Am ratat lansarea celor de la nVIDIA, de fapt live-ul prin care anunțau că au noi plăci video.
Practic, după bula cu bitcoin-ul, după ce AMD doarme când lansează câte o placă video, cei de la nVIDIA s-au gândit că trebuie să lanseze și ei generație nouă de plăci video.
Adevărul este că de 2 ani de zile n-au mai mișcat nimic.
Din filmulețul de prezentare înțeleg că se pregătesc de 8k și HDR. Ce, nu știați că vor vorbi toți de 8k și HDR în anii ce urmează?
Ce nu îmi iese mie la socoteală: de ce au schimbat ei GTX-ul cu RTX?
Altfel, vom avea chipset nou bazat pe arhitectura turing, GDDR6.
Flagship-ul va fi RTX 2080 Ti și va fi vândut la 1000 de dolari. Punem și adaosul de la noi și poți concura cu un iPhone.
Acum am înțeles și de ce amintesc de RTX. Iată un comparativ în poza de mai jos:
Adrian a zis
Preturile la placi video sunt ingrozitoare de cand cu mining-ul, eu tot sper ca o sa mai scada dar sunt in continuare foarte scumpe..
Marius Cucu a zis
Vârful de gamă s-a listat la 6500 de lei. Nu știu dacă mining-ul mai e de vină.
ice4you a zis
Pai dupa ce „infometezi” anii de zile o piata si observi ca sunt destui dispusi sa cheltuie mult mai mult decat te gandeai pentru un card VGA, la ce dracu sa mai scazi preturile?! Eu am facut cu capul acum cateva zile cand am dat aproape 100EU pentru o mizerie de 1030@64bit pentru un amic care nu e mare gamer, dar totusi vroia ceva mai mult decat ofera onboard’ul.
Marius Cucu a zis
Păi eu am impresia că toată piața se ridică. Nici telefoanele nu mai sunt 3000 de lei, nici plăcile video, nimic. Se duce piața de gadgeturi mai sus, pe high end.
ice4you a zis
In mare am observat in ultimi ani o tendinta clara de reintoarcere a preturilor prohibitive pe care le aveau PC’urile prin anii ’90, un soi de compensare a vanzarilor mult mai scazute fara de anii de glorie a PC’urilor din prima decada a anilor 2k. Partea proasta e, ca asa cum bine ai observat si tu, tendinta asta nu e doar pe piata PC ci si pe piata restului de gageturi mobile care fiind si aceasta in declin in ultimi ani probabil urmeaza aceasi tendinta de a compensa vanzarile in scadere prin unflarea aberanta a preturilor la modele noi care oricum s’au plafonat ca dezvoltare de cativa ani buni de zile. Nu stiu unde vor sa ajunga, daca in ritmul asta tot mai multi vor incerca sa tina de ce au ca acum 20 de ani, pentru ca avansul tehnologic este destul de modest in comparatie cu preturile tot mai prohibitive.
Cocos Aurelian a zis
Daca Nvidia mai continua cu preturile astea, toti gamerii vor trece pe console.
Performantele sunt ridicate, dar degeaba, nu se justifica preturile astronomice.
Pe gamer nu il intereseaza motivul intemeiat, adica mining-ul, il intereseaza sa-si poata construi cel mai bun sistem pt el, in functie de bugetul disponibil.
Sunt fan Nvidia, au ajuns departe, dar salivez si imi pun pofta in cui.
Pt 8K HDR ai nevoie de 2 placi video, pt a obtinue minim 50 FPS cu setarile la maxim! Un SLI format din 2 placi de top, costa 125 mil!
Pana una alta eu ma joc pe PS4 Pro, o alternativa mega ieftina si de megacalitate. E doar un 4K upscalat din FHD, dar nu ma deranjeaza deloc. Se vede minunat. Pretul unui PS4 Pro este de 1800 de lei, iar jocuri gasesti la preturi incepand de la 18 lei!
Consola se vinde ca painea calda. Cu ea si cu un TV sau proiector de 3500-4000 de lei, iti faci un gaming room decent.
Cand vor practica Nvidia preturi corecte, voi cumpara si eu un accelerator grafic de top de la ei. Tara noastra are preturi nesimtite si datorita adaos-ului mare si TVA-ului.
S-au dus vremurile in care placa de top de la Nvidia costa 3000-3500 de lei.
Marius Cucu a zis
Eu chiar n-am mai urmărit ultimele evenimente încât să văd ce noutăți au adus. Totuși, tendința e clară pentru prețuri mari, iar dacă n-are competiție de la AMD… de ce să nu pună prețuri mari? E business aici. 🙂
ice4you a zis
Consolele au piata lor si nu pot suplini nevoile gamerilor inraiti, mai ales din punctul de vedere al dezvoltarii masive a pietei jocurilor online care sunt accesibile doar de pe platformele PC. In plus de asta, exista in continuare problema productivitatii, de multa vreme cardul VGA nu mai este doar un accelerator grafic ci o componenta importanta in ansambulul unui PC. De toate astea profita producatorii, bani venindu’le destui tot lor si din vanzarea consolelor pentru ca la bazele lor sta tot un chip grafic fabricat de ei.