Ideea articolului a pornit de la faptul că nu știam absolut nimic despre mașinile de spălat de rufe automate. În trecut, ca fiecare om am avut o mașină de spălat manuală și nu prea aveam habar ce să aleg și cât de bune și performante sunt acele mașini de spălat.
Mi se dădeau tot felul de detalii tehnice, de lucruri care nu mă ajutau deloc să aleg pe cea mai bună. Dreptate au avut cei care mi-au spus că orice mașină de spălat se va strica după ceva ani de folosire intensă. Unii au ghinionul să li se strice mașina chiar după ce a ieșit din garanție. Asta înseamnă piață de consum.
Între timp, am avut ocazia să ajung și pe la conferințe de tehnologie acolo unde anumite branduri au și zone pentru electrocasnice. Am mai „furat” informație pe cât de mult am putut de la Samsung, de la LG, de la Bosch. Am fost mereu pasionat să văd ceea ce poate să dezvolte Miele în direcția aceasta.
Așa cum am zis și în comentarii, am decis să îmi aleg o mașină de spălat Arctic. Este disponibilă aici.
De ce am ales o mașină de spălat mai ieftină?
Există vorba aceea: „suntem prea săraci pentru a cumpăra lucruri ieftine”. Sunt total de acord cu ea, dar în cazul de față cred că am făcut alegerea corectă. Și după 3 ani de zile nu regret că am făcut această achiziție.
Criteriile mele au fost:
- dimensiuni mici
- consum cât mai puțin de energie
- consum cât mai puțin de apă
- cât mai puțini senzori care să se deregleze
- cantitate de 5 maxim 6 kg de rufe pentru că plănuiam să ne mutăm singuri(planurile ne-au fost date peste cap și locuim 4 în apartament)
Apoi am început să căutăm cea mai bună ofertă, să ne interesăm ce marcă este mai bună și să adunăm cât mai multe păreri de pe blog și nu numai.
Între timp, am făcut cunoștință tot mai mult cu mașina de spălat, chiar am avut discuții cu un văr de-al meu care are un service pentru mașini de spălat și am zis că este cazul să extindem articolul și să il fac mult mai complex pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie să-și aleagă o mașină de spălat rufe.
Ce mașină de spălat rufe să aleg? Ce criterii trebuie să iau în considerare?
Criteriile cele mai importante în alegerea mașinii de spălat sunt:
Dimensiunea mașinii de spălat și locația
Evitați pe cât posibil ca noua mașină de spălat să o țineti în abur, în condens, așa că nu vă recomand să o puneți în baie, ci pe un hol sau o debara sau poate chiar în bucătărie(dacă aveți o hotă). Asta dacă nu doriți să o aduceți mult mai devreme decât este cazul în service la mine. 🙂
După ce ați stabilit locația verificați dacă modelul pe care vi l-ați ales încape în acel loc. E bine să lăsați câțiva centimetri pentru ca mașina de spălat să poată fi vibreze la centrifugare. Poate că ar fi util și un preș antiderapant și anti vibrații.
Capacitatea de spălare
Dacă aveți o familie numeroasă și știți că aveți multe lucruri de spălat una de 5 KG nu cred că este suficientă. Gândiți-vă la faptul că ea nu se ocupă cu 5KG, ci cu 50-60% în funcție de hainele pe care doriți să le spălați. Veți găsi mai multe detalii despre acest lucru în manualul de utilizare al mașinii.
Aici putem să facem o paranteză. Încă mai sunt persoane care caută o mașină de spălat cu o cuvă din tablă/ aluminiu. Greșit. Poate că dacă vom da cu ciocanul în cuva de plastic și în cea de aluminiu vom observa că cea din urmă rezistă mai mult. Însă dacă deschideți un curs de Studiul Materialelor veți observa că plasticul este un bun izolator și nu disipă energia. Așadar, eficiența este mult mai mare pentru o cuvă din plastic.
Programe de spălare
O mașină de spălat cu multe programe de spălare vă poate face multe probleme, dar o mașină de spălat cu programe care spală în perioade cât mai scurte de timp te pot ajuta. Gândiți-vă că unele mașini au programe lungi de aproape 2 ore, iar cele performante pot avea programe de 15-20 de minute. Le-ați putea folosi pentru hainele de vară sau pentru cele care nu sunt foarte murdare.
Cel mai tare lucru mi se pare la anumite modele premium ce îți permit să oprești programul actual în cazul în care ai uitat să adaugi o haină. Pur și simplu pui stop, deschizi o ușiță separată și adaugi rufele murdare uitate. Eu unul am pățit asta de mult prea multe ori.
Consum energetic
Uniunea Europeană a făcut un lucru foarte bun prin acea directivă de eficientizare a consumului. Practic, toți operatorii au fost obligați să se alinieze și să ofere clase de energie pentru produsele lor.
Tot aici putem să amintim și zgomotul mașinii de spălat. Acesta ar trebui să fie de ~60 dB și 75dB în momentul în care se face stoarcerea. Odată cu trecerea timpului, odată cu depunerea calcarului, dar și dacă nu folosiți filtre pentru apa care intră în mașina de spălat vor apărea depuneri și, cel mai probabil, zgomotul va crește.
Funcțiile mașinilor de spălat
De-a lungul timpului, producătorii au început să își personalizeze tot mai mult oferta. Au realizat tehnologii precum Direct Drive, EcoBubble, 6 Sense Colours sau Time Manager. Unele mai bune, altele mai puțin bune, în funcție și de marketing-ul brandurilor.
Câți wați consumă mașina de spălat?
În funcție de eficiența energetică de care povesteam mai sus aceasta poate avea valori diferite. Totodată, trebuie avut în vedere și programul pe care îl folosiți. De asemenea, un alt criteriu ar fi și hainele pe care le spălați, dar și nivelul de încărcare al mașinii de spălat.
În anumite perioade, aceasta poate consuma 10-15W/h, dar poate ajunge și până la 100W. Sigur, vorbim despre consumul de energie activă.
O estimare exactă n-ar putea fi făcută pentru depinde de la brand la brand, eficiența fiecărui model în parte. Ca idee, pe o spălare ar trebui să plătiți nu mai mult de 1 leu pe curentul electric. Mi-ar plăcea să interacționăm pe zona aceasta, să îmi spuneți cam cât consumă modelul dvs.
Mașini de spălat verticale?
E drept, sunt un clasic. Nu am luat în calcul niciodată o mașină de spălat verticală. Asta și pentru că mereu am ținut-o în debara, într-un loc ferit de aburii din bucătărie sau din baie. Așa că funcționează fără probleme.
Totuși, sunt situații foarte multe în care avem nevoie de spațiu. Mașinile de spălat slim, de multe ori sunt și verticale. Așadar, pentru spațiu mai mic ar fi bine să vă orientați și spre modele verticale.
Știu că lumea ar dori să discute despre fiabilitate, dar o mașină de spălat verticală nu e cu nimic mai deosebită față de una frontală. Principial, discutăm despre aceleași lucruri.
Mașini de spălat cu uscător
Nu cred că o mașină de spălat cu uscător este chiar ceea ce trebuie. Totuși, cred că un uscător de rufe face diferența. Asta zice și lumea aici. Poate, dacă vreți un 2-1 bun trebuie să vă orientați spre AEG sau Miele, dacă vă permite bugetul. Așadar, dacă doriți să uscați rufele mai repede în casă alegeți un uscător separat.
Pe piață avem așa:
- mașini de spălat clasice
- mașini de spălat cu uscător
- uscător separat de rufe
Alegeți varianta a treia, cea în care aveți uscător și mașină de spălat separată. Dacă se poate să fie și varianta cu pompă de căldură ar fi mașina perfectă.
Garanție
Prea puțină lume ia în considerare acest aspect. Cu cât mai mare, cu atât mai bine. Aveți toate șansele să aveți situații neplăcute cu mașina de spălat. Așa că extindeți garanția pe cât de mult se poate.
În general, avem undeva la 10 ani garanție la motor și până la 7 ani pentru restul defecțiunilor.
În plus, alegeți producători care au service-uri locale. E mai important decât orice altceva. Cu cât sunt mai ieftine, cu atât sunt mai prost construite și vă puteți aștepta că n-aveți piese de schimb. De altfel, chiar costul pieselor de schimb poate fi un criteriu. Să fie disponibile, să aibă prețuri decente.
Aplicația mașinii de spălat
Eu zic că este importantă. Mi-aș fi dorit la LG să am acces la aplicația lor mișto(am model vechi și nu am acces la LG Thinq AI), mi-aș fi dorit să pot configura atât de ușor cum este ecosistemul celor de la Samsung, prin aplicația SmartThings.
Mi se pare interesant să ai un ecosistem aproape de un gadget pe care îl ai cu tine de fiecare dată, indiferent de brand.
De altfel, la conferințe am observat că producătorii tind să pună control prin WIFI pentru mai toate modelele noi de pe piață. Această „legare la internet” le face pe acestea să fie foarte simplu de controlat de la distanță.
Recomandări mașini de spălat bune în 2024
Samsung WW80T504DAE/LE
- 8kg
- clasa B
- 1400RPM
AEG LFR73844BE
- 8 kg
- 1400 RPM
- Clasa A
- ProSense
- ProSteam
- Motor EcoInverter cu magnet permanent
LG F2WR508SWW
- 1200 RPM
- 8 kg
- Clasa A
Ghid Alegere Mașină de Spălat
Păreri Pro
- AEG
- BOSCH
- MIELE
Păreri Contra
- Candy
- Indesit
să alegi o mașină de spălat și ieftină și bună, ce îți spală foarte bine nu este deloc ușor. Sunt multe criterii de luat în seamă, iar magazinele nu ne arată decât partea bună a paharului. Din păcate, trăim într-o societate de consum și nimic nu mai este atât de bine realizat.
TEXX a zis
Whirlpool AWO …
Marius Cucu a zis
Este cu al 6 lea simt. Este o recomandare buna. Chiar trebuie urmarita o masina de spalat automata ca aceasta.
cosmin a zis
Al saseleasimt nu m a tinut nici 5 ani
eu a zis
nu ai luat al 6lea simt. are garantie pe viata la motorul cu invertor
dj a zis
Cea mai proasta alegere este Whirlpool!
Nicoleta a zis
Am avut un whirlpool,un indesit,un hotpoint ariston, smecher si scump…Toate praf!Mai ales Aristonul…Primul whirlpool ,cu led s-a apropiat de cinci ani,restul cam la trei ani s-au dus.Nici eu nu mai stiu ce sa cumpar…
Vlad Doina a zis
Am un Gorenje de 15 ani,acum s-a rupt cureaua,spala perfect dar cred ca e timpul pentru una noua.
Marius Cucu a zis
Dacăeste doar cureaua eu zic să o schimbați și să rămâneți cu ea. Ce e pe piață…
Nice a zis
Noi o avem de foarte mult timp…Gorenje WA 502. Impecabila pana in prezent.
Marius Cucu a zis
Vad ca nu mai este in oferta magazinelor online. Cum se prezinta Gorenje? Mai fabrica masini bune de spalat?
Ciprian Bontz a zis
Gorenje este o masina robusta..
piticu a zis
Eu am cumparat acum o saptamana o masina de spalat lg direct drive.
Oricare dintre masinile LG din merita, crede-ma! Tehnologia este chiar ok.
Marius Cucu a zis
si cum se comporta?
Elena a zis
Si eu am una noua si frumoasaa!! Merge silentios nici nu zic ca merge masina.fata de cealalta ..diferenta mare.
Daniela a zis
Eu am Whirlpool AWS 61012.
M-am uitat doar putin prin oferte nu prea se mai gaseste, dar iti poti alege din alta parte.
Marius Cucu a zis
Nu ma convinge okazii, vreau noua 🙂
Cris-Mary a zis
Eu am avut un Indesit care m-a tinut vreo 15 ani si acum a ‘murit’ de la minunata apa plina de calcar, am fost multumita de ea asa ca mi-am luat tot un Indesit care m-a bucurat ca e clasa A+, are o gramada de programe, e silentioasa si are si un program scurt de 15 minute pentru putine rufe, daca nu ai pre multe.
Nu e sofisticata insa isi face treaba f bine. Cineva mi-a ‘soptit’ sa stau departe de cele cu display pt ca sunt mai costisitoare piesele in caz ca se strica display-ul .
Marius Cucu a zis
Exact asta am auzit si eu, dar totusi n-as vrea sa dau mai putin pe ea cu gandul ca se strica, mai repede iau ceva mai bun care sa tina mai mult timp.
Cris-Mary a zis
Asta e relativ cu tinutul in timp contra cost 🙂 .. In medie si sfatul l-am primit de la unspecialist , electrocasnicile din ziua de azi au o durata medie de 8 ani , indiferent de cat de scumpa e.. Mai multi bani ar trebui sa-ti aduca mai multe functii la ea. Sfatul meu e sa iei o masina care nu intruneasca cerintele tale in materi e de programe , consum energetic si bineinteles kg din cuva. Daca esti familie mare merita una cu 7 kg in cuva ca speli multe o data , insa daca sunteti doi nu vad sensul de ce ti-ai luat o masina cu o cuva de 7 kg .. mai alesc ca e greu sa ai 7 kg din aceleasi materiale si culori .. Eu ti-am spus ce mi-a luat si sunt la fel, dai un ban dar stai in fata insa am luat in calcul toate aspectele si sfaturile primite..
expert ms a zis
DIN categoria pana in 2000 RON –BOSCH (SIEMENS) SAU ELECTROLUX(ZANUSSI) sant cele mai rezistente in timp si depasesc 10 ani,utilizare….evitati marcile italiene si turcesti (ARCTIC BEKO) sau Gorenje Whirlpool INDESIT ARISTON au tripodele de actionare tambur subtiri si se corodeaza (rup) in timp de la detergent inainte de 10 ani, evitati folosirea detergentului ieftin cu fosfati deoarece distruge elementele corodabile din aluminiu mai repede, ideal este sa folositi detergent pernute….la fiecare spalare …
Alegeti intodeauna o masina cu selector turatie la stoarcere ce poate fi dat pe 500-600 ture deoarece prelungeste viata lagarelor si amortizoarelor ( turatia mica).. NU FOLOSITI CALGON la fiecare spalare ,alegeti masini de spalat cu minim 7-8kg deoarece sant mai robust contruite. Evitati pe cele de 5-6 kg… Intodeauna alegeti masina atunci cand sant promotii 5 ani garantie.
Marius Cucu a zis
Multumim de informații.
GINO a zis
Bosch nu mai e de foarte mult timo Boschul de pe vremuri.Am fost in magazin iar majoritatea aveau ca tara de provenienta Turcia.Un Bosch adevarat trece cu mult de 2000 de lei.Cineva dupa 3 ani si-a cam bagat picioarele in Bosch.Electrolux au ca tara de provenienta Polonia si sunt relativ ok.Eu am ales Hotpoint Ariston si singurele probleme dupa un an de utilizare sunt cu niste pete mici de rugina(e amplasata in bucatarie)
Mihai a zis
Am o masina de spalat made in Italy, este ARDO si in curand va implini 15 ani cu o singura interventie minora in urma cu vreo 5 ani.
Mihai a zis
Si eu am avut o masina Ardo, care a iplinit anul acesta 15 ani. Nicio problemă pana anul acesta, cand am observat ca nu mai roteste bine la clatire si lasa rufele cam nestoarse. De fapt era o problema cu greutatea. Daca înjumătățeam cantitatea la centrifugare, le storcea. Dar nu m-am mai agitat sa vad ce are. Am cumpărat o AEG. Deci, a meritat toti banii. Nu am mai luat tot Ardo pt ca mi s-a parut scumpa. Cea mai ieftină am gasit-o la 2500 lei.:-( La AEG am prins o promoție; dela 2480 am luat-o cu 1830.
Mihai a zis
Apropos de masini de spalat made in Italy: Ardo pe care o am de 5 ani.
ilinca a zis
Mai inveti putin gramatica, acorduri si poti scrie….in caz ca nu citesc doar anagramatii tai…
Marius Cucu a zis
Pe tine te interesează gramatica sau informația și experiența unui om într-un domeniu? 🙂
Mara a zis
„ANAGRAMATII tai”??? Ia uite, cine da lectii!!!!!! Faaain! E ok sa-ti dai cu parerea la modul critic, daca au habar ce cuvinte folosesti. Aici nu e cazul.
Marius Cucu a zis
Sa ii lăsăm ca pe ei. Haideți să rămânem la subiectul ce ne interesează.
Bogdan a zis
băi, nu mă pricep la mărci dar caut-o pe-aia care face cel mai puțin gălăgie 🙂
DarkZone2011 a zis
Masina de spalat Arctic AL 1200A+, 1200 RPM, 5 kg este foarte buna are si senzor la butoane cand o programezi are un meniu foarte complicat si mai mult cand se termina de spalat rufele are un fel de alarma ca si cuptorul cu microunde bine nu sunetul ala mai delicat putin ii ff buna. Si este silentioasa.
Petre a zis
Cand am luat masina de spalat am cautat aproape ofertele online, am comparat caracteristicile masinilor de spalat si pana la urma am ales un model de Beko (6kg) clasa A+A cu funtie de indepartare a parului de animale. Asta am vrut, asta am luat … si am comandat-o online – mi-a venit prin curier rapid.
Marius Cucu a zis
Ce model? ai avut probleme cu ea? ai platit vreo taxa in plus la curier?
Petre a zis
Eu am un Beko cu functie pentru indepartarea parului de animale. Merge foarte bine, n-am avut nicio problema cu ea.
N-am platit nimic in plus, a venit in 48 ore prin Fan. Chiar mi-au adus-o la usa.
Marius Cucu a zis
Ar fi genial sa vina atat de repede, azi am stat numai pe reorganizat si aruncat toate porcariile, maine fac un drum la tara sa arunc tot ce-i vechi.
mima a zis
avem si noi masina de spalat BEKO DIN 2002 DUPA DECESUL TATALUI MEU II FF BUNA II CLASA A+ .nu avem probleme, santem multumiti.
LOve a zis
M-am uitat in lista aia si parerea mea e ca mai bine iti iei ceva bun daca tot dai niste bani 😀 fereste-te de Ariston ..sunt proaste ca si firma ia-ti un brand mai tare de exemplu Samsung WW80J5345MW/LE. eu am o masina de spalat goranje de 3 ani dar sunt uimita ca are 1400rtm bine a costat ceva mai mult la timpu ei ..nu am avut nici o problema cu ea am garantie oricum 5 ani daca se strica dupa nici nu-mi pasa si-a facut treaba …
Marius Cucu a zis
Si eu tot pe la samsungul ala ma uitam, dar nu stiu cat de rezistenta este masina de spalat pe termen lung…
Lillee a zis
Eu am Arctic, adica modelul asta: Masina de spalat frontala EF5800 ARCTIC, SLIM, 800 RPM, 5 KG, A+, LED si sunt super multumita. Nu e un model scump, e o masina de spalat ieftina, dar imi fac treaba cu ea. Chiar spala. 🙂
Marius a zis
A mea se cheama Masina de spalat rufe SLIM Indesit IWSNE 61252 C ECO, 6 kg, 1200 RPM, clasa A++, Alb, este in jur de 1100 lei la eMag. Nu am avut nicio problema cu ea si o am de 3 ani.
Marius Cucu a zis
Daca vede maica-mea masina asta de spalat sigur p-asta o ia ca-i cu deschiderea sus, eu vreau cu deschiderea normala, mi se pare mai practica.
Dan a zis
Daca tot ai vocherul ala poti sa cumperi de la emag si sa mai pui diferenta. Eu iti recomand masinile de spalat Beko. Am vorbit cu un apropiat care se pricepe si mi-a spus ca ar fi cele mai de durata. El este „reparator” de masini de spalat rufe.
Bucur a zis
una semi automata merge? :)) noi din aia avem…
Medicul a zis
Am luat si eu un Beko in urma cu vreo 2 ani, am ajuns acasa si am uitat sa scot suruburile de la cuva, cand i-am dat drumul masina a inceput sa se plimbe prin casa. …In fine am fixat-o intr-un colt cu diverse obiecte, iar a doua zi am sunat la firma de la care am cumparat…si-au cerut scuze ca nu m-au informat, etc…masina merge si acum..nu stiu ce sa iti recomand toate imi par la fel.
Fara Perdea a zis
Si eu tot de la Beko o am si nu am avut probleme decat cu capacul, ca a ruginit si a trebuit inlocuit (bineinteles, cu greu, ca a costat la liber aproape mai mult decat intreaga masina de spalat…)
Jteph a zis
Angajează-ţi un chinez să-ţi spele hainele la mână şi o să ieşi mai ieftin pe 10 ani decât să îţi cumperi maşină de 10 ani.
ionete a zis
Chinezoiaice e voie?
Marius Cucu a zis
Dacă fac ya, ya… cred că-s ok și alea 🙂
Dani a zis
Eu mi-am luat recent un Beko la 1000 lei. Merge foarte bine si e silentioasa.
raki a zis
Indiferent de ce masina de spalati ti-ai lua, sa nu aiba programare pe display (numai stiu denumirea exacta) sa aiba butoane.
skykery a zis
Eu iti recomand o masina de spalat, care spala , cred ca toate fac acelasi lucru .
Phidas a zis
A mea se numeste Miele W 5841 WPS. Spala destul de bine, adica nu le scoate sifonate rau. 🙂
blajinul a zis
Citeam ca sunt cele mai bune/fiabile masini, dar si pretul lor… este cam de 5-8 ori pretul unei masini de spalat de calitate medie- 1000-2000 ron. Intra cel putin in categoria semiprofesionale..
Daniela a zis
Eu zic ca ar fi bine sa-ti iei un artic sau beko dar acum depinde de preferintele fiecaruia. Una are aia si aialalta nu are si tot asa este greu sa te decizi la una singura.
Marius Cucu a zis
Am vrut sa iau masina de spalat rufe Whirlpool AWO/C60100, 1000 RPM, 6 kg, Clasa A++, Alb, dar nu mai aveau in stoc, pana la urma am ramas la masina de spalat rufe Arctic AFD6200A++, 6 kg, 1200 RPM, clasa A++, Alb…
Maine va veni comanda, multumesc celor de la eMAG care m-au suportat(am modificat de vreo 3 ori comanda), cat si voua pentru raspunsuri.
Adi a zis
Eu am un Zanussi ZWG 1100M si merge stas. Recomand, dar trebuie intretinuta, un Calgon cumparat nu strica.
annitu a zis
Oi fi eu fată, dar chiar n-am idee. Nu prea mă bag în chestiile care au legătură cu bucătăria, curăţenia sau alte treburi de muieri. :-s
Ioana a zis
Și atunci pt ce ai comentat?
Tu daca nu stii esti fata, dar cele care fac treburile astea sunt muieri, nu?
Esti jalnica! Te faci de ras singura!
Oare te doare? =))
Tania a zis
Eu am o Whirpool de vreo 9 ani si nu da semne de batranete. 🙂
Bogdan Radu a zis
In niciun caz Arctic… Am luat una acum 5 ani…In anul 2+11 luni (inca in garantie) a picat placa centrala.
Am schimbat-o oin garantie… Dupa exact 9 luni a picat altceva de la microprocesor.
Acum nu o mai pot folosi decat cu apa rece. orice program cu incalzire duce la blocarea masinii. Si am inteles de la mecanic ca este o boala a lor.
Luasem la vremea respectiva Topul lor
nicoleta a zis
si eu sunt in cautarea unei masini de spalat. Am cumparat Wirlpool acum 3,5 ani si s-a defectat placa, dar mai functioneaza inca la programele de 30 si 40 grade celsius. Sfatul speialistului a fos: „cumparati orice in afara de Arctic si Indesit.Durata de viata a oricarei marci este 3-5 ani. Nu merita sa achizitionati una scumpa.” M-as orinta catre Samsung de la E-MAG.Sper sa am noroc!!!