Ideea articolului a pornit de la faptul că nu știam absolut nimic despre mașinile de spălat de rufe automate. În trecut, ca fiecare om am avut o mașină de spălat manuală și nu prea aveam habar ce să aleg și cât de bune și performante sunt acele mașini de spălat.
Mi se dădeau tot felul de detalii tehnice, de lucruri care nu mă ajutau deloc să aleg pe cea mai bună. Dreptate au avut cei care mi-au spus că orice mașină de spălat se va strica după ceva ani de folosire intensă. Unii au ghinionul să li se strice mașina chiar după ce a ieșit din garanție. Asta înseamnă piață de consum.
Între timp, am avut ocazia să ajung și pe la conferințe de tehnologie acolo unde anumite branduri au și zone pentru electrocasnice. Am mai „furat” informație pe cât de mult am putut de la Samsung, de la LG, de la Bosch. Am fost mereu pasionat să văd ceea ce poate să dezvolte Miele în direcția aceasta.
Așa cum am zis și în comentarii, am decis să îmi aleg o mașină de spălat Arctic. Este disponibilă aici.
De ce am ales o mașină de spălat mai ieftină?
Există vorba aceea: „suntem prea săraci pentru a cumpăra lucruri ieftine”. Sunt total de acord cu ea, dar în cazul de față cred că am făcut alegerea corectă. Și după 3 ani de zile nu regret că am făcut această achiziție.
Criteriile mele au fost:
- dimensiuni mici
- consum cât mai puțin de energie
- consum cât mai puțin de apă
- cât mai puțini senzori care să se deregleze
- cantitate de 5 maxim 6 kg de rufe pentru că plănuiam să ne mutăm singuri(planurile ne-au fost date peste cap și locuim 4 în apartament)
Apoi am început să căutăm cea mai bună ofertă, să ne interesăm ce marcă este mai bună și să adunăm cât mai multe păreri de pe blog și nu numai.
Între timp, am făcut cunoștință tot mai mult cu mașina de spălat, chiar am avut discuții cu un văr de-al meu care are un service pentru mașini de spălat și am zis că este cazul să extindem articolul și să il fac mult mai complex pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie să-și aleagă o mașină de spălat rufe.
Ce mașină de spălat rufe să aleg? Ce criterii trebuie să iau în considerare?
Criteriile cele mai importante în alegerea mașinii de spălat sunt:
Dimensiunea mașinii de spălat și locația
Evitați pe cât posibil ca noua mașină de spălat să o țineti în abur, în condens, așa că nu vă recomand să o puneți în baie, ci pe un hol sau o debara sau poate chiar în bucătărie(dacă aveți o hotă). Asta dacă nu doriți să o aduceți mult mai devreme decât este cazul în service la mine. 🙂
După ce ați stabilit locația verificați dacă modelul pe care vi l-ați ales încape în acel loc. E bine să lăsați câțiva centimetri pentru ca mașina de spălat să poată fi vibreze la centrifugare. Poate că ar fi util și un preș antiderapant și anti vibrații.
Capacitatea de spălare
Dacă aveți o familie numeroasă și știți că aveți multe lucruri de spălat una de 5 KG nu cred că este suficientă. Gândiți-vă la faptul că ea nu se ocupă cu 5KG, ci cu 50-60% în funcție de hainele pe care doriți să le spălați. Veți găsi mai multe detalii despre acest lucru în manualul de utilizare al mașinii.
Aici putem să facem o paranteză. Încă mai sunt persoane care caută o mașină de spălat cu o cuvă din tablă/ aluminiu. Greșit. Poate că dacă vom da cu ciocanul în cuva de plastic și în cea de aluminiu vom observa că cea din urmă rezistă mai mult. Însă dacă deschideți un curs de Studiul Materialelor veți observa că plasticul este un bun izolator și nu disipă energia. Așadar, eficiența este mult mai mare pentru o cuvă din plastic.
Programe de spălare
O mașină de spălat cu multe programe de spălare vă poate face multe probleme, dar o mașină de spălat cu programe care spală în perioade cât mai scurte de timp te pot ajuta. Gândiți-vă că unele mașini au programe lungi de aproape 2 ore, iar cele performante pot avea programe de 15-20 de minute. Le-ați putea folosi pentru hainele de vară sau pentru cele care nu sunt foarte murdare.
Cel mai tare lucru mi se pare la anumite modele premium ce îți permit să oprești programul actual în cazul în care ai uitat să adaugi o haină. Pur și simplu pui stop, deschizi o ușiță separată și adaugi rufele murdare uitate. Eu unul am pățit asta de mult prea multe ori.
Consum energetic
Uniunea Europeană a făcut un lucru foarte bun prin acea directivă de eficientizare a consumului. Practic, toți operatorii au fost obligați să se alinieze și să ofere clase de energie pentru produsele lor.
Tot aici putem să amintim și zgomotul mașinii de spălat. Acesta ar trebui să fie de ~60 dB și 75dB în momentul în care se face stoarcerea. Odată cu trecerea timpului, odată cu depunerea calcarului, dar și dacă nu folosiți filtre pentru apa care intră în mașina de spălat vor apărea depuneri și, cel mai probabil, zgomotul va crește.
Funcțiile mașinilor de spălat
De-a lungul timpului, producătorii au început să își personalizeze tot mai mult oferta. Au realizat tehnologii precum Direct Drive, EcoBubble, 6 Sense Colours sau Time Manager. Unele mai bune, altele mai puțin bune, în funcție și de marketing-ul brandurilor.
Câți wați consumă mașina de spălat?
În funcție de eficiența energetică de care povesteam mai sus aceasta poate avea valori diferite. Totodată, trebuie avut în vedere și programul pe care îl folosiți. De asemenea, un alt criteriu ar fi și hainele pe care le spălați, dar și nivelul de încărcare al mașinii de spălat.
În anumite perioade, aceasta poate consuma 10-15W/h, dar poate ajunge și până la 100W. Sigur, vorbim despre consumul de energie activă.
O estimare exactă n-ar putea fi făcută pentru depinde de la brand la brand, eficiența fiecărui model în parte. Ca idee, pe o spălare ar trebui să plătiți nu mai mult de 1 leu pe curentul electric. Mi-ar plăcea să interacționăm pe zona aceasta, să îmi spuneți cam cât consumă modelul dvs.
Mașini de spălat verticale?
E drept, sunt un clasic. Nu am luat în calcul niciodată o mașină de spălat verticală. Asta și pentru că mereu am ținut-o în debara, într-un loc ferit de aburii din bucătărie sau din baie. Așa că funcționează fără probleme.
Totuși, sunt situații foarte multe în care avem nevoie de spațiu. Mașinile de spălat slim, de multe ori sunt și verticale. Așadar, pentru spațiu mai mic ar fi bine să vă orientați și spre modele verticale.
Știu că lumea ar dori să discute despre fiabilitate, dar o mașină de spălat verticală nu e cu nimic mai deosebită față de una frontală. Principial, discutăm despre aceleași lucruri.
Mașini de spălat cu uscător
Nu cred că o mașină de spălat cu uscător este chiar ceea ce trebuie. Totuși, cred că un uscător de rufe face diferența. Asta zice și lumea aici. Poate, dacă vreți un 2-1 bun trebuie să vă orientați spre AEG sau Miele, dacă vă permite bugetul. Așadar, dacă doriți să uscați rufele mai repede în casă alegeți un uscător separat.
Pe piață avem așa:
- mașini de spălat clasice
- mașini de spălat cu uscător
- uscător separat de rufe
Alegeți varianta a treia, cea în care aveți uscător și mașină de spălat separată. Dacă se poate să fie și varianta cu pompă de căldură ar fi mașina perfectă.
Garanție
Prea puțină lume ia în considerare acest aspect. Cu cât mai mare, cu atât mai bine. Aveți toate șansele să aveți situații neplăcute cu mașina de spălat. Așa că extindeți garanția pe cât de mult se poate.
În general, avem undeva la 10 ani garanție la motor și până la 7 ani pentru restul defecțiunilor.
În plus, alegeți producători care au service-uri locale. E mai important decât orice altceva. Cu cât sunt mai ieftine, cu atât sunt mai prost construite și vă puteți aștepta că n-aveți piese de schimb. De altfel, chiar costul pieselor de schimb poate fi un criteriu. Să fie disponibile, să aibă prețuri decente.
Aplicația mașinii de spălat
Eu zic că este importantă. Mi-aș fi dorit la LG să am acces la aplicația lor mișto(am model vechi și nu am acces la LG Thinq AI), mi-aș fi dorit să pot configura atât de ușor cum este ecosistemul celor de la Samsung, prin aplicația SmartThings.
Mi se pare interesant să ai un ecosistem aproape de un gadget pe care îl ai cu tine de fiecare dată, indiferent de brand.
De altfel, la conferințe am observat că producătorii tind să pună control prin WIFI pentru mai toate modelele noi de pe piață. Această „legare la internet” le face pe acestea să fie foarte simplu de controlat de la distanță.
Recomandări mașini de spălat bune în 2024
Samsung WW80T504DAE/LE
- 8kg
- clasa B
- 1400RPM
AEG LFR73844BE
- 8 kg
- 1400 RPM
- Clasa A
- ProSense
- ProSteam
- Motor EcoInverter cu magnet permanent
LG F2WR508SWW
- 1200 RPM
- 8 kg
- Clasa A
Ghid Alegere Mașină de Spălat
Păreri Pro
- AEG
- BOSCH
- MIELE
Păreri Contra
- Candy
- Indesit
să alegi o mașină de spălat și ieftină și bună, ce îți spală foarte bine nu este deloc ușor. Sunt multe criterii de luat în seamă, iar magazinele nu ne arată decât partea bună a paharului. Din păcate, trăim într-o societate de consum și nimic nu mai este atât de bine realizat.
Pana Valentin a zis
Buna ziua,ma intereseaza o parere despre LG FH4G1JCS2.credeti ca merita?
Marius Cucu a zis
Eu am model asemănător. Silențioasă.
Pana Valentin a zis
Merita cumparata?spala bine?ce avantaje/dezavantaje ai intalnit la aceasta maaina?
Ma bate gandul si la Miele WCE 670 WCS LW + Twin Dos
Da-mi te rog un sfat.
Japo a zis
Ce masina de spalat recomandati pentru 3 persoane si ca buget intre 1500-2000 lei?
Marius Cucu a zis
Dacă puteți face efort până la Hotpoint Aqualtis AQ83D29 ar fi foarte ok. 🙂
Ana Maria a zis
Buna ziua. Am nevoie de putin ajutor. Nu reusesc sa ma hotarasc intre modele de mai jos de masini de spalat:
Masina de spalat rufe Samsung Eco Bubble AddWash WW90K6414QX/LE, 1400 RPM, 9 kg, Inverter, Clasa A+++, Inox
Masina de spalat rufe Electrolux PerfectCare700 EW7F348W, 8Kg, 1400 RPM, Clasa A+++, Motor inverter, SensiCare, SteamCare, FreshScent, Display BigLED, Alb
Multumesc.
Doru a zis
Bună,
Și eu am avut bătaie de cap cu alegerea masinii de spălat…
Sincer, prima dată cam la aceleasi mașini mă uitasem și eu …
Electrolux pentru a face upgrade la ce aveam acasă, Samsung pentru eco buble și addwash …
(până la urmă am luat AEG ? seria 8000 pentru funcția de premixare a detergentului/ balsamului ).
Nu știu despre ecobuble, dar fc abur de la Electrolux e faina …
Mai contează și unde sunt făcute …
Electrolux – Poland, Samsung – nu știu …
Dacă se poate să mergeți în magazin să le vedeți ar fi super, căci o vizionare atentă a produsului poate face diferența între ele ( tablă, finisaj, locul fabricației care contează după părerea mea …);
Cred că oricare din ele ar fi o alegere bună.
Sper că v- am ajutat măcar cu puțin !
O zi bună!
Andrei a zis
Salut,
Ce parere aveti de masina aceasta de spalat Bosch WAT28561BY, 9 kg, 1400 RPM, Clasa A+++, 60 cm, Alb? Ce masina mi ati recomanda in intervalul de pret 2000-2500 lei? Multumesc
doru a zis
Salut,
dacă nu vă grăbiți, aș merge pe ceva de genul:
1. Masina de spalat rufe AEG L7FEC41S, 10 kg, 1400 RPM, Clasa A+++, Alb
2. Masina de spalat rufe Samsung Eco Bubble AddWash WW90K6414QX/LE, 1400 RPM, 9 kg, Inverter, Clasa A+++, Inox
La ce mă refer cu graba …
Uitându- mă acum pe prețuri am avut un șoc…
Până mai ieri erau cu muuult mai mici.
De ex. AEG ul era cam 2000 lei
Așa că sfatul meu este să mai așteptați puțin -dacă se poate- și veți cumpăra mai ieftin/ mai bun!
Stimă!
Marian a zis
Salut,
Vreau sa imi schimb masina de spalat.
Am gasit modelul acesta: Electrolux FlexManager EWF1284BR, 8 kg, 1200 rpm, A+++, Autosense, Alb. Oare e ok?
Multumesc
Doru a zis
Salut,
Electrolux este o alegere bună!
Dar, dacă îmi permiteți, un sfat: AEG L7FBE48S.
Este tot sub brandul Electrolux, dar o clasă mai sus.
În toate magazinele mi s- a recomandat acest lucru când am întrebat ce să aleg între Samsung/ Electrolux/ Aeg …( a nu se înțelege că celelalte două nu sunt bune! Sunt ok, dar Aeg e puțin mai sus.)
Și, din câte am citit mai sus, este recomandată pe aici, inclusiv de către dnul Marius!
Plus că e mai ieftină!?
Exact cum îi ziceam mai sus altui coleg, acesta este sfatul unui consumator, nu al unui profesionist!
Stimă!
Marian a zis
Multumesc frumos pentru raspuns.
Da, intre timp am gasit si eu modelul asta. De fapt stiam de superioritatea AEG, dar cand am cautat eu, pretul era mai mare. Cred ca merita efortul a câtorva sute de lei pt ceva de calitate.
Doru a zis
Salut,
Mă bucur că am fost de folos!
Aș mai adăuga ceva, important, după părerea mea:
– ar fi bine să fie cumpărată de la un vânzător serios ( gen eMag, altex, flanco …, pentru a avea cât de cât o garanție…);
– totodată la magazinele mari returul e mai simplu; și aici mă refer la marea posibilitate ca la transport să sufere accidente …( am verificat mașina pe toate părțile cu maaare atenție – lovituri, ușă, sertar, furtun …);
Și acum o chestie care ține efectiv de aceste mașini cu mulți senzori:
Au … PERSONALITATEA/ AMBIȚIA lor!!!
Vorbesc serios!
Să explic:
– dacă pun la spălat o pilota ( de vară, subțire – microfibra) împreună cu o pijama de bumbac …, ei bine, am pus o. Asta pentru că ea încearcă mereu să le așeze, centreze ( pt a evita descentrarea cuvei); ei bine, nu prea reușește să facă acest lucru, deoarece bumbacul ud e mai greu decât microfibra;
Se chinuie ceva timp și stai si te uiți cum rămâne la același timp mult si bine – nu trece mai departe până nu își face treaba.
Când am spălat separat pilota … suuuper!
La mașinile ce le am avut până acum puneam ce vroiam/ cum vroiam căci nu aveau senzori :).
Concluzia: nu amestecăm că se supără …
– când spălăm geci impermeabile – trebuie întoarse pe dos pentru a la putea stoarce cum vrea ea ( iarăși e vorba de acei senzori care măsoară dacă e stoarsa sau nu, ceea ce la vechile mașini nu apare).
Avantajul este că, dacă respectăm chestiile astea, rufele vor fi spălate/ stoarse ok!
Încă o chestie în legătură cu acest model cu OKOMIX ( ce am eu):
NU face premixarea la toate programele. De exemplu la programul scurt, outdoor, okopower nu face!
La bumbac, delicate, sintetice face.
Cred, eu, că sunt niște aspecte care trebuie avute în vedere…
Concluzia:
Dacă vreți o mașină bună, dar care să solicite puțină atenție/ răbdare este ok!
Dacă mai pot fi de folos, nu ezitați să mă întrebați!
( mă refer la Aeg ce l dețin, sau Electrolux, aceeași serie că e cam același lucru; probabil diferența e undeva la calitatea materialelor …)
Stimă!
Ciprian a zis
Buna ziua
Recomand Brandul AEG, eu detin acest model
AEG L8WBC61S
Hainele sunt super pufoase datorita tehnologie OKOMIX care combina detergentul cu Balsamul si apoi il introduce in apa care ajunge in masina de spalat .
Dupa 1 luna de folosire sunt multumit
Nu recomand achizitiile facute de la IDEALL.RO eu am avut probleme mari atunci cand am dorit sa returnez o masina de spalat achizitionata de la ei ….pur si simplu au refuzat sa accepte.
doru a zis
Dle Ciprian
Bună ziua,
Am stat mult până să mă hotărăsc care din cele 2 AEG să cumpăr…
Masina de spalat rufe cu uscator AEG L8WBC61S
Până la urmă am optat pentru cea fără uscător ( spațiu mic – frică că nu pot să stau ușa ei deschisă, etc …).
Am o mare rugăminte la dvs. dle Ciprian :
1. vă rog să îmi ziceți dacă premixează detergentul / balsamul la toate programele. A mea NU face acest
lucru la toate programele; de ex. la ”20 min- 3 kg” , okopower, outdoor – NU premixează!
La bumbac, delicate, sintetice face acest lucru.
Mă interesează ca nu cumva să fie defect ceva la softul meu …
De aceea vă rog să urmăriți SPECIAL acest lucru!
2. al doilea lucru pe care nu- l pricep ( și iarăși sper să nu fie un defect ci să fie așa programul
mașinii):
– la unele programe ( nu am verificat la toate – dar e vorba de ”delicate”, ”doar clătire” – deocamdată la astea am observat acest lucru …), cam așa decurg lucrurile:
1. după o primă clătire bagă apă întâi în compartimentul de prespălare – aici nu pricep
căci nici vorbă de prespălare …
2. apoi arată că premixează ( ce o fi mixând nu știu căci acel compartiment era gol …)
3. apoi bagă apă în compartimentul de balsam …
4. curge apa pe sus în cuvă ( nu știu dacă a amestecat balsamul ăla …)
Sincer nu văd logica, dar sper ca așa să fie programul și nu să fie ceva din softul mașinii mele!
De aceea sunt taaare curios dacă și mașina dvs. face la fel!
Vă rog din suflet să- mi răspundeți pentru a ști ce e de făcut ( stau liniștit / service)
Cu mii de scuze și mulțumiri,
Doru
Mark a zis
Buna care sa o aleg:
AEG L8FEC68S
Miele WDB030 WCS
Bosch28561BY
Sau ce ati recomanda ce tine aprox 10 ani cu intretienre pentru 2 persoane?
Anticipat multumesc de ajutor!
Doru a zis
Salut,
Dețin AEG ul de mai sus.
O mașină bună:
– spală/ clătește/ stoarce f bine;
– silențioasă, stabilă chiar și la 1600 rotații;
– nemulțumirea mea este redată mai sus ( am scris exact ce nelămurire am, nu mai repet);
Miele – nu cunosc prea multe, dar în general recenziile sunt bune ( cu toate că mai apar și nemulțumiri; uneori am impresia că, totuși, aceste nemulțumiri reflectă o realitate … ascunsă, din varii motive, de către cei ce dețin un produs; nu știu … să fie o așa zisă … rușine că produsul cumpărat/ deținut de ei mai are și părți mai puțin bune ?!?).
De ce zic asta …
De când am nelămurirea despre care ziceam mai sus, în postarea anterioară, NU mi- a răspuns nici unul dintre deținătorii acestui produs…; asta deși am întrebat pe mai multe forumuri/ site uri …; nu știu care ar fi explicația … poate simplu fapt că vorbesc din … auzite și nu dețin această mașină …;
La Miele am găsit o postare cu o ofertă bună pentru wdb030
E bine de luat în considerare …
Pachet Miele la ~ 6600 lei …
Diferențe între Aeg și Miele ( cele 2 modele de mai sus):
Aeg are în plus:
– program abur
– fc de pauză ( am citit că Miele nu o are; pui stop și apoi o ia de la început …; despre acest lucru doar am citit, deci trebuie cercetat …);
– preț ceva mai mic ( era în ofertă acum la 2800 lei);
Bosch – aici, sincer, nu cunosc!
Sper ca scurta mea intervenție să ajute!
Dacă achiziționați cumva Aeg vă rog să urmăriți ce ziceam mai sus … și poate mă lămuriți și pe mine …?.
Revin cu o precizare la primul răspuns:
Aeg,mai are în plus acea funcție de premixare a detergentului/ balsamului, funcție datorită căreia am optat pentru acest model de Aeg ( fc. care imi dă mie bătaie de cap; dar poate că o lămuresc până la urmă ? ).
Dacă nu vă interesează această funcție puteți merge pe Aeg seria 7000 care sunt mai vechi pe piața și au review uri bune. ȘI preț mai mic ! ( dacă nu e grabă se găsește chiar și la 2000 lei!).
Stimă!
Moraru a zis
Buna ziua
Dat fiind spatiul mic pe care-l am la dispozitie, sunt nevoita sa-mi cumpar o masina de spalat slim.Va rog sa-mi faceti cateva recomandari (as prefera Samsung, dar parca stiu ca n-au varianta slim)ale producatorului LG. Multumesc!Buget maxim 2000.Pot fi si cu incarcatura mica (6k) si mare (daca are optiune de incarcatura la jumatate).As prefera sa aibe program pt haine sport si negre.Am citit despre unele masini slim ca nu spala o lenjerie dubla la o incarcare :(.
doru a zis
salut,
la o scurtă căutare pe net :
Masina de spalat rufe Slim LG F2J5WN4W, Direct Drive, 6.5 kg, 1200 RPM, Clasa A+++, 45 cm, Alb acum la eMAG au și 10% reducere, așa că prețul final ar fi cam 1300 lei …
Masina de spalat frontala SAMSUNG WW60J3083LW1/LE, 6kg, 1000rpm, A++, alb
e model mai vechi, dar la banii ăștia …
Moraru a zis
Multumesc pt raspunsuri. O sa iau modelul de la LG, am voucher pt A+++, Samsung-ul e A++ (stiu ca nu am specificat asta ca o conditie).
doru a zis
Super!
Așteptăm părerile după folosire!
Stimă!
Canarache carmen a zis
Buna ziua,
Puteti sa-mi dati si mie un sfat in legatura cu achiziționarea unei mașini LG?
Pentru 2 persoane, fiabila, silentioasa, cu programe scurte si fara sofisticareli gen: sa descarc prigeame de pe tel…
As fi interesată însă de funcția stea…sa netezeasca putin rufele..dar am auzit ca optiunea asta dureaza mult..3 ore?
Buget:1500-2000.
Multumesc mult
Rus Nelu Ioan a zis
Cel mai simplu este să intrați pe site la LG România și acolo este secțiunea mașini de spălat slim sau ce opțiuni doriți și o să vă descurcați precis.Așa am făcut eu și sunt mulțumit de achiziție,succes!
valentina a zis
Buna ziua, as dori un sfat in alegerea masinii de spalat, mentionez cu voucher rabla. Nu stiu pentru ce sa optez intre
Masina de spalat rufe frontala LG F2J5WN4W, Direct Drive, 6.5kg, 1200rpm, A+++, alb
si
GRUNDIG GWN37230S, 7kg, 1200rpm, A+++, alb
sau poate alta recomandare, pentru un buget de max. 1500 lei?
multumesc !
Marius Cucu a zis
Ambele sunt foarte ok, LG e ceva mai silențioasă și are 5 ani de garanție, dar Grunding are 7 ani de garanție, practic e seria premium de la Arctic/ Beko. Au rețea de service-uri foarte bine dezvoltată.
Dorin a zis
Buna seara,
Va rog sa ma ajutati in alegerea unei masini de spalat cu uscator .Buget 2000-2500 ron.
Multumesc!
Marius Cucu a zis
E destul de greu cu cele 2 în 1, la bugetul ăsta nu prea merită. Sunt puține modele 2 în 1 ok, cel mai bine ar fi să luați individual pentru că procesul oricum durează foarte mult. Puteți să vă gândiți la modelul Electrolux Dual-Care EW7W447W deși eu aș încerca să merg pe un model clasic și uscător separat
doru a zis
Exact cum spunea și dnul Marius mai sus … cele 2 in 1 sunt de evitat …
Căutați articole pe net care explică ce mare diferență este între o msr cu uscător sau un uscător dedicat …
Gândiți-vă că sunt îngrămădite într-o singură carcasă componentele a 2 mașini diferite …
Este un compromis care după părerea mea ar trebui evitat.
Acum câteva luni am cerut și eu cam același sfat aici și am fost sfătuit de către dnul Marius să merg pe varianta msr + uscător separat.
Și am început săpăturile pe net …
Avea maaaare dreptate dnul Marius!
Căutați și vă veți lămuri!
Se găsesc uscătoare dedicate de la firme cu renume în bugetul dvs.( sau puțin suplimentat) – dar vă zic eu că merită!
Dacă nu vreți 2 mașini … puteți merge pe varianta propusă de dnul Marius. sunt, de regulă, ok!
Dacă vreți ceva mai mare – pt lenjerii mai mari: Electrolux PerfectCare800 EW8H458B
Stimă!
LE:
Da, la chestia cu lucratul concomitent/ independent am uitat să mă refer…
Exact!
În timp ce spălați a 2 a mașină cu rufe ( să zicem că prima a fost cu rufe albe și acum spălați colorate) uscătorul vi le usucă pe primele!
Timpul se va scurta, nu veți sta cu grija că unele rufe vor fi încă umede/ scurtate deoarece aveți același tip de rufe în uscător!
Plus că cele 2 in 1 mai au prostul obicei să … miroasă a cauciuc ars …
Eu am cumpărat întâi msr, acum aștept o ofertă mai bună pentru uscător!
(încă mai stau în dubii ce să aleg …; am cumpărat un AEG deci …logica/estetica mă îndeamnă spre același producător căci sunt identice ca design msr și uscătorul – bine, aici poate apărea confuzia … și să le încurc între ele punând rufele la spălat în uscător și la uscat în msr ..; glumesc, desigur :); a 2 a opțiune ar fi un Miele care mă atrage că este … No. 1 … ; faptul că sunt mai …clasice – cam asta e politica celor de la Miele – m-a determinat și la prima alegere – la cumpărarea msr – să iau Aeg, la care m-a atras designul 🙂 ).
Marius Cucu a zis
Pe lângă treaba asta, practic, pentru un spălat și uscat o să vă ia jumătate de zi. În practică, e cineva care spală doar o dată? Albe, negre, colorate… eventual, mai multe serii… 🙂
Dorin a zis
Va multumesc pentru informatii , recomandati-mi o masina de spalat (in bugetul 2000-2500) in prima faza si pe viitor o sa cumpar si un uscator . Multumesc anticipat.
DRAGOS URSACHE a zis
Salutare, incerc sa ma decid in legatura cu achizitionarea unei masini de spalat slim, cu incarcare frontala, nu imi dau seama daca e buna alegerea unei masini cu motor direct drive sau unul classic pe curea.
am reusit sa identific urmatoarele modele
Gorenje WEI843, motor inverter, A+++, 1400 rpm, 8 kg, afisaj digital mare, alb
LG F2J5HY4W, 7kg, 1200rpm, A+++, alb
ELECTROLUX EW6S427W, 7kg, 1200rpm, A+++, alb
Multumesc anticipat pentru raspuns
Doru a zis
O scurtă privire pe specificațiile lor:
– LG, Electrolux, Gorenje – asta ar fi ordinea de la cea mai silentioasa la cea mai zgomotoasa
– LG, Electrolux – clasa B stoarcere, Gorenje – clasa C
– LG, Electrolux – au program „abur”
Motorul direct drive este generație mai nouă/ bună/ economa …
Personal aș opta pt LG sau Electrolux;
Doru a zis
La un buget de 1500 – 2500 lei sunt multe msr bune …
AEG, Electrolux, LG, Samsung, BOSCH …
Uitati vă pe eMAG, Altex, Flanco … și faceți o selecție in fc de:
– nota acordată ( steluțe ) să fie cât mai mare și de la cât mai multe persoane; una este să fie o msr cotată cu 4,5 de 100 persoane vs una cotată cu 3 de 50 persoane ( ați prins ideea );
– vedeți unde este fabricată ( mai scriu unii în review, sau de pe youtube );
– video pe youtube – se poate vedea/ auzi cum lucreaza msr;
– programele – mai nou au „abur”, antialergie …
Deocamdata cam atât îmi vine în minte …
Personal pot recomanda doar ce am avut / am în casă :
– am avut o msr Electrolux care a ajuns la ai mei pt că a lor făcea figuri ( care după 4 ani fc ca în prima zi, dar am prins motivul/ ocazia să îmi iau ceva mai nou/ bun 🙂 );
– acum am AEG seria 8000
De la AEG de ex pot recomanda AEG L7FBE48S.
o mașină bună, cu review uri bune …
Mai multe informații/ recomandări nu prea am la ora asta – am peste 24 h de când sunt treaz 🙂 …
Orice alte nelămuriri … cu cea mai mare placere!
Și eu am fost încântat când am primit sfatul altora ! 🙂
Luminita a zis
Buna ziua,
Asi dori sa-mi recomandati o masina de spalat intre cele doua: LG F4J5TN7S si Bosch WAN24160BY
Va multumesc.
doru a zis
Părerea mea de simplu utilizator/ forumist este : LG F4J5TN7S
Luminita a zis
Multumesc pentru sfat.
Doru a zis
Așteptăm review, pentru a ajuta pe alți potențiali doritori!
?
Liliana a zis
Buna ,
Am avut doar masini de spalat Beko , deci nu cunosc prea multe despre alte modele .
Ce-mi recomandati , intre Bosch , Samsung , Lg si AEG ,buget aproximativ 2500 lei . Multumesc ? .
Doru a zis
S a întâmplat exact cum am prevăzut …
AEG L7FBE48S care era 2850 lei când ați scris pe forum, a ajuns … 2200 lei ( 2100 lei buyback …)!
Ce ziceam eu …
Cine vrea să cumpere o msr bună, acum este momentul!
Doru a zis
Că utilizator de Electrolux/ AEG le pot recomanda!
Din discuțiile de pe forumuri – LG câștigătoare în detrimentul Samsung/ Bosch …
Mai zicea cineva de Grundig …
Dar, am văzut că acum prețurile sunt exagerate!
Dacă nu este grabă ar trebui așteptat puțin …
De exemplu un AEG seria 7000 este acum mai scumpă cu 5 – 600 lei …
Uită te pe site uri gen eMAG, Altex după review-uri …
Doru a zis
M am uitat la o discuție din urmă …
Pe 05. 07.2019 AEG L7FBE48S era 2300 lei în magazin ( cu buy back), acum este 2800 …
De aceea zic să mai așteptați dacă nu e grabă …
Cristian Tiberiu a zis
Buna ziua.
Din lipsa de spatiu sunt nevoit sa cumpar o masina de spalat rufe slim.
Oscilez intre:
1) Hotpoint Natis RSSG 724 JB EU care are: 7 kg, 1200 rpm, A+++, motor reproiectat pt. reducerea oscilatiilor, super silent, digital motion technology pentru tambur, direct injection pt. preluare detergent, volum tambur 48 l, 16 programe, adancime 43,5 cm, zgomot 58dB/74dB, garantie 5 ani
2) LG Titan F0J5WN3W care are: 6,5 kg, 1000 rpm, A+++, direct Drive 6 motion, volum tambur 42 l, 14 programe, adancime 45 cm, zgomot 55dB/74dB, garantie 10 ani pt. motor.
Ce imi recomandati? Care este mai fiabila? Nu as dori ca dupa 2-3 nai sa o schimb pt. ca au aparut defecte.
Mentionez ca o folosesc la o casa de vacanta, cateva luni pe an (pe timpul vacantei de vara, iarna de sarbatori, de Pasti, etc)
Multumesc anticipat pentru sfat.
Luminita a zis
Buna ziua,
in urma sfaturilor dv. de a alege o masina de spalat LG (intre LG F4J5TN7S si Bosch WAN24160BY),pana la urma am ales LG F4J6TY8S, 8kg, 1400rpm. Inca nu am utilizat-o …astept parerea dv. daca am facut alegerea corecta.
Mentionez ca am achizitionat-o cu pretul de 1460 lei de la ALTEX (era la oferta si impreuna cu reducerea de la vocher Rabla electrocasnice).
Doru a zis
Eu cred că este o msr bună!
Și la un preț suuuper!
O alegere bună!
Să o folosiți sănătoși!
Luminita a zis
Multumim !
Otilia Pricopi a zis
Buna ziua. 4 persoane, spalatat intens, rufe cu pete uneori. Ce ati alege: LG F4J5TN7S, Direct Drive, 8kg, 1400rpm, BOSCH WAN24060BY, 7kg, 1200rpm sau BOSCH WAB24262BY, 6kg, 1200rpm? Multumesc pentru raspuns!
Doru a zis
Eu aș merge pe LG în cazul de față.
Otilia Pricopi a zis
Multumesc frumosMultumesc frumos!!
Marina a zis
Buna ziua!
Ma puteti ajuta cu un raspuns?
Sunt indecisa, nu stiu ce sa aleg intre AEG L7FEE68S7 si AEG L8FEC68S. Diferenta de serie costa vreo 800 de lei. Merita investitia?
Multumesc.
Doru a zis
Dețin AEG L8 …
Despre AEG L7 nu știu decât ce am citit pe net…;( păreri bune ?);
Din ce știu eu, diferența dintre cele două serii este ” Okomix” ul, adică funcția de premixare a detergentului/ balsamului înainte de a fi trase în cuvă.
Dacă nu vă interesează acest lucru, mergeți pe AEG L7 , căci cred că este aceeași mașină …;
Dacă doriți serie mai nouă și o funcție suplimentară – mergeți pe AEG L8 …;
Okomix ul cam așa funcționează:
– întâi trage detergentul/ balsamul;
– le amestecă cu apă;
– le introduce în cuvă;
– deci pe rufe ajunge apă în care este deja dizolvat detergent/ balsam și automat este o distribuție egală pe toate rufele a detergentului/ balsamului;
Atenție: – nu face acest lucru la toate programele!
Dacă mai aveți nelămuriri, vă răspund cu plăcere! ( dacă știu … ?);
Stimă!
onasys a zis
Buna ziua…
Azi am ramas fara masina de spalat (indesit wie 107 , din 2003)…s-au ars ambele placi electonice plus rezistenta si cuva putin topita ,nu mai merita reparata.
Doresc sa achizitionez o masina fara uscator,buget 2000.
Ma gandeam la GRUNDIG GWN48442C…
Merita ?
Eventual recomandari..
sau Electrolux PerfectCare700 EW7F348W….
Stima …
Multumesc !!!
Daniel a zis
Buna ziua, eu as merge pe Electrolux.
Doru a zis
Nu cunosc acest model, dar, dacă îmi permiteți un sfat …
Căutați pe net (emag, altex …) o mașină cu cât mai multe review uri și cât mai multe pozitive!
Ca o recomandare: LG f4j5tn7s
Este o mașină cu multe review uri pozitive atât pe altex cât și pe emag …
Si ca ea mai sunt …
( AEG seria 6000, Electrolux, LG …);
Am dat o exemplu căci întrebase cineva mai sus și mi a fost la îndemână …
Uitați vă bine pe aceste site uri și nu uitați de sfatul meu : cât mai multe review uri și cât mai mare nota …; să fie între 4 – 5 !
Spor la căutat!
Dacă mai pot ajuta … ( ca simplu … utilizator, nu sunt în domeniu, dar îmi place să le cercetez pentru cultura mea …);
Marius Cucu a zis
Am și eu LG cu direct drive și se ține foarte bine. Recomand. 🙂
Doru a zis
Văd că ați editat intre timp …
Exact cum se recomanda mai sus, aș merge liniștit pe una din cele două ( m aș uita puțin și la AEG seria 6000 căci se încadrează în buget);
Ciprian a zis
Buna seara
Dorim să cumpărăm o masina de spalat si uscator separat
Ma ajutati si pe mine sa aleg intre Electrolux si Grundig
Multumesc