Nu cunosc exact procedura, dar mă gândesc că ar trebui făcute ceva modificări legislative pentru ca noi să putem să încasăm banii în euro de la turiști.
Dacă nu mă înșel, doar în Bulgaria și România nu se acceptă euro deloc în magazine, chiar dacă suntem în UE de peste 10 ani de zile.
Mi se pare foarte tare când intru într-o țară și nu trebuie să îmi bat capul cu conversia, văd că-s prețurile în euro, nu mai calculez, nu mai fac nimic. Mai interesant e să vezi că sunt țări non UE care au moneda euro. Am pățit în Muntenegru asta. Aveam un stres în plus înainte, acum cu Revolut pur și simplu nu mă interesează. Am scăpat de dubla conversie și doar transfer banii acolo.
Dar sunt și țări precum Croația, precum Cehia care încă mai au moneda locală, dar acceptă și euro. Practic, plătești în euro și primești înapoi rest în moneda locală. Simplu și eficient, zic eu, chiar dacă, de multe ori, nu e cursul cel mai bun. Dar și așa, treaba asta se întâmplă de cele mai multe ori la cârciumă acolo unde… oricum lași șpagă.
Mă gândesc că noi suntem departe cu turismul extern, deși aud tot mai multe limbi când ajung în Sinaia, Brașov, când am mers în Oradea sau orașe ceva mai turistice.
E clar că nu vom adera la euro prea curând, dar în paralel cred că am putea merge, mai ales în zonele turistice.
Dar parcă nu vrem să vindem… până la urmă te-ai duce vizavi și ai schimba tu banii, ca să-i ai în casă.
lad a zis
si in Cehia nu se accepta euro si este cu mult inaintea Romaniei in EU
Marius Cucu a zis
Am fost recent in Praga și am putut plăti în euro. Cu conversie mai proasta, dar ok.
vasile a zis
Chiar nu inteleg problema ta, te referi la cash?! Adica sa vii cu bacnote euro sa paltesti la butic?! La ce atata deranj cand orice turist strain are un card si orice butic, chiar si ala de mine din comuna, are un pos?!
Marius Cucu a zis
Zici tu că are? 🙂
vasile a zis
Are breh si d’ala de platesti facturile, altele sunt problemele roamanilor, nu preturi pe raft in doua monede! 😉
Costin a zis
Prin 90′-91′ am lucrat o vreme la GEPA Electrocenter. Salariul era jimi/juma, lei + $ (pe vremea aceea EUR nici in fasa nu era). Deci implicit si in magazinele mai rasarite puteai plati cu ce-ti convenea mai bine, valuta sau lei. De exemplu, in Bucur Obor televizoarele Sony si Panasonic aveau 2 preturi la raft, in lei si dolari. Oricum te lua ameteala vazindu-le. Preturile.
Asta pina-ntr-o buna zi cind muncitorimea din IMGB, frustata de faptul ca la strung nu primea valuta necesara unei cape de bizam cu care sa-si alinte nevastuica, a pus de-o mare demonstratie reclamind faptul ca moneda nationala este leul, nicidecum dolarul deci ce atita valuta? Lei, si-atit! Aici trebuie mentionat faptul ca textilistele de la Apaca aveau o parere similara insa doar in ceea ce-l priveste pe dl. Petre Roman.
Parlamentul, pe vremea aceea foarte sensibil la vocea poporului, imediat a scos o lege prin care se interzicea folosirea monedelor alternative pe teritoriul scumpei noastre patrii.
Si uite-asa, adio dolarei!
Cu alte cuvinte, revenind la subiect, monede alternative se puteau folosi, bine-merci inca din zorii capitalismului romanesc.
Ce vremuri…
ice4you a zis
Ai dreptate … pana prin ’94 mergeau dolarii cam pe oriunde. Da, ce vremuri … 😀
vasile a zis
Daaa… ce vremuri cand Stolojan a nationalizat toata valuta din conturi, vremuri! :)))
E normal ca preturile sa fie in dolari cand la acel moment era inflatie de 140%, da’ baieti astia mai tineri nu cunoaste! 😉
ice4you a zis
Yeeep, yeeep … si acum imi aduc aminte cum intr’o noapte a crescut dolaroiul ca fat-frumos din lacrima … de la 5.000 lei la 25.000/bucata. Vremuri de vis, nu alta … 😀
Lucru buna facut Stolojan, mare om, mare caracter, dovada fiind ca a fost dupa aia rasplatit gras vreo cativa ani pe la Banca Mondiala, ca deh, omul chiar facuse treaba buna pentru baietii aia.
ice4you a zis
Eu nu stiu prin ce Bulgaria ai fost tu, dar eu unul pe unde am fost am platit in leva, lei si euro fara probleme … nu faceau baietii mofturi la nimic. :)))) Cursul l’au facut ei acolo pe loc … aia a fost.
Grig a zis
Vânzătorii de pe la noi au probleme în a-ți da restul acum, dacă-i pui să-ți dea restul în lei la Euro, te vor păcăli de frică să nu iasă pe minus!