Am avut o pauză de vreo 2 zile pe aici, pe blog, pentru că am făcut un citybreak de-o noapte prin București, într-o zonă, evident, fără căldură la discreție. La Ploiești e aceeași discuție, a fost avarie generală și pauză căldură. Exact ce se spunea în vară, CET-urile de la noi sunt peticite și le trebuie reparația generală.
Noroc că încă avem o iarnă ușoară.
Am văzut la cineva că s-au încălzit cu aparatul de aer condiționat. Valorile sunt mai mari decât la panoul radiant, dar nici nu am o perspectivă directă a dimensiunii camerei, a izolației.
Din câte știam, însă, la aparate de aer condiționat ești limitat la temperatura exterioară. Nu te poți încălzi dacă chiar în toate condițiile. Cred că majoritatea o iau razna la -10 grade. Partea bună este că nu prea mai avem atât de mult frig.
Bogdan a zis
E mai eficient ca o centrala. La fiecare kw de curent consumat, iti ofera 3 kw de caldura.
Adrian a zis
Este scump să te încălzești cu aerul condiționat
Am locuit într-o țară în care temperatura pe perioada iernii , noaptea, nu scădea sub 6grade.Consumul lunar era peste 500kw.Aveam aer condiționat general în sufragerie,bucatarie și un dormitor.Iar separat în alte 2 dormitoare.Vara pt răcire consumul se ducea la peste 600kw /lună. Am uitat sa adaug la consum și celelalte electronice și electrocasnice.Media plăți era între 300-400 de dolari lunar.
Daniel a zis
Sunt Ac-uri care sunt testate si la -25C. Certificare Eurovent parca. Si tot au COP supraunitar.
Marius Cucu a zis
Modele? Branduri? 🙂 Eu știam că se învârt în jur de -10 grade.
ice4you a zis
Alea’s cunoscute si ca „pompe de caldura”.
Costin a zis
Toate aparatele de aer conditionat indiferent de clasa lor sunt pompe de caldura. Inclusiv frigiderele.
Daniel a zis
https://www.climatico.ro/aparat-de-aer-conditionat-midea-blanc-r32-ma-12nxd0-ma-12n8d0-dc-inverter-12000-btu.html
Temperatura exterioara minima functionare pe incalzire -25°C
George a zis
Am intalnit oameni foarte multumiti de metoda asta de incalzire. Dar aveau aparate premium, de genul Daikin Ururu Sarara (care-i ~11.000 lei).
Iulian a zis
Scump. Nu merită, asta e părerea mea. 1,25 Kw/h mai ales acum când a crescut prețul…
Florin a zis
Eu mi-am calculat consumul. Cand nu a fost foarte frig afara, mi-a fost mai rentabil sa pornesc aerul condiționat pana în 250kw pe luna, decât sa pornesc centrală. De când s-a făcut mai rece, merge centrala pe gaz.