Niciodată nu am fost adeptul dependenței, de orice fel. Fie de zahăr, fie de sport, fie de alimentație. Totul este OK până la un punct. Un echilibru în toate este perfect.
Totuși, s-a demonstrat că sucurile nu sunt chiar foarte bune. Astfel, am încercat să reduc la maxim.
Am găsit un articol interesant referitor la băuturile răcoritoare. Ei s-au oprit la Coca Cola, dar nu e singurul care provoacă așa ceva.
In primele 10 minute: 10 lingurite de zahar ajung in sistemul digestiv (100% din cantitatea zilnica recomandata). Nu vomiti imediat din cauza cantitatii mari de zahar pentru ca acidul fosforic taie din aroma, lasandu-te s-o pastrezi pe toata…
Dupa 20 de minute: nivelul glicemiei (cantitatea de zahar din sange) creste exagerat cauzand o explozie de insulina (hormon, secretat de insulele lui Langerhans, ce participa la metabolismul glucidelor scazand nivelul glicemiei). Ficatul raspunde prin transformarea in grasime a cat mai mult zahar posibil (este muuuult in acest moment)…
La 40 de minute: cofeina este absorbita complet. Ti se dilata pupilele, creste presiunea sangelui determinand ficatul sa basculeze zahar (in plus) in sange… Receptorii, din creier, pentru adenozina sunt blocati, impiedicand starea de somnolenta.
Dupa 45 de minute: organismul creste sinteza de dopamina stimuland centrii placerii din creier. Este acelasi mecanism de functionare ca si in cazul actiunii heroinei…
La 60 de minute: acidul fosforic leaga calciu, magneziu si zinc la nivelul intestinului subtire determinand o noua accentuare a metabolismului. Urmeaza sa intre in joc si proprietatile diuretice ale cofeinei (te va face sa urinezi). Este evident ca acum vei elimina calciul, magneziul, zincul (care ar fi fost destinat oaselor) impreuna cu sodiu si apa.
Pe masura ce agitatia din tine se linisteste vei incepe sa ai scaderi ale glicemiei. Vei deveni iritabil si/sau apatic. Pana acum ai eliminat deja toata apa continuta in Coca-Cola pe care ai baut-o, dar nu inainte de a o fi amestecat cu nutrienti de care corpul tau ar fi avut nevoie pentru hidratare sau mentinerea sanatatii oaselor si dintilor.
Toate astea vor fi urmate de o scadere a nivelului cofeinei in urmatoarele ore, dar asta nu e problema… vei bea inca o Coca-Cola care te va face sa te simti bine…
Oare merita sa ne stricam organismul pentru așa ceva? Recunosc si eu mai gust, mai ales când sunt cu mașina si am nevoie sa mă răcoresc, dar… câți dintre voi ați băut așa ceva si nu v-ați saturat? Parca ați vrea sa beți încontinuu?!
Oare nu e un semn de întrebare? Daca suntem conștienți de asta, de ce ne facem rău singuri?
Laura Ana a zis
Nu, nu merita sa ne stricam organismul pentru o tampenie de suc. Ti-e pofta de Cola? Esti in limba dupa ea? Iti curg balele si nu stii ce sa faci?
Eu cred ca omul are si putin constiinta, si in unele cazuri stie sa faca diferenta dintre ce e bun si ce e rau. Sincer, n-am mai baut o Cola de ani…in schimb am baut Pepsi in vara. Eu in continuare cred ca Pepsi e mai ok decat Cola, desi pana la urma, toate sunt toxice.