Ideea articolului a pornit de la faptul că nu știam absolut nimic despre mașinile de spălat de rufe automate. În trecut, ca fiecare om am avut o mașină de spălat manuală și nu prea aveam habar ce să aleg și cât de bune și performante sunt acele mașini de spălat.
Mi se dădeau tot felul de detalii tehnice, de lucruri care nu mă ajutau deloc să aleg pe cea mai bună. Dreptate au avut cei care mi-au spus că orice mașină de spălat se va strica după ceva ani de folosire intensă. Unii au ghinionul să li se strice mașina chiar după ce a ieșit din garanție. Asta înseamnă piață de consum.
Între timp, am avut ocazia să ajung și pe la conferințe de tehnologie acolo unde anumite branduri au și zone pentru electrocasnice. Am mai „furat” informație pe cât de mult am putut de la Samsung, de la LG, de la Bosch. Am fost mereu pasionat să văd ceea ce poate să dezvolte Miele în direcția aceasta.
Așa cum am zis și în comentarii, am decis să îmi aleg o mașină de spălat Arctic. Este disponibilă aici.
De ce am ales o mașină de spălat mai ieftină?
Există vorba aceea: „suntem prea săraci pentru a cumpăra lucruri ieftine”. Sunt total de acord cu ea, dar în cazul de față cred că am făcut alegerea corectă. Și după 3 ani de zile nu regret că am făcut această achiziție.
Criteriile mele au fost:
- dimensiuni mici
- consum cât mai puțin de energie
- consum cât mai puțin de apă
- cât mai puțini senzori care să se deregleze
- cantitate de 5 maxim 6 kg de rufe pentru că plănuiam să ne mutăm singuri(planurile ne-au fost date peste cap și locuim 4 în apartament)
Apoi am început să căutăm cea mai bună ofertă, să ne interesăm ce marcă este mai bună și să adunăm cât mai multe păreri de pe blog și nu numai.
Între timp, am făcut cunoștință tot mai mult cu mașina de spălat, chiar am avut discuții cu un văr de-al meu care are un service pentru mașini de spălat și am zis că este cazul să extindem articolul și să il fac mult mai complex pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie să-și aleagă o mașină de spălat rufe.
Ce mașină de spălat rufe să aleg? Ce criterii trebuie să iau în considerare?
Criteriile cele mai importante în alegerea mașinii de spălat sunt:
Dimensiunea mașinii de spălat și locația
Evitați pe cât posibil ca noua mașină de spălat să o țineti în abur, în condens, așa că nu vă recomand să o puneți în baie, ci pe un hol sau o debara sau poate chiar în bucătărie(dacă aveți o hotă). Asta dacă nu doriți să o aduceți mult mai devreme decât este cazul în service la mine. 🙂
După ce ați stabilit locația verificați dacă modelul pe care vi l-ați ales încape în acel loc. E bine să lăsați câțiva centimetri pentru ca mașina de spălat să poată fi vibreze la centrifugare. Poate că ar fi util și un preș antiderapant și anti vibrații.
Capacitatea de spălare
Dacă aveți o familie numeroasă și știți că aveți multe lucruri de spălat una de 5 KG nu cred că este suficientă. Gândiți-vă la faptul că ea nu se ocupă cu 5KG, ci cu 50-60% în funcție de hainele pe care doriți să le spălați. Veți găsi mai multe detalii despre acest lucru în manualul de utilizare al mașinii.
Aici putem să facem o paranteză. Încă mai sunt persoane care caută o mașină de spălat cu o cuvă din tablă/ aluminiu. Greșit. Poate că dacă vom da cu ciocanul în cuva de plastic și în cea de aluminiu vom observa că cea din urmă rezistă mai mult. Însă dacă deschideți un curs de Studiul Materialelor veți observa că plasticul este un bun izolator și nu disipă energia. Așadar, eficiența este mult mai mare pentru o cuvă din plastic.
Programe de spălare
O mașină de spălat cu multe programe de spălare vă poate face multe probleme, dar o mașină de spălat cu programe care spală în perioade cât mai scurte de timp te pot ajuta. Gândiți-vă că unele mașini au programe lungi de aproape 2 ore, iar cele performante pot avea programe de 15-20 de minute. Le-ați putea folosi pentru hainele de vară sau pentru cele care nu sunt foarte murdare.
Cel mai tare lucru mi se pare la anumite modele premium ce îți permit să oprești programul actual în cazul în care ai uitat să adaugi o haină. Pur și simplu pui stop, deschizi o ușiță separată și adaugi rufele murdare uitate. Eu unul am pățit asta de mult prea multe ori.
Consum energetic
Uniunea Europeană a făcut un lucru foarte bun prin acea directivă de eficientizare a consumului. Practic, toți operatorii au fost obligați să se alinieze și să ofere clase de energie pentru produsele lor.
Tot aici putem să amintim și zgomotul mașinii de spălat. Acesta ar trebui să fie de ~60 dB și 75dB în momentul în care se face stoarcerea. Odată cu trecerea timpului, odată cu depunerea calcarului, dar și dacă nu folosiți filtre pentru apa care intră în mașina de spălat vor apărea depuneri și, cel mai probabil, zgomotul va crește.
Funcțiile mașinilor de spălat
De-a lungul timpului, producătorii au început să își personalizeze tot mai mult oferta. Au realizat tehnologii precum Direct Drive, EcoBubble, 6 Sense Colours sau Time Manager. Unele mai bune, altele mai puțin bune, în funcție și de marketing-ul brandurilor.
Câți wați consumă mașina de spălat?
În funcție de eficiența energetică de care povesteam mai sus aceasta poate avea valori diferite. Totodată, trebuie avut în vedere și programul pe care îl folosiți. De asemenea, un alt criteriu ar fi și hainele pe care le spălați, dar și nivelul de încărcare al mașinii de spălat.
În anumite perioade, aceasta poate consuma 10-15W/h, dar poate ajunge și până la 100W. Sigur, vorbim despre consumul de energie activă.
O estimare exactă n-ar putea fi făcută pentru depinde de la brand la brand, eficiența fiecărui model în parte. Ca idee, pe o spălare ar trebui să plătiți nu mai mult de 1 leu pe curentul electric. Mi-ar plăcea să interacționăm pe zona aceasta, să îmi spuneți cam cât consumă modelul dvs.
Mașini de spălat verticale?
E drept, sunt un clasic. Nu am luat în calcul niciodată o mașină de spălat verticală. Asta și pentru că mereu am ținut-o în debara, într-un loc ferit de aburii din bucătărie sau din baie. Așa că funcționează fără probleme.
Totuși, sunt situații foarte multe în care avem nevoie de spațiu. Mașinile de spălat slim, de multe ori sunt și verticale. Așadar, pentru spațiu mai mic ar fi bine să vă orientați și spre modele verticale.
Știu că lumea ar dori să discute despre fiabilitate, dar o mașină de spălat verticală nu e cu nimic mai deosebită față de una frontală. Principial, discutăm despre aceleași lucruri.
Mașini de spălat cu uscător
Nu cred că o mașină de spălat cu uscător este chiar ceea ce trebuie. Totuși, cred că un uscător de rufe face diferența. Asta zice și lumea aici. Poate, dacă vreți un 2-1 bun trebuie să vă orientați spre AEG sau Miele, dacă vă permite bugetul. Așadar, dacă doriți să uscați rufele mai repede în casă alegeți un uscător separat.
Pe piață avem așa:
- mașini de spălat clasice
- mașini de spălat cu uscător
- uscător separat de rufe
Alegeți varianta a treia, cea în care aveți uscător și mașină de spălat separată. Dacă se poate să fie și varianta cu pompă de căldură ar fi mașina perfectă.
Garanție
Prea puțină lume ia în considerare acest aspect. Cu cât mai mare, cu atât mai bine. Aveți toate șansele să aveți situații neplăcute cu mașina de spălat. Așa că extindeți garanția pe cât de mult se poate.
În general, avem undeva la 10 ani garanție la motor și până la 7 ani pentru restul defecțiunilor.
În plus, alegeți producători care au service-uri locale. E mai important decât orice altceva. Cu cât sunt mai ieftine, cu atât sunt mai prost construite și vă puteți aștepta că n-aveți piese de schimb. De altfel, chiar costul pieselor de schimb poate fi un criteriu. Să fie disponibile, să aibă prețuri decente.
Aplicația mașinii de spălat
Eu zic că este importantă. Mi-aș fi dorit la LG să am acces la aplicația lor mișto(am model vechi și nu am acces la LG Thinq AI), mi-aș fi dorit să pot configura atât de ușor cum este ecosistemul celor de la Samsung, prin aplicația SmartThings.
Mi se pare interesant să ai un ecosistem aproape de un gadget pe care îl ai cu tine de fiecare dată, indiferent de brand.
De altfel, la conferințe am observat că producătorii tind să pună control prin WIFI pentru mai toate modelele noi de pe piață. Această „legare la internet” le face pe acestea să fie foarte simplu de controlat de la distanță.
Recomandări mașini de spălat bune în 2024
Samsung WW80T504DAE/LE
- 8kg
- clasa B
- 1400RPM
AEG LFR73844BE
- 8 kg
- 1400 RPM
- Clasa A
- ProSense
- ProSteam
- Motor EcoInverter cu magnet permanent
LG F2WR508SWW
- 1200 RPM
- 8 kg
- Clasa A
Ghid Alegere Mașină de Spălat
Păreri Pro
- AEG
- BOSCH
- MIELE
Păreri Contra
- Candy
- Indesit
să alegi o mașină de spălat și ieftină și bună, ce îți spală foarte bine nu este deloc ușor. Sunt multe criterii de luat în seamă, iar magazinele nu ne arată decât partea bună a paharului. Din păcate, trăim într-o societate de consum și nimic nu mai este atât de bine realizat.
gigi a zis
Eu am un Candy de 13 ani si nu am avut nicio o problema importanta cu ea
Nota 10 cu plus
cristi a zis
sunt si eu in cautare de masina de spalat slim.
dupa cautari, confruntari etc am juns la urmatorul top>
1. Bosh
2 Siemens
3 Electrolux
dar sunt scumpicele rau drept petru care cred ca o sa aleg gorenie
Marius Cucu a zis
Cele bosh slim sunt destul de scumpe. Pana la urma toate sunt la fel, nu cred ca merita investitia, o masina intre 1000-1500 RON e suficient.
Violeta a zis
Am acasa o masina de spalat ARISTON AQXD129 1200 R/min, cls A+ afisaj electronic…montata in baie … a costat in 2007 18 mil. La 3 luni dupa achizitionare i-am schimbat placa electronica si electromotorul ca am varsat apa pe ea si n-a mai mers facea flame si fum. Era in garantie. In 2010 a trebuit schimbat din nou panoul electronic, probabil dic cauza de umezeala din nou s-a dus. M-a costat. Acum la 3 ani, din nou aceeasi problema. Nu mai intra curent. Iar trebuie sa chem serviceul sa ma pregatesc de un 600 ron sa schimb din nou placa electronica… Din 2007 si pana in 2010 am reparat-o de 650 ron… acum urmeaza cam tot atat. Ma intreb daca s-o mai repar sau sa cumpar alta. *** asta este problema masinii de spalat cu afishaj electronic… trageti concluzii.
Marius Cucu a zis
Da, stiam problemele de genul. Am fost si eu avertizat sa nu cumpar asa ceva pentru ca intotdeauna voi avea probleme. Recomand sa cumparati ceva ieftin, oricum dupa cativa ani se strica. Ceva din lista aceasta e suficient.
Luci a zis
Un Ariston din 2007 cu uscator (cca 1800 lei) am si eu. La doi ani si un pic, s-a dus programul de 90 grade. Nu mai tragea apa. Dupa cativa ani (2 – 3) nu a mai tras apa nici la celelalte programme. Am reparat-o . Apoi s-a dus si „panoul de comanda -placa”. Acum baga apa si o scoate. M-am saturat de reparat. Sunt in cautare! Multumesc tuturor, am tras niste concluzii. Mâine bantui prin magazine chiar daca este a doua zi a anului!
O idee a zis
Am avut și eu acest model de mașină. Este silențioasă. Ca să eviți pătrunderea umezeli, eu am dat cu lac pe placa electronică, nu este obligatoriu, dar este bine, nu și pe mufele de contact și obligatoriu, pe marginea de contact a capacului, o margine de silicon, un fel de garnitură, pentru a nu se umezi placa electronică, mai ales la temperaturi înalte a apei, la încălzire, când apare aburul și pătrunde la electronica circuitelor electronice.
gabi a zis
Am un Ardo din ianuarie 1999. A mers impecabil pana anul trecut (2012). Acum a inceput sa dea rateuri la stoarcere si mestecare. Are deja 14 ani si ma gandesc sa iau una noua dar nu stiu ce.
Marius Cucu a zis
Trebuie sa fii constient de faptul ca nu vei mai gasi masini de spalat bune, in zilele noastre e greu sa gasesti o masina de spalat ok. Eu mi-am luat un artic, am mizat pe o masina de spalat automata, romaneasca…Nu am dat nici multi bani pe ea, dar nici nu sunt 100% multumit de ea…
Buddy a zis
Trebuie sa-mi cumpar si eu o masina de spalat si la arctic ef5800 e oferta.
Cum se comporta arcticul tau?
Multumesc!
Marius Cucu a zis
De un an de cand o am n-am avut nici cea mai mica problema cu ea. Dar nici n-am bagat multe haine sau…nebunii.
Totusi mi se pare ca are consumul destul de mare de apa, dar cel mai probabil este din cauza ca selectam programe de o ora si jumatate…
Later: de ceva timp am ales un program de 40 de minute, chiar scoate rufele bine, curate, stoarse.
GINO a zis
Artic e romaneasca doar cu numele.Cea mai mare parte a modelelor sunt produse in Turcia iar o parte mai mica in Federatia Rusa.Se pare ca in curand vor deschide o fabrica si in Romania de masini de spalat.
VIOREL a zis
Nu voi cumpăra mașini de spălat turcești Beko,nici dacă cineva mi le face cadou !!!.Am avut destule experiențe nefaste cu lucruri turcești,tocmai de aceea mi-am cumpărat o mașină de spălat cu motor inverter Electrolux EWF1497CDW2 fabricată în Italia,de care sunt extrem de mulțumit,chiar dacă prețul este cam piperat,este o mașină sub brandul german AEG,ceea ce reprezintă o garanție a calității.
Petre a zis
Ce fel de ardo aveti? Daca aveti ardo A600X,si nu o mai folositi,ori mi-o dati mie,ca sa fac din doua una,ori vo dau d-voastra sa faceti acelasi lucru cum vreti
Mihai a zis
Am si eu un Ardo, din 2001. Nu m-a suparat cu nimic in toti acesti ani (15). Daca iti trebuie pentru piese, o dau. Vreau sa imi iau alta pentru ca a obosit. Nu mai stoarce bine rufele. Nu stiu daca poate fi reparata, dar nu prea mai am chef sa incerc. Oricum am nevoie de una cu capacitate de cel putin 7kg. Am sase copii si …
Pop T a zis
Salut,
Imi cer scuze daca nu postez unde trebuie da nu stiam unde sa postez:) as vrea sa achizitionez o combina frigorifica da nu am nici macar o idee ca sunt ma bune calitate-pret asa ca m-am gandit sa apelez la dumneavoastra poate ma ajutati.
Vreau o combina frigorifica sa fie undeva la 1500-2000lei.
Multumesc.
Marius Cucu a zis
Mulțumesc de sugestie. O să fac un articol referitor la asta.
Cristinel17 a zis
Buna ziua!As dori sa imi cumpar o masina noua de spalat de capacitate mare si m am gandit la Gorenje 7643.Acum am un slim de la indesit si cu 2 copii spalatul hainelor e din ce in ce mai des.Ce pareri aveti?Ce spatiu ii trebuie in spate la masina la legatura la apa si scurgere la Gorenje?
Marius Cucu a zis
Eu nu am mai mult de o palmă în spate. Am găsit manualul pentru Gorenje 7643.
zoltan a zis
acum 21-22 ani, nu-mi aduc aminte bine, am cumparat o masina de spalat de 5 kg, WATS M5 se numeste. sotia vrea s-o schimbe cu una noua, dar eu inca ma opun. nu a vazut in viata ei calgon, nu s-a stricat, nu are pic de rugina, am uitat de cind nu am curatit filtrul si e foarte silentioasa la 800 rot/min. cuva interioara e inox, cea exterioara am inteles ca ar fi tabla emailata. functioneaza saptaminal de 2-3 ori findca suntem doar 2 persoane. nu stiu cit o sa pot sa ma mai opun sa nu o scoata afara din casa. va intreb daca ati mai vazut masini de genul asta si unde sa caut.
Marius Cucu a zis
Nu cred că se mai găsesc. Însă dacă este ok eu zic că nu are rost să o schimbați. În afara programelor scurte ce au apărut la noile modele și tehnologiile pentru vibrații, chiar nu s-a schimbat nimic. Nu au reinventat roata producătorii de mașini.
ADI a zis
am un Whirlpool…..m-a ținut doar 5 ani…așa ca nu mai îmi iau niciodat aceasta marca
Marius N a zis
Eu am avut experienta proasta cu Wirpool, acum am un LG și după 8 ani de spălări dese, adică de minim 3 ori pe săptămâna, vad ca începe sa facă un zgomot foarte urat când stoarce, sunt curios ce o fi defect și dacă merita sa o mai repar, dacă nu, tind sa iau Gorenje, are soacră-mea de circa 12 ani, are afișaj, este foarte silențioasa și merge și acum perfect, dar știu ca a dat atunci circa 1500-2000 de lei (echivalentul de acum) pe ea.
Oricum ca si sfat, nu dati bani pe Calgon sau alte prostii de genul, cu bani dati în 10 ani pe Calgon îți cumperi tot la 10 ani una noua și cu eficienta energetica de ultima generație.
Marius Cucu a zis
Pompa de evacuare ai curățat-o?! 🙂
birca stefanete a zis
as putea sa te ajut insa trebuie sa fii mai exact ..scoate un zgomot urat?…adica e destul de relativ vreau sa zic…unora s-ar putea sa le placa zgomotul,e chestie de gust.Eu zic ca trebuie sa fii rabdator ca o sa te obisnuiesti .A doua varianta ar fi sa pleci de acasa dupa ce ai bagat la spalat.Sper ca ti-am fost de folos si daca mai ai nelamuriri nu ezita sa ma contactezi.Sunt meserias reparatii aparatura uz casnic.
e amortizorul,e clar ca buna ziua .de fapt numai unul din ele,,,,o sa ma gandesc care si revin
Marius N a zis
Nu ma pricep tehnic deloc, dar dacă pot sa descriu simptomele este cam asa, atunci când stoarce și cresc rotațile cuva atinge/lovește peretele mașinii de spălat în interior.
Inițial credeam ca trebuie reglat un picior, dar nu, masina este foarte stabila și nu are tendința de „a pleca de pe loc”.
Averii idee ce o fi? Și cat poate costa?
Oricum în câteva zile când voi avea timp voi cauta sa găsesc pe cineva sa facă o constatare.
Marius Cucu a zis
Cuva este pusă pe un arc. E posibil să fie deteriorat. Un specialist ar trebui să vă dea mai multe detalii.
mArius a zis
Exact aceeasi problema au avut parintii mei cu un Whirlpool vechi de vreo 10 ani.
Defectiunea: un amortizor. Cost total piesa+interventie: 100 lei.
Pop a zis
Sunt distrusi rulmenti .Cauta un specialist sa vada daca mai merita
expert ms a zis
Clasament fiabilitate marci masini spalat in BELGIA anul 2014 tabelul al doilea. Link-ul este aici.
Marius Cucu a zis
Am pus link-ul direct cu poza, in cazul în care dispare site-ul belgian. Mulțumesc foarte mult pentru informații. Sunt foarte utile pentru cititorii noștri.
Păcat că nu mă pricep atât de bine la franceză. Sigur descopeream lucruri interesante.
Graficul de mai sus este realizat la începutul anului 2014 și au participat la sondaj 23 000 de consumatori.
expert ms a zis
Primele 4 marci in ordine la fiabilitate masini spalat cf site-ului belgian sunt
1-PANASONIC,
2-MIELE,
3-BOSCH ,
4-SIEMENS
Corina a zis
Buna ziua. As dori sa achizitionez o masina de spalat rufe de 6-7kg . Ce imi recomandati? Multumesc.
Marius Cucu a zis
Sunt oferte interesante în perioada asta la Whirlpool. Orientați-vă spre un model cu eficiență cât mai bună ca să vă consume cât mai puțin curent, cât mai puțină apă și cu programe diversificate și cât mai scurte. De exemplu, Whirlpool AWS 71000 este A+++ și are tehnologia cu al 6 lea simț.
Alis a zis
Nu cred ca trebuie sa ne orientam catre o masina de spalat cu economie la apa sau la curent. Am o masina de spalat LG Direct Drive, e adevarat ca nu s-a stricat niciodata in 5 ani, doar ca nu spala deloc bine. Am avut o experienta de genul cu un calcator Philips cu economie de aburi si automat energie…. si nu calca deloc bine. Sunt hotaranta sa nu -mi mai iau nicmic cu economie…
Marius Cucu a zis
Problema e posibil să fie alta. Cu cât automatizează procesele, cu cât adaugă funcții electronicelor, cu atât problemele se înmulțesc, iar noi fiind o piață de consum… suntem obligați să consumăm.
Nicolae a zis
Salut!
Am un whirlpool awo 53135,5 kg,al 6-lea simț.Mulțumit, până la 3 ani după care nu a mai stors.O zi vroia una nu.Am citit foarte mult despre aceste modele și nu recomand.Mulți specialiști spun ca motorul este de vină.Cert este faptul ca după ce curat colectorul cu puțină hârtie abrazivă merge ca nouă cam 7-8 spălări.Mama are un whirlpool de 10-12 ani și merge ca ceasu,dar fără afișaj.
Concluzia:
Cea mai bună mașină de spălat este una cu garanția mare și prețul cât mai mic și trebuie luat în calcul și norocul.
Personal voi lua în calcul Arctic.
Zic și eu,întâi schimb motorul ca mașină arăta ca nouă,după care,,,,
Va doresc multă baftă!
Bobby a zis
Ce parere aveti despre Masina de spalat rufe cu uscator Inverter Electrolux EWW1697MDW, 1600 RPM, spalare 9 kg/uscare 7 kg, Clasa A, Alb? Producatorul Electrolux prezinta incredere? Dar aceasta combinatie de spalare si uscare cu o multime de optiuni? Multumesc pentru ajutor
Marius Cucu a zis
Este o super masina. Eu sunt multumit de ea.
Laura a zis
Electrolux este o firma ffff buna. Recomand! Ai grija doar cand cumper sa fie facuta in UE…nu china, nu turcia….
Adrian a zis
Atentie la Whirlpool
In urma cu 4 ani am schimbat casa si am schimbat toata aparatura cu electocasnicele noi. Frigider, masina de spalat vase, hota, cuptor cu microunde, cuptor electric, toate marca Whirlpool.
– Hota a fost prima care a cedat (in garantie)
– Cuptorul electric (a bubuit geamul, fara sa-l atinga cineva, iesise din garantie),
– Masina de spalat vase ars programatorul, iesise din garantie, piesa de schimb costa foarte mult, am preferat sa cumpar alta masina.
– Frigiderul, blocat un motoras care deschidea fantele de aer din congelator spre frigider. reparat in afara garantiei.
In viata mea nu o sa mai cumpar un produs marca Whirlpool.
Am avut noroc ca nu am gasit masina de spalat Whirlpool (aveam nevoie de o masina modelul slim)
Am cumparat Gorenje si merge bine, sunt multumit.
Marius Cucu a zis
Nu contest calitatea materialelor Gorenje, însă nu cumva aveți probleme cu tensiunea în zonă?!
Greu de crezut ca toate electronicele să fi picat pentru că-s proaste…
Adrian a zis
Locuiesc in oras, nu am probleme cu tensiunea electrica, nu se opreste si nu am observat fluctuatii la iluminat. Casa era noua, instalatia noua si am si siguranta diferentiala.
Te intreb ce legatura are cu tensiunea, geamul de la cuptor care practic a bubuit? De ce nu am avut probleme cu aparatura audio-video care se alimenteaza din aceeasi retea electrica?
Nu am nimic de castigat daca bat campii pe bloguri. Eu nu spun care marca este mai buna si nici nu recomand o anumita marca, eu spun din experienta proprie.
ATENTIE LA ELECTOCASNICELE Whirlpool
Marius Cucu a zis
Era o discuție constructivă. Nu am vrut să sune ca un atac. Cred că și pe mine și pe restul îi ajută părerea ta, atât prima, cât și a 2 a precizare. Eu vreau să fie un loc de informare și să ne ajutăm între noi.
Merci pentru completări.
Laura a zis
Miele si punct. Cine a avut vreodata ceva de la Miele, intelege ce spun!
Marius Cucu a zis
Să ne și permitem asemenea modele. 🙂 Din câte văd aici, cea mai ieftină… costă în jur de 1000E.
Costin a zis
În 2002, prin primăvară, am cumpărat Gorenje WA 25s (capacitate 5,5 kg). Cred că a costat peste 21 de milioane lei (vechi). Singurul criteriu a fost turajul de stoarcere (1.500 rotații/min). Nu știam nimic despre mașinile de spălat automate și, cu atât mai puțin, despre Gorenje. Am crezut, pur și simplu, că dacă stoarce cu turaj „mare”, rufele se usucă mai repede (pe balcon). Așa a și fost.
Din 2002 și până prin 2011 a spălat și de 3 ori pe zi; umplerea: „la ochi”, să fie cât mai plină; a spălat rufe, covorașe, papuci, teniși, pături, tot ce era de spălat. Când se accelera la stoarcere zdrăngănea și țopăia; apoi trebuia împinsă la loc.
Prin 2011 începuse să fluiere așa de tare că am chemat depanatorii și au schimbat rulmentul/rulmenții (vreo 150 de lei (noi)). Funcționa „ca nouă” deși apăruseră două pete de rugină sub sertarul cu/pentru detergent și sub filtru.
Prin 2013 n-a mai mers pompa de evacuare. Tot așa: depanatorii, pompă nouă (170 lei).
Acum (noiembrie, 2015) arată F 31. Nu prea mai există documentație pentru mașină (mai au meseriașii și service-ul oficial). Din vorbe ar fi „motorul sau tahogeneratorul”. Am verificat cu service-ul oficial: un motor nou ar costa 590 lei (fără constatare și fără manoperă). Constatarea costă 100 lei iar manopera…
N-aș prea vrea s-o dau/schimb/arunc, dar dacă adun sumele… trebuie să cumpăr una nouă.
Iată cum (aproape) am ales:
– locul în casă: în locul celei vechi (am deja instalația de apă și evacuarea);
Apoi am intrat pe o pagina a unui magazin online, la mașini de spălat și am început filtrarea:
– uscător încorporat: nu (acesta este util pentru cei care n-au timp și nici loc de uscare);
– adâncime normală sau redusă (slim): nu contează; pentru alții poate să conteze din cauza spațiului;
– încărcare: orizontală, mă obligă locul; alții pot opta pentru încărcarea verticală;
– capacitatea de spălare: 6 kg; alții pot alege alt număr de kg;
– turajul la stoarcere: 1.400 rotații/minut (nu, nu s-a deformat/întins nicio rufă la 1.500 rotații/minut timp de 13 ani), iar dacă nu găsesc, măcar 1.200 rotații/minut. Sunt și păreri conform cărora 1.000 rotații/minut sunt suficiente…
– numărul de programe: nu contează; oricum sunt minim 16 și „moda” „eco” este deja implementată pe (aproape) toate mașinile;
Dacă magazinul (site-ul) se respectă, acum am pe ecran (măcar) 2 – 6 produse.
– tip afișaj: LCD (Liquid Crystal Display); este tehnologia zilei: televizoare, monitoare, telefoane, toate sunt LCD (și variante). Acum începe calculul: mașina cu afișaj LCD e mai scumpă cu 100 – 150 lei fașă de cea cu LED. Da, dar e tehnologia zilei și a viitorului apropiat. Peste 5 ani, să zicem un defect LCD poate fi depanat foarte ușor, în timp ce tehnologia LED se stinge și nu se mai găsesc piese și… o să fie mai scumpă… (cum mi se întâmplă mie acum cu o mașină fabricată în 1998 și cumpărată în 2002);
– garanție: sunt furnizori care acordă 2 ani, alții 5 ani și alții 10 ani. Și peste asta pot fi și promoții care prelungesc garanția. Eu ignor ofertele de extindere a garanției.
Acum am de ales, pe ecran, dintre două, maxim trei produse. Dacă nu, evident, mă întorc în filtrare și mai schimb: din 6 kg fac 7, din 1.400 rotații fac 1.200, etc., sau mai aștept până mai vin produse noi.
Care producător e mai „bun” ? E… discutabil. Ei sunt (aparent) în concurență și caută să-și crească vânzările introducând mașini și tehnologii noi. Nu pot fi cei mai buni la nesfârșit și nu pot fi cei mai slabi la nesfârșit. Am căutat cei doi producători (rămași după filtrare) pe internet sub forma: NUME wiki. Cele două rezultate de la filtrare (diferite) ar fi putut fi „aceeași Mărie cu altă pălărie”.
Iată că prețul n-a intrat în discuție de loc. Pentru că dacă am ales corect ce am nevoie, prețul este pe ecran. Dacă nu-mi permit ori dacă nu-mi convine pot doar să aștept „oferte” sau 6 – 12 luni ca acesta să mai scadă.
Toate cele bune.
FLORIN GH a zis
am o masina de spalat BEKO WMF25086 si am pierdut cartea cand m-am mutat.Cumpot afla programele? Acum folosesc doar un program rapid de 30 min si un altul care dureaza 3ore.
Marius Cucu a zis
Uitați aici manualul. Cred că ăsta este.
Gelu a zis
Am un whirpool de 12 ani si inca mai duce.Singura problema huruie rau zgomot mare la stoarcere cred ca rulmentii.as opta tot pe acest brand .are 400 rotatii clsa C.
Paul a zis
as dori sa imi cumpar o masina de spalat pana in 1500 ron care sa aiba protectie la variatii de tensiune , ce parere aveti de Cany sunt bune ???????
Marius Cucu a zis
Salut. Din ce văd aici, în topul de fiabilitate… nu prea sunt ok.
expert ms a zis
Ca masini din gama pret mediu spre scump, AU RAMAS DOAR PANASONIC, nr 1 la fiabilitate in UE si masinile BOSCH cele facute in POLONIA (nu cele facute in TURCIA).
Se verifica dupa codul de bare incepe cu 590 e POLONIA incepe CU 869 e TURCIA. La gama de pret mic au mai ramas semifiabile doar BEKO dar care au selector viteza de stoarcere. Restul majoritatea dupa 5 ani se duc (in functie de nr total de cicluri de spalare) deoarece asta e trendul.
REGULI DE BAZA pt prelungirea vietii masinii.
1.Nu Cacalgon. 2 Masini numai cu selector viteza stoarcere si utilizare pe cea mai mica viteza stoarcere pe cat posibil. 3 Folosire numai a detergentilor lichizi nu solizi…si recomandat cei pernute pt ca sant dozati gata.
sorin a zis
eu am una de 17 ani care spala,intinde pe sarma,le calca,le impatura,le aseaza in dulap si merge inca foarte bine, sant foarte multumit de ea, nu a-si schimba-o cu alta
cristina a zis
Ar trebui sa o menajezi, in curand va obosi…O masina de spalat va fi binevenita in familia ta si sotia va fi foarte multumita de tine. Oricum nu cred ca nu ai masina de spalat.
andina a zis
De marca privileg nu am vazut nimic scris,eu am una de la second,arata foarte bine si e silentioasa dar este foarte sensibila la curent,la noi in zona este slab curentul,de 2 saptamani ne.a mutat p ala faza dar masina tot nu spala,se intrerupe si hainele le bag murdare si le scot aproape la fel.In nici un caz NU RECOMAND PRIVILEG.
Marius Cucu a zis
Păi… cred că și electrica are un mare minus în cazul acesta.
Mihai a zis
Salut.
Mi-am luat ziele astea o masina de spalat second AEG ELECTROLUX (asa scrie pe ea) de 6 kg si 1400 rpm.Masina are cam 6 ani dar cand am instalato suna ca una noua…adica aproape nu se aude cand spala.Am optat pt marca aceasta pentru ca stiam ca sunt foarte fiabile si la noi care se gasesc sunt foarte scumpe de noi.Precizez ca masina este adusa din Anglia.Ar trebui sa ma astept la ceva surprize din partea ei?Eu sunt de parere ca sunt printre cele mai bune marci…mai ales ca nu este construita pt piata din Romania.Pana acum am folosito la 1200 rpm si pot sa spun ca hainele le scot foarte bine spalate si foarte bine stoarse
sergiu a zis
Se poate intampla orice.Ce vreau sa-ti spun ca nu exista masina de spalat facuta pentru romania sau pentru anglia toate sunt la fel conteaza cum stii sa o intretii