termină neamplasată corespunzător, revizii ale personalului specializat nefăcute… pot duce la astfel de probleme. Și au fost multe astfel de cazuri. De-a lungul timpului, s-au realizat tot felul de sisteme de protecție ce previn degajarea de gaze dacă se stinge flacăra.
Probleme sunt în zonele în care nu există un sistem de distribuție al gazului eficient și presiunea gazului nu este cât de cât constantă.
Plitele pe gaz au început să fie realizate din fel de fel de materiale. Cele mai multe sunt realizate, însă, din inox. Mai nou există și inoxul anti amprentă(probabil cea mai urâtă treabă a nevestelor). Se mai găsesc și modele ieftine cu tablă emailată, dar și din materiale ceramice. La cele din urmă prețurile sunt cam piperate. Le apreciez pe cele ceramice pentru că se întrețin ușor și sunt imune la coroziune.
În mare, acestea sunt avantajele și dezavantajele plitelor pe gaz. În cazul în care îmi voi mai aminti o să revin și o să adaug informații. Evident că și voi puteți să mă ajutați și să mă corectați, dacă este cazul.
Plitele încorporabile electrice
Eh, aici începe nebunia cu adevărat. Multe persoane cred că dacă au achiziționat o plită electrică au și terminat treaba. De preferat ar fi ca aceasta să aibă o siguranță separată sau, dacă nu, să nu se gătească în același timp în care mașina de spălat funcționează.
Plitele electrice pot fi împărțite pe mai multe sub categorii:
- plite electrice cu arzătoare metalice
- plite electrice vitroceramice
- plite electrice cu inducție
Să le luăm pe rând și să încercăm să vedem care este mai bună.
Plite electrice cu arzătoare metalice
La acestea arzătoarele sunt așezate pe un blat emailat sau de inox. Majoritatea acestor plite sunt ieftine, dar și au câteva dezavantaje: întreținere greoaie, se uzează rapid.
Plitele electrice clasice au foarte puține funcții, iar randamentul acestora scade în timp. Cauze sunt multe: sistemul de încălzire cu rezistor din nichel, dar și din cauza oxidării suprafețelor din zona arzătoarelor. Din această cauză transferul termin dintre arzătoare și vasul folosit scade.
Tehnologia aceasta este destul de veche, iar producătorii înaintează alte tehnologii.
Plitele electrice vitroceramice
Din ce în ce mai căutate pe piața românească. Pentru cei care nu știu plitele vitroceramice sunt realizate din sticlă ceramică. Dacă este să punem pe primul plan aspectul unei plite, aceasta câștigă fără drept de apel. Și dacă în casă… ultimul cuvânt îl are soția, cel mai probabil un model vitroceramic va fi achiziționat.
De la plitele vitroceramice trebuie să vă așteptați la lucruri frumoase: rezistentă la zgârieturi, nu se pune problema de coroziune, igienizarea se face foarte ușor, pe scurt întreținerea se face rapid.
Un alt avantaj al acestor plite este siguranța: stratul vitroceramic ajută la izolarea electrică.
Ce mai trebuie să știm despre plitele pe gaz vs cele electrice?
Recunosc că era bine să fi știut cele de mai sus înainte de a face modificările prin casă. Mi-am luat apartament și m-am mutat singur. Din experiența asta am învățat multe.
Gazul este ieftin. Cu toată nebunia facturilor, la apartament tot ieși mai ieftin cu gazul, dacă faci mâncare des. Mie îmi vine factura sub 10 lei pe lună. Nu avem separație, nu sunt mulți oameni în bloc. E ok. Mâncarea iese decent la gaz.
Dezavantajul este că dacă stați într-un bloc vechi, cu instalație electrică pe aluminiu aveți mare grijă. Ori trageți circuit separat aparent, ori faceți „scandal” și schimbați totul. Mai devreme sau mai târziu vor apărea probleme pe rețea.
Plită electrică sau pe gaz?
Păreri Pro
- Design modern
- Eficiență în gătire
- Costuri ridicate
Păreri Contra
- Costuri mai reduse
- arzător Wok
- Design clasic
Din punctul meu de vedere, treaba este ca și rezolvată. Sigur, am experiența surorii, a părinților, dar și a mea. Fiecare avem apartament cu 2 camere, racordați la sistemul de gaze. Nu am de ce să mă chinuiesc cu modelele pe curent. Dacă, în viitor, piața se va liberaliza și va fi mai rentabil, poate, dar estetic au început să fie decente și modelele pe gaz.
Vasile a zis
Am avut totul pe curent pana sa trag gaze la tara, era jale cu facturile. Cu siguranta la gaze nu mai e problema demult, astea noi au protectii diverse. Gazele sunt sfinte!
Marius Cucu a zis
Ce inseamna jale? Noi nu prea gatim. Stiu ca imi vin gazele cam 10 lei pe luna…
Vasile a zis
Aveam un aragaz electric; ochiuri si cuptor, 12 kw putere nominala, total. Ochiu’ mare avea 2,5, mic 1,1 vitro plita, cuptorul cu grill 5 kw… mai departe calculezi functie de cate ore gatesti, incalzesti mancarea. Daca zici sa iei ceva mai slab, dureaza mai mult si tot aia e. Daca nu prea gatesti, sa zicem ca merge! Aveam si butelie, una juma’ pe luna, iarna 2 ;). Una peste alta gazul la teava e fara egal, restul sunt amanunte, cu tevile, contoar…. si am uitat, la ce am scris sus trebuie sa ai priza buna, instalatie electrica facuta bine, etc.
Marius Cucu a zis
Am văzut că au apărut cele cu inducție. Nu știu cât de „optimizate” sunt, dar am auzit că este mai bine.
Pe internet, din ce caut, văd numai discuții vechi și scuze de genul: presiunea gazului mică, inconstantă.
La noi nu sunt probleme de acest gen, e blocul relativ nou, instalația de gaz e nou spartă, pe casa scării…
Mie mi-ar surâde ideea să nu aibă cuptor. Mi se pare spațiu inutil ocupat.
Vasile a zis
Cuptorul e bun, fara cuptor, nu exista bucatarie, chiar daca il folosesti rar, vei vedea mai tarziu 😉
Bucur a zis
10 lei pe luna, ce gluma buna :))
Marius Cucu a zis
Apartament cu 2 camere, facem mâncare din an în paște. De multe ori 2 mese le luăm în deplasare. Nu avem centrală.
R2 a zis
Cu siguranta plita electrica este alegerea dpdv estetic. Si nu numai. Considerand ca dai mancarea in „foc” si, din cate ai povestit, ai obiceiul de a o face, aceasta (mancarea) nu se va scurge prin crevasele ochiurilor unui aragaz sau plite incorporabile (pe gaz), instalandu-se acolo pe vecie.
Nu am plita electrica, nu te-as putea sfatui in ceea ce priveste consumul.
In cazul in care iti iei ceva pe gaz, pt. numele Domnului, NU-ti lua inox! Se zgarie imediat (doar tre sa cureti cumva mancarea arsa de deasupra :D) si zgariat ramane. Exista unele modele care nu sunt email, dar nici inox si arata f bine. Daca gatiti f. mult, cred ca pe gaz e mai eficient, ca timp. Altfel, electric all the way.
Marius Cucu a zis
Înainte de estetic, mă interesează singuranța și funcționalul.
Cât despre inox hota o am din așa ceva. Nu am întâmpinat probleme.
ice4you a zis
Eu am plita cu inductie … care bineinteles ca prezinta avantaje si dezavantaje.
Avantaje:
– folosind inductia orice pui pe ea se incalzeste in timp record pentru ca spre deosebire de cele clasice nu are nevoie de un timp pentru asta!
– sunt niste plite reci, se incalzesc stict in zona de contact;
– eficienta ridicata, trepte de putere reglabile intre 600W/h si 2000W/h , in cea mai mare parte pentru gatit o setezi la 800W/h … de aici incolo faci singur un calcul;
– siguranta ridicata … practic cand plita atinge un anumit nivel de supraincalzire a oalei se decupleaza singura. Tot la fel si daca ridici oala de pe ea mai mult de 10 secunde. Nici macar nu porneste pana in momentul in care nu face contact cu oalal;
– suprafata este foarte foarte usor de curatat.
Dezavantaje:
– la inceput trebuie sa te obisnuiesti putin sa gatesti cu inductia;
– ai nevoie de vase speciale pentru inductie. Merge orice oala metalica, dar sunt recomandate cele speciale cu fundul gros.
– suprafata de contact este putin cam alunecoasa … trebuie sa ai un pic de grija cand pui/iei vasul de pe ea.
Fata de costurile cu consumul de gaz nu este foarte departe de cele pe gaz. Spre deosebire de plitele electrice clasice in mod cert acestea sunt cu mult mai eficiente.
Marius Cucu a zis
Am înțeles. Cam ce model ai tu?! Spre ce să mă orientez?
ice4you a zis
Beko hii64401at am eu, iar la vremea aia am cumparat’o muuult mai scumpa decat este acum. Din punctul meu de vedere merita fiecare leu!
Vasile a zis
Bravo, da sa fie cu „Touch control” 😉 … mai stiu eu pe cineva care vrea una in bucataria de vara, sunt mai scumpe in general.
Vasile a zis
Modelul asta ca-l aveam scris pe undeva; Electrolux EHH9967FOZ, e alegerea sotiei, cica e pentru visatori si artisti 🙂
ice4you a zis
Pai cam toate au tacicontrol … 😀
Marius Cucu a zis
No bine mă. De 3500 de lei mănânc la împinge tava un an de zile 😀
Mă opresc pe la maxim 2000 de lei.
ice4you a zis
De banii aia mananci 10 ani meniul zilei!
Vasile a zis
Buuun, eu stiam de 4200 lei ceva, unde e cu 35… ? Plus ca ai vazut ce tare este, eu am vazut-o la o prezentare intr-un hiper pe la sarbatori, da ne trebuia si un set de oale pe masura sa mearga la inductie…. asa ca am zis sa mergem la munte vreo 5 zile de banii aia 🙂
Marius Cucu a zis
ICE4YOU, când ai primit-o a fost cu priză? Plug and play sau…?! Am auzit tot felul de bârfe cum că trebuie să chemi electricianul înainte…
Meniul zilei oricum il bag, problema e seara când la mine în oraș nu sunt soluții decât: pizza, cârciumă, shaorma. În cârciumă dacă mănânci în fiecare seară… îți dă cu virgulă la final. 🙂
ice4you a zis
Nu am montat’o eu ci un prieten de al meu care a facut si blatul in care a fost montata …. dar din cate imi amintesc a fost plug and play si cam aia a fost tot. Nu vad ce mare filosofie … iar alte povesti eu nu stiu. Treaba e sa ai o priza buna, recomandat ceramica cu panatare … cam ca la orice altceva dealtfel.
Marius Cucu a zis
împământare, zici?!
Eu știu că am schimbat panoul electric și-o parte din căblăraie anii trecuți. În bucătărie n-am schimbat nimic. Dar n-ar trebui să fie asta o problemă.
ice4you a zis
Daca prizele sunt ok, nu ar trebui sa fie nici o problema.
Vasile a zis
Daca are peste 5 Kw eu zic ca e musai o conectare directa nu stecher si o siguranta automata numai pentru ea 😉 la asta nu trebuie facute compromisuri!
Marius Cucu a zis
Be serious. Eu încerc să fac mutările cât mai light ca să nu fac praf prea mult în casă și tu mă pui să mai trag o siguranță?! 😀
Pentru un fir în plus îmi da cu picamerul un electrician. Dacă se mai rupe și un cablu din cele vechi sau Gheorghe care făcea blocuri prin 80 și ceva a uitat să pună un canalet… dărâmi tencuiala.
Marius a zis
eu am una de 3000.trebuie sa fac ceva modificari la instalatia electrica?
Marius Cucu a zis
Ar fi ok să ai separat doză.
Bogdan Epureanu a zis
Din punct de vedere estetic: cea electrica
Din punct de vedere al costurilor: cea pe gaz (ca si comparatie – locuiesc singur, nu sunt pasionat de bucatarie, dar totusi folosesc zilnic plita pentru una sau alta, plita pe gaz ma costa undeva la ~20 lei pe luna, cea electrica undeva la ~50 lei pe luna).
Din punct de vedere al fiabilitatii / eficientei: din nou cea pe gaz
Concluzie: daca chiar nu gatesti des si „argazul” e mai mult un element de decor, mergi pe electrica (arata mai bine, iar pentru gatit „ocazional” diferenta de pret, desi mare in procent, e neglijabila in valoare absoluta); pe de alta parte, daca partea functionala e cea care te intereseaza mai mult, fara nici o ezitare mergi pe varianta cu gaz.
Marius Cucu a zis
Nu. Eu nu gătesc deloc. Cristina da. Dar nu stăm atât de mult acasă.
Nu știu cât gătești tu și câte persoane sunteți, dar nu prea îmi iese. Mie mi-a venit factura cu 12 lei zilele trecute. Cam cât gătești pe una sau pe alta?! Cea electrică este cu inducție?!
Bogdan Epureanu a zis
Am spus si in comentariul initial, locuiesc singur. 😛
Cea electrica este pe inductie, da. Nu o mai am si pe cea veche pe gaz (am facut trecerea de la una la alta din motive estetice, tocmai pe principiul ca nu folosesc foarte des); am facut schimbarea la curatenia de primavara.
De gatit practic nu gatesc, dar o folosesc totusi de cateva ori pe zi, macar pentru chestii de astea marunte, de burlac – un carfof prajit, o omleta, un cotlet, etc.
Marius Cucu a zis
Tot e diferența măricică. Dar probabil contează și orașul. La noi in Ploiești tarifele sunt micuțe. Se chinuiesc ăștia să le mărească de câțiva ani și se ceartă politicul.
Noi suntem cu Gdf Suez.
Marius Cucu a zis
Vasile, dacă mai prind un last minute ca cel din Bulgaria, stau 1 lună acolo cu banii ăștia.
Mă întorc porc de acolo. Și rumenit de la soare, dar și de la mâncarea de acolo.
Vasile a zis
De acord cu tine, dar in principiu ti-am scris eu prefer pe gaze, am un Indesit de 90 cm din Metro luat de la Horeca, cuptor, grill. Noi gatim in general. Problema ca e de inox din ala ce se vede tot pe el si sotia freaca la el obsedata :), ea ar vrea sa scape cateodata, iar eu sunt de principiu ca un obiect fe folosinta indelungata trebuie ales cu grija si sa te tina macar… 20 de ani 🙂
Marius Cucu a zis
20 de ani de folosire a unui produs, în zilele noastre, sunt doar vise. În alte cuvinte Cif face minuni :).
Vasile a zis
Zici tu da’ pe vremuri…., au parinti mei un aragaz din ala de Satu Mare…. cred ca 73′ luat, pare ca acum ai luat tipla de pe el, nu-ti vine sa crezi si mama gatea nu se incurca pe vremuri.
Marius Cucu a zis
Hey. Să nu ne luăm cu doctrina veche. Eu am avut 2 aragaze d-alea vechi, luate prin 90. A stat 2 de ani și abia acum îl folosim. Are 2 anișori.
Dar vreau să schimb esteticul… un pic. 🙂
Vasile a zis
„Be serious. Eu încerc să fac mutările cât mai light ca să nu fac praf prea mult în casă și tu mă pui să mai trag o siguranță?!”
Stai sa-ti explic; In loc de priza si stecher faci o conectare directa sau gasesti la Dedeman ceva ceramic sa reziste la 20 – 25 A, in general e maxim 16 A … si langa pui o siguranta automata bipolara, totul trebuie gandit pentru un 25 A altfel este posibil sa gasesti totul scurs pe perete, iti zic din experienta multor ani 😉 si o treaba gandita nu te doare capu’… bine romanu’ o sa zica las’ ca merge si asa 🙂
Marius Cucu a zis
Chiar o să fiu atent la aspectul ăsta. Vezi, d-aia e bine să discuți pe blog chestii de genul. De la unul iei o informație, de la celălalt o bârfă, faci treaba 90% bine și până la urmă tot îți scapă ceva. 🙂
Mortu a zis
Eu mi-am cumpărat plita asta de pe eMAG săptămâna asta fiindcă urmează să mă mut în casa mea.
Am auzit numai de bine de plitele electrice pe inducţie şi am decis să încerc şi eu.
Feedback nu am doar că decizia mea a stat la baza părerilor generale ale prietenilor care deţin o astfel de plită (pe inducţie). Costul lunar la un gătit normal ar trebui să fie pe la 20 – 30 lei.
Marius Cucu a zis
Și, din câte știu, tu gătești mai mult decât mine. Așa că nu e rău. E maximul pe care l-aș da pe un astfel de „gadget”.
Mai am o întrebare: vitroceramica este diferită de inducție?! Pe forumuri se plânge lumea că nu s-ar putea face clătite cu ele. Eu ce mai mănânc?! 🙁
ice4you a zis
Ti’am zis sau nu ca trebuie sa te prinzi cum e treaba cu inductia?! 😀 Eu am reusit sa gatesc orice se poate gati … dar a durat un pic si mai ales am avut nevoie de niste vase dedicate. 😉
In rest … nu zice rau Vasile (pai cine sa le stie daca nu Vasile la constructii?! 😀 ) … la mine instalatia era nou nouta cu fire groase prin pereti si sigurante dedicate pentru tot ce e in casa … dar stiu si alti prieteni care folosesc inductia fara probleme pe instalatiile ce le au fara modificari.
Ca si costuri … nu cred ca treci de 30 lei/luna mai ales in conditiile date de tine … astia cu inductiile se lauda ca sunt sub gaz ca si costuri mai ales ca pana la sfarsitul anului il scumpesca astia cu spume si e doar prima etapa. 😀
Mortu a zis
Cum să nu poţi, poţi!
De îndată ce voi face prima oară am să pun pe net :)))
Asta doar în câteva luni însă. Estimez un 3 luni până se vor linişti lucrurile. Cert e că nu regret nici un pic. E nevoie de siguranţă separată, fir separat, aşa e.
Olga a zis
Buna,
Imi spui, te rog, daca acm 802 are vreo functie legata de fierberea apei, de fapt mai mult ma intereseaza atunci cand da apa pe afara daca se protejeaza cumva? Multumesc frumos!
Costin a zis
Ii zice BoilControl si impiedica revarsarea pe plita a lichidului in fierbere.
Prunescu a zis
Ce parere aveti despre plita mixta Teka.
Mersi
Marius Cucu a zis
Nu arată rău deloc. Altfel, n-am auzit de brandul ăsta. Eu am mers pe cele comune… 🙂 În plus, site-ul pare no name. 🙂
papuc ioan a zis
Buna ziua , imi puteti recomanda care plita este mai buna cea electrica sau cea pe gaz. Mulțumesc.
Costin a zis
Electrica pe inductie insa necesita vase cu fund ce atrage magnetul. Adica oale si cratiti clasice + fonta.