Ideea articolului a pornit de la faptul că nu știam absolut nimic despre mașinile de spălat de rufe automate. În trecut, ca fiecare om am avut o mașină de spălat manuală și nu prea aveam habar ce să aleg și cât de bune și performante sunt acele mașini de spălat.
Mi se dădeau tot felul de detalii tehnice, de lucruri care nu mă ajutau deloc să aleg pe cea mai bună. Dreptate au avut cei care mi-au spus că orice mașină de spălat se va strica după ceva ani de folosire intensă. Unii au ghinionul să li se strice mașina chiar după ce a ieșit din garanție. Asta înseamnă piață de consum.
Între timp, am avut ocazia să ajung și pe la conferințe de tehnologie acolo unde anumite branduri au și zone pentru electrocasnice. Am mai „furat” informație pe cât de mult am putut de la Samsung, de la LG, de la Bosch. Am fost mereu pasionat să văd ceea ce poate să dezvolte Miele în direcția aceasta.
Așa cum am zis și în comentarii, am decis să îmi aleg o mașină de spălat Arctic. Este disponibilă aici.
De ce am ales o mașină de spălat mai ieftină?
Există vorba aceea: „suntem prea săraci pentru a cumpăra lucruri ieftine”. Sunt total de acord cu ea, dar în cazul de față cred că am făcut alegerea corectă. Și după 3 ani de zile nu regret că am făcut această achiziție.
Criteriile mele au fost:
- dimensiuni mici
- consum cât mai puțin de energie
- consum cât mai puțin de apă
- cât mai puțini senzori care să se deregleze
- cantitate de 5 maxim 6 kg de rufe pentru că plănuiam să ne mutăm singuri(planurile ne-au fost date peste cap și locuim 4 în apartament)
Apoi am început să căutăm cea mai bună ofertă, să ne interesăm ce marcă este mai bună și să adunăm cât mai multe păreri de pe blog și nu numai.
Între timp, am făcut cunoștință tot mai mult cu mașina de spălat, chiar am avut discuții cu un văr de-al meu care are un service pentru mașini de spălat și am zis că este cazul să extindem articolul și să il fac mult mai complex pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie să-și aleagă o mașină de spălat rufe.
Ce mașină de spălat rufe să aleg? Ce criterii trebuie să iau în considerare?
Criteriile cele mai importante în alegerea mașinii de spălat sunt:
Dimensiunea mașinii de spălat și locația
Evitați pe cât posibil ca noua mașină de spălat să o țineti în abur, în condens, așa că nu vă recomand să o puneți în baie, ci pe un hol sau o debara sau poate chiar în bucătărie(dacă aveți o hotă). Asta dacă nu doriți să o aduceți mult mai devreme decât este cazul în service la mine. 🙂
După ce ați stabilit locația verificați dacă modelul pe care vi l-ați ales încape în acel loc. E bine să lăsați câțiva centimetri pentru ca mașina de spălat să poată fi vibreze la centrifugare. Poate că ar fi util și un preș antiderapant și anti vibrații.
Capacitatea de spălare
Dacă aveți o familie numeroasă și știți că aveți multe lucruri de spălat una de 5 KG nu cred că este suficientă. Gândiți-vă la faptul că ea nu se ocupă cu 5KG, ci cu 50-60% în funcție de hainele pe care doriți să le spălați. Veți găsi mai multe detalii despre acest lucru în manualul de utilizare al mașinii.
Aici putem să facem o paranteză. Încă mai sunt persoane care caută o mașină de spălat cu o cuvă din tablă/ aluminiu. Greșit. Poate că dacă vom da cu ciocanul în cuva de plastic și în cea de aluminiu vom observa că cea din urmă rezistă mai mult. Însă dacă deschideți un curs de Studiul Materialelor veți observa că plasticul este un bun izolator și nu disipă energia. Așadar, eficiența este mult mai mare pentru o cuvă din plastic.
Programe de spălare
O mașină de spălat cu multe programe de spălare vă poate face multe probleme, dar o mașină de spălat cu programe care spală în perioade cât mai scurte de timp te pot ajuta. Gândiți-vă că unele mașini au programe lungi de aproape 2 ore, iar cele performante pot avea programe de 15-20 de minute. Le-ați putea folosi pentru hainele de vară sau pentru cele care nu sunt foarte murdare.
Cel mai tare lucru mi se pare la anumite modele premium ce îți permit să oprești programul actual în cazul în care ai uitat să adaugi o haină. Pur și simplu pui stop, deschizi o ușiță separată și adaugi rufele murdare uitate. Eu unul am pățit asta de mult prea multe ori.
Consum energetic
Uniunea Europeană a făcut un lucru foarte bun prin acea directivă de eficientizare a consumului. Practic, toți operatorii au fost obligați să se alinieze și să ofere clase de energie pentru produsele lor.
Tot aici putem să amintim și zgomotul mașinii de spălat. Acesta ar trebui să fie de ~60 dB și 75dB în momentul în care se face stoarcerea. Odată cu trecerea timpului, odată cu depunerea calcarului, dar și dacă nu folosiți filtre pentru apa care intră în mașina de spălat vor apărea depuneri și, cel mai probabil, zgomotul va crește.
Funcțiile mașinilor de spălat
De-a lungul timpului, producătorii au început să își personalizeze tot mai mult oferta. Au realizat tehnologii precum Direct Drive, EcoBubble, 6 Sense Colours sau Time Manager. Unele mai bune, altele mai puțin bune, în funcție și de marketing-ul brandurilor.
Câți wați consumă mașina de spălat?
În funcție de eficiența energetică de care povesteam mai sus aceasta poate avea valori diferite. Totodată, trebuie avut în vedere și programul pe care îl folosiți. De asemenea, un alt criteriu ar fi și hainele pe care le spălați, dar și nivelul de încărcare al mașinii de spălat.
În anumite perioade, aceasta poate consuma 10-15W/h, dar poate ajunge și până la 100W. Sigur, vorbim despre consumul de energie activă.
O estimare exactă n-ar putea fi făcută pentru depinde de la brand la brand, eficiența fiecărui model în parte. Ca idee, pe o spălare ar trebui să plătiți nu mai mult de 1 leu pe curentul electric. Mi-ar plăcea să interacționăm pe zona aceasta, să îmi spuneți cam cât consumă modelul dvs.
Mașini de spălat verticale?
E drept, sunt un clasic. Nu am luat în calcul niciodată o mașină de spălat verticală. Asta și pentru că mereu am ținut-o în debara, într-un loc ferit de aburii din bucătărie sau din baie. Așa că funcționează fără probleme.
Totuși, sunt situații foarte multe în care avem nevoie de spațiu. Mașinile de spălat slim, de multe ori sunt și verticale. Așadar, pentru spațiu mai mic ar fi bine să vă orientați și spre modele verticale.
Știu că lumea ar dori să discute despre fiabilitate, dar o mașină de spălat verticală nu e cu nimic mai deosebită față de una frontală. Principial, discutăm despre aceleași lucruri.
Mașini de spălat cu uscător
Nu cred că o mașină de spălat cu uscător este chiar ceea ce trebuie. Totuși, cred că un uscător de rufe face diferența. Asta zice și lumea aici. Poate, dacă vreți un 2-1 bun trebuie să vă orientați spre AEG sau Miele, dacă vă permite bugetul. Așadar, dacă doriți să uscați rufele mai repede în casă alegeți un uscător separat.
Pe piață avem așa:
- mașini de spălat clasice
- mașini de spălat cu uscător
- uscător separat de rufe
Alegeți varianta a treia, cea în care aveți uscător și mașină de spălat separată. Dacă se poate să fie și varianta cu pompă de căldură ar fi mașina perfectă.
Garanție
Prea puțină lume ia în considerare acest aspect. Cu cât mai mare, cu atât mai bine. Aveți toate șansele să aveți situații neplăcute cu mașina de spălat. Așa că extindeți garanția pe cât de mult se poate.
În general, avem undeva la 10 ani garanție la motor și până la 7 ani pentru restul defecțiunilor.
În plus, alegeți producători care au service-uri locale. E mai important decât orice altceva. Cu cât sunt mai ieftine, cu atât sunt mai prost construite și vă puteți aștepta că n-aveți piese de schimb. De altfel, chiar costul pieselor de schimb poate fi un criteriu. Să fie disponibile, să aibă prețuri decente.
Aplicația mașinii de spălat
Eu zic că este importantă. Mi-aș fi dorit la LG să am acces la aplicația lor mișto(am model vechi și nu am acces la LG Thinq AI), mi-aș fi dorit să pot configura atât de ușor cum este ecosistemul celor de la Samsung, prin aplicația SmartThings.
Mi se pare interesant să ai un ecosistem aproape de un gadget pe care îl ai cu tine de fiecare dată, indiferent de brand.
De altfel, la conferințe am observat că producătorii tind să pună control prin WIFI pentru mai toate modelele noi de pe piață. Această „legare la internet” le face pe acestea să fie foarte simplu de controlat de la distanță.
Recomandări mașini de spălat bune în 2024
Samsung WW80T504DAE/LE
- 8kg
- clasa B
- 1400RPM
AEG LFR73844BE
- 8 kg
- 1400 RPM
- Clasa A
- ProSense
- ProSteam
- Motor EcoInverter cu magnet permanent
LG F2WR508SWW
- 1200 RPM
- 8 kg
- Clasa A
Ghid Alegere Mașină de Spălat
Păreri Pro
- AEG
- BOSCH
- MIELE
Păreri Contra
- Candy
- Indesit
să alegi o mașină de spălat și ieftină și bună, ce îți spală foarte bine nu este deloc ușor. Sunt multe criterii de luat în seamă, iar magazinele nu ne arată decât partea bună a paharului. Din păcate, trăim într-o societate de consum și nimic nu mai este atât de bine realizat.
biokosmy a zis
am un whirpool fl242 400 din 1998 / cu programator electromecanic / spalat la greu/ schimbat acum 1 an tripod si rulment / pacat ca nu se mai fac asa fiabile….
paul a zis
Salut, am o masina de spalat whirlpool awo 53135 , dar dupa 5 ani s-a stricat. Are cuva incastrata si fiind dificila schimbarea rulmentului am hotarat sa imi cumpar una noua. Atentia la aceste modele care au cuva incastrata. Decat o masina de spalat whirlpool noua, mai bine o mielle second.
Marius Cucu a zis
Extraordinar de multe persoane recomandă Miele, dar sunt foarte scumpe. Ați găsit pe undeva, la prețuri decente, modele de la Miele?!
paul a zis
Deocamdata o sa-mi achizitionez un Miele second hand . In Timisoara preturile sunt incepand de la 600lei si merg pana pe la 1500 lei, cu vechime intre 4 si 10 ani. Si intre timp strang bani pentru asta MIELE WDA 111 WCS, se gaseste in magazinele miele din Romania, la 3000 lei de black friday. Decat sa tot schimb masinile de spalat, mai bine cumpar una noua si ma tine pe viata. In 5 ani am dat deja 1000 lei pe o masina, acuma 600-700 pe una second. O Miele pare mult, dar daca te gandesti in perspectiva, merita.
Marius Cucu a zis
Aveți vreun contact ceva? Vreun magazin?!
Andrei a zis
In Timisoara stiu de doua magazine. Pe cel de pe Regele Carol I , Nr. 16. TEL 0735.411.655 am fost si eu intr-o zi pe acolo, preturile incep de pe la 500 lei, masinile Miele de pe la 600. Alt magazin ar fi cel de pe Liviu Rebreanu Nr. 126. TEL 0256.275.298, 0356.436.600, 0788.300.452 insa nu am trecut pe acolo.
Marius Cucu a zis
Am înțeles. Bine de știut. Ca magazin online există ceva pentru cei care doresc să achiziționeze de la distanță?!
Andrei a zis
Nu stiu sa existe.
paul a zis
Depinde de oras, eu am cumparat din Timisoara o masina de spalat miele second hand, garantie 2 ani, de la o persoana de incredere. O sa-i vad fiabilitatea in timp. Am vazut ca acum sunt masini beko noi la 840 lei cu 5 ani garantie, am optat totusi pentru una miele second care costa aproximativ la fel cu cea beko. Am fost in atelier si omul mi-a aratat modele de indesit, bosch-siemens care se fabricau acum 5-10 ani, cuva de inox, neincastrata, materiale de calitate fata de ce se fabrica acuma, masini de unica folosinta.
Parintii mei au un Daewoo cu incarcare verticala de 15 ani, s-a defectat o data , a fost blocat cela la filtru si reparatia a costat doar 100 lei si inca merge.
Nu sunt de acord ca trebuie sa dam 1000-2000 lei pe o masina de spalat noua pentru a o schimba la 2-3 ani.
Georgica a zis
Eu am un Daewoo cu încărcare verticala de 21 ani. S-a stricat doar de 3 ori. Acum a treia oară. O sa încerc sa o repar, nu vreau sa renunț la ea. Din păcate nu se mai fabrica. 🙁
Cristina a zis
Buna ziua,
Eu am un Gorenje WA 502 din 1996…prima noastra masina de spalat automata. A mers foarte bine pana acum (in 20 de ani am schimbat decat o singura piesa, un condensator, daca nu gresesc…).
Acum nu mai primeste apa…probabil este vorba de electrovalva de alimentare sau altceva (am exclus celalalte cauze; filtre colmatete, furtun indoit, etc), asa ca ori o repar, ori iau una noua… caz in care oscilez intre Gorenje si LG…voi ce parere aveti?
Marius Cucu a zis
Eu nu știu dacă LG este o variantă bună 🙂
Bogdan a zis
Panasonic cu garantie 5 ani, PANASONIC NA-127VB6W, 7kg, 1200rpm, A+++. 1299 ron. Ma tenteaza sa o achizitionez. Ce parere aveti?? Nu prea am auzit de Panasonic pe piata noastra in categoria masini de spalat.
Ioana a zis
Mai sus scrie cineva ca Panasonic ocupa locul I la fiabilitate in ceea ce priveste masinile de spalat..
Sunt sigura ca orice alt aparat de la aceasta firma este foarte bun!
Asadar, merita investitia!
Marius Cucu a zis
Aici, dar și aici sunt două topuri interesante. Văd că Panasonic sunt în top.
Sunt de ceva ani in România și cu mașinile de spălat.
ionut a zis
Salut eu am un indesit wg835txc cumparata in 2000 care refuza sa se strice si in ziua de azi … nu am schimbat absolut nimic la ea nu scartie nu bate nu pleaca de pe loc ca unele modele noi . Mentionez ca stau intro zona unde apa este foarte dura . Nu am folosit niciodata solutii anticalcar decat un filtru de calcar si atat . Spala foarte bine si acum incalzeste apa ca de noua .. merge ca un tanc . De curiozitate m-am uitat si am vazut ca este facuta in italia . Am bagat paturi, haine pline si cu pilitura de fier cu pamant adidasi tot ce se poate spala si tot merge . Cand o sa moara tot pe indesit voi merge .
amalia a zis
Indesitul cica nu mai e ce era odata. De aceea din pacate va trebui sa renuntati, asa cum voi face si eu. A fost o colaborare frumoasa dar da semne mari de oboseala la rulmenti.
elvira a zis
Indesitul cica nu mai e ce era odata. De aceea din pacate va trebui sa renunt la aceasta marca dupa o lunga colaborare. Din pacate da semne mari de oboseala la rulmenti. Nu stiu ce sa aleg. De ce este mai bun Bosch decat LG ? La ce sa fiu atenta cand voi face o noua alegere? Bugetul e de 1500 lei. Oare ce sa cumpar?
Viorel a zis
Clar nu voi cumpăra whirpool,am informații de la câțiva vecini care sunt disperați de costurile de reparații ale acestor mașini,unele dintre ele achiziționate de max.2 ani !.Dintre toate ofertele de pe piață am găsit de cuviință să cumpăr o mașină de spălat LG model F12U2TDN5, 8 KG, 1200 rpm, Clasa A+++,care beneficiază de programul TurboWash,ce scurtează timpul unei spălări complete cu vreo 35%,reducerea consumului de energie cu 15% și al apei cu vreo 40%.Nu numai pentru faptul că această mașină este fiabilă (am deja o mașină LG,fără tehnologia direct drive care funcționează ireproșabil de 12 ani,ci și pentru motorul cu magneți permanenți direct drive de pe cuvă care are garanția de 10 ani,apoi spiritul meu practic îmi spune că atunci când mașina va da primele semne de oboseală și are nevoie de reparații,o voi scoate din uz și voi folosi motorul Direct Drive ca generator pentru o mică eoliană,cu mici modificări în conectatarea bobinelor,astfel sper să recuperez tot curentul consumat de această mașină de spălat LG de-a lungul vieții ei zbuciumate!
ioana a zis
Super idee si eu am doua masini de spalat automatic care au defecte cuva si pompa de apa. au peste 20 de ani de functionare fiecare cum as putea sa le reciclez pentru mine? eu m-am gandit la un tocator de vegetale iar celalalt nu stiu inca.
lelia a zis
LELIA
AM AVUT O MASINA GOLDSTAR 19 ANI. A AVUT O SINGURA MICUTA REPARATIE IN URMA CU TREI ANI SI ACUM E PE DUCA. E CU INCARCARE FRONTALA SI MI PLACEA LA NEBUNIE CA NU TREBUIA SA MA APLEC DELOC.NU SE MAI GASESC ASTFEL DE MASINI. DAT FIIND SPATIUL PE CARE L AM MA GANDESC LA UN SAMSUNG SLIM ECO BUBLE WFF4EW2W CLASA A++ STIE CINEVA CEVA DESPRE EA? DAR CLASELE ASTE NU SUNT TEORII PT CA LA SPALARE ARATA A IAR LA STOARCERE B ATUNCI CAND E A++?multumesc
Iorga a zis
Are cineva o masina Electrolux model EWT41262TW si poate sa imi spuna cum pot spala pe program scurt? In carte scrie sa folosesti optiunea rapid dar to dureaza mai mult de o ora, prea mult pentru cateva tricouri care trebuie doar improspatate…stie cineva care este programul de 20, 30 de minute sau daca are asa ceva?…de proba, cand am pus-o in functiune am folosit programul pentru bumbac, a durat peste 3 ore!…poate ma salveaza cineva inainte de a o arunca din cauza consumului de apa si energie…multumesc
mircea a zis
Buna ziua…acelasi model aceleasi probleme…..ati primit cumva vreun raspuns….multumesc
Iulian Barbu a zis
Salutare tuturor! Masina mea de spalat da semne de deces…Bine, ii ajung 8 ani, nu ma pot plange de masina mea Indesit… M-am tot uitat pe situri, prin magazine si m-am oprit la masina de spalat rufe SLIM Hotpoint-Ariston WMSD723B, 1200 RPM, 7 kg, Clasa A+++, Display LED, Alb. Are review-uri super, plus 5 ani garantie.
Viorel a zis
Dacă nu mă înșel am citit undeva părerea unor clienți foarte nemulțumiți de mașinile de spălat italiene Ariston,au turnat cuvele împreună cu rulmenții și când se uzează,nu mai pot fi schimbați,trebuie înlocuită cuva cu totul cu una nouă ceea ce nu cred că este convenabil.Multe lucruri fabricate de italieni nu au viață lungă și binențeles suferă la capitolul fiabilitate,datorită în principal materialelor ieftine pe care le folosesc.Review-urile sunt bune,dar trebuie întrebați și cei de la service ce părere au de acest model de mașină italian și ce probleme tehnice au întâmpinat.
Cess a zis
Nu stiu de ce mai exista atatea marci cand Miele sunt de top?Urmeaza Privileg
EXPERT MS a zis
IN pretul unui MS Miele cumperi 4 masini de spalat A+++ 7KG motor inverter BEKO ai bani de rezerva de 3 masini noi in permanenta.
EXPERT MS a zis
Ultimul clasament FIABILITATE pe marci MASINI SPALAT AN 2015 revista TESTACHAT BELGIA
Ancheta pe mii de consumatori aici.
ioana a zis
Locuiesc intr-o zona cu fluctoatii de tensiune m-am orientat catre marcile beco.gorenie si electrolux de 7 kg.a+++ . dar nu stiu pe care sa o aleg. beco au garantie extinsa la 5 ani dar ,electroluxul are motor cu protectie la variatii de tensiune. Apa are duritate foarte mare.
ce stiti despre fiabilitatea acestora si eventuale costuri de reparatii extragarantie? Tinand cont ca pensia este cam mica!
EXPERT MS a zis
PT protectie la varfuri de tensiune DAUNATOARE ELECTRONIOCII masinii de spalat cumpara SAMSUNG deoarece are protectie incorporata la supratensiuni tranzitorii ce se intalnesc mai ales (preponderent) in zonele rurale sau de (case vile)…
Viorel a zis
Și motorul cu magneți permanenți de pe mașinile Lg Direct Drive are protecții,pentru că este un motor controlat de o sursă în comutație.
EXPERT MS a zis
Protectia trebuie sa fie pe toata masina nu numai pe sursa motor, la un spike de tensiune peste 275v mai ales in rural sau la case sau la un defect de nul (slab) in zonele unde exista post trafo pe stalp in aer liber,daca masina e iesita din garantie distrugerile depasesc 50% din valoarea reala si o duci la reciclare.LG Ddrive e o masina buna performanata/ cost dar mai au mult pana ajung la expertiza si experienta suedeza sau germana in masini de spalat,in zona calitate simering si etansare simering principal la motorul DD deocamdata sant medii. .”In opinia mea” sant sub BOSCH POLONIA la fiabilitate peste 7ani
Viorel a zis
Pe mine mă interesează în principal motorul DD de la LG pentru că în momentul când mașina începe să dea semne de oboseală și încep problemele,demontez motorul DD și îl folosesc montat pe o eoliană,cu mici modificări în conectarea bobinelor,de aceea nu găsesc aceste motoare cu magneți permanenți pe mașini de spălat din clasa de top;Bosch,Electrolux,Samsung,Panasonic etc,doar Daewoo,Beko și whirpool de ultimă generație mai folosesc brushless cu magneți permanenți.
claudiu a zis
O masina de spalat adevarata se incadreaza in general in gama:MIELE, BOSCH, SIEMENS, AEG, PRIVILEG.
Viorel a zis
Ați uitat să specificați mașinile de spălat Electrolux din Suedia care de fapt sunt AEG ”deghizate” fiind divizia budget,deci modelele de top Electrolux folosesc aceleași motoare de tip inverter livrate de AEG !
Rali a zis
Buna ziua! De masinile de spalat Samsung stati departe …..nu mai este Samsung ce era odata …..este a doua oara in 2 ani cand mi se strica si chiar am grija de ea ………cea mai proasta investitie……la fel ca aspiratorul Samsung care ma tinut cateva luni …….sau poate este si cum le nimeresti nu stiu ce sa mai zic ……am si un aparat foto Samsung care da rateuri deci …..mai bine fara firma dar sa faca treaba …….in ziua de azi platesti firma…..nu mai exista siguranta ca daca e de firma e si calitate !!!
mishu a zis
am avut 2 gorenje, una a tinut 40 de ani si a 2-a 10 ani, dar spala pentru 4-5 persoane intens. deci la 1/3 de pret cat e fata de ce ai specificat tu, merita totusi, zic eu
dan groza a zis
ca sa va spun povestea mea cu whirlpool ,e clar de evitat. Bine, nu te prinzi de asta pana nu ai o problema. Nici macar un numar de telefon sau adresa de mail nu au in site-ul oficial. Evident, doar pt Romania.. la celelelate tari exista. Probabil la noi se vand toate rebuturile.
Am cumparat prin emag o masina de spalat whirlpool cu incarcare verticala AWE 55711 R si de la prima folosinta mi-a atras atentia mesterul care a instalat-o ca are rugina cuva. La prima folosire ??
stupoarea a venit cand am fost la service in cluj ( rio ) si mi-au spus ca pt asa ceva nu se acorda garantie, sa contactez direct whirlpool, poate daca au ei chef. Problema e ca nu ai unde sa ii contactezi direct smile.gif Am citit si intradevar in certificatul de garantie scrie negru pe alb „”nu se acorda garantie -deteriorarilor de genul: coroziune (rugina, exceptie facand cuvele de la masinile de spalat vase)”.
La emag nu o mai pot returna intrucat evident am aruncat ambalajul original, cine s-a gandit ca o sa am probleme de la prima functionare ? Va atasez si poze.
La emag le reprosez doar ca nu mi-au publicat review-ul negativ,deci se pare ca doar cele pozitive sunt publicate,deci atentie la reclama mincinoasa !
Marius Cucu a zis
Păi și garanție?
Viorel a zis
Eu cred că te vei lupta cu morile de vânt și o soluție de rezolvare în cazul ruginei ar fi cea home made pentru că ei sunt acoperiți de astfel de probleme,adică cumperi o vopsea 3 în 1 Oskar direct pe rugină și îți garantez că vopseaua asta este indestructibilă și va opri înaintarea ruginei.Eu între timp mi-am cumpărat o mașină de spălat suedeză de 9Kg clasa A+++ Electrolux EWF1497CDW2 cu motor inverter,made in Italy pe etichetă,de fapt o mașină AEG deghizată,personalizată de suedezi pe ici pe colea !.Am renunțat la LG și Samsung pentru că nu ofereau o calitate a spălării comparabilă cu acest model de Electrolux după toate review-urile internaționale și mai mult aceste mașini coreene nu beneficiază de un program cu abur,pentru ca unele rufe să nu mai trebuiască călcate cu fierul de călcat.
katona andrei a zis
m ar interesa o masina de spalat de max 4 kg,si inaltimea sa nu depaseasca 70 cm…
Marius Cucu a zis
Ce buget aveți?
mishu a zis
eu am avut de mic, de prin ’77, o masina Gorenje automata, a fost printre primele in tara. mama nu voia ca era prea scumpa, dar cand a vazut cum spala, nu i-a parut rau dupa bani. a mai fost reparata, inclusiv cuva, dar a spalat harnicutza pana prin 2012, dar am schimbat-o ca trebuiau schimbate furtunele de cauciuc de prin ea si nu mai merita. ca sa nu plece dim casa am dus-o la tara, o fac abric.
eu am luat prin 2006 tot un Gorenje. M-a lasat chiar in perioada asta. M-a tinut 10 ani de spalat super-intens pentru 4-5 persoane. Acum trebuie sa iau alta, prefer slim sa ocupe mai putin loc.
Un tip de la un service a zis ca in ziua de azi pe toate scrie „made in china”, deci sa nu ma astept la cine stie ce calitate…
Viorel a zis
Tipul ăla de la service n-are dreptate pentru că Electrolux-ul meu model EWF1497CDW2 cu motor inverter,cumpărată de 2 săptămâni este made in Italy și cred că mașinile de spălat europene din mărcile consacrate sunt fabricate în Europa,nici nu cred că ar fi rentabil pentru orice firmă din Europa să trimită subansamble de 80- 100 de kg per mașină de spălat,apoi să le transporte înapoi în Europa.Probabil firmele coreene Samsung,Daewoo și LG cât și cele japoneze Panasonic,Sharp etc.le convine mai mult să fabrice mașini de spălat în China pentru mâna de lucru ieftină,dar asta nu înseamnă că nu sunt sunt montate componente de calitate concepute de coreeni sau de japonezi !!!