Nu am mai testat un laptop de la LG Gram și venise vremea să mă mai joc și cu unul. Am vrut de ceva timp să văd și cât de OK se prezintă un laptop cu OLED așa că am cerut în teste un laptop de la Asus să văd care mai e situația. Ideea era să îl iau cu mine în vacanță, în Italia, dar până la urmă m-am descurcat cu o tabletă mai mică, mai ușoară. Bine, cu limitele de rigoare pentru că aveam așteptări să pot descărca pozele acolo, dar Sony nu a fost de acord cu mine. Bine că l-am vândut între timp.
Trecând de aspectele organizatorice, mi-am făcut o impresie bună despre tehnologia OLED(o aveam deja de la atâtea OLED-uri testate, însă nu credeam că va fi așa de bine implementată) și vreau să vă povestesc și vouă câteva din experiențe.
Am lălăit-o un pic cu povestea despre laptopurile OLED până am văzut că se vând destul de bine prin afiliere și-am apăsat un pic pe butoane ca să termin mai repede recenzia.
Display OLED, cum e treaba cu el?
Să ai laptop undeva la 4000-4500 de lei validat Pantone nu e deloc rău. Cei de la Pantone sunt cei care ne povestesc anual despre culoarea anului, fac chestii de calibrare și multe lucruri privind acuratețea culorilor. Chiar și noul meu calibrator este de la Pantone.
Eh, panoul este un RGBW, am putea să îl considerăm un display aproape OLED. Era și greu să fie ca OLED-ul apărut la început. Chiar și așa, de la OLED-urile de care vă povesteam în 2016 s-au schimbat multe la matricea lor.
Păstrează toate avantajele și dezavantajele tehnologiei OLED. Modelul acesta este un pic glossy, dacă te uiți din laterale apare un pic de magenta, iar cum te-ai întors un pic screensaver-ul își face simțit prezența ca nu cumva să lase ceva urme. Bara de start are opțiune de autohide, dar la mine a venit dezactivată. Așa a stat și la mine o lună de zile, fără ravagii.
Am făcut și o calibrare cu software-ul integrat. Aparent, alăturarea de Pantone înseamnă că poți să calibrezi display-ul cu Xrite, direct din MyAsus.
Abaterea este de 1.55 în cifre, dar eu unul abia am perceput un pic de modificări la umbre, temperatura era acolo, practic cu sau fără calibrare diferențele vizuale erau aproape inexistente.
Tastatură
De când am trecut pe tastatură mecanică sufăr de mania asta și cu greu pot să tastez și pe alte tipuri de tastatură. Aparent, cu tastatura asta nu am probleme, chiar pot să îmi fac treaba fără probleme. Cursa tastelor este ok și nu sunt zgomotoase deloc. Am o singură remarcă la butonul de Power, nu știu dacă sample-ul este de vină sau toată seria este așa, înțeleg că l-au făcut diferit, dar nu se apasă atât de ușor și s-a întâmplat de multe ori să nu îmi dau seama dacă l-am pornit sau nu.
Are și 3 poziții de iluminare, dar nu par a fi extrem de puternice. Își ating scopul pe timp de seară, pe zi nu prea îți dai seama că sunt tastele iluminate.
În trecut, nu luam în considerare atât de mult seria Vivobook. Le consideram plastic și atât. Eh, versiunea primită la test e chiar premium și e chiar ce trebuie. În plus, monitorul chiar face diferența. Rămâne de văzut cum se comportă în timp, iar asta o să îmi ziceți voi în secțiunea de comentarii. Eu l-am folosit mai puțin de o lună de zile.
Răcire
E evident că, cu cât este mai puternic un laptop, cu atât avem nevoie de o răcire puternică. Acesta este un model mediu, iar 3050 RTX își face treaba foarte bine, fără doar și poate. Eu unul nu am reușit să îl pun în încurcătură. Sigur, am făcut doar câteva teste legate de editarea video, încă rămân de modă veche și prefer să am 2 monitoare de minim 32′ ca să editez. Probabil că dacă eram în deplasare cu el mi-aș fi făcut treaba pe diagonală mică.
De altfel, am observat că nu stau tocmai confortabil și am poziția cea mai bună pe desktop.
Răcirea își face treaba, fan-urile sunt poziționate în partea de sus, la îmbinarea celor 2 părți ale laptopului. Chiar și în teste sintetice doar partea de sus este caldă, în timp ce zona din partea tastelor este OK, iar unde ții palma, lângă touchpad este chiar rece. Asta în condiții de vară. Mișto!
Jocuri
Deși nu l-aș încadra în zona de gaming, cred că vă puteți face treaba cu modelul ăsta mai mult ca decent. Evident, jucând la rezoluție FULL HD. Ca de exemplu:
- Battlefield V – 65 de FPS
- Apex Legends – 80 de FPS
- GTA V – 50 de FPS
- Fornite – 65 de FPS
- Red Dead Redemption 2 – 30 de FPS
RTX 3050 nu este o placă video care să facă ravagii, dar este un model de mijloc, din punctul meu de vedere. Partea bună este că, fiind un model mediu, nu se încălzește laptopul atât de tare.
Performanțe
Cât de curând o să încerc să mă joc și cu ceva de la AMD, dar și cu modelele noi din seria cea nouă și, poate, cu ceva de la Huawei. Eu am fost interesat să văd cum se prezintă un ecran de laptop cu tehnologia OLED și chiar mi-a plăcut ce am văzut. De la unghiuri de vizualizare, de la contrast, saturație și nu numai. Ca limitări, aș vedea faptul că tehnologia nu este atât de luminoasă precum cea de la miniLED-uri, iar asta înseamnă că va trebui să stai cu luminozitatea destul de sus și, evident, va scădea un pic și autonomia.
Singura mea nedumerire va fi legată de cum se va comporta acesta pe termen lung.
Autonomie
Mie mi se pare că autonomia e relativă în astfel de situații. La mine utilizare intensă înseamnă jocuri și editare video sau editare foto. Eu sunt omul care vrea performanță brută cât mai mare și nu o obțin cu cablul scos. Așadar, graficul de mai jos este un pic irelevant.
În principiu, pentru task-uri clasice mergeai spre 3-4 fără stres. Țineți minte că, în 99% dintre cazuri am avut luminozitatea la maxim.
Din ce văd seria asta, cu o placă video ușor mai slabă pleacă de la ~4000 de lei. Mi se pare că nu e rău deloc, inclusiv construcția foarte bună.
George a zis
Eu am varianta cu AMD 5800H (cu display OLED 2.8K si RTX 3050) si a costat 4000 lei. L-am luat pentru atunci cand mai plec de acasa (browsing + programare, nicidecum jocuri) si se descurca admirabil.
Cat despre luminozitate, eu nu o suport la maxim… ci undeva pe la 70%.
Marius Cucu a zis
2.8k? Ca să ai nevoie de ochelari?! 😛
Eu am stat pe balcon cu el în 99% dintre cazuri. Acolo am nevoie de lumină multă.
George a zis
La momentul respectiv nu am gasit varianta AMD cu display full hd. Oricum, probabil ca Windows-ul face automat scaling (n-am fost curios sa ma uit in setari), pt ca nu ma deranjeaza deloc.
Later edit: acum imi dau seama ca tu ai testat varianta de 15″, iar eu am pe cea de 14″. Deh, ce sa-i faci, asa se intampla cand te apuci sa comentezi pe blogs la 6 dimineata. 😀
Marius Cucu a zis
Dacă nu deranjează e bine. Pe diagonale mici eu zic că nu merită mai mult de Full HD, adică e liber oricine să ia mai mult, dar se duce în baterie, în scalare și tot p-acolo ajungi.
George a zis
True, e overkill asemenea rezolutie pe display-uri mici.
ionică a zis
4500 și îți iei MacBook Air, baterie all day și ce vrei tu.
Marius Cucu a zis
E incomparabil mult mai bun display-ul pe Asus față de Air.
CRISTIAN FAGHI a zis
L-am luat si eu ieri si display-ul mi se pare extrem de stralucitor, contrast extrem de agresiv si saturatie mare a culorilor. Nu am gasit nici o optiune sa pot corecta vreunul dintre parametrii astia…
Marius Cucu a zis
Contrastul e normal să fie agresiv, asta e tehnologia, nu mai ai gri, ci ai negru și e diferită imaginea. La saturație cred că era o opțiune cu OLED splendid în Asus Care. A trecut ceva timp de când l-am testat nu mai țin minte exact opțiunea, dar poți desatura imaginea…
Cristian a zis
Cum pot destura imaginea?
Robert Calin a zis
Salut , încearcă să activezi din setări HDR-ul și vei avea un contrast mai mic .