Ideea articolului a pornit de la faptul că nu știam absolut nimic despre mașinile de spălat de rufe automate. În trecut, ca fiecare om am avut o mașină de spălat manuală și nu prea aveam habar ce să aleg și cât de bune și performante sunt acele mașini de spălat.
Mi se dădeau tot felul de detalii tehnice, de lucruri care nu mă ajutau deloc să aleg pe cea mai bună. Dreptate au avut cei care mi-au spus că orice mașină de spălat se va strica după ceva ani de folosire intensă. Unii au ghinionul să li se strice mașina chiar după ce a ieșit din garanție. Asta înseamnă piață de consum.
Între timp, am avut ocazia să ajung și pe la conferințe de tehnologie acolo unde anumite branduri au și zone pentru electrocasnice. Am mai „furat” informație pe cât de mult am putut de la Samsung, de la LG, de la Bosch. Am fost mereu pasionat să văd ceea ce poate să dezvolte Miele în direcția aceasta.
Așa cum am zis și în comentarii, am decis să îmi aleg o mașină de spălat Arctic. Este disponibilă aici.
De ce am ales o mașină de spălat mai ieftină?
Există vorba aceea: „suntem prea săraci pentru a cumpăra lucruri ieftine”. Sunt total de acord cu ea, dar în cazul de față cred că am făcut alegerea corectă. Și după 3 ani de zile nu regret că am făcut această achiziție.
Criteriile mele au fost:
- dimensiuni mici
- consum cât mai puțin de energie
- consum cât mai puțin de apă
- cât mai puțini senzori care să se deregleze
- cantitate de 5 maxim 6 kg de rufe pentru că plănuiam să ne mutăm singuri(planurile ne-au fost date peste cap și locuim 4 în apartament)
Apoi am început să căutăm cea mai bună ofertă, să ne interesăm ce marcă este mai bună și să adunăm cât mai multe păreri de pe blog și nu numai.
Între timp, am făcut cunoștință tot mai mult cu mașina de spălat, chiar am avut discuții cu un văr de-al meu care are un service pentru mașini de spălat și am zis că este cazul să extindem articolul și să il fac mult mai complex pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie să-și aleagă o mașină de spălat rufe.
Ce mașină de spălat rufe să aleg? Ce criterii trebuie să iau în considerare?
Criteriile cele mai importante în alegerea mașinii de spălat sunt:
Dimensiunea mașinii de spălat și locația
Evitați pe cât posibil ca noua mașină de spălat să o țineti în abur, în condens, așa că nu vă recomand să o puneți în baie, ci pe un hol sau o debara sau poate chiar în bucătărie(dacă aveți o hotă). Asta dacă nu doriți să o aduceți mult mai devreme decât este cazul în service la mine. 🙂
După ce ați stabilit locația verificați dacă modelul pe care vi l-ați ales încape în acel loc. E bine să lăsați câțiva centimetri pentru ca mașina de spălat să poată fi vibreze la centrifugare. Poate că ar fi util și un preș antiderapant și anti vibrații.
Capacitatea de spălare
Dacă aveți o familie numeroasă și știți că aveți multe lucruri de spălat una de 5 KG nu cred că este suficientă. Gândiți-vă la faptul că ea nu se ocupă cu 5KG, ci cu 50-60% în funcție de hainele pe care doriți să le spălați. Veți găsi mai multe detalii despre acest lucru în manualul de utilizare al mașinii.
Aici putem să facem o paranteză. Încă mai sunt persoane care caută o mașină de spălat cu o cuvă din tablă/ aluminiu. Greșit. Poate că dacă vom da cu ciocanul în cuva de plastic și în cea de aluminiu vom observa că cea din urmă rezistă mai mult. Însă dacă deschideți un curs de Studiul Materialelor veți observa că plasticul este un bun izolator și nu disipă energia. Așadar, eficiența este mult mai mare pentru o cuvă din plastic.
Programe de spălare
O mașină de spălat cu multe programe de spălare vă poate face multe probleme, dar o mașină de spălat cu programe care spală în perioade cât mai scurte de timp te pot ajuta. Gândiți-vă că unele mașini au programe lungi de aproape 2 ore, iar cele performante pot avea programe de 15-20 de minute. Le-ați putea folosi pentru hainele de vară sau pentru cele care nu sunt foarte murdare.
Cel mai tare lucru mi se pare la anumite modele premium ce îți permit să oprești programul actual în cazul în care ai uitat să adaugi o haină. Pur și simplu pui stop, deschizi o ușiță separată și adaugi rufele murdare uitate. Eu unul am pățit asta de mult prea multe ori.
Consum energetic
Uniunea Europeană a făcut un lucru foarte bun prin acea directivă de eficientizare a consumului. Practic, toți operatorii au fost obligați să se alinieze și să ofere clase de energie pentru produsele lor.
Tot aici putem să amintim și zgomotul mașinii de spălat. Acesta ar trebui să fie de ~60 dB și 75dB în momentul în care se face stoarcerea. Odată cu trecerea timpului, odată cu depunerea calcarului, dar și dacă nu folosiți filtre pentru apa care intră în mașina de spălat vor apărea depuneri și, cel mai probabil, zgomotul va crește.
Funcțiile mașinilor de spălat
De-a lungul timpului, producătorii au început să își personalizeze tot mai mult oferta. Au realizat tehnologii precum Direct Drive, EcoBubble, 6 Sense Colours sau Time Manager. Unele mai bune, altele mai puțin bune, în funcție și de marketing-ul brandurilor.
Câți wați consumă mașina de spălat?
În funcție de eficiența energetică de care povesteam mai sus aceasta poate avea valori diferite. Totodată, trebuie avut în vedere și programul pe care îl folosiți. De asemenea, un alt criteriu ar fi și hainele pe care le spălați, dar și nivelul de încărcare al mașinii de spălat.
În anumite perioade, aceasta poate consuma 10-15W/h, dar poate ajunge și până la 100W. Sigur, vorbim despre consumul de energie activă.
O estimare exactă n-ar putea fi făcută pentru depinde de la brand la brand, eficiența fiecărui model în parte. Ca idee, pe o spălare ar trebui să plătiți nu mai mult de 1 leu pe curentul electric. Mi-ar plăcea să interacționăm pe zona aceasta, să îmi spuneți cam cât consumă modelul dvs.
Mașini de spălat verticale?
E drept, sunt un clasic. Nu am luat în calcul niciodată o mașină de spălat verticală. Asta și pentru că mereu am ținut-o în debara, într-un loc ferit de aburii din bucătărie sau din baie. Așa că funcționează fără probleme.
Totuși, sunt situații foarte multe în care avem nevoie de spațiu. Mașinile de spălat slim, de multe ori sunt și verticale. Așadar, pentru spațiu mai mic ar fi bine să vă orientați și spre modele verticale.
Știu că lumea ar dori să discute despre fiabilitate, dar o mașină de spălat verticală nu e cu nimic mai deosebită față de una frontală. Principial, discutăm despre aceleași lucruri.
Mașini de spălat cu uscător
Nu cred că o mașină de spălat cu uscător este chiar ceea ce trebuie. Totuși, cred că un uscător de rufe face diferența. Asta zice și lumea aici. Poate, dacă vreți un 2-1 bun trebuie să vă orientați spre AEG sau Miele, dacă vă permite bugetul. Așadar, dacă doriți să uscați rufele mai repede în casă alegeți un uscător separat.
Pe piață avem așa:
- mașini de spălat clasice
- mașini de spălat cu uscător
- uscător separat de rufe
Alegeți varianta a treia, cea în care aveți uscător și mașină de spălat separată. Dacă se poate să fie și varianta cu pompă de căldură ar fi mașina perfectă.
Garanție
Prea puțină lume ia în considerare acest aspect. Cu cât mai mare, cu atât mai bine. Aveți toate șansele să aveți situații neplăcute cu mașina de spălat. Așa că extindeți garanția pe cât de mult se poate.
În general, avem undeva la 10 ani garanție la motor și până la 7 ani pentru restul defecțiunilor.
În plus, alegeți producători care au service-uri locale. E mai important decât orice altceva. Cu cât sunt mai ieftine, cu atât sunt mai prost construite și vă puteți aștepta că n-aveți piese de schimb. De altfel, chiar costul pieselor de schimb poate fi un criteriu. Să fie disponibile, să aibă prețuri decente.
Aplicația mașinii de spălat
Eu zic că este importantă. Mi-aș fi dorit la LG să am acces la aplicația lor mișto(am model vechi și nu am acces la LG Thinq AI), mi-aș fi dorit să pot configura atât de ușor cum este ecosistemul celor de la Samsung, prin aplicația SmartThings.
Mi se pare interesant să ai un ecosistem aproape de un gadget pe care îl ai cu tine de fiecare dată, indiferent de brand.
De altfel, la conferințe am observat că producătorii tind să pună control prin WIFI pentru mai toate modelele noi de pe piață. Această „legare la internet” le face pe acestea să fie foarte simplu de controlat de la distanță.
Recomandări mașini de spălat bune în 2024
Samsung WW80T504DAE/LE
- 8kg
- clasa B
- 1400RPM
AEG LFR73844BE
- 8 kg
- 1400 RPM
- Clasa A
- ProSense
- ProSteam
- Motor EcoInverter cu magnet permanent
LG F2WR508SWW
- 1200 RPM
- 8 kg
- Clasa A
Ghid Alegere Mașină de Spălat
Păreri Pro
- AEG
- BOSCH
- MIELE
Păreri Contra
- Candy
- Indesit
să alegi o mașină de spălat și ieftină și bună, ce îți spală foarte bine nu este deloc ușor. Sunt multe criterii de luat în seamă, iar magazinele nu ne arată decât partea bună a paharului. Din păcate, trăim într-o societate de consum și nimic nu mai este atât de bine realizat.
DANA a zis
ce parere veti despre masina de spalat AEG LAVAMAT TURBO 14810 UPDATE
petraru mirela a zis
eu am miele si merge f bine am avut una indesit si nu a spalat bine in viata ei
vienela a zis
Eu am Zanussi, destul de buna, dar are clasa energetica B si ma toaca la buzunar.
Precision a zis
Whirpool de 6 ani si merge exemplar.
Ciprica a zis
Arctic cred ca este cea mai buna
Ana- a zis
eu am un whirlpool,dar e mai veche, mi-as lua un ariston mai smecher dar deocamdata n-am bani
Bucur a zis
daca stateai langa un rau la tara puneai sotia sa spele la mana si terminai treaba :))
Marius Cucu a zis
Ptiu…n-am inca sotie. Stam impreuna si atat. Mai dureazaaaa…
Husdup Florin a zis
Am Whirlpool awm 8103, sixth sense 🙂
Adi a zis
Eu am Whirlpool de vreo 5 ani si inca nu s-a stricat. In ceea ce priveste programele, tin sa spun ca are destul de multe si nici nu este prea zgomotoasa.
mariuss a zis
Masina de spalat rufe SLIM Samsung … eu de aceasta am de apropae 6 luni si merge ok
Dacian a zis
Esti multumit de ea ?
Ama a zis
Eu am acasa Indesit.Am cumparat-o acum 7 ani, pe atunci era destul de buna (1000 de rotatii/minut si 4 programe de spalare), insa dupa aproximativ 6 luni s-a stricat programatorul.
A venit cineva de la ei si a reparato pt ca era in garantie si de atunci nu am mai avut probleme cu ea.
Daniel a zis
Eu am acasa un Gold Star Punisher de aproape 10 ani si nu am avut nici o problema acum, merge perfect
Teodor Marin a zis
Indesit rullz, spun asta pentru ca am avut, am si sunt foarte multumit de toata gama lor.
reparatiimasinidespalat a zis
Eu, ca meserias in masini de spalat, recomand orice masina Miele , sau un AEG sau BOSCH model mai vechi (second hand) pentru ca sunt silentioase , nu se strica repede si nu ruginesc. O cumparare cat mai placuta va doresc! Sper ca v-am putut fi de ajutor.
Coca Ciornei a zis
Ce parere aveti despre Electrolux?
Marius Cucu a zis
Părerea mea este că fac modele din ce în ce mai ok.
Bucur a zis
semiautomata va spune ceva? :))
cristian a zis
Reparam orice model de masina de spalat indiferent de marca si de vechime. Reparam masini de spalat arctic, masini de spalat indesit, masini de spalat whirlpool, masini de spalat zanussi, masini de spalat beko, masini de spalat candy, masini de spalat bosch, masini de spalat samsung, masini de spalat siemens, masini de spalat ignis, masini de spalat polar, masini de spalat electrolux, masini de spalat gorenje, masini de spalat ardo, masini de spalat ariston .
Avem piese pentru orice masina de spalat in stocul service-ului nostru doar pentru reparatii. Avem motoare, pompe de evacuare, electrovalve apa, hublouri, carbuni, rezistente, furtune, cuve, tamburi, tripode, programatoare, module electronice, garnituri hublou, termostate.
Deplasare si constatare gratuita in Bucuresti si imprejurimi: Berceni, Jilava, Mogosoaia, Buftea, Chitila, Bragadiru, Cornetu, Magurele, Domesti, Cernica, Rosu
Garantie intre 6 luni si 2 ani pentru manopera si piesele folosite.
Vasile a zis
Ma intereseaza ceva piese de Wirlpool, incarcare verticala.Lasa-mi niste date de contact: tel., adresa email. Adresa mea de email este [email protected].
marica a zis
Buna ziua
Am o masina de spalat Whirlpool cu incarcare pe sus.
Capacul a ruginit si vreau sa-l schimb.Arcurile de la capac sunt si ele ruginite. Cat costa capacul si arcurile ?
Locuiesc in Domnesti.
o zi buna
Valentina a zis
placa de baza pentru Siemens siwamat aveti cumva? am gasit pe net in Germania, dar la pretul ala, mai completez suma si imi iau una noua.
Miky a zis
Mai lucrezi la reparatii masini de spalat?
Răzvan a zis
Daca aveți un programator de Ignis awv515 mailul meu este [email protected]. O am de vreo 15-16 ani, as regreta sa o schimb acum. Cele noi nu mai sunt atât de fiabile.
Curier rapid a zis
Whirpool de 8 ani si inca merge fara probleme.Nu s-a stricat deloc si spalam 2- 3 masini pe saptamana.
Cristian a zis
eu am un Samsung:-?
Anda a zis
Eu am una germana veche de cativa zeci de ani, nu cred ca te ajuta cu ceva :))) (Ma rog, stau in chirie, deci e a proprietarei).
Cred ca ai mei au Whirlpool si nu stiu sa fi avut probleme.
Marian a zis
Eu zic sa iti iei un whirpool
Marius Cucu a zis
Sor mea are un whirpool si e chiar ok. 🙂
Claudiu a zis
Tot in cautare de masina de spalat esti? Ca n-ai mai dat de mult pe blog 🙂
criss a zis
Eu am acasa o masina whirlpool de prin 1995 si merge f bine. In tot acest timp a avut nevoie de reparatii minore de vreo 3 ori numai, o data a costat mai scump cred ca pompa de apa daca-mi aduc bine aminte.. dar inteleg ca acum nu mai sunt asa de bune. M-am mutat de la parinti si acum nu ma hotarasc ce sa iau.. Beko slim-cu functie de indepartarea parului de animale, A++, cu rezistenta Hi tech(modelul WMB51031PT), sau samsung diamond drum slim cu rezistenta ceramica( adica modelul WF8500NMW8/YLE. Voi ce parere aveti? Eu tind catre Beko…pt ca am 2 animalutze:D.
Marius Cucu a zis
BEKO sau ARTIC sunt la fel de bune. Incearca sa iei cu cat mai multe + ca sa ai consum de apa cat mai scazut….Nu de alta, dar luna asta mi-a venit factura doar la apa rece 130 RON. Foarte mult, pentru 2 persoane zic eu…
criss a zis
merci frumos pentru raspuns! am sa va scriu ce decizie am luat..si daca a foat buna, inca nu am achizitionat nimic, ma decid mai greu hehe :).
Valentina a zis
mi-am luat samsung pt ca m-a lasat siemens-ul (a mers 12 ani fara nici o interventie, pana a venit curentul cu bonus si s-a ars placa).
nu imi place cum spala, cum clateste; daca puteam o dadeam inapoi. Data viitoare am sa optez pentru Siemens, Bosch sau Miele. De multe ori ne uitam la buget, dar o masina de spalat nu o cumperi in fiecare zi, e un obiect care merita o investitie.
robert a zis
eu unul as sta departe de produse gen beko,arctic,indesit,etc…as opta pt un gorenje k afacere buna….masini serioase …in cazulin kare as dispune de bani un siemens ,bosch dk mai gasesti ceva facut in germania,,,si k sa fiu si mai obraznic un aeg sau un miele ar imbatrani odata cu tine,,,cu asta m-am ocupat ani de zile deci am ceva cunostinte,,,teroretic tote isi fac treaba pt o per de cel putin 8 ani..optiuni importante sunt cateva la fel si programe,,, folositi 2 maxim 3
toma rodica a zis
eu am indesit iwsc 51051 are 1000 rpm o gasesti pe emag.ro si e silentioasa,dar sora mea are hotpoint-ariston wmg 602 6kg 1000 rpm o are din 2009 o gasesti pe emag.ro si aaceasta e mai silentioasa decat a mea.o avea lcd dar o tine pe hol ca si mine si ia pus husa si ii pune calgon.
beko si artic nu sunt bune deoarece a avut cumnata mea si a tinut-o un 1,mama mea a aut beko dar a tinut-o o2 luni.restul sunt foarte bune exemplu:hotpoint-ariston,zanussi,electrolux,hoover,bosch,indesit,gorenje,etc.
Marius Cucu a zis
Mare dreptate aveti. Nu sunteti singura care a spuns despre aceste masini de spalat ca sunt bune.
mariana a zis
am o masina de spalat Whirlpool AWT2205de 5ani cu incarcare pe deasupra si s-a stricat de 2 ori pana acum .Are panoul de comenzi stricat daca stie cineva cit costa sau daca are o masina stricata de la care pot lua aceasta piesa. trimiteti oferte multumesc!
Mona Desaga a zis
Buna,
Am o masina Samsung EcoBubble si dupa 4 ani…s a stricat. Se aude un trancanit cand se invarte cuva. Am chemat pe cineva si mi a spus ca nu se poate repara, desi unii spun ca poate fi un rulment.
Ce ma sfatuiesti. Varul tau cu service ul?
Marius Cucu a zis
Nu mai locuiește în România, din păcate. 🙂 Dacă acel cineva este de profesie, probabil că știe mai bine…