Am călătorit destul de mult cu avionul în ultimii ani. Cumva, mi se pare o normalitate, mai ales că, în marea majoritate a timpului, scot banii pe low cost. Ieftin și nu știi când pleci: pleci cu IRTA. nu?
Doar când e vorba de vreun brand se mai ia câte un bilet pentru avioane de linie asta pentru că asta e procedura la ei. De câteva ori am semnat că vreau să plec cu low cost doar pentru că aveam orar mai bun acolo. În principiu, am nimerit cu Wizz, cu Blue Air sau Ryanair. Pe astea le-am tot explorat.
6 lucruri utile despre plecări în afara țării
Scriind pe blog și despre vacanțe implicit au fost oameni care m-au întrebat și de ce au de făcut. Și pentru că au fost câțiva, de-a lungul timpului, am zis că o să sintetizez un articol cu lucrurile generale de care trebuie să ai grijă, dacă vrei să faci un citybreak. Pe alocuri le-am mai scris, dar e mai bine să fie ceva centralizat.
Cumpărați bilete de avion direct de pe site-ul companiei
În 99% dintre cazuri ai prețuri mai bune direct de pe site. Sistemul este pe bază de licitație, vedeți câte persoane sunteți și cum vă indică: „ultimele 2 bilete la prețul acesta”. Dacă sunteți 4 persoane, 2 vor avea un preț, alte 2 vor avea un alt preț. Dacă sunteți mai mult de o persoană alegeți Discount Club. Fiecare operator are pachete de genul.
Folosiți ghiozdan
Vorbim de citybreak, în 4-5 zile, dacă nu faceți poze, dacă nu trebuie să cărați 100 de rochii o să vă ajungă un ghiozdan.
Nu doar că vă ajunge, dar și treceți mai repede printre porți. Rar s-a întâmplat ca văd pe cineva cu probleme pentru dimensiunile ghiozdanului. Poate doar cei care folosesc modele care trec și peste ceafă, de munte. Majoritatea oamenilor circulă cu ghiozdane normale. Nu o să vă controleze nimeni la greutatea lui, însă la troller pot fi surprize, mai ales la low cost: mereu e scandal la Wizz pe treaba asta.
Prețurile, în supermarket, sunt aproximativ asemănătoare, așadar dacă uitați ceva aici, cu siguranță o să puteți cumpăra de acolo orice ați lăsat acasă. La cazări găsești feon, găsești prosoape, găsești fier de călcat, n-ai de ce să le pui în bagaj.
Interesați-vă de transferul de la aeroport
Cred că am mai vorbit despre asta, în Milano prinzi bilete de avion cu 50 de lei și dai încă pe atât la transfer. În Stockholm dai dublu pe transfer decât pe biletul de avion, dacă zbori din București. Folosiți Google Maps și o căutare pe Google despre transferul de la aeroport spre oraș. Aveți fel de fel de rezultate, mai ieftine, mai puțin ieftine.
Atenție la organizarea excursiei
Sau la orele de zbor. Dacă aveți 4 zile, dar în prima zi ajungeți la 16:00 și în ultima plecați la 14:00 nu înseamnă că vă veți bucura de 4 zile de concediu, ci de maxim 3. Luați în considerare și transferul, dacă e oraș mic distanțele pot fi mari. Avantajul este că nu veți avea bagaj de cală și nu mai așteptați pe la porți. Cu check in online treceți ca prin brânză. Apropo de asta, instalați aplicațiile fiecărui operator, în browser mai mereu sunt probleme cu check in-ul. La low cost se plătește check in în aeroport.
Deschideți harta și planificați obiectivele
E clar că nu ai o imagine în clar și te orientezi mai greu, dar poți face o estimare a lucrurile pe care vrei să le vizitezi. Știu persoane care voiau să viziteze atât Praga și Viena în 3 zile. Când mai bei, când faci transferul, când mai dormi?!
Google e prieten în astfel de situații, eu merg pe căutarea clasică: „de câte zile am nevoie pentru Praga„?! Dacă sunt singur probabil aleg cu o zi mai puțin pentru că eu nu prea vizitez în interior, dacă merg cu cineva care știu că vrea și muzee probabil că mai aloc încă o zi. Dar niciodată nu mă gândesc că vizitez tot.
Cazarea
Eu sunt atipic și, dacă pot, aleg hostel, pentru a reuși să am acces la centrul orașului. E o treabă cu 2 tăișuri pentru că pot nimeri în zone foarte centrale, cu mult zgomot. Dar eu am căști, pentru mine nu e un deranj.
Pentru cei care vor foarte central să se gândească de 2 ori la cazările „la stradă”. O pot păți fără să își dea seama și să fie nervoși tot timpul.
Dacă aveți ore proaste vedeți că în țările civilizate foarte puține cazări au program non stop. Sau poate vă cer extra pentru a face check in la 12 noaptea. Prindeți bilet ieftin, dar o să plătiți check in-ul.
Articol în curs de actualizare. O să o faceți voi în comentarii cu lucrurile pe care le-am uitat eu, eventual lucruri pe care le luați atunci când aveți copii cu voi. Acolo da, e ceva mai dificil, cu cei mici.
Alexje a zis
As mai puncta ceva, sa stii macar putina engleza si sa ai bani la tine.
Imbracat cat mai lejer, loc cat mai sigur pentru portofel. Fara mancat chestii aiurea care fac rau la stomac.
Cand e vorba si de un copil, deja e vorba total de alta situatie. Aici e prea mult de scris. Iar hostelul pica. Depinde si de varsta copilului foarte foarte mult. De la 3 ani in sus e mai oke. De la 5 ani, deja te poate ajuta la diverse chestii 🙂 si poate fi destul de floare la ureche. Stiu de la un prieten.
Marius Cucu a zis
Hostel pentru familie cu 2 copii ce are? ?
Iolanda a zis
Mi-a prins bine articolul tău. O să plecăm și noi o săptămână la Praga. Nu e chiar citybreak, dar m-ai ajutat să mă adun cumva.
La bagaje, aplic stilul foaie de ceapă. Asta ca să nu car îmbrăcăminte voluminoasă.
Constantin a zis
Plec in citybreak weekend-ul viitor, in Italia.
Bagaje cat mai putine, transport gratuit de la aeroport, nu stau la hostel nici daca ma platesti! 🙂
Am nevoie de intimitate, am ramas traumatizat de la gradinita cand dormeam peste noapte acolo intr-un dormitor comun cu vreo 50 de copii.
Parintii mi-au spus cand eram adult ca nu am stat in regimul ala („saptamanal”, ma duceau luni dimineata si ma luau sambata dupa amiaza) decat o luna de zile, dar eu nu mi-am revenit nici acum! 🙂