Daca in articolul precedent v-am recomandat un calculator desktop special pentru editare video, in acesta vreau sa discutam tot despre editarea video, dar pe laptop.
Cand am început sa fac editare video serios, nu aveam un calculator foarte bun, era un core2duo, cu destul de puține resurse. Imediat după ce mi-am schimbat serviciul am început sa am tot mai putin timp liber si am zis ca trebuie sa imi iau un laptop pentru editare video, chiar si un pic de editare foto, ocazional.
Nu a fost deloc o alegere buna, chiar m-am ofticat pentru ca am ales un laptop de 4000 lei, un buget pe care puteam sa-l investesc in orice altceva.
Cu ce m-am ales?
Un laptop de ultima generație, procesor I7, placa video acceptabila, SSD de 250 GB, foarte bun in utilizarea zilnica, dar nu pentru montaje. Mai ales pentru proiecte mari.
Sa nu înțelegeți ca nu funcționează programele, merg bine, randeaza repede, am randat chiar si pe SSD, dar sa stiti ca nu sunt diferente mari fata de un hard obișnuit. Pana la urma analizarea pixelilor, procesarea imaginii tot de placa video si de procesor se leagă.
Dar nu poti compara editarea unui filmulet, al unei nunti sau a unui spot publicitar, pe 2 monitoare FULL HD cu panou IPS, cu un laptop. Display-ul acestuia este mai glossy, lucios, nu reda culorile reale, iar diagonala de 15.6′ cel mult 18.4′ nu te ajuta de nicio culoare. Personal, daca as alege un laptop pentru foto/ video, as lua unul dedicat, cu placa video quadro caruia i-as adauga un monitor.
Cel mai bun laptop pentru editare video
Nu exista. Exista cel mult un laptop care sa corespunda bugetului tău. Insa, având in vedere ca va fi folosit pentru randat, procesare, eu recomand unul cu placa video Nvidia, dar si un procesor capabil. Nu as miza pe un hard mare, ci unul de viteza acceptabila, pentru ca în cazurile acesta va folosiți mult de hardurile externe.
Puteți să vă orientați și către Apple. Anumite modele de la Apple chiar fac diferența, iar editarea video/ foto este optimizată. Însă, din punctul meu de vedere, ca fan Windows, scade productivitatea. Editez la serviciu pe MAC OS X și nu m-am obișnuit nici acum 100% cu el.
Mai jos aveți câteva modele de laptopuri pentru montaj video care corespund cât de cât unor bugete. Criteriile după care le-am ales au fost: bugetul, tehnologiile oferite, componentele echilibrate(nu are rost sa alegem un laptop cu o placa video buna, dacă procesorul este slab, regula este valabila si invers), dar si brandul.
ASUS TUF Dash F15
- Intel® Core™ i7-12650H pana la 4.70 GHz
- Full HD
- 144Hz
- 16GB DDR5
- 512GB PCIe® 3.0 NVMe™ M.2 SSD
- NVIDIA® GeForce RTX™ 3050 4GB GDDR6
- No OS
Apple MacBook Air 13
- procesor Intel® Dual Core™ i5 1.80GHz
- 13.3″
- 8GB
- 128GB SSD
Dell Inspiron G5 15 5515
- procesor AMD Ryzen 5 5600H
- Full HD
- 8GB
- 512GB SSD
- GeForce RTX 3050 4GB
- Windows 10 Pro
Dacă aveți un alt buget fata de ceea ce v-am prezentat eu, puteți sa lăsați un comentariu și eu va recomand un laptop pentru editare. Oricum, luați în considerare lucrurile pe care vi le-am spus mai sus, mai ales ca veți ieși mai ieftin cu un calculator, fata de un laptop.
Cristi a zis
Ok, ms frumos pentru sfaturi, o sa mai astept putin, mai pândesc si o reducere ceva si in principiu modelul asta o sa il iau!
Robert a zis
Nu reușesc sa instalez Windowsul 10 pe un asus fx505gt-hn098, folosesc rufus
Marius Cucu a zis
De ce nu folosești imaginea oficială oferită de Microsoft? Ai aici un tutorial.
Alex a zis
Salut .
Mi-ai putea recomanda un leptop pe care să pot eduta video în adobe premier pro . Am un bubet de 6500 ron .
Silviu a zis
Salut. Îmi poți spune un laptop pentru editare video (video-uri de câteva minute, nu de nuntă), am găsit câteva modele HP probook 450 G7 și acer ultra portabil Swift 5 . Cam in jurul a 4500 lei. Crezi că se merita?
Mulțumesc mult!
Marius Cucu a zis
Dacă mergi pe tipul ăsta de ultraportabil o să se încălzească. Swift-ul nu e chiar wow pentru editare, chiar dacă e el drăguț.