În ultima vreme, oamenii caută să fie cât mai minimaliști, să aibă cât mai puțin spațiu ocupat pe birou, să facă editare video de la distanță. Asta înseamnă că tot mai multe persoane doresc să se îndrepte spre laptopuri pentru editare video.
Pe de-o parte, un laptop nu ajunge niciodată la performanțele unui desktop. Bine, sunt câteva speciale, dar foarte grele ce s-ar apropia un pic de performanțele unui desktop. Totuși, când ai încărcătoare de 1.5 KG nu prea poți zice că este portabil, nu?
Din ce în ce mai multe programe de editare video, Davinci, Final Cut sau Premiere Pro se folosesc de resursele plăcii video pentru a reuși să exporte din ce în ce mai repede.
Asta înseamnă că se pune accentul pe placa video, iar laptopurile pe care le luăm trebuie să aibă un model performant.
În momentul de față, avem mai multe variante de plăci video. Am putea spune că sunt 5 la număr:
- placa video integrată de la AMD
- placa video integrată de la Intel
- placa video dedicată de la Intel. Doamne ferește, să nu luați așa ceva pentru editare. Am testat eu aici.
- placă video AMD
- placă video nVIDIA
Evident că primele ies din discuție pentru editarea brută, pe termen lung. Pentru celelalte m-aș gândi la tehnologiile pe care le are un brand sau altul. Ca de exemplu, cei de la NVIDIA au RayTracing, DLSS și alte opțiuni pentru editarea video. Ar fi o idee să vă uitați la programul pe care îl folosiți cel mai des și să vedeți dacă este 100% compatibil cu ceea ce doriți voi să faceți.
Eu, pe Davinci Resolve, mi se pare că mă înțeleg mai bine cu NVIDIA. Asta poate să fie și o scuză pentru că am auzit de fel de fel de probleme pe AMD. Dar nu cred că este o regulă, ci aș merge un pic mai departe și aș spune că depinde și de utilizator.
Biostar Radeon RX 550
- 4 GB GDDR6
- 128 de biți
Gigabyte 4070 Ti Super
- 16GB GDDR6X
- 256bit
Dragos a zis
Si eu urmaresc noile modele de laptop-uri pentru ca prin luna iulie (apreciez eu) va trebui sa-mi schimb laptop-ul Asus ce-l am de 5 ani deja, dar cu siguranta nu mi-as lua Acer. Mi-am format deja o opinie asupra standardului de calitate al acestui brand si desi probabil unele modele sunt ok nu as vrea sa risc. Eu inclin deocamdata tot spre un Asus ori poate Lenovo ca stiu vreo doi amici care au Lenovo si sunt pe „gustul meu”.
Marius Cucu a zis
Din punctul meu de vedere, ASUS sunt cei mai tari, nici lenovo nu sunt de dat incolo, dar ar depasi cu mult 4000 RON o astfel de configuratie…
trofo a zis
Eu am pe laptop un CoreTM i7-2640M care încă face față cu brio. Probabil că următorul upgrade o să fie un SSD.
Marius Cucu a zis
Ia-ti un Intel sau un Samsung. Cresti si autonomia bateriei, dar si vitezele de transfer/ executie ale programelor.
Anonim a zis
nici nu mai stii ce laptop sa iti ei in ziua de azi faci o comanda on line te duci o ridici pana ajungi acasa hop mai apare un model mai noi 🙁
Stefan a zis
i7 de generația a4-a și HDD cu 5400 RPM, hai că asta e maximă. 🙂
Marius Cucu a zis
Pentru stocare, evident, langa daca se pune un SSD, se transforma intr-un avion. 🙂
Alexandru Ionut a zis
Imi place si mie Asus, dar eu sunt fan Acer. Am unul foarte vechi, dar merge de rupe. Nu stiu ce as alege cand va trebui sa il schimb, dar prioritate au cele Acer. Nu te lua dupa 2..3 feedback-uri negative date de cativa care cine stie ce au patit cu ele. Pana nu ai unul propriu, sau unul in teste, n-ai de unde sa iti dai seama ca e bun sau prost. Gusturile nu se discuta. Parca tu mi-ai zis ca au un plastic prost..sau ceva de genul.. Eu ma duc ocazional la un magazin multimedia foarte mare de aici din Brugge, si ma mai joc pe ele. Tin sa te contrazic in legatura cu carcasa acestora. Nu stiu ce modele ai vazut tu, dar astea pe la 750, 800, 900 euro, sunt foarte ok. Asta din toate punctele de vedere.
Dragos a zis
Nu zic ca toate modelele de la Acer sunt cu probleme, dar foarte multe din ele incep sa faca figuri dupa expirarea garantiei, asa subit. Personal am testat cred ca vreo 6-7 laptop-uri + ca am vazut inca atatea cu probleme (in general la chip-ul video) si da, sunt foarte fragile. Ai incercat sa desfaci unul complet si sa-l asamblezi la loc? Eu da, deci cam stiu ce vorbesc.
cotos a zis
Nu mai poti tine pasul cu ei. Deci ar trebui sa se opreasca un timp, altfel laptopul cumparat anul acesta, peste 1-2 ani va deveni rubish…
Marius Cucu a zis
Nici chiar asa, laptopul meu de anul trecut inca face fata cu brio in mai toate aplicatiile si nu a fost unul puternic, nu full hd, nu placa video performanta. Nu se poate compara placa mea video cu placa video pe care o are ACER-ul acesta.
Oricum ar fi fost, era greu ca cei de la ACER sa puna o placa video proasta pe un asemenea laptop pentru ca placile video integrate de la Haswell sunt cu pana la 40% mai bune ca cele de pe Ivy Core.
Scraf a zis
Tocmai acum cand mi-am luat si eu laptop a aparut o generatie noua. Puteam sa imi iau laptop mai bun sau poate din generatia anterioara, mai ieftin.
Marius Cucu a zis
Nasol, pentru laptopuri chiar se vede diferenta, consumul mai mic, performanta mult mai mare pentru video integrat.
ice4you a zis
Sa le luam pe rand ….
Acer a crescut de la un an la altul … ultimele generatii care folosesc platforme Intel daca sunt intretinute (curatate) la timp s’au dovedit din ce in ce mai durabile. De la achizitionarea celor de la Packard Bell incoace s’a vazut ca Acer a trecut la alt nivel. Evident aici nu se includ subdivizia Emachine care a fost creata ca lowend pentru pietele emergente.
Achizitionarea unui laptop nou la ora actuala din „vechea generatie”aka IvyBridge nu este o tragedie atat de mare pe cat pare, ba dimpotriva, se poate dovedi o afacere foarte buna deoarece preturile vechii generatii scad substantial cand apare o noua generatie iar saltul de performanta la noua generatie de obicei este infim mai ales la platformele mobile. Eu am aplicat mereu aceasta regula si de fiecare data am avut ca rezultat un foarte bun echilibru intre pret/performanta. Incercati sa ganditi putin „outside the box” si sa treceti peste marketingul cu care va amagesc producatorii. 😉
Eu la ora actuala am ca laptop de baza un MSI powered by Core2DUO Penryn Core @ 2GHz/4Gb Ram/Radeon HD4330 … 3,5 ore de baterie (dupa 2 ani in care am tras de el) pe care rulez fara probleme orice aplicatii inclusiv Photoshop. Bineinteles ca daca vreau mai mult trec pe desktop … inca nu vad la ce sa dau alti bani … cand diferentele de performanta mai ales in modul ECO (baterry saver) sunt foarte apropiate si in final … daca vorbim de mobilitate/portabilitate aici e durerea mare ca decat sa stau cu el in priza mai bine pornesc desktopul. 😀
Marius Cucu a zis
Nu neaparat scad cu o generatie, diferentele se vad la 2 generatii. Urmaresc ofertele din februarie si pretul unui I7 3770 e cam acelasi cu cel cu care a intrat 4770 pe piata, cel putin la noi. Intel totusi pastreaza sus preturile…
Pentru laptopuri, da, e alta treaba, preturile scad destul de mult. Oricum, am vazut ca magazinele online mari nu prea mai tin in stoc laptopuri vechi(le baga la Black Friday, Crazy Days, etc) la „promotii”.
ice4you a zis
Pai eu de ce am zis in acel post sa se aiba grija la „promotii”?! 😀 Anul trecut de BF lu peste prajit zbaterea a fost cu tabletele … dupa BF la nici 3 zile au intrat cu tablete din generatiile noi care „culmea” (sau nu) erau cu preturi sub BF 😀
La desktop politica de preturi Intel a fost mereu cea in care se mentinea generatia precedenta la un pret apropiat pentru ca oricum trecerea la o noua generatie presupunea investitia intr’o platforma noua ceia ce nu era la indemana oricui! 😉 La laptopuri situatia este complet diferita … aici vorbim de producatori care integreaza acele procesoare iar pretul final este pe ansamblu … de unde pot rezulta taieri de pret la vechile generatii, de aceia este bine de luat in calcul si o asemenea achizitie … care poate fi la un raport mult mai bun pret/performanta, iar lauda cu grafica integrata e praf in ochii pentru ca sincer prefer IvyBridge cu nVidia/ATI dedicat decat Intel GMA 😀
Gabriel Ursan a zis
Trebuie să vedem teste, comparații, recenzii etc. de acum încolo. Pariez că diferențele nu vor fi semnificative, cel puțin din punct de vedere experiență de folosire. Eu am un Asus ZenBook Prime Touch cu i5 și SSD. Abia la următoarea generație de procesoare după Haswell poate mă voi gândi la altceva.
Marius Cucu a zis
Nu cred ca merita sa facem upgrade de la Ivy la Haswell, diferentele sunt inca mici, dar eu vreau sa imbunatatesc calculatorul de acasa, de 5 ani n-am mai umblat la „structura”. 🙂
Radovicescu a zis
Interesant, Asus e o companie foarte buna, aici ma refer ca face produse de calitate in special tablete si laptopuri.
Virtual Mind a zis
Am un i7 2nd Ivy Bridge pe laptop cu 16GB RAM si SSD. ZBOARA! Zilele astea cred ca e important sa ai SSD altfel HDD-ul o sa te incetineasca. De la 60MB/s cat duce un HDD la 500MB/s cat are SSD-ul e imens. Toata treaba e sa stii ce cerinte ai de la calculator. Pentru web browsing, email si Word, un i7 e exagerat si nu se merita. Nu vad rostul sa dai bani pe ceva daca nu-ti trebuie cu adevarat. E ca si cum ti-ai cumpara escavator ca sa plantezi un pom.
Marius Cucu a zis
Ivy e a 3 a generatie, probabil ai Sandy 🙂 Depinde ce faci cu calculatorul, un I5 poate fi mai util ca un I7.
Gabriel a zis
Salut,
Ce sugestie mi-ati putea oferi pentru un laptop – buget in jur de 2500 lei.
Fiul meu o sa-l foloseasca la liceu pentru programare: C, C++, Java, etc…
As dori ceva fiabil, o configuratie „de viitor” sa-l „tina” macar 5 ani.
Multumesc pentru ajutor.