Ideea articolului a pornit de la faptul că nu știam absolut nimic despre mașinile de spălat de rufe automate. În trecut, ca fiecare om am avut o mașină de spălat manuală și nu prea aveam habar ce să aleg și cât de bune și performante sunt acele mașini de spălat.
Mi se dădeau tot felul de detalii tehnice, de lucruri care nu mă ajutau deloc să aleg pe cea mai bună. Dreptate au avut cei care mi-au spus că orice mașină de spălat se va strica după ceva ani de folosire intensă. Unii au ghinionul să li se strice mașina chiar după ce a ieșit din garanție. Asta înseamnă piață de consum.
Între timp, am avut ocazia să ajung și pe la conferințe de tehnologie acolo unde anumite branduri au și zone pentru electrocasnice. Am mai „furat” informație pe cât de mult am putut de la Samsung, de la LG, de la Bosch. Am fost mereu pasionat să văd ceea ce poate să dezvolte Miele în direcția aceasta.
Așa cum am zis și în comentarii, am decis să îmi aleg o mașină de spălat Arctic. Este disponibilă aici.
De ce am ales o mașină de spălat mai ieftină?
Există vorba aceea: „suntem prea săraci pentru a cumpăra lucruri ieftine”. Sunt total de acord cu ea, dar în cazul de față cred că am făcut alegerea corectă. Și după 3 ani de zile nu regret că am făcut această achiziție.
Criteriile mele au fost:
- dimensiuni mici
- consum cât mai puțin de energie
- consum cât mai puțin de apă
- cât mai puțini senzori care să se deregleze
- cantitate de 5 maxim 6 kg de rufe pentru că plănuiam să ne mutăm singuri(planurile ne-au fost date peste cap și locuim 4 în apartament)
Apoi am început să căutăm cea mai bună ofertă, să ne interesăm ce marcă este mai bună și să adunăm cât mai multe păreri de pe blog și nu numai.
Între timp, am făcut cunoștință tot mai mult cu mașina de spălat, chiar am avut discuții cu un văr de-al meu care are un service pentru mașini de spălat și am zis că este cazul să extindem articolul și să il fac mult mai complex pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie să-și aleagă o mașină de spălat rufe.
Ce mașină de spălat rufe să aleg? Ce criterii trebuie să iau în considerare?
Criteriile cele mai importante în alegerea mașinii de spălat sunt:
Dimensiunea mașinii de spălat și locația
Evitați pe cât posibil ca noua mașină de spălat să o țineti în abur, în condens, așa că nu vă recomand să o puneți în baie, ci pe un hol sau o debara sau poate chiar în bucătărie(dacă aveți o hotă). Asta dacă nu doriți să o aduceți mult mai devreme decât este cazul în service la mine. 🙂
După ce ați stabilit locația verificați dacă modelul pe care vi l-ați ales încape în acel loc. E bine să lăsați câțiva centimetri pentru ca mașina de spălat să poată fi vibreze la centrifugare. Poate că ar fi util și un preș antiderapant și anti vibrații.
Capacitatea de spălare
Dacă aveți o familie numeroasă și știți că aveți multe lucruri de spălat una de 5 KG nu cred că este suficientă. Gândiți-vă la faptul că ea nu se ocupă cu 5KG, ci cu 50-60% în funcție de hainele pe care doriți să le spălați. Veți găsi mai multe detalii despre acest lucru în manualul de utilizare al mașinii.
Aici putem să facem o paranteză. Încă mai sunt persoane care caută o mașină de spălat cu o cuvă din tablă/ aluminiu. Greșit. Poate că dacă vom da cu ciocanul în cuva de plastic și în cea de aluminiu vom observa că cea din urmă rezistă mai mult. Însă dacă deschideți un curs de Studiul Materialelor veți observa că plasticul este un bun izolator și nu disipă energia. Așadar, eficiența este mult mai mare pentru o cuvă din plastic.
Programe de spălare
O mașină de spălat cu multe programe de spălare vă poate face multe probleme, dar o mașină de spălat cu programe care spală în perioade cât mai scurte de timp te pot ajuta. Gândiți-vă că unele mașini au programe lungi de aproape 2 ore, iar cele performante pot avea programe de 15-20 de minute. Le-ați putea folosi pentru hainele de vară sau pentru cele care nu sunt foarte murdare.
Cel mai tare lucru mi se pare la anumite modele premium ce îți permit să oprești programul actual în cazul în care ai uitat să adaugi o haină. Pur și simplu pui stop, deschizi o ușiță separată și adaugi rufele murdare uitate. Eu unul am pățit asta de mult prea multe ori.
Consum energetic
Uniunea Europeană a făcut un lucru foarte bun prin acea directivă de eficientizare a consumului. Practic, toți operatorii au fost obligați să se alinieze și să ofere clase de energie pentru produsele lor.
Tot aici putem să amintim și zgomotul mașinii de spălat. Acesta ar trebui să fie de ~60 dB și 75dB în momentul în care se face stoarcerea. Odată cu trecerea timpului, odată cu depunerea calcarului, dar și dacă nu folosiți filtre pentru apa care intră în mașina de spălat vor apărea depuneri și, cel mai probabil, zgomotul va crește.
Funcțiile mașinilor de spălat
De-a lungul timpului, producătorii au început să își personalizeze tot mai mult oferta. Au realizat tehnologii precum Direct Drive, EcoBubble, 6 Sense Colours sau Time Manager. Unele mai bune, altele mai puțin bune, în funcție și de marketing-ul brandurilor.
Câți wați consumă mașina de spălat?
În funcție de eficiența energetică de care povesteam mai sus aceasta poate avea valori diferite. Totodată, trebuie avut în vedere și programul pe care îl folosiți. De asemenea, un alt criteriu ar fi și hainele pe care le spălați, dar și nivelul de încărcare al mașinii de spălat.
În anumite perioade, aceasta poate consuma 10-15W/h, dar poate ajunge și până la 100W. Sigur, vorbim despre consumul de energie activă.
O estimare exactă n-ar putea fi făcută pentru depinde de la brand la brand, eficiența fiecărui model în parte. Ca idee, pe o spălare ar trebui să plătiți nu mai mult de 1 leu pe curentul electric. Mi-ar plăcea să interacționăm pe zona aceasta, să îmi spuneți cam cât consumă modelul dvs.
Mașini de spălat verticale?
E drept, sunt un clasic. Nu am luat în calcul niciodată o mașină de spălat verticală. Asta și pentru că mereu am ținut-o în debara, într-un loc ferit de aburii din bucătărie sau din baie. Așa că funcționează fără probleme.
Totuși, sunt situații foarte multe în care avem nevoie de spațiu. Mașinile de spălat slim, de multe ori sunt și verticale. Așadar, pentru spațiu mai mic ar fi bine să vă orientați și spre modele verticale.
Știu că lumea ar dori să discute despre fiabilitate, dar o mașină de spălat verticală nu e cu nimic mai deosebită față de una frontală. Principial, discutăm despre aceleași lucruri.
Mașini de spălat cu uscător
Nu cred că o mașină de spălat cu uscător este chiar ceea ce trebuie. Totuși, cred că un uscător de rufe face diferența. Asta zice și lumea aici. Poate, dacă vreți un 2-1 bun trebuie să vă orientați spre AEG sau Miele, dacă vă permite bugetul. Așadar, dacă doriți să uscați rufele mai repede în casă alegeți un uscător separat.
Pe piață avem așa:
- mașini de spălat clasice
- mașini de spălat cu uscător
- uscător separat de rufe
Alegeți varianta a treia, cea în care aveți uscător și mașină de spălat separată. Dacă se poate să fie și varianta cu pompă de căldură ar fi mașina perfectă.
Garanție
Prea puțină lume ia în considerare acest aspect. Cu cât mai mare, cu atât mai bine. Aveți toate șansele să aveți situații neplăcute cu mașina de spălat. Așa că extindeți garanția pe cât de mult se poate.
În general, avem undeva la 10 ani garanție la motor și până la 7 ani pentru restul defecțiunilor.
În plus, alegeți producători care au service-uri locale. E mai important decât orice altceva. Cu cât sunt mai ieftine, cu atât sunt mai prost construite și vă puteți aștepta că n-aveți piese de schimb. De altfel, chiar costul pieselor de schimb poate fi un criteriu. Să fie disponibile, să aibă prețuri decente.
Aplicația mașinii de spălat
Eu zic că este importantă. Mi-aș fi dorit la LG să am acces la aplicația lor mișto(am model vechi și nu am acces la LG Thinq AI), mi-aș fi dorit să pot configura atât de ușor cum este ecosistemul celor de la Samsung, prin aplicația SmartThings.
Mi se pare interesant să ai un ecosistem aproape de un gadget pe care îl ai cu tine de fiecare dată, indiferent de brand.
De altfel, la conferințe am observat că producătorii tind să pună control prin WIFI pentru mai toate modelele noi de pe piață. Această „legare la internet” le face pe acestea să fie foarte simplu de controlat de la distanță.
Recomandări mașini de spălat bune în 2024
Samsung WW80T504DAE/LE
- 8kg
- clasa B
- 1400RPM
AEG LFR73844BE
- 8 kg
- 1400 RPM
- Clasa A
- ProSense
- ProSteam
- Motor EcoInverter cu magnet permanent
LG F2WR508SWW
- 1200 RPM
- 8 kg
- Clasa A
Ghid Alegere Mașină de Spălat
Păreri Pro
- AEG
- BOSCH
- MIELE
Păreri Contra
- Candy
- Indesit
să alegi o mașină de spălat și ieftină și bună, ce îți spală foarte bine nu este deloc ușor. Sunt multe criterii de luat în seamă, iar magazinele nu ne arată decât partea bună a paharului. Din păcate, trăim într-o societate de consum și nimic nu mai este atât de bine realizat.
David adriana a zis
Masinile de spalat slim ce dimensiuni au as dori o masina cu dimensiunea latimea 55cm ce imi recomandati
Marius Cucu a zis
Ce buget aveți alocat pentru achiziție?
Maria Pantaia a zis
Max 2000 lei și sa fie slim, adâncime nu mai mare de 45 cm
Mulțumesc!
Marcel a zis
2200lei aș dori una mai ușoară!
Bora Gabriela a zis
Masina SAMSUNG pe site.ul celor de la Flanco,este prezentată în cls.energetica B !
Marius Cucu a zis
Am făcut corecția, mersi frumos.
Nicolae Cristian Sandor a zis
La Electrolux,nu v-ați gândit? Cred că e un brand bun, pentru majoritatea care doresc un preț bun versus calitate !?
Marius Cucu a zis
Este brand bun, doar că service-ul Electrolux, din experiența mea, nu este chiar cel mai bun.
Petruta Tanasoiu a zis
Am achizitionat masina de spalat rufe Samus wsl 6100 nu stiu sa o folosesc nu isi face dingura programul ce ar trebui da ii fac,retur?
Andreea a zis
O părere despre Beko?
Marius Cucu a zis
Ce model de Beko?
Marcela Valon a zis
Help…m-am pierdut prin multele oferte…am buget 2200 lei,nu slim, nu n programe,scurte da bune,cu uscator( că vine iarna) poate cu program spalat încălțăminte…există?era sa uit suntem 3 persoane..da „murdarim” cât 10…ma ajuți? Mersi..
dan a zis
Buna, o masina de spalat ieftina cu incarcare frontala, ce recomandati? S-a stricat masina Whirlpool awe 6315, din 2006 luata, curge apa din ea. Pentru doua persoane. Buget maxim 1600 lei. Am gasit pe online la pret bun cu doua vouchere.
Drume Cristian a zis
Bună ziua, ma ajutați și pe mine… As vrea sa cumpăr o mașină de spălat cât mai fiabila ?, 9kg buget 3000 RON. Obligatoriu program scurt. Mulțumesc..
Doru a zis
Posesor de AEG.
Recomand!
Se găsesc la un preț de cca 3000 lei pe eMag sau Altex.
Drume Cristian a zis
Mulțumesc… Un model anume??
Doru a zis
Noi avem seria 8000.
L8fec…
Cu okomix, adică amesteca întâi detergentul și apoi toarnă apă peste rufe.
Dar este ceva mai scumpă…
Uitați vă peste oferta eMag, Altex…
Mai sunt și alte firme bune: Electrolux, Bosch…
Vedeți cam ce găsiți în bugetul dvs și citiți cu atenție review-urile.
Adică despre același model căutați review-uri/ preturi pe mai multe site-uri.
La cca 3000 lei am văzut seria 6 la AEG.
Nu știu prea multe despre aceasta serie.
Căutați/ citiți și pe forumuri despre mașini de spălat…
felicia valicec a zis
Dar marca hainner, cum este
Daniel a zis
Doamna Felicia, eu zic ca este o marca buna. Dau 5 ani garantie. Ce model ati gasit?
Ovidiu a zis
Bună ziua. Ce părere aveți despre Samus wsli 8144. Merită achiziția?
ElenaAnes a zis
Buna.As vrea sa achizitionez o masina de spalat marca MASINA DE SPALAT RUFE HOTPOINT NLCD 946 SS A EU N,am citit recenzii bune si mi se pare buna.Daca aveti pareri desprea acest model ma puteti ajuta?
Multumesc.
Geanina a zis
Ce înseamnă mesajul,,Optimizare Al ?
Marius Cucu a zis
Este un termen de marketing probabil folosit de brand pentru a se lăuda că are aplicație pe telefon.
Madalina a zis
Buna ziua,
Ce masina de spalat iti recomandati la un buget de maxim 2000 ron, cu o adancime maxima de 47 cm?
Eu m-am orientat catre: Masina de spalat rufe Slim Whirlpool WRSB7259BBEU, 7 kg, 1200 RPM, Clasa B, Motor Inverter, Display Big digital, Negru
Este ok? Sau alta varianta?
Multumesc.
Angela Malachi a zis
Bună ziua, am inceput anul cu o defecțiune a mașinii de spalat rufe HAIER( a lucrat timp de 12 ani). Va rog să-mi recomandati o mașină de spălat rufe într-un buget de 2000-2400 pentru o familie de 3 persoane.Să fie si bună și usor de folosit și modernă. Mulțumesc.
Carmen a zis
Am cumpărat mașină tesla și am rămas cu rufele blocate în interiorul ei Am trimis la sediul de la care am luat-o și mi-au răspuns că trebuie sa vina un depanator reprezentat a lor .Aștept de o săptămână și cred că nu au nici un gînd că am sunat și a blocat și telefonul la ei.Au spus că în termen de 15 zile vor veni .Deci rudele din ea vor rămîne acolo pină cînd vor veni daca vor mai veni Nu consider o mașină deloc bună atît timp cît la prima spale a rămas rufele blocate în ea .Are probleme la deblocarea cuvei.Am avut multe mașini dar că sa se întâmple așa ,nu.Sper că sa nu pățesc că in telenovele cu legenda care spune că și acum așteaptă depanatorii.
Marius Cucu a zis
Urâtă situația, însă… cine face service la Tesla?! Nu știu cu cine au parteneriat în România, dacă au așa ceva. Iată ce înseamnă să ne uităm la preț, nu la o rețea „mai locală de branduri”.
Carmen a zis
Au răspuns că de la București vor veni cei de la reparatii și că au termen 15 zile.Daca constată că este defecta prelungesc perioada de retur.Problema este că au rămas rufele in interior .
Dar nu este chiar ieftina că am dat pe ea cu tot cu transport 1200 lei.La prețul asta puteam lua beco de exemplu Eu am vrut inițial o mașină de spălat fara afișaj și am găsit tesla.
Nagy Andrea a zis
Ce înseamnă Recicled Tub?
Marius Cucu a zis
E un termen de marketing. Conform site-ului lor: „Beko PET washing machine drums are made from recycled plastic bottles, reducing the amount of plastic waste and saving energy. Each tub uses 60 plastic bottles and last year, approximately 13 million bottles were recycled. Beko aims to increase this to 25 million bottles recycled every year with their increased production volumes. In addition to recycling a huge number of plastic bottles, this process also saves over 20,000 Gigajoules of electricity (equivalent to the energy created by 3,500 barrels of crude oil) and saves nearly 900 Tonnes of CO2.”
Mihalache Ana a zis
Bună ziua. Din lipsa de spațiu (garsoniera) as dori sa cumpăr o mașină de spălat cu uscător. Știu ca ideal ar fi uscător separat, dar… Aveți vreo recomandare? Mulțumesc
Marius Cucu a zis
Buget?
AVRAM JAN a zis
Am o mașină Arctic,a ieșit de 6 luni din garanție și când este la ralanti, adică doar învârte rufele,face un scârțâit urât, menționez că la viteza,la stoarcere nu se aude.Ce poate să fie , cureaua sau rulmentul ?
Roventa a zis
Buna ziua. Ati avut probleme cu masinile de spalat Fagor, cu bariera septica?
staicu dragos a zis
Buna ziua
Masina spalat rufe cu tambur si cuva inox ? cu exceptia Miele si Asko mai exista alt producator ?
Marius Cucu a zis
Nu prea.
Dumitru a zis
Am cumpărat o masina de spalat SAMUS , SI FACE UN ZGOMOT MARE CRED CA LA TRAS APA , CE SA FAC SA O DUC INAPOIN?
Simona Ceausu a zis
Buna ziua, aș dori un sfat: am cumpărat (EMAG, o firmă partener) o mașină de spălat cu încărcare verticală, din lipsă de spațiu (după ce s-a stricat AEG-ul pe care-l aveam), Candy. Proastă afacere, a venit fără închizător la capac, deci imposibil de folosit. Am făcut retur, încă aștept să fie ridicată. Aș vrea să-mi spuneți dacă „Masina de spalat rufe frontala slim LG F2WR508SBW, Steam, 8 kg, 1200rpm, Clasa A, alb”, de la Altex este bună, sau dacă îmi puteți spune ce altă mașină să cumpăr, SLIM. Suma disponibilă 3000-3500 lei. Vă mulțumesc
Daniela a zis
Ajutor: cum curățați filtrul de uscare la mașină de spălat cu uscător? Am contactat service ul și mi au zis că trebuie ridicata mașină și dusă în service la un preț de 350 lei. Mi se pare absurd să nu am acces la filtrul de uscare , la Whirlpool
Spătaru a zis
Ce părere aveți de mașina de spălat rufe,Hisense,de 10 kilograme??
Anonim a zis
Am găsit articolul foarte util! Mă gândesc să cumpăr o mașină de spălat în 2024 și mi-ar plăcea să știu ce modele considerați cele mai eficiente din punct de vedere al consumului de apă și energie. Mersi!