Mi-a ridicat un cititor de pe blog mingea la fileu cu backup-ul. Evident, este vorba despre backup pentru încălzirea apartamentului. Era o idee să fac măcar o cameră cu încălzire prin pardoseală, dar nu m-a dus capul pe vremea aceea. Scăpam diferit. Mă informam cu privire la asta și pare că, dacă nu exagerezi cu căldura de sub picioare n-ai probleme de sănătate. Cică…
La un moment dat, am luat un calorifer electric. Frumos, elegant, își făcea treaba pentru o cameră micuță. Apoi, a făcut pașii pe undeva pe la țară.
Nu m-aș vedea în casă cu încă un calorifer, însă cred că m-aș vedea cu un șemineu. Evident că e posibil să se pună praful pe acesta. Cel din poză nu știu dacă a fost pornit de 2 ori. E electric, luat de prin Dedeman și cred că îmi iau și eu ceva asemănător. Măcar pentru design, nu pentru funcționalitate.
Totuși, am mai văzut și niște panouri radiante ca astea. N-am folosit, n-am auzit, nu cunosc. E ceva de ele? Între timp, am testat un model de panou radiant aici.
Am citit că ar fi mai ok pentru spații comerciale nu și pentru acasă.
ice4you a zis
Habar nu am cum e cu radiantele alea desi sunt de multa vreme pe piata. Poate ne lamureste careva si pe noi.
Dorin Fratila a zis
Plasmă radiantă-varianta originală conține ioni de turmalină neagră cred că firma Sunjoy le face dar mai sunt și altele.Luați numai originalele și își vor face foarte bine treaba.Atenție,chinezii le falsifică masiv.
Marius Cucu a zis
Am înțeles. E prima dată când aud de aceștia. Merg și la apartamente?
ice4you a zis
Dupa reclame am auzit de ei … dar cam atat.
Andrei a zis
Semineu are dubla utilitate. panourile nu sunt mereu cele mai estetice. Am stat o luna intr-o pensiune cu panouri, mari, periculoase si cam ineficiente. Alea erau încălzire infraroșu, adică pe noi ne incalzeau dar nu și aerul plus obiectele din jur.
Marius Cucu a zis
Ah, practic ar merge in completare.
marian a zis
Stiu pe cineva in buzau, la casa, foloseste doar panouri si se pare ca e multumit, am auzit ca nu trece de 500 ron pe luna de iarna.
Vasile a zis
In primul rand ar trebui discutat de principiu panourilor, adica despre incalzirea cu radiatie infrarosie si cum functioneaza efectiv treaba asta. E simplu, cand stai afara in bataia soarelui, intr-o zi friguroasa, experimentezi incalzirea prin radiatie infrarosie, desi afara este frig, stand in lumina soarelui simti caldura. Asta deoarece incalzirea prin radiatie infrarosie presupune incalzirea obiectelor inaintea aerului, aerul fiind incalzit indirect de obiectele din jur. Asadar daca ai o camera mobilata mai minimalist acesta se va incalzi mai greu decat o camera aranjata clasic cu mobila grea, covoare groase, ceva perdele si draperii, etc.
Sistemul, il consider ceva complementar, cum zicea si Marius imi pare un trend trecator, poate in viitor cand energia electrica va fi o sursa unica.
Cat despre seminee, e alta poveste, e o arta, la noi nu prea exista traditia lor asa ca piata e plina de improvitatii si fake-uri, iar semineu la un bloc e doar de aspect si o prostie.
De backup, ce sa zic, un calorifer electric, da pana la urma si un panou radiant, pentru ca se poate monta rapid si este estetic sau de ce nu avand incalzire centralizata, deci o doza mare de risc sa pice cand ti-e lumea mai draga un convector pe gaz, care dupa parerea mea este foarte ieftin la ora actuala, eficient si relativ usor de montat, fara aprobari si alte cele, asta daca ai gaz la teava 😉
ice4you a zis
Convectorul de departe e cea mai ok varianta si pe electric! Din tot ce am experimentat este cel mai ok, sau cel putin la fel de ok ca o aeroterma la care insa trebuie sa ii suporti zgomotul. Caloriferele alea sunt niste mizerii care in afara de consumul de curent nu au nici o eficienta fiind incapabile sa incalzeasca mai mult decat o incapere mica, foarte mica.
Pe langa faptul ca este elegant acel model, putand fi si programat, este si foarte eficient si fiabil. Pana acum 0 probleme.