Concurența este numele de cod de anul ăsta. Avem concurență foarte mare pe televizoare, au apărut și revenit branduri pe piața locală, iar pe cea mare costul licențelor nu mai este atât de mic. Așa cum se întâmplă cu procesoarele Snapdragon de pe telefoane, așa se scumpesc și licențele pentru televizoare. Credeați că Dolby nu cere bani? Că nu se plătește pentru Google sau pentru celelalte opțiuni ale televizoarelor?!
Ei bine, este „inflație” în toate domeniile. Așadar, să nu vă mire că fiecare producător nu va încerca să vină cu strategii diferite pentru anumite modele. Din exterior, fără să văd încă televizorul lor flagship, mi se pare că au pus cele mai noi tehnologii de pe piață acolo, însă au scurtcircuitat pe celelalte.
Când testam The One în trecut mă așteptam să am toate opțiunile posibile și să le găsesc la cel mai bun preț de pe piață. Ei bine, anul ăsta pare că este unul cu foarte multe schimbări pentru televizoarele de la Philips. Vă povestesc imediat despre ce este vorba. Nu uitați să citiți și ghidul general despre televizoarele Philips că poate mai găsiți și informații extra.
Unboxing
M-am luptat bine cu el, singur. Ce, nu pot să dovedesc eu un TV de 55′? Și… am făcut-o. Pot avea certificat de „desfăcător de televizoare”.
Partea mai puțin bună este că… s-ar putea să îi fi cauzat un pic de bleeding pe laterale. Mi-asum!
Construcție
A intrat un LCD, a plecat un OLED. Fie el și cel mai nașpa testat anul ăsta. Oricum ar fi, să știți că nu dă la calcule, e altă construcție față de cele din categoria: pământeni.
Marginea este destul de subțire și este din aluminiu. V-am pozat-o atent pentru că anii trecuți nu avea cea mai bună construcție pe lateral. Inițial, am zis că suportul este din plastic. O parte a acestuia este din plastic, dar spatele este din ceva aliaj. Ar fi devenit foarte greu dacă era numai din fier. Oricum, era și greu să susțină atât de multă greutate un suport din plastic.
Ar trebui să rețineți că suportul este reglabil și ar fi bine să strângeți foarte bine șuruburile. Da, față de modelul din 2020 sau ceva de genul, suportul este mult mai bine făcut și n-ar fi șanse să juliți biroul, dar dacă eu am pățit-o în trecut anunț și pe alții să strângă bine șuruburile.
Imagine
Țin minte că erau ani în care au fost 2 modele de The One disponibile pe piață, însă acum… este unul singur. Bine, tehnic au rămas ambele, dar focus este pe The One varianta pe 100 de Hz. Cea pe 50Hz, adică Philips 55PUS8009 a trecut mai puțin observată anul ăsta.
Este mult mai bine să alegeți varianta pe 100Hz, orice model ar fi. Și asta pentru că: software nu este egal cu hardware. Cu alte cuvinte, nu o să plângeți la tot ceea ce înseamnă acțiune, sport, imagine în mișcare.
Sunt 5 diagonale disponibile:
- Philips AMBILIGHT 43PUS8919
- Philips AMBILIGHT 50PUS8919
- Philips AMBILIGHT 55PUS8919
- Philips AMBILIGHT 65PUS8919
- Philips AMBILIGHT 75PUS8919 – atenție că pentru diagonala de 75′ aveți standul diferit. Nu știu dacă se rotește.
Mai mult, anul ăsta sunt diferențe și la performanțele panoului. E mai luminos decât cel de 50Hz, asta dacă ați putea observa asta. Ce mi s-a părut ciudat a fost faptul că doar modelul pe 100 Hz are Dolby Vision, așadar trebuie să aveți în vedere treaba asta dacă vreți să reduceți costurile. Pentru mine Dolby Vision și HDR10 sunt prioritare pentru serviciile de streaming.
Panoul este pe 10 biți compuși și are iluminare Direct LED. Suportă HDR10+, HLG și Dolby Vision. Ca procesor grafic avem P5 Picture Perfect Engine care a ajuns la generația a 7 a. Este mai bine tratat pentru magenta și nu sunt atât de multe reflexii.
În practică, știu că lumea nu va schimba profilul de culoare. Apropo de profilul de culoare, cel mai aproape de adevăr mi s-a părut cel Personal.
Nu a fost perfect pentru mine, deși albul e destul de alb pentru nivelul ăsta de preț. Mai degrabă, mi s-a părut că imaginea e mult prea vibrantă așa că am mai tăiat din culoare, culoare ce deja era setată la minim. Am dat pe OFF. Dacă vouă vă place și mai vibrant, mai sunt alte 3 trepte de culoare. Eu trebuie să am imaginea cât mai departe de pop-up.
Culorile în sine au fost OK. Adică să nu vă gândiți că este un progres uluitor față de anul trecut. Deja aveam culori foarte OK la skintone, deja magenta-ul agresiv a ieșit din calcule încă de la generațiile anterioare, iar ca imagine și HDR n-am ce să reproșez.
Sample-ul primit de mine nu a fost chiar perfect uniform. Poate că e vina mea, așa cum v-am zis mai sus, l-am desfăcut ca un războinic, pe burtă, ori chiar e de la ei. Ca de fiecare dată vă zic că Philips nu mi-a trimis un model preparat, ci unul direct din magazin. Așadar, pe negru nu aveam cea mai bună uniformitate pentru modelul trimis. Dacă stăteam și mă uitam perpendicular la el era OK, în schimb, din lateral sesizam treaba asta. Ah, pe timp de zi aș putea să jur că n-am văzut nimic, așadar se întâmplă doar pe timp de seară…
Am rulat câteva materiale pe care le pun pe fiecare model în parte. Pe sport n-am văzut nimic suspect, totul este lin, este OK, culorile sunt ce trebuie. Aveți și opțiuni de personalizare pentru subiecții în mișcare, eu l-am setat pe film.
Acum treaba asta ține de gusturi, inițial îl oprisem, însă la anumite cadre mai smucite aveam un pic de interlace, o sacadare a imaginii și nu mi-a plăcut. Acum trebuie să luați în considerare că n-am pus de fiecare dată conținut perfect, făcut de oameni care chiar fac asta, ci a fost vorba și despre Youtube.
Ideal este să corecteze cât se poate de mult și să nu deranjeze la ochi.
Telecomandă
E posibil ca designerul să fi chiulit un pic de la orele de la facultate. E cea mai ciudată telecomandă pe care o văd și testez încă de prin 2016 televizoare. Nu zic că e urâtă, ci diferită.
S-ar putea să fie mai practică față de celelalte și asta pentru că totul e bine departajat, butoanele sunt acolo unde trebuie, iar cele de volum cumva sunt scoase în relief. Cu siguranță nu o să le greșești și te înveți cu ele repejor. Urâtă și practică!
Totuși, joystick-ul din interior nu e chiar atât de intuitiv. De multe ori, am dat greș cu el. Partea bună este că nu folosești atât de des opțiunile acelea.
Ah, inițial, eram foarte dezamăgit și de faptul că nu aveam iluminare pe taste. Mi se părea ciudat. Chiar mă gândeam: ce naiba zic la oameni, cum să nu fie la banii ăștia un led în interior?!
S-a rezolvat totul după 2 actualizări de firmware: una pentru telecomandă și una pentru sistemul de operare. Între timp, a mai venit încă o actualizare de firmware, semn că băieții se țin de treabă. Nu am încă un orizont de timp (ca ani) pentru actualizările sistemului de operare. Am întrebat, dar încă n-am un răspuns oficial.
Ca servicii de streaming disponibile pe telecomandă avem:
- Netflix
- Disney+
- Prime Video
- Youtube
Așa cum vedeți pe telecomandă avem un cerculeț mare. E vorba de Alexa. Ceva s-a întâmplat cu Google anul ăsta pentru că multe branduri au trecut pe Alexa pe televizoare.
Sistemul de operare
Sunt fanul Google TV. Punct. Nu înseamnă că este cel mai rapid de pe piață și știu asta, dar cumva exact ca la telefoanele mobile există și… probleme cu resursele mâncate. Se întâmplă ca un televizor cu 3GB de RAM să se miște mai prost decât unul de 1 GB de RAM.
Este și cazul de față. Sunt la al 2 lea TitanOS și confirm că se mișcă mult mai rapid, ba aș putea să zic că este cel mai rapid de pe piață.
Dar nu este Google TV.
Cum se întâmplă să fie atât de rapid? Păi e simplu, ai foarte puține animații, ai puține tranziții care ar putea mânca resursele și… e gândit pentru hardware-ul lor.
O sugestie la domnii de la Philips: cred că fontul pe diagonalele mai mici ca cea de 55′ ar putea să fie un pic mărit și chiar n-ar fi probleme.
M-a durut sufletul când am auzit că are doar 8 GB de stocare față de 16 GB sau 32 de GB cât pun pe modelele cu Google TV. Dar, dar privind și din celălalt unghi, actualizările vin controlat. Adică va veni actualizare de firmware cu aplicațiile ce vor fi disponibile.
Adică cei care au modele de anul trecut pur și simplu s-au trezit cu Disney+ instalat, însă dacă vreți să întrebați de HBO Max ori de SkyShowTime… vă pot zice doar că sunt în discuții și încă nu sunt disponibile. Între timp, a apărut și la mine o aplicație nouă. Pur și simplu o să primești o notificare după actualizare că poți folosi aplicația X.
În rest, așa cum vedeți și pe telecomandă sunt destul de multe aplicații disponibile. Doar că aș merge pe principiul: pe astea le avem, de astea ne folosim. Da, ei promit și Skyshowtime, însă hai întâi să vedem că există. Mi-ar fi plăcut să pot instala eu aplicațiile. De fapt, cred că o să încerc pentru versiunea video treaba asta.
Ce e interesant e faptul că mai toate opțiunile pe care le aveam disponibile pe vechile modele sunt și pe acesta. Primul lucru pe care l-am testat a fost să văd dacă funcționează Chromecast și da, n-am avut nicio problemă, ba chiar s-a conectat instant la telefonul mobil. A văzut că este pe android, m-a pus să confirm un cod și gata.
Serverul meu de date a fost văzut instant, fără niciun pic de chinuială. Culmea, am avut situații mai grave la alt model cu Google TV.
Ambilight
Jumătate de an de zile n-am pus mâna pe vreun TV cu ambilight și parcă uitasem cum este să ai unul în casă. Vă reamintesc că mi-am vândut TV-ul în primăvară.
Este net superior oricărei soluții anterior găsite de mine. Am niște Ulanzi luate, am încercat tot felul de variante, pur și simplu nu e la fel.
E tare că poți să setezi ce nuanță ai pentru perete pentru a calibra culorile. M-am mirat de opțiunea asta pentru că… eu de asta ziceam că voi face upgrade la versiunea 9 de OLED. De fapt, se pare că au toate variantele de televizoare au opțiunea asta. Chiar nu mă așteptam să fie pe Titan treaba asta.
Sunet
Sunetul este în funcție de diagonala pe care o alegi. Deși am înțeles că au sunet extern nou, nu mi-a trecut prin cap să le cer la review. Dar dacă vă știți audiofili, o să simțiți că dacă-l dați tare se mai pierde din claritate.
Cred că este și din cauză că pe spate avem o singură linie din care vine sunetul.
Modelul pe care l-am primit la teste este de 55′, așadar sunt 40W distribuiți. Modelul de 43′ are doar 20W, iar cel de 75′ are 50W.
De altfel, are fel de fel de opțiuni disponibile pentru sunet. E util să faceți room calibration încă de la început. O să vă direcționeze sunetul în partea în care stați, în funcție de telecomandă. Marele avantaj este că ai DTS.
Jocuri
Dacă pe android poți să mai strecori câte un joc, ei bine pe Titan OS trebuie să adaugi fie o unitate, fie un laptop sau chiar un Playstation ori Xbox. Să vă mint că am făcut-o?!
Noup. N-am testat componenta de gaming, însă aveți tot ce aveți nevoie pentru jocuri. Aveți chiar și port HDMI 2.1, aveți rată de refresh la 144Hz și VRR activ.
Chiar dacă este o recenzie un pic mai acidă, sper că vă luați esențialul și am vrut să fie una cât se poate de ajutor pentru voi.
Deși nu este prima dată când testez un televizor cu TitanOS este primul model care se vrea a fi de volum ce nu mai folosește Google TV. Cel mai probabil este un test și pentru ei să vadă cum se adaptează lumea pe un sistem de operare nou, mai diferit, mai rapid.
Este clar că brandurile ușor-ușor încearcă să scape de dominația de la Google, însă să vedem dacă o să le iasă.
- not paid.
Philips 55PUS8919
Păreri Pro
- imagine
- sunet
- ambilight
Păreri Contra
- design urât pentru telecomandă
- Titan OS în loc de Google TV
Vreau să fiți conștienți că nu este miniLED. Chiar dacă miniLED-ul este tot un LCD la bază, comparațiile cu acela nu pot fi făcute pentru că discutăm de altă categorie de preț. Totuși, modelul ăsta face ce trebuie pentru categoria din care face parte. Are un design foarte OK, e minimalist și își merită banii. Nu mai am îndoieli nici cu TitanOS deși sunt convins că mulți îl vor critica.
Roxana Dragomir a zis
Mă interesează un TV de 43′ pentru dormitor și inaintea articolului îmi atrăsese atenția acest model. In urma parcurgerii articolului tau mi-ai lasat impresia ca la pretul asta ar putea fi si alte modele mai bune. Folosesc Tv-ul doar pentru platformele de streaming (Netflix, Hbo Max, etc) si cate un meci de fotbal. As putea lua in considerare si altceva în jurul acestui pret de 2500 lei pt o diagonala de 43′?
Marius Cucu a zis
Mai bun cu ambilight nu există.