Ideea articolului a pornit de la faptul că nu știam absolut nimic despre mașinile de spălat de rufe automate. În trecut, ca fiecare om am avut o mașină de spălat manuală și nu prea aveam habar ce să aleg și cât de bune și performante sunt acele mașini de spălat.
Mi se dădeau tot felul de detalii tehnice, de lucruri care nu mă ajutau deloc să aleg pe cea mai bună. Dreptate au avut cei care mi-au spus că orice mașină de spălat se va strica după ceva ani de folosire intensă. Unii au ghinionul să li se strice mașina chiar după ce a ieșit din garanție. Asta înseamnă piață de consum.
Între timp, am avut ocazia să ajung și pe la conferințe de tehnologie acolo unde anumite branduri au și zone pentru electrocasnice. Am mai „furat” informație pe cât de mult am putut de la Samsung, de la LG, de la Bosch. Am fost mereu pasionat să văd ceea ce poate să dezvolte Miele în direcția aceasta.
Așa cum am zis și în comentarii, am decis să îmi aleg o mașină de spălat Arctic. Este disponibilă aici.
De ce am ales o mașină de spălat mai ieftină?
Există vorba aceea: „suntem prea săraci pentru a cumpăra lucruri ieftine”. Sunt total de acord cu ea, dar în cazul de față cred că am făcut alegerea corectă. Și după 3 ani de zile nu regret că am făcut această achiziție.
Criteriile mele au fost:
- dimensiuni mici
- consum cât mai puțin de energie
- consum cât mai puțin de apă
- cât mai puțini senzori care să se deregleze
- cantitate de 5 maxim 6 kg de rufe pentru că plănuiam să ne mutăm singuri(planurile ne-au fost date peste cap și locuim 4 în apartament)
Apoi am început să căutăm cea mai bună ofertă, să ne interesăm ce marcă este mai bună și să adunăm cât mai multe păreri de pe blog și nu numai.
Între timp, am făcut cunoștință tot mai mult cu mașina de spălat, chiar am avut discuții cu un văr de-al meu care are un service pentru mașini de spălat și am zis că este cazul să extindem articolul și să il fac mult mai complex pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie să-și aleagă o mașină de spălat rufe.
Ce mașină de spălat rufe să aleg? Ce criterii trebuie să iau în considerare?
Criteriile cele mai importante în alegerea mașinii de spălat sunt:
Dimensiunea mașinii de spălat și locația
Evitați pe cât posibil ca noua mașină de spălat să o țineti în abur, în condens, așa că nu vă recomand să o puneți în baie, ci pe un hol sau o debara sau poate chiar în bucătărie(dacă aveți o hotă). Asta dacă nu doriți să o aduceți mult mai devreme decât este cazul în service la mine. 🙂
După ce ați stabilit locația verificați dacă modelul pe care vi l-ați ales încape în acel loc. E bine să lăsați câțiva centimetri pentru ca mașina de spălat să poată fi vibreze la centrifugare. Poate că ar fi util și un preș antiderapant și anti vibrații.
Capacitatea de spălare
Dacă aveți o familie numeroasă și știți că aveți multe lucruri de spălat una de 5 KG nu cred că este suficientă. Gândiți-vă la faptul că ea nu se ocupă cu 5KG, ci cu 50-60% în funcție de hainele pe care doriți să le spălați. Veți găsi mai multe detalii despre acest lucru în manualul de utilizare al mașinii.
Aici putem să facem o paranteză. Încă mai sunt persoane care caută o mașină de spălat cu o cuvă din tablă/ aluminiu. Greșit. Poate că dacă vom da cu ciocanul în cuva de plastic și în cea de aluminiu vom observa că cea din urmă rezistă mai mult. Însă dacă deschideți un curs de Studiul Materialelor veți observa că plasticul este un bun izolator și nu disipă energia. Așadar, eficiența este mult mai mare pentru o cuvă din plastic.
Programe de spălare
O mașină de spălat cu multe programe de spălare vă poate face multe probleme, dar o mașină de spălat cu programe care spală în perioade cât mai scurte de timp te pot ajuta. Gândiți-vă că unele mașini au programe lungi de aproape 2 ore, iar cele performante pot avea programe de 15-20 de minute. Le-ați putea folosi pentru hainele de vară sau pentru cele care nu sunt foarte murdare.
Cel mai tare lucru mi se pare la anumite modele premium ce îți permit să oprești programul actual în cazul în care ai uitat să adaugi o haină. Pur și simplu pui stop, deschizi o ușiță separată și adaugi rufele murdare uitate. Eu unul am pățit asta de mult prea multe ori.
Consum energetic
Uniunea Europeană a făcut un lucru foarte bun prin acea directivă de eficientizare a consumului. Practic, toți operatorii au fost obligați să se alinieze și să ofere clase de energie pentru produsele lor.
Tot aici putem să amintim și zgomotul mașinii de spălat. Acesta ar trebui să fie de ~60 dB și 75dB în momentul în care se face stoarcerea. Odată cu trecerea timpului, odată cu depunerea calcarului, dar și dacă nu folosiți filtre pentru apa care intră în mașina de spălat vor apărea depuneri și, cel mai probabil, zgomotul va crește.
Funcțiile mașinilor de spălat
De-a lungul timpului, producătorii au început să își personalizeze tot mai mult oferta. Au realizat tehnologii precum Direct Drive, EcoBubble, 6 Sense Colours sau Time Manager. Unele mai bune, altele mai puțin bune, în funcție și de marketing-ul brandurilor.
Câți wați consumă mașina de spălat?
În funcție de eficiența energetică de care povesteam mai sus aceasta poate avea valori diferite. Totodată, trebuie avut în vedere și programul pe care îl folosiți. De asemenea, un alt criteriu ar fi și hainele pe care le spălați, dar și nivelul de încărcare al mașinii de spălat.
În anumite perioade, aceasta poate consuma 10-15W/h, dar poate ajunge și până la 100W. Sigur, vorbim despre consumul de energie activă.
O estimare exactă n-ar putea fi făcută pentru depinde de la brand la brand, eficiența fiecărui model în parte. Ca idee, pe o spălare ar trebui să plătiți nu mai mult de 1 leu pe curentul electric. Mi-ar plăcea să interacționăm pe zona aceasta, să îmi spuneți cam cât consumă modelul dvs.
Mașini de spălat verticale?
E drept, sunt un clasic. Nu am luat în calcul niciodată o mașină de spălat verticală. Asta și pentru că mereu am ținut-o în debara, într-un loc ferit de aburii din bucătărie sau din baie. Așa că funcționează fără probleme.
Totuși, sunt situații foarte multe în care avem nevoie de spațiu. Mașinile de spălat slim, de multe ori sunt și verticale. Așadar, pentru spațiu mai mic ar fi bine să vă orientați și spre modele verticale.
Știu că lumea ar dori să discute despre fiabilitate, dar o mașină de spălat verticală nu e cu nimic mai deosebită față de una frontală. Principial, discutăm despre aceleași lucruri.
Mașini de spălat cu uscător
Nu cred că o mașină de spălat cu uscător este chiar ceea ce trebuie. Totuși, cred că un uscător de rufe face diferența. Asta zice și lumea aici. Poate, dacă vreți un 2-1 bun trebuie să vă orientați spre AEG sau Miele, dacă vă permite bugetul. Așadar, dacă doriți să uscați rufele mai repede în casă alegeți un uscător separat.
Pe piață avem așa:
- mașini de spălat clasice
- mașini de spălat cu uscător
- uscător separat de rufe
Alegeți varianta a treia, cea în care aveți uscător și mașină de spălat separată. Dacă se poate să fie și varianta cu pompă de căldură ar fi mașina perfectă.
Garanție
Prea puțină lume ia în considerare acest aspect. Cu cât mai mare, cu atât mai bine. Aveți toate șansele să aveți situații neplăcute cu mașina de spălat. Așa că extindeți garanția pe cât de mult se poate.
În general, avem undeva la 10 ani garanție la motor și până la 7 ani pentru restul defecțiunilor.
În plus, alegeți producători care au service-uri locale. E mai important decât orice altceva. Cu cât sunt mai ieftine, cu atât sunt mai prost construite și vă puteți aștepta că n-aveți piese de schimb. De altfel, chiar costul pieselor de schimb poate fi un criteriu. Să fie disponibile, să aibă prețuri decente.
Aplicația mașinii de spălat
Eu zic că este importantă. Mi-aș fi dorit la LG să am acces la aplicația lor mișto(am model vechi și nu am acces la LG Thinq AI), mi-aș fi dorit să pot configura atât de ușor cum este ecosistemul celor de la Samsung, prin aplicația SmartThings.
Mi se pare interesant să ai un ecosistem aproape de un gadget pe care îl ai cu tine de fiecare dată, indiferent de brand.
De altfel, la conferințe am observat că producătorii tind să pună control prin WIFI pentru mai toate modelele noi de pe piață. Această „legare la internet” le face pe acestea să fie foarte simplu de controlat de la distanță.
Recomandări mașini de spălat bune în 2024
Samsung WW80T504DAE/LE
- 8kg
- clasa B
- 1400RPM
AEG LFR73844BE
- 8 kg
- 1400 RPM
- Clasa A
- ProSense
- ProSteam
- Motor EcoInverter cu magnet permanent
LG F2WR508SWW
- 1200 RPM
- 8 kg
- Clasa A
Ghid Alegere Mașină de Spălat
Păreri Pro
- AEG
- BOSCH
- MIELE
Păreri Contra
- Candy
- Indesit
să alegi o mașină de spălat și ieftină și bună, ce îți spală foarte bine nu este deloc ușor. Sunt multe criterii de luat în seamă, iar magazinele nu ne arată decât partea bună a paharului. Din păcate, trăim într-o societate de consum și nimic nu mai este atât de bine realizat.
Serj a zis
Buna ziua. As dori un sfat pentru achizitionarea unei masini de spalat frontale. Buget aprox. 1500-1600 de lei. Ma intereseaza sa fie slim, sa aiba programe scurte si sa fie maxim pentru 2 persoane. Multumesc
Marius Cucu a zis
Grunding fac modele foarte ok la bugetul acesta. Mai mult de 6 KG nu ar trebui să fie cuva.
Adriana a zis
Buna ziua as dori sa achiziționez o mașină fiabilă cu cuva din inox 7-8 kg.ce model imi recomandați?
Marius Cucu a zis
Un buget? Cele mai ok sunt cele de la Miele, AEG.
Valentin Badea a zis
Bună ziua,
Va rog să-mi spuneți între brandurile precum Beko, Arctic, Daewoo ce ați alege? Mulțumesc
Marius Cucu a zis
Beko este intermediar, Arctic un pic mai jos, Grunding e brandul premium. Practic, se fac toate de același producător.
Lizi a zis
Bună ziua. Aș vrea să cumpăr o mașină de spălat rufe in care sa pot spăla și pilote, 9-10 kg. Nu știu ce sa aleg, buget 1700 lei. Mulțumesc.
Alex a zis
Salutare tuturor!
Caut sa achizitionez o masina de spalat, din ce am mai studiat pe internet m-am îndreptat către producătorul LG. Am pus ochii pe următorul model LG F4WN609S2T
Ce părere aveți?
Alte recomandari pentru un buget de ~ 2.500 lei?
Alex Stefanescu a zis
Salutare! Daca as dori sa imi iau modelul asta L6FBG41S de AEG ar fi diferenta mare de calitate mare intre acesta si acel AEG recomandat de tine in articol(si in favoarea caruia? Multumesc
roxana taut a zis
Buna, as vrea sa cumpar o masina de spalat electrolux ew8f148b si uscator de rufe tot electrolux ew8h258b. pareri daca aveti despre ele
Mihaela a zis
Buna seara! Despre o masina de spalat Arvtic APL61225XLW3, ce parere aveti? Am cumparat o deja.
Multumesv
Laura a zis
Buna ziua, ma interesa si pe mine acelasi model. Ati cumparat-o pana la urma, ce parere aveti?
Multumesc!
Oancea a zis
Buna seara! Ce masina recomandati la un buget de aprox. 3000 ron? Suntem 5 persoane, printre care 3 jucatori de fotbal- multe ghete de spalat. Multumesc!
Marius Cucu a zis
S-a discutat foarte mult despre mașinile de spălat de la AEG. Undeva la 7-8 KG cred că sunt suficiente.
Oancea a zis
Azi mi-a ajuns masina LG , 9 kg. Nu am instalat-o, dar sper ca nu am facut o alegere proasta.
Marius Cucu a zis
Nu cred. Direct Drive-ul e foarte silențios.
ANA COSTACHE a zis
Buna ziua dl Cucu!
As avea mare nevoie de sfatul d-voastra. Mi s-a stricat masina frontala de spalat.
Pentru ca am o baie extrem de mica m-as orienta catre o masina de spalat verticala, numai ca sunt total zapacita de toate caracteristicile lor. Va rog mult, pentru un buget de aprox 2000 lei, ce marca mi-ati recomanda, avand in vedere ca suntem 4 persoane? Pana acum am avut Bosch, numai ca ei nu fac masini cu incarcare verticala.
va multumesc anticipat pentru raspuns.
Marius Cucu a zis
Păi și cu condensul ce faceți? Credeți că este ok să țineți electrocasnice într-o baie mică?! 🙂
ANA COSTACHE a zis
nu am incotro.
asa le-am tinut pana acum si m-au tinut pana in 10 ani.
Alex a zis
Buna ziua,va rog să îmi spuneți ce îmi recomandați din aceste 2 modele: Masina de spalat rufe AEG L7FEE68S, 8 kg, 1600 RPM, Clasa C, Motor OKOInverter, Tehnologie ProSteam, Alb 2700 Ron sau Masina de spalat rufe AEG L6FEG49S, 9 Kg, 1400 rpm, Clasa C, Alb 2350 Ron
Și dacă își merită diferența de bani.Mulumesc anticipat!
Doru a zis
Salut,
Aș merge pe clasa 7 …
Model mai nou, motor model mai nou, abur …
Mai sunt unele voci care spun că AEG sunt mai ok începând cu clasa 7 …
Important este să te uiți unde este fabricata ( a mea este made Poland ).
Succes!
Patras Ana-Maria a zis
Buna seara!Am o masina de spalat indesit ,de 8ani.Acum cateva zile s-a rupt cuva.Ma costa 600lei reparatia.Merita sa o repar sau avand in vedere faptul ca are 8ani trebuie una noua?Multumesc!
Marius Cucu a zis
Nu cred, mai ales Indesit care nu este un brand tocmai mare.
Dani a zis
Bună seara,
Am o mașină de spălat Indesit, de vreo 20 de ani și a început sa scoată un sunet ciudat în momentul stoarcerii și evacuării apei. Aveți idee cam ce ar putea fi, va rog?
Nu as dori sa o schimb deocamdată deoarece încă funcționează bine.
Va mulțumesc
Marian a zis
Buget 2000-3000,ce mașina de spălat cu Inverter recomandati?
Doru a zis
Eu aș alege dintre:
AEG
Electrolux
LG
Căutare avansată pe site urile eMag, Altex pe cele cu cele mai multe/ bune review-uri.
Elena Albescu a zis
Articolul nu sugerează o combină 2 în 1, dar eu însumi am combinația de mașină de spălat și uscător AEG L9WEE066W și sunt foarte mulțumit de ea. De asemenea, a fost mult mai ieftin să investesc într-un combo, deoarece achiziția separată a mașinii de spălat și a uscătorului ar fi costat cel puțin 1050 RON în plus. De asemenea, economisește spațiu având o mașină de spălat și un uscător 2 în 1. Am observat, de asemenea, că face mai puțin zgomot decât mașina mea de spălat Bosch anterioară.
Recomand cu adevărat combinația de mașină de spălat și uscător AEG.
Marius Cucu a zis
Mă bucur de experiența ta și că ai lăsat un mesaj cu modelul ales. Cumva, și p-aici sunt experiențe foarte bune cu AEG. Îmi poți spune cât durează un program complet de spălare și unul de uscare? Estimativ, evident.
BARBU ANA a zis
Doresc sa-mi cumpar nasina de spalat noua.
Acum am un LG.7KG.
CE ESTE MAI BUN PE PIATA?
VA ROG UN SFAT.
MULTUMESC.
ExpertMS a zis
Azi topurile s-au mai schimbat. La fiabilitate . Locul 1 Miele si Zanussi. Locul 2 Bosch si Siemens. Locul 3 Electrolux si AEG. Restul gloata ..inclusiv coreenii si beko.Lg a cazut sub Beko in clasament .La bani putini Beko. La bugete medii Bosch….la banii nu conteaza Miele.
Marius Cucu a zis
În trecut, știu că aveai un grafic cu fiecare, mai există și unul actualizat?
Mihaela a zis
Bună seara! Trebuie sa achiziționez o mașină de spălat noua. Suntem o familie cu 4 copii și avem nevoie de una cu capacitate mare, sa aibă și programe rapide. Ce ne-ati recomanda? Buget 1500-2000
ExpertMS a zis
Noul clasament fiabiltate marci Noembrie 2021 ….Top 3 in ordine 1.Miele 2. Zanussi 3.Bosch. restul neimportant pt un bun de folosinta indelungata de minim 10 ani. https://www.test-achats.be/electromenager/lave-linge/dossier/fiabilite-des-lavelinge
IONICA Daniel-Stefan a zis
Intre un LG direct drive clasa C, un beko inverter clasa A, ce sa aleg ?
Marius Cucu a zis
LG, din proprie experiență, spun că este foarte silențioasă.
Florentina Neamtu a zis
Buna ziua, dle Cucu,
Trebuie sa ii cumpar masina de spalat mamei. Desi pare simplu, devine complicat functie de particularitati.
Pe ea o „sperie” noile tehnologii, cu comenzi digitale si zeci de posibile setari ?.
Eu as vrea ceva fiabil la buget redus, consum energetic si apa bun, incarcare cca 9kg, garantie mare, service ok.
Exista un aparat old style potrivit pentru parintii nostri conservatori?
Mii de multumiri!
Marius Cucu a zis
Ehe, știu cum e cu părinții. Eu le-am cumpărat Arctic alor mei. Nu este cea mai performantă mașină de spălat, dar are doar o rotiță și un play. Evident, are și modificări de programe și toate nebuniile, dar părinții nu umblă acolo, ci doar pe programul mixt. Le-a fost un pic greu la început, apoi s-au adaptat cu ea. Trebuie un pic de răbdare și… explicat de zeci de ori până se descurcă. 🙂
Cât despre service-uri, Arctic/ Beko repară cam toată lumea.
Mai old style există cele semi automate, dar chiar n-aș recomanda așa ceva. Ai mei au la țară un model „împrumutat” din vecini, dar e rudimentar.
Florentina Neamtu a zis
Multumesc frumos! Citind radpunsurile mai vechi am incercat sa ma uit dupa un Grundig insa vad ca nu prea se gasesc.
LUCA MIHAIL a zis
Va rog să mă îndrumati cu pașii pe care trebuie să-i urmez la programarea pentru Mix 45′ 40 a mașinii de spălat Masina de spalat rufe cu incarcare verticala Indesit BTWL60400EE/N, 6 kg, 1000 RPM, Clasa C, Display LED, Turn&Go.
Vă mulțumesc mult.
Cu stimă, M. Luca
Marius Cucu a zis
Bună ziua domnul Luca. Toate informațiile acestea ar trebui să fie în manualul mașinii de spălat.
Emilia Mitu a zis
Buna seara,am o masina Whirlpool care are rulmentii sparti. De reparat nici nu incape discutia caci dl de la reparatii a zis ca nu o sa tina mult. Intrebarea mea e daca se mai fabrica masini de spalat care au cuva necapsata…sau o alternativa catre o masina mai rezistenta caci la actuala abia a expirat garantia si s a dus si ea. Multumesc!
Mihai a zis
Bună seara.Ce părere aveți,merita o masina de spalat second-hand hand Miele W5873 la 1500 lei?
Marius Cucu a zis
Dacă este în stare bună, eu zic că da. Miele au ani buni de întrebuințare.