Știu ca am mai vorbit despre plăcile video profesionale și in multe alte cazuri, însă dacă avansezi in meseria asta, începi sa aduni tot mai multe informații. Din moment ce foarte multe persoane au început sa își achiziționeze DLSR sau chiar mirrorless, sa intre in industria nunților și a botezurilor, sa pozeze sau sa filmeze, evident ca piața se dezvolta și pe partea tehnica.
Unii prefera sa monteze de pe laptop, dar nu este întotdeauna cea mai buna soluție. E mult mai rapid sa montezi la un calculator cu cel puțin doua monitoare. Ai mai mult spațiu de lucru, vezi tot ce ai nevoie, iți aranjezi fișierele mai bine.
Daca este sa vorbim despre programele de editare, toate se aseamănă, majoritatea fac actualizări constante, dar pana la urma contează ce idei ai si felul in care știi sa folosești programul. Destinația, nu procesul, cum s-ar spune!
Mi s-a pus de curând întrebarea următoare: care sunt placile video compatibile cu Premiere Pro?
Am stat un pic si m-am gândit, dar am ajuns la concluzia ca nu iți trebuie o placa video speciala pentru editarea video. Poti sa o faci și pe o platforma veche, chiar nu este obligatoriu sa fie AMD sau INTEL. Ambele branduri sunt OK.
Discuția începe sa se niseze atunci când principalul lucru pe care il faci pe calculator este editarea video sau foto.
Iată și alte articole pe același subiect
In cazul acesta trebuie sa analizezi bine bugetul pe care il ai pentru upgrade, daca merita sa folosești întotdeauna cel mai nou soft de editare, in cazul nostru Premiere Pro.
Chiar nu trebuie sa ne achiziționăm un sistem foarte performant dacă nu facem zi de zi lucrul asta, poate chiar dacă nu facem bani din editare. Cu greu putem sa folosim si placa video integrata pentru editarea simpla, chiar dacă vom aștepta mult mai mult sa randam si sa exportam fișierele.
Cea mai recenta versiune de Adobe Premiere Pro este destul de consumatoare de resurse, dar având in vedere ca are foarte multe opțiuni, multe îmbunătățiri cu care poți sa iti optimizezi timpul, merita făcut upgrade.
Insa, pentru lucruri banale, o versiune mai veche de Premiere Pro va rula mult mai bine pe sistemele vechi.
Placa video compatibila cu Premiere Pro
Se promovează foarte mult pe internet plăcile video nVIDIA, cu nucleele CUDA, care ajuta in editarea video destul de mult. Dar nici plăcile video AMD nu stau rău în aceasta privință.
Totuși, prima care a realizat acest lucru este nVIDIA, așa ca si-a câștigat un public foarte bun, toți recomanda nVIDIA pentru editarea video. Daca veți căuta pe internet despre OpenCL, veți vedea ca si AMD sta destul de bine in aceasta privință.
Iar pentru necunoscători, CUDA si OpenCL nu sunt totul. Cred ca stiti foarte bine, daca ati mai lucrat cu Premiere Pro ca exista foarte multe pluginuri bazate pe GPU(placa video, CUDA, OpenCL), dar sunt si destul de multe pluginuri scrise pentru CPU(procesor).
Daca noi folosim pluginuri pentru CPU in majoritatea timpului, nu avem niciun beneficiu, CUDA si OpenCL vor fi in idle.
Ce placa video recomandati pentru Premiere Pro?
Așa cum am zis si mai sus, se poate edita cu orice placa video, doar ca timpul de răspuns al brutului, timpul pe care il așteptăm la randat, poate fi mai mare, depinde cat de slab este calculatorul. Ar trebui ca sistemul sa fie echilibrat.
Daca nu avem un buget foarte mare, se poate alege o varianta pe AMD, fără nicio problema de compatibilitate. Totuși, nVIDIA nu sta doar in marketing. Plăcile lor video sunt un pic mai reci, nu sunt chiar atât de zgomotoase si fiabile. Daca ne îndreptăm spre o configurație pe AMD, va trebui sa luam in calcul si schimbarea cooler-ului după o anumita perioada.
Am cunoscut persoane care se plangeau ca nu le merg filmuletele in Premiere Pro fluent si ca vor sa schimbe placa video. E posibil ca problema sa nu fie de la placa video, ci de la hard sau felul in care seteaza programul de editat video.
Așa cum vedeți și în poza de mai sus, totul este randat de CUDA pentru ca nu am pus niciun efect bazat pe CPU. Nu avea niciun rost sa mai randez fișierele pe hard, pentru ca de acest lucru se ocupa placa video.
Tot in video, special am dat click pe „Full”, optiune foarte buna pentru cei care nu au un calculator performant.
Daca aveți nevoie de o părere referitoare la o viitoare achiziție, puteți sa comentați. Daca vreți sa faceți upgrade de placa video, trebuie sa îmi spuneți ce sursa aveți, ce procesor si ce placa de baza aveți. In felul asta vom ști dacă sunt compatibile, dacă merita un upgrade de placa video sau nu.
Vali Paduraru a zis
Buna ziua ! am un sistem descktop AMD, procesor fx8350, 16gb ram ( dual channel 8×2) . la placa video stateam mai slabut pana zilele trecute si anume o nvidia gt480 128 bit dar m-am chinut asa cu ea la editari vre-o 3 luni. de ieri am achizitionat o placa video ASUS AMD Radeon RX 480 DUAL, 4GB GDDR5, 256bit, DUAL-RX480-O4G, am zis ca daca sistemul e pe amd sa pun si o placa video amd pentru o compatibilitate mai buna si bineinteles un buget mai restrans. dar sincer nu vad imbunatatire.. lucrez cu premier cc si daca incarc o secventa video cu corectie de culoare mai pun si un lens flare peste ea sau orice efect, nu ma mira cu vechea placa video sa se vada oarecum sacadat ( no view real time ) dar si cu aceasta placa noua se vede tot asa si i-am activat open CL. nu mai zic de after effects.. oare de ce ? 🙂 )
Marius Cucu a zis
Pentru că, deși AMD se înțeleg cât de cât cu Adobe, nu e optimizat pentru editare. În plus, contează foarte puțin placa video în editare.
Pe de altă parte, mai sunt și pluginurile ce nu sunt optimizate. Cu ce pui? Cu Red Giant?
Vali Paduraru a zis
Nu mai folosesc Red Giant, doar lumetri color din premiere cc
Sorin Mitrea a zis
Ar fi interesant daca ati recomanda o placa video pentru configuratia dnului Paduraru… Multumesc,
Ninel a zis
Vă salut, am o intrebare, la urmatoarele componente, ce placa video imi recomandati in bugetul de 1500 lei (doresc sa lucrez in Adobe Premier in conditii cat de cat „decente” 🙂
Placa de Baza Asus PRIME X470-PRO
Procesor AMD Ryzen 7 2700X 3.7GHz box
Memorie Corsair Vengeance RGB LED 16GB DDR4 2933MHz CL16 Dual Channel Kit
Mulțumesc.
Marius Cucu a zis
Aș urmări promoțiile pentru 1070 GTX. În decembrie a fost undeva sub 1700 de lei, un model foarteee ok pentru banii aceștia. 🙂
Media Ovidiu a zis
multumesc, ai raspuns in acest post, la intrebarea mea pusa in sectiunea SURSE pc.
Roxana a zis
Buna ziua, as dori sa va adresez cateva intrebari.Configuratia pc-ului meu este urmatoarea:
– Placa de baza -Asus Tek H170M-plus
– Procesor – Intel(R) Core (TM) i7 – 6700 CPU @ 3.40 GHz 3.40 GHz
– Sursa – Njoy PWPS-060P02G-BU01B NJOY | AGON 600 | PWPS-
060P02G-BU01B | 600 W | ATX | ACTIVA | NUMAR VENTILATOARE 1 | 120 MM | 1 X 20 + 4 PIN ATX, 1 X 4+4 PIN ATX 12V, 2 X 6 PIN + 2 PCI-E, 5 X SATA, 3 X 4PIN MOLEX | PFC PASIV | OCP / OVP / UVP / SCP / OPP | >80%
– Hdd-1T
– SSD – SAMSUNG MZ-750250BW Sm Ssd 250gb 750 Evo Sata3 Mz- 750250bw
As dori sa stiu ce placa grafica – externa este compatibila cu aceasta configuratie. Am niste probleme in Premier si in Effects.Am citit alte postari ale dvs in care spuneati ca problemele nu se datoreaza neaparat placii video. Eu intampin urmatoarele probleme:
In Premier – video-ul se blocheaza , In Effects dupa aplicarea unui filtru, imi spune ca aceasta nu este viteza normala de redare si ca se utilizeaza foarte mult memoria, aproape la capacitate maxima.
Nu sunt specialista, nu ma pricep la configuratii, de aceea apelez la dvs. Care credeti ca ar putea fi problema si ce placa imi recomandati? Bugetul nu este foarte mare- dar il pot mari.Folosesc programele pentru editare video.
Multumesc anticipat.Zi frumoasa.
Va multumesc
Marius Cucu a zis
6700 nu mai e chiar unul foarte actual. Totuși, e echilibrată configurația pentru nivelul acela… Pe de altă parte, depinde foarte mult despre versiunea de Premiere Pro. Eu am ales să migrez pe Davinci Resolve tocmai pentru că era imposibil de folosit pe CC2020. Și vorbesc despre o configurație relativ nouă, cu 3 generații mai nouă.
Roxana a zis
Multumesc pentru raspuns.Totusi, mi-ati putea recomanda o placă grafica externa?Si ce anume as putea sa mi cumpar pentru a mi îmbunătăți performanțele pc-ului pt a putea fi compatibila cu placa grafica externa?Mentionez ca mi-am cumparat pc-ul cu această configurație acuma 4 ani si imi imaginez ca deja este depășită.Nu ma pricep la aceste lucruri de aceea va cer opinia.
Va multumesc anticipat.