Ideea articolului a pornit de la faptul că nu știam absolut nimic despre mașinile de spălat de rufe automate. În trecut, ca fiecare om am avut o mașină de spălat manuală și nu prea aveam habar ce să aleg și cât de bune și performante sunt acele mașini de spălat.
Mi se dădeau tot felul de detalii tehnice, de lucruri care nu mă ajutau deloc să aleg pe cea mai bună. Dreptate au avut cei care mi-au spus că orice mașină de spălat se va strica după ceva ani de folosire intensă. Unii au ghinionul să li se strice mașina chiar după ce a ieșit din garanție. Asta înseamnă piață de consum.
Între timp, am avut ocazia să ajung și pe la conferințe de tehnologie acolo unde anumite branduri au și zone pentru electrocasnice. Am mai „furat” informație pe cât de mult am putut de la Samsung, de la LG, de la Bosch. Am fost mereu pasionat să văd ceea ce poate să dezvolte Miele în direcția aceasta.
Așa cum am zis și în comentarii, am decis să îmi aleg o mașină de spălat Arctic. Este disponibilă aici.
De ce am ales o mașină de spălat mai ieftină?
Există vorba aceea: „suntem prea săraci pentru a cumpăra lucruri ieftine”. Sunt total de acord cu ea, dar în cazul de față cred că am făcut alegerea corectă. Și după 3 ani de zile nu regret că am făcut această achiziție.
Criteriile mele au fost:
- dimensiuni mici
- consum cât mai puțin de energie
- consum cât mai puțin de apă
- cât mai puțini senzori care să se deregleze
- cantitate de 5 maxim 6 kg de rufe pentru că plănuiam să ne mutăm singuri(planurile ne-au fost date peste cap și locuim 4 în apartament)
Apoi am început să căutăm cea mai bună ofertă, să ne interesăm ce marcă este mai bună și să adunăm cât mai multe păreri de pe blog și nu numai.
Între timp, am făcut cunoștință tot mai mult cu mașina de spălat, chiar am avut discuții cu un văr de-al meu care are un service pentru mașini de spălat și am zis că este cazul să extindem articolul și să il fac mult mai complex pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie să-și aleagă o mașină de spălat rufe.
Ce mașină de spălat rufe să aleg? Ce criterii trebuie să iau în considerare?
Criteriile cele mai importante în alegerea mașinii de spălat sunt:
Dimensiunea mașinii de spălat și locația
Evitați pe cât posibil ca noua mașină de spălat să o țineti în abur, în condens, așa că nu vă recomand să o puneți în baie, ci pe un hol sau o debara sau poate chiar în bucătărie(dacă aveți o hotă). Asta dacă nu doriți să o aduceți mult mai devreme decât este cazul în service la mine. 🙂
După ce ați stabilit locația verificați dacă modelul pe care vi l-ați ales încape în acel loc. E bine să lăsați câțiva centimetri pentru ca mașina de spălat să poată fi vibreze la centrifugare. Poate că ar fi util și un preș antiderapant și anti vibrații.
Capacitatea de spălare
Dacă aveți o familie numeroasă și știți că aveți multe lucruri de spălat una de 5 KG nu cred că este suficientă. Gândiți-vă la faptul că ea nu se ocupă cu 5KG, ci cu 50-60% în funcție de hainele pe care doriți să le spălați. Veți găsi mai multe detalii despre acest lucru în manualul de utilizare al mașinii.
Aici putem să facem o paranteză. Încă mai sunt persoane care caută o mașină de spălat cu o cuvă din tablă/ aluminiu. Greșit. Poate că dacă vom da cu ciocanul în cuva de plastic și în cea de aluminiu vom observa că cea din urmă rezistă mai mult. Însă dacă deschideți un curs de Studiul Materialelor veți observa că plasticul este un bun izolator și nu disipă energia. Așadar, eficiența este mult mai mare pentru o cuvă din plastic.
Programe de spălare
O mașină de spălat cu multe programe de spălare vă poate face multe probleme, dar o mașină de spălat cu programe care spală în perioade cât mai scurte de timp te pot ajuta. Gândiți-vă că unele mașini au programe lungi de aproape 2 ore, iar cele performante pot avea programe de 15-20 de minute. Le-ați putea folosi pentru hainele de vară sau pentru cele care nu sunt foarte murdare.
Cel mai tare lucru mi se pare la anumite modele premium ce îți permit să oprești programul actual în cazul în care ai uitat să adaugi o haină. Pur și simplu pui stop, deschizi o ușiță separată și adaugi rufele murdare uitate. Eu unul am pățit asta de mult prea multe ori.
Consum energetic
Uniunea Europeană a făcut un lucru foarte bun prin acea directivă de eficientizare a consumului. Practic, toți operatorii au fost obligați să se alinieze și să ofere clase de energie pentru produsele lor.
Tot aici putem să amintim și zgomotul mașinii de spălat. Acesta ar trebui să fie de ~60 dB și 75dB în momentul în care se face stoarcerea. Odată cu trecerea timpului, odată cu depunerea calcarului, dar și dacă nu folosiți filtre pentru apa care intră în mașina de spălat vor apărea depuneri și, cel mai probabil, zgomotul va crește.
Funcțiile mașinilor de spălat
De-a lungul timpului, producătorii au început să își personalizeze tot mai mult oferta. Au realizat tehnologii precum Direct Drive, EcoBubble, 6 Sense Colours sau Time Manager. Unele mai bune, altele mai puțin bune, în funcție și de marketing-ul brandurilor.
Câți wați consumă mașina de spălat?
În funcție de eficiența energetică de care povesteam mai sus aceasta poate avea valori diferite. Totodată, trebuie avut în vedere și programul pe care îl folosiți. De asemenea, un alt criteriu ar fi și hainele pe care le spălați, dar și nivelul de încărcare al mașinii de spălat.
În anumite perioade, aceasta poate consuma 10-15W/h, dar poate ajunge și până la 100W. Sigur, vorbim despre consumul de energie activă.
O estimare exactă n-ar putea fi făcută pentru depinde de la brand la brand, eficiența fiecărui model în parte. Ca idee, pe o spălare ar trebui să plătiți nu mai mult de 1 leu pe curentul electric. Mi-ar plăcea să interacționăm pe zona aceasta, să îmi spuneți cam cât consumă modelul dvs.
Mașini de spălat verticale?
E drept, sunt un clasic. Nu am luat în calcul niciodată o mașină de spălat verticală. Asta și pentru că mereu am ținut-o în debara, într-un loc ferit de aburii din bucătărie sau din baie. Așa că funcționează fără probleme.
Totuși, sunt situații foarte multe în care avem nevoie de spațiu. Mașinile de spălat slim, de multe ori sunt și verticale. Așadar, pentru spațiu mai mic ar fi bine să vă orientați și spre modele verticale.
Știu că lumea ar dori să discute despre fiabilitate, dar o mașină de spălat verticală nu e cu nimic mai deosebită față de una frontală. Principial, discutăm despre aceleași lucruri.
Mașini de spălat cu uscător
Nu cred că o mașină de spălat cu uscător este chiar ceea ce trebuie. Totuși, cred că un uscător de rufe face diferența. Asta zice și lumea aici. Poate, dacă vreți un 2-1 bun trebuie să vă orientați spre AEG sau Miele, dacă vă permite bugetul. Așadar, dacă doriți să uscați rufele mai repede în casă alegeți un uscător separat.
Pe piață avem așa:
- mașini de spălat clasice
- mașini de spălat cu uscător
- uscător separat de rufe
Alegeți varianta a treia, cea în care aveți uscător și mașină de spălat separată. Dacă se poate să fie și varianta cu pompă de căldură ar fi mașina perfectă.
Garanție
Prea puțină lume ia în considerare acest aspect. Cu cât mai mare, cu atât mai bine. Aveți toate șansele să aveți situații neplăcute cu mașina de spălat. Așa că extindeți garanția pe cât de mult se poate.
În general, avem undeva la 10 ani garanție la motor și până la 7 ani pentru restul defecțiunilor.
În plus, alegeți producători care au service-uri locale. E mai important decât orice altceva. Cu cât sunt mai ieftine, cu atât sunt mai prost construite și vă puteți aștepta că n-aveți piese de schimb. De altfel, chiar costul pieselor de schimb poate fi un criteriu. Să fie disponibile, să aibă prețuri decente.
Aplicația mașinii de spălat
Eu zic că este importantă. Mi-aș fi dorit la LG să am acces la aplicația lor mișto(am model vechi și nu am acces la LG Thinq AI), mi-aș fi dorit să pot configura atât de ușor cum este ecosistemul celor de la Samsung, prin aplicația SmartThings.
Mi se pare interesant să ai un ecosistem aproape de un gadget pe care îl ai cu tine de fiecare dată, indiferent de brand.
De altfel, la conferințe am observat că producătorii tind să pună control prin WIFI pentru mai toate modelele noi de pe piață. Această „legare la internet” le face pe acestea să fie foarte simplu de controlat de la distanță.
Recomandări mașini de spălat bune în 2024
Samsung WW80T504DAE/LE
- 8kg
- clasa B
- 1400RPM
AEG LFR73844BE
- 8 kg
- 1400 RPM
- Clasa A
- ProSense
- ProSteam
- Motor EcoInverter cu magnet permanent
LG F2WR508SWW
- 1200 RPM
- 8 kg
- Clasa A
Ghid Alegere Mașină de Spălat
Păreri Pro
- AEG
- BOSCH
- MIELE
Păreri Contra
- Candy
- Indesit
să alegi o mașină de spălat și ieftină și bună, ce îți spală foarte bine nu este deloc ușor. Sunt multe criterii de luat în seamă, iar magazinele nu ne arată decât partea bună a paharului. Din păcate, trăim într-o societate de consum și nimic nu mai este atât de bine realizat.
Ovidiu a zis
mai zicea cineva pe aici ca x masina e rar cautata de depanatori. pai sa luati in seama si vanzarile. nu poti compara mere cu pere de ex. nici o firma de ex de nisa cu una care vinde milioane….
Danut. zanussi e tot brand electolux. in general suedezii fac lucruri bune.si volvo e cumparat de chinezi… asa ca.. tot bun e . sora mea are indesit de 10 ani. alti spuneau ca e gunoi. experiente si experiente…..
Viorel. tehnologia cuvelor? pai eu inteleg asa o cuva este un recipient din metal cu un volum . ce face in rest?nu cred ca are samsung tehnologia gaurilor din cuva….de ex
si inca ceva . valabil pt toti. cand cumperi masina din magazin sau de pe net de unde afli unde este facuta? intrebi fata de la raft? aia care nu stie cum o cheama?
Marius Cucu a zis
Eu văd diferit treaba aceasta cu fabricarea modelelor. Sunt multinaționale, nu se mai lucrează doar într-o țară sau alta. Sunt din ce în ce mai automatizate procesele și mă gândesc că diferă doar calitatea materialelor și durata lor de viață…
Nu am nimic cert, dar cred că toți caută forța de muncă mai ieftină. Oare Dacia făcută la noi diferă față de cea din Maroc?!
Ovidiu a zis
Marius ca tot sunt pe site-ul tau sa zic si experienta mea. am avut un electrolux. pus o rezistenta la 3 ani neincalzit dupa 8 ani. eu zic ca se incadreaza in media de uzura….
Marius Cucu a zis
Eu am un arctic de 6 ani, cumpărat cu ajutorul celor de pe blog și mai nou am un LG cu Direct Drive. Sunt modele mult mai de buget față de brandurile de care vorbiți, dar îmi fac treaba. Simt și mai mult la consum, dar… „am plătit prețul pe termen mai lung”.
Ovidiu a zis
iti spun eu cu ce difera. au fost si experiente . daca cauti ziare de prin 90 in care furau romani esente la coca cola…
Marius intreb inca ceva. e tot una un produs facut in turcia cu unul din italia? eu raspunsul il stiu……
Marius Cucu a zis
Eu rămân la ideea mea. Contează cine fabrică într-o parte sau alta și ce materiale folosesc. Evident că trebuie să aibă și tehnologia disponibilă la ei… asta e o altă discuție. 🙂
Viorel a zis
Păi am avut de ales între AEG L89495FL2 OkoMix, 9 kg, 1400 RPM, Clasa A+++ și ceea ce am cumpărat Electrolux EWF1497CDW2,9Kg,1400RPM,Clasa A+++ cu motor inverter AEG pentru că pe lângă faptul că Electrolux era mai ieftină cu câteva milioane lei vechi,oferă în plus programul de abur și alte câteva diferențe de programe care lipsesc la AEG,dar știi cum este,în primul rând te informezi câteva ore din analize și review-uri de la clienții din toată lumea și apoi tragi linie și cumperi,eu am ales produsul superior tehnologic,alții probabil aleg AEG că-i mai de firmă cum se zice,precum unii când aleg un automobil,spre exemplu să luăm marca Volkswagen,deși același motor volkswagen montat pe Skoda fabricată de cehi oferă mai multe avantaje de preț și opțiuni superioare față de ”nemțoaică”.
Ovidiu a zis
mai pun o intrebare retorica . oare tehnologia eco bubble e mai buna ca si eco etccc? eu zic asa. in principiu un produs facut in europa e mai bun. indiferent ca e eco sau nu. apoi vine si market 17 programe de care nu ai nevoie.
Marius Cucu a zis
Evident că este marketing peste tot. 🙂
Ovidiu a zis
Viorel. ai fost singurul care a spus ceva concret si fara „povesti”
si inca ceva. faza cu aburi banuiesc ca e folosita de tine si de inca cativa. la intalniri cu aburi. eu nu am camasi
noi astia mai prosti folosim tricouri
eu pe aeg care dadeam era 2200 nu 3000.
eu spun ca decat la rau e mai bine.ai bunici? are sa iti spun ei cum era la rau
pot sa mai comunic cu viorel ?
ne explici si noua ce facem cu masinile vechi? alea care ba merg ba nu merg?
Viorel a zis
Am ales această mașină Electrolux de 9Kg,chiar dacă suntem doar 3 persoane în casă,pentru că mașina ocupă același spațiu ca una de 5 Kg dar spală întradevăr 5 kg,nu le înghesuie într-o cuvă mică și apoi mai este nevoie să spălăm pături sau lucruri mai mari,iar încă un aspect,această mașină poate spăla 2 tricouri sau o pereche de șosete,ea va doza apa doar pentru spălarea acestora,având chiar și un program de time manager,deci o mașină inteligentă față de multe alte modele fabricate în ziua de azi,nu mai spun de cele fabricate acu” 10 ani că nu suferă comparație !
Viorel a zis
Păi ce să facem cu vechile mașini de spălat ?,dacă nu le facem cadou unor prieteni sau amărâți,ori le dăm la schimb pentru 100 lei reducere la cumpărarea unei mașini noi,atunci le demontăm,putem folosi motorul la vreun polizor de curte,vândut pe olx,tripoda de aluminiu cu ax este foarte bună și solidă de prins palele la o eoliană,rezistența o folosim la un boiler DIY,tabla împreună cu capacul superior dacă nu-i ruginită se poate transforma într-un dulap de scule sau alte lucruri,tamburul de inox poate fi adaptat pentru un uscător solar de fructe și legume.Personal fiind de meserie lăcătuș mecanic și sudor,nu arunc nimic din ceea ce aș putea refolosi la alte proiecte DIY și pe lângă asta având cunoștințe teoretice și practice suficient de bune despre electricitate și electronică după 30 de ani de muncă,îmi vin în cap o mulțime de idei unde aș putea folosi componentele unei mașini de spălat vechi !
Ovidiu a zis
tu ai cumparat o masina din alta liga 3000 de lei. eu ma limitez la 2200 . oricum stii cum e. cand cumperi ceva incepi de jos si apoi mai pui inca 100 inca 100 eu mi-am atins limita la 2200 🙂 din cate am vazut faza cu „al saselea simt” adica sa dozeze apa etc, ceea ce mi se pare si normal le cam au toate. eu cred ca am sa optez pt un aeg mai ieftin , cred ca e cel mai ieftin si am sa revin cu pareri……
Marius Cucu a zis
Sora mea are al 6 lea simț. Nicio diferență, poate doar la diversitatea programelor. Atât.
Ovidiu a zis
asa numitul saselea simt din cate stiu se refera la faptul ca daca bagi 2 kg de haine sa bage mai putina apa la inmuiat si la limpezit decat daca bagi 5 kg corect? a mea care e mai veche e nesimtita 🙂 si defecta (nu incalzeste apa)
in orice caz daca stai sa analizezi intre sutele de oferte si programe te doare capul. cred ca cea mai buna e cea pe care o cumperi…….
Maia a zis
Am citit aproape toate parerile, dar in afara de Maria nimeni nu a spus nimic despre cel mai important lucrul la o masina de spalat: Adica cuva, care de obicei este de carbon si poate fi prinsa in suruburi sau poate fi lipita. Daca este lipita si se strica rulmentul sau rezistenta poti s-o arunci la gunoi. EX: Whirlpool
ExpertMS a zis
Cand cuva a cedat deja masina e uzata fizic peste 70% si nu mai merita reparata.Un Beko de 7kg A+++ cu garantie 5ani te costa pana la 20 ron masina de spalat pe luna in 5 ani. Masinile entry level sub 2500 ron sunt proiectate si fabricate pt max 1000 cicluri de spalare.Prelungirea vietii masinii se face prin exploatarea la turatie minima de stoarcere,detergenti numai lichizi si niciodata calgunu, niciodata incarcare maxima,mai bine o spalare in plus pe saptamana.
ExpertMS a zis
BEKO e best buy si in ANGLIA datorita raportului performanta/cost/calitate imbatabil deocamdata.
Viorel a zis
Poate în Anglia turcii trimit mașini de cu totul altă calitate,mă îndoiesc că modelele BEKO din România sunt aceleași cu cele din Anglia !!!
EXPERT MS a zis
In 1200 ron si 8kg si A+++ si motor fara perii(brushless) adica te costa in 5 ani garantie acoperita 20 ron /luna masina de spalat ce ai mai vrea…
BEKO are proiectarea in vest, manufacturi in 18 tari, la ce iti da in 1250 RON adusa acasa e Best Buy…la banii astia gasesti doar stiftaraie italiana,sau chinezarii sau alte stifturi…WHIRLSTIFTOLUL
Asta e best buy la banii ei cu 8kg rufe e robusta…si mult peste alte marci cu nume mari ce fac pocnitori astazi…sub 1500 ron.
Beko WMY81483LMB1
madalina a zis
buna ziua. ce parere aveti de o masina de spalat ARCTIC AFD7001A+++. e preferabil sa ma orientez spre beko. sau hotpoint ariston? acest arctic are cuva mare,e adevarat nu exceleaza la clasa stoarcere, dar are programe scurte,reglare manuala a temperaturii,posibilitatea sa sesiseze incarcatura si sa isi regleze consumul de apa dupa aceasta si cel mai important lucru – 5 ani garantie. ce ma sfatuiti? tocmai schimb un indesit pe care l-am folosit doar 3ani si sunt total dezamagita.
Marius Cucu a zis
Arctic sunt fabricate de aceeași mama: niște turci care fabrică și Beko.
Hotpoint Ariston au și modele premium.
Cât despre Indesit… nu am auzit de-o singura persoană ce să îi laude.
Walter Amza a zis
Uite … eu am INDESIT ( model cu 1200 rpm ) de 14 ani. Si culmea , inca merge.;) O tin in bucatarie.
Ludmila Cimpoies a zis
A mea, Indesit, verticala, la fel e de 14 ani si “merge”, numai unele programe1,2 si 3 s-au blocat, adică ele lucrează , dar nu se opresc din lucru , daca nu le opresc singura !
Spăl la celelalte programe…
Acum doresc sa cumpăr o masina AEG de 7 kg , cine îmi da un sfat daca e buna sau îmi propuneți alt model!
DanielM a zis
Indesit W125TX made in Italy, 5kg, a necesitat prima reparatie dupa 16 ani de la cumparare. Am folosit mai ales programul de spalare de 35min, la 600rotatii, fara selectie de functii anti-pata, anti-sifonare sau alte minunatii de acest gen.
Expert MS a zis
Beko WTV9632X0
BEKO de 9kg este imbatabila pret /robustete cu cat masina e fabricata sa accepte cat mai multe kg rufe uscate in cuva cu atat piesele ce cad primele sunt mai robuste in echiparea masinii..rulmenti,simeringuri,amortizoare…
Exploatata cu o priza cu protectie la supratensiune,si la turatiile cele mai mici de stoarcere, numai cu detergenti lichizi si niciodata cacalgonu nu pune probleme minim 10 ani.
Nu se merita a se cheltui cu o masina de spalat mai mult de 1500RON si numai marci ce ofera 5 ani garantie…in promotii…
De asemenea nu cumparati masini sub 8kg uscate de rufe capacitate incarcare tambur pt ca sunt mai putin robuste decat cele cu kg mai multe…
Viorel a zis
Am discutat cu un vânzător cunoscut din Altex care mi-a spus că a avut clienți care sau plâns că tabla de pe mașinile de spălat Arctic și Beko,este sub orice critică în privința calității,este subțire,prost tratată și ruginește repede dacă mașinile stau în baie.Acu” nu știu dacă aceleași modele de mașini de spălat turcești cu tablă de proastă calitate se vând și în Anglia,dar mă rog poate sunt eu subiectiv și lucrurile stau altfel !!!
Marius Cucu a zis
Nici la ai mei nu cred că e cea mai bună tablă, doar că o țin în debara. Momentan, după 6 ani, se prezintă ok.
Marinel a zis
Niste Turci astia sint fosti ingineri la Siemens Germania care ocupau pe competenta posturi bune si nu lasau locul inginerilor nemti tineri care erau departe de profesionalismul lor.
Si firma a facut o investitie dublu cistigatoare.
Le-a finantat fabrica din Turcia, LE-a luat banii pe patente mai vechi de 5-7 ani. Dar Siemens si a facut loc pentru tineret ,le ia bani si pe patentul masinii de spalat, aragaz, frigider, hota. Si noi beneficiem de un produs german de clasa fabricat in Turcia la preturi accesibile.
Marinel a zis
Ce ma uimeste cu adevarat este ca toata lumea comenteaza despre cuva, despre rulmenti, Semering, etc. Cum sa o tinem in debara sa fie o durata de viata mai lunga sa stoarcem la turatia minima, etc.
Pai fratilor, tineti-o in dulap ca-i ferita de praf, o puneti in priza de Pasti si Craciun si in rest spalati de mina. Astfel veti posta peste 25 de ani ce mult v-a tinut masina de spalat!
Daca iti iei masina de spalat, foloseste-o la greutatea si turatia normala recomandata de producator. Nu neaparat la cea maxima. Si dupa aia ne spui cit si cum tine,apoi comparam marcile intre ele, in exploatare normala. Nu alintata si gadilata. Ca nu-i pisica, e obiect electrocasnic.
De aia va cumparati masina de spalat! Sa spele.
Marius Cucu a zis
Marinel, în debara este un loc făcut special pentru mașina de spălat. Se alimentează direct, scurgerea este în coloana blocului. Ideea era că ea este protejată.
Am făcut și eu ceva electronică la viața mea și știu că orice placă electronică ținută în abur se strică mai devreme sau mai târziu. Nu sunt capsulate mașinile de spălat, nu rezistă în timp.
Nu a zis nimeni că nu este folosită. Se spală mereu cu aceasta.
Marinel a zis
Si cine nu are in debara un loc facut special pentru masina de spalat si are loc numai in baie ce face? Nu isi mai cumpara?
La tine sint optiuni limitate, debara si atit. Ce facem noi ceilalti? Care nu sintem nici macar electronisti? Nu mai cumparam masini de spalat?
Ar insemna sa mearga cu autobuzul numai cine are carnet categoria D, cu avionul numai cine are brevet de pilot, nu-i asa?
Iti spun eu sigur ca o masina de spalat e facuta sa reziste intr-un mediu umed. De asta se ocupa producatorii, Ce vinzi dumneata aici este un mit fals.
Ca nu sintem experti in placi electronice? Bravos domnul Cucu!!
Marius Cucu a zis
Nu. Vă asumați faptul că nu va fi la fel de fiabilă. Sau încearcă să îi facă ceva condiții cât de cât optime.
Expert.MS a zis
Nimeni nu a aruncat vreodata masina de spalat din cauza tablei…primii cad rulmentii si simeringurile de aceea cu cat storci la turatia cea mai mica cu atat tine mai mult masina deoarece rulmentul si simeringul rezista mai mult… Robustetea incepe de pe la capacitate 8 kg de rufe in sus si marcile ieftine urmatoare Beko Lg Zanussi sau un pic mai scumpe Electrolux Bosch. …. De evitat detergentii pulbere care sunt mai corozivi pt lagare decat cei lichizi.Cacalgoanu niciodata.Masina obligatoriu cu selectarea turatiei din buton sau tasta separata si sa poata stoarce la minim 600 ture.Dupa terminare hubloul intredeschis si sertarul detergent jumatate tras afara minim 1 zi.
George a zis
10 ani Platinim 5Kg 500 rpm fara probleme acum LG F1296NDA3, 6kg, 1200rpm, A+++ speram tot 10 ani.
Daniela a zis
Samsung Eco Bubble AddWash WW90K6414QX/LE, 1400 RPM, 9 kg, Inverter, Clasa A+++, Inox
Pareri?
Multumesc
Pret azi 2140
A fost !ai ieftin?
O fi buna?
Whipoolul meu…rulmenti dushi….
Marius Cucu a zis
Cel mai mic preț a fost 2100 de lei, dar a ieșit din stoc. Acum văd că e în jur de 2300.
Daniela a zis
De calitate?
Pt abonatii emag, mai sunt si extra oferte…am oferta pana diseara la ora 24… sa o iau sau nu? Caltate/pret?
Sau nu merita? Multumesc pt sfat
Marius Cucu a zis
Am înțeles. Nu știam de aceste oferte. Merită.
EXPERT MS a zis
IA LG sunt peste SAMSUNG la fiabilitate
Daniel a zis
Spalaturi pe creieri marca noua ordine mondiala si eficientizarea corporatistilor :)) am o masina de spalat CU CUVA DIN INOX, cumparata in urma cu 17 ani si functioneaza perfect! Caut o masina de spalat cu cuva din inox pentru cineva si constat ca nu se mai fabrica, intrucat plasticul e mai bun?! NOAPTEA MINTII! Am trait sa o aud si p-asta:))Toate porcariile vandute acum exista pentru ca oamenii accepta ce li se serveste, pe banii lor, fara a se opune.
Marius Cucu a zis
Daniel, se fabrică. Întrebarea este: ne permitem?
EXPERT MS a zis
Degeaba ai cuva inox tambur inox daca tripoda e din aluminiu si se corodeaza in cat timp vrea constructorul.
METODE PRELUNGIT FIABILITATEA si nr de cicluri de spalare la masinile low cost adica cele sub aprox 2500 RON
1. Niciodata ca cal goanu sau solutii sau prafuri similare.
2.Intodeauna cea mai mica turatie stoarcere si nu mai mare de 800 rot niciodata.
3 .Evitarea detergentilor pulbere si folosirea numai a celor lichizi si de preferat a celor dozati gata (pernute)
4.Protectie la supratensiune ieftina pusa pe steker la masina de spalat.
5.Cumpararea de masini cu minim 8kg rufe incarcare deoarece au componente mai robuste.
6.Evitarea marcilor cu rate de caderi mai mari
WRICHIPOLUL cele mai slabe
HARISTOANU
HOTPOAINTU
CANDYUL
Indeshitul
Harticu
NO name-urile
MASINI BUNE perf/cost
BOSCH,(nu cele facute in Turcia cele made in POLONIA) ELECTROLUX,ZANUSSI,BEKO,LG
Nu cumparati masini cu capacitate mai mica de 7kg….deoarece sunt facute la minimul de fiabilitate in 2017.
Cele mai bune perf cost sunt masinile BEKO de 7 KG cu consum curent A+++ si extensie garantie 5 ani ce costa pana la 1300 ron.
In opinia mea aceasta e imbatabila perf/cost/garantie..
WMY81483LMB1
Marinel a zis
Beko este acelasi produs cu Arctic, identic, doar alta sigla.
Asa ca atunci cind recomanzi ca mare clasa Beko vezi cum faci cu lista de produse slabe HArctic.
Oricum cam amesteci mere cu pere.
Marius Cucu a zis
De fapt, Arctic e divizia low cost de la Beko. 🙂
Maria a zis
Mai sus ai spus sa nu luam masini mai mici de 8 kg, apoi sfarsesti recomandand Beko care este de 7 kg.
Tot astept sa citesc un comentariu care sa ma lamureasca ce masina sa cumpar si nu gasesc.
Pot sa primesc un sfat?? Nu va mai ganditi la pret ci recomandati-mi o masina buna, cu capacitate mare si apa suficienta pentru o spalare buna. Cand vrei economie de apa si curent nici o masina nu poate curati suficient de bine.
In Usa sunt masini cu incarcare verticala, programe scurte si daca vrei sa lasi rufele la inmuiat doar trebuie sa ridici capacul si se opreste. Aici aceste masini incomode troneaza piata si chinuie lumea. Unei prietene i-a inundat casa de la masina de spalat.
Trebuie sa-mi cumpar masina si nu cunosc nici o marca.
Nu vreau sofisticata dar vreau cu programe scurte si sa spele bine.
Multumesc.
Expert MS a zis
AM ZIS „PERFORMANTA COST” poate nu ai citit cu atentie…
daca nu sunt probleme cu banii
BOSCH de MINIM 8kg facute in POLAND (nu cele facute in Turcia)
Daniel a zis
Ariston, cumparata in anul 1999, nu s-a stricat niciodata pana acum. Fara fite si figuri, simpla, imi amintesc ca nici nu a costat mult. Tot ce este nou acum este extrem de prost facut, parca in bataie de joc pe banii oamenilor? O fi din cauza bancilor si a cartilor de credit, alta noapte a mintii. Acum toate sunt complicate, cuva lipita sau nu (?), am citit niste aberatii aici ca m-am speriat; totul este facut pentru ca la expirarea garantiei sa mai scoti niste bani. Pentru ca nimic nu mai este de calitate si durabil. Asta ar trebui sa ne dea de gandit.
Marius Cucu a zis
Eh, sunt pe date mobile acum si nu prea pot căuta, dar citește în presă și vezi că exact asta se discută. Mașinile de spălat nu mai sunt la fel de fiabile ca înainte.
Nu știu a cui este vina, dar m-aș mira ca băncile să fie mână în mână. Majoritatea celor ieftine sunt cum zici tu. Până în 2000 de lei nu putem emite pretenții. Bine, mai contează și cum e folosită.
Eu folosesc una de prin 2011, când am scris inițial articolul și încă e în picioare. Nu dă semne că pică. Culmea, am dat sub 1000 de lei atunci.
Revenind la ce ai spus tu, UE, dacă nu mă înșel țipa în legătură cu asta… că sunt prea puțin fiabile electrocasnicele.
Dacă vrei inox și calitate mergi pe zona semiprofesională: Miele. Întrebarea se pune: oare în cât timp amortizezi investiția?! 🙂
Daniel a zis
Solutie: masina de spalat Bosch second hand cuva din inox :)) va dura in timp dublu fata de o masina de spalat noua, cu garantie, cumparata acum de pe piata. Ca sa nu mai vorbim de multele produse defecte cumparate drept noi, pe care trebuie sa le returnam, Mai mare daraua decat ocaua. Am patit-o cu 2 aspiratoare piperate pana acum 😀 Pana la urma am luat banii inapoi si am cumparat unul simplu, de la Philips, vreo 300 lei, cu sac lavabil care functioneaza bine-merci.
Marius Cucu a zis
Corect, dar câte sunt pe piață? Câți au cunoștință pentru a nu lua o țeapă cu una obosită? 🙂
PS. Legat de aspirator… eu m-am orientat spre cele robot. Măcar nu mai muncim noi, se descurcă singur.
Cornel a zis
Vreau sa cumpăr o mașină de spălat Gorenje W956 PE este cineva sa îmi spună despre mașină Cum este?
Expert MS a zis
GORITENJEUL un jeg de masina…. vand PIESA… tripoda de aluminiu cu tot cu tambur ca sa arunci masina in caz de defect…..LA CUVELE CARBOTECH fac tripodele de aluminiu cu nervuri ff subtiri pt a fi corodate repede de detergentii pulbere si cacalgonuri sau prafuri corozive similare…. deci evitati StifT renje….
Toma a zis
Legat de masinile de spalat care trebuie sa tina o viata, cuva de inox etc. Eu unul nu as tine mai mult de 10 ani o masina de spalat. Vorbim in primul rand de tehnologie care se tot schimba… in bine zic eu (eficienta energetica, consum apa etc.) si in al 2-lea rand oricat de buna ar fi, in timp tot va acumula diverse mirosuri de la detergenti, microbi, praf (nu in cuva) etc.
Expert MS a zis
PT MICROBI MIROSURI SI PRAF pui 4-5 plicuri de bicarbonat alimentar in cuva odata pe an si ii dai o tura cu apa la 40 grade fara rufe…de ce sa arunci masina….. o arunci dupa 7-10 ani la primul defect major deoarece e uzata peste 80% atat moral cat si fizic.MASINILE de spalat ce costa pana in 600 USD fara tva sunt calculate din proiectare sa tina doar minim 1000 cicluri spalare.Prelungirea vietii masinii se face exploatand-o fara cacalgon niciodata ,la turatia minima de stoarcere mereu (iar maxim sa nu se depaseasca 800 ture) si numai cu detergenti lichizi.
PT mirosit frumos rufele SI CUVA folosesti BALSAMUL cel mai bun performanta cost din piata SANO BIO-MAXIMA (LICHIDUL ALB IN STICLA) il gasesti la PENNY MARKET.
pt rufe albe si lenjerii deschise la culoare cel mai bun ca pret si protectie masina sunt pernutele ARIEL 3in1 PODS
PT rufe colorate detergenti lichizi APPI 6RON/LITRU (supermarket Profi) sau FORMIL lichid capac mov (Lidl), SAU detergentii lichizi BONUX,ARIEL,PERSIL.
Sorin a zis
@ExpertMS
Ce ai alege intre Beko si LG si de ce?
Spre exemplu eu oscilez intre Beko WMY81443STB1 si
LG F4J6TY0W sau LG F14U2TDN0
Sunt ceva mici diferente la programe in schimb ca si satisfactie a utilizatorilor conform acestui studiu : https://www.test-achats.be/electromenager/lave-linge/dossier/fiabilite-des-lavelinge
Lg-ul pare a fi superior.
La Beko ma incanta pretul si garantia cel mai mult
iar la LG, programele si tehnologia ( motor consum mic, NFC etc )
Marius Cucu a zis
NFC e apă de ploaie. Da, e tehnologie nouă, dar atât. Din punctul meu de vedere, ar fi mai ok Beko.
Expert MS a zis
LG E PESTE BEKO
Sorin a zis
Salut Marius,
Da-mi mai multe detalii te rog. De ce este mai ok Beko ca LG.
In statisticile de mai sus satisfactia e net superioara la LG fata de Beko conform utilizatorilor casnici.
Motorul invertor conectat direct pe cuva consider ca elimina din start problemele cu cureaua.
La beko in schimb in manual sunt mai multe programe ce accepta cantitatea maxima de rufe, 9 kg. In timp ce la LG doar bumbacul ( cred ) accepta 9 kg. In rest maxim 4.5 kg de rufe este recomandat.
Pe mine ma intereseaza 2 lucruri, sa spele bine si sa nu se strice imediat. Samsungul pe care il am e de 8 ani si nu da semne de oboseala. De spalat spala ok la programele lungi la cele scurte nu merge asa de bine.
Ma uit si la un Samsung ecobubble dar e mai scump si as vrea sa tin bugetul mai jos.
Expert MS a zis
ORDINEA FIABILITATII
BOSCH cele facute in POLONIA (scrie pe spate ) nu cele facute in TURKEY
LG
BEKO
RESTUL
SUB 2000 RON
BOSCH facute in POLAND sunt peste LG BEKO SAMSUNG ELECTOLUX ZANUSSI SI RESTUL DE STIFTURI sub 8kg
robby a zis
ARCTIC EF6100A+
Masina din descrierea ta nu este modelul de care vorbesti.
Daniela a zis
Ce variante de Siemens sau Samsung recomandati ,dar cu dimensiunile 600x380x850 ?(adancime =380 ),7kg,1200 rot,clasa A***,varianta de program scurt,cuva de inox
Expert MS a zis
Electrolux EWS31064NU la ultra slim e best buy perf cost si e A+++
Expert MS a zis
Electrolux EWS31064NU e cea mai buna perf/cost/durabilitate/ ULTRASLIM pt tine
G. a zis
Servus,
Din ce am citit pe aici,am concluziotat ca masina de spalat ‘buna’ ar fi una marca Boch.
Eu am una Zanusii de 14 ani,inca functioneaza ok,tabla arata impecabil.
Dar nimeni nu a scris nimic despre aceasta marca
Expert MS a zis
ZA NUTTII NU MAI E CE A FOST ODATA au inchis fabrica de la PORDENONE ITALIA de mult si s-au mutat mai la est bineinteles si cu fiabilitatea la fel..
BOSCH (poloneze)
LG
BEKO
de 8kg ce dau 5 ani garantie
in bugetul pe care il ai…