Dacă anul trecut am schițat câteva idei despre aparatele foto, acolo unde vorbim de o piață destul de mare, din punctul meu de vedere, am zis să încerc și ceva pentru televizoare. 🙂
Nu știu dacă este o piață pentru așa ceva. Mie mi se pare ciudat să cumperi un TV second hand pentru că, așa cum ziceam anterior, tehnologia e făcută de așa natură încât culorile să nu mai fie ok în timp, indiferent de tehnologia aleasă: că era plasmă, că e LCD, că e OLED, toate se „consumă”. Nu știm ce va fi cu microLED-urile, poate că acolo lucrurile vor fi diferite. Pe de altă parte, noi ca nație abia începem să descoperim piața de televizoare. Până mai ieri aveam televizoare cu tub.
Sunt atât de multe variabile de luat în calcul încât eu n-aș cumpăra ceva second hand. Mi se pare mai periculos decât la un telefon, de exemplu.
Un televizor e mai mare și sunt șanse să fie reparat mai ușor. Sunt și probleme auxiliare, la care nu te gândești în mod direct.
Lucruri la care să fii atent
Eu cred că ar trebui să începem cu părțile mai puțin văzute: software-ul.
Cu cât este un televizor mai vechi, cu atât ai toate șansele să nu poți să faci mare lucru cu software-ul lui. Ok, în principiu, vei schimba programele, dar tehnologia se schimbă rapid. Ai toate șansele ca Youtube să nu funcționeze Ok după niște ani, ai șansa ca Netflix să schimbe platforma și aplicația să nu fie compatibilă. Sigur, există soluții foarte ieftine: Chromecast, jucăria de la Xioami și nu numai. Cu 200-300 de lei rezolvi problemele majore de software.
Totuși, aș adăuga problemele cu:
- bluetooth
- porturile USB
Aici e cam greu să îți dai seama dacă este problemă hardware sau software.
Uzura televizorului
Deh, esteticul contează, dar cred că ar fi mai bine de văzut numărul de ore ale acestuia. Așadar, numărul de ore îl poți vedea din meniul oricărui televizor. Ba chiar sunt și coduri de pe telecomandă ce te aruncă în meniul service, în funcție de model. Dacă nu, te poți orienta spre Support>TV information. Pe acolo pot apărea informații, dar repet, depinde de brand/ model. Eu caut pe Google service menu Panasonic etc.
Partea mișto la televizoarele second hand este că poți să citești review-uri și experiențe de după 1-2 ani de zile. Nu descoperi toate cele după câteva săptămâni de teste, oricât ai vrea de mult. În plus, vin update-uri ce pot face praf televizorul.
Testele de imagine
Cred că acestea sunt cele mai importante și trebuie verificat de pixeli morți, de burn in, de banding, uniformitate.
De exemplu, pentru OLED sunt ceva pattern-uri pentru verificarea uniformității și burn in:
Pato Basil a zis
Tv sh nu știu pe nimeni sa fi cumpărat…totuși sunt accesibile, îți faci treabă la orice buget.